iPhone 6s: nieuwe accutest smoort ‘chipgate’ in de kiem

12 reacties

Er was vorige week nogal wat te doen rondom ‘chipgate‘. De iPhone 6s wordt zowel met chips gemaakt door Samsung als TSMC geleverd en volgens een eerste test zou de accu van het toestel met Samsung-chip maar liefst twee uur eerder leeg zijn.

Apple sprak dit al tegen en zei dat het verschil hooguit drie procent was. Een nieuwe test, uitgevoerd door Ars Technica bevestigt deze uitspraak en laat bij alledaagse taken slechts kleine verschillen zien.

Ars Technica voert al jaren accutests volgens dezelfde procedure en staat bekend als onafhankelijk medium. Bij browsen, WebGL en GFXBench blijkt dat de twee chips weinig van verschillen met betrekking tot de accuduur. Alleen als wordt getest met Geekbench 3 loopt het verschil op.
Samsung-vs-TSMC-iPhone-6S

Realistisch beeld

De ophef rondom de verschillende chips en accuduur ontstond nadat een aantal gebruikers van discussiesite Reddit de Geekbench-scores van iPhones met met elkaar vergeleken. De benchmark tool blijkt echter geen realistisch beeld van de prestaties bij dagelijks gebruik te schetsen.

De test van Ars Technica is uitgevoerd met slechts twee toestellen en is een momentopname. Het is daarom geen 100 procent betrouwbaar beeld van de accuprestaties, maar bevestigt in ieder geval de claims van Apple.
a9-chip-001

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  sonic1984

  Tja… toch ben ik blij dat mijn 6S Plus een TSMC chip heeft. Je hebt met een Samsung chip toch het gevoel dat je met B-Stock te maken hebt. Uiteindelijk is de TSMC chip de betere chip. Klein of groot verschil.

 • Profielfoto
  Artfark

  Ik heb de 6S net binnen en is een Samsung chip. Ga hem eerst eens een tijdje gebruiken en kijken wat ervaringen zijn. Omruilen lijkt me zinloos op dit moment.

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Ik ben tevreden hoor. Geen idee wat voor chip er in zit, batterij gaat veel langer mee dan iPhone 5C die ik hiervoor had.

 • Profielfoto
  IGBA

  Kortom: in feite is het niet Samsung, maar Geekbench dat door de mand valt.

 • Profielfoto
  TheiPhoneGuy

  Ik heb ook de Samsung chip in mijn 6s+ zitten, in eerste instantie leek de batterij slecht te zijn. Ik had tegelijkertijd een “gewone” 6 voor mijn vrouw gekocht en die presteerde qua accu veel beter.
  Maar na een paar keer opladen lijkt het beter te gaan. Ik kijk het nog even aan anders ga ik hem volgende week omruilen bij de Apple Store.

 • Profielfoto
  strigoi

  TSMC (b)lijkt in alle tests de betere chip, of je het verschil merkt in praktijk wordt mij nog steeds niet duidelijk. Gevoelsmatig niet. Ook deze test van Ars Technica is wederom met maar twee toestellen gedaan. Zolang niemand een test met minimaal 100+ toestellen doet waarvan de ene heeft Samsung en andere helft TSMC is en blijft het allemaal behoorlijk relatief en niet echt ‘wetenschappelijk’. Een telefoon bestaat uit meer onderdelen en ook al komen die hoogstwaarschijnlijk wel uit dezelfde fabriek toch is onderling verschil ook daarin goed denkbaar.
  Dit is weer typisch zo’n geval van spelden in hooibergen zoeken, veel plezier!

 • Profielfoto
  Buzz

  Kortom: in feite is het niet Samsung, maar Geekbench dat door de mand valt.

  Nee hoor, Geekbench test ruwe processorkracht. Batterijgebruik tijdens normale activiteiten is helemaal geen criterium in Geekbench testresultaten. Logisch dus dat batterijgebruik tijdens een Geekbench test anders is dan tijdens andere testen, en dat juist de verschillen tussen CPUs in de Geekbench test overdreven naar voren komen.

 • Profielfoto
  tav

  hoe weet je nu of je de samung chip hebt of de andere tijdens de koop in de winkel met gesloten verpakking ?

 • Profielfoto
  IsSidha

  koop je een iPhone omdat je geen Android wil, heb je alsnog een Samsung
  hehehehe :evil:

 • Profielfoto
  robertkr_nl

  Heb gisteren mijn iPhone 6s Plus getest met Geekbench. Met mijn Samsung chip kom ik uit op 6:07. Goed, met een TSMC had ik wellicht op 7:30 uit kunnen komen. Vandaag tonen van percentage maar gewoon uitgezet. Na een dag normaal gebruik nog steeds 2/3 batterij over. Kortom, met Samsung chip ben ik nog steeds tevreden.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Leuke die benchmarks. Maar je hebt meer aan een real world test. Een uur Candy Crush dus.

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Tja… toch ben ik blij dat mijn 6S Plus een TSMC chip heeft. Je hebt met een Samsung chip toch het gevoel dat je met B-Stock te maken hebt. Uiteindelijk is de TSMC chip de betere chip. Klein of groot verschil.

  Ow ja?
  http://www.tomshardware.co.uk/iphone-6s-a9-samsung-vs-tsmc,news-51497.html