Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 oktober 2015

‘Intel werkt met 1000 man aan iPhone-chip’

Intel is groot op de desktop- en server-markt, maar bij smartphones en andere mobiele apparaten is ‘Intel Inside’ eerder een uitzondering dan regel. Volgens een bericht van VentureBeat zou daar al volgend jaar verandering in kunnen komen.

Bij Intel zouden 1000 mensen werken aan een chip voor de iPhone 7. Het gaat dan niet om de hoofd-chip, de A-chip, maar om de LTE-chip die de mobiele verbindingen regelt. Die wordt nu door Qualcomm geleverd.

De deal is volgens VentureBeat nog niet officieel gemaakt, maar zou zo goed als zeker doorgaan. De Intel 7360 LTE modem chip rolt eind dit jaar van de band en kan door Apple in de iPhone 7 gebruikt worden. De chip wordt gemaakt in een Intel-fabriek in Duitsland die voorheen eigendom was van Infineon Wireless. Dit bedrijf leverde tot 2010 3G-chips aan Apple, maar nadat Intel het bedrijf in 2010 kocht, stapte Apple over naar Qualcomm

Meer Intel Inside

De eerste Intel-chip in de iPhone is mogelijk een opmaat naar meer. Met de A9-chip van de iPhone 6s heeft Apple laten zien dat het bereid is chips door meerdere fabrikanten te laten maken. Zowel Samsung als TSMC leveren nu de A9-chip en Apple kan ervoor kiezen om volgend jaar ook Intel een deel van de productie te gunnen.

Uiteindelijk zou Apple het liefst alle componenten in zijn eigen system-on-a-chip (SoC) verwerken, waardoor het niet afhankelijk meer is van Qualcomm. Volgens VentureBeat zijn er gesprekken met Intel om dit in de toekomst te realiseren. De chipfabrikant heeft op mobiel gebied de boot misschien gemist, maar beschikt nog steeds over moderne fabrieken die technisch niet onder doen voor Samsung of TSMC. Hopen dat ze die stickers achterwege laten.

Reageer op artikel:
‘Intel werkt met 1000 man aan iPhone-chip’
Sluiten