‘Intel werkt met 1000 man aan iPhone-chip’

7 reacties

Intel is groot op de desktop- en server-markt, maar bij smartphones en andere mobiele apparaten is ‘Intel Inside’ eerder een uitzondering dan regel. Volgens een bericht van VentureBeat zou daar al volgend jaar verandering in kunnen komen.

Bij Intel zouden 1000 mensen werken aan een chip voor de iPhone 7. Het gaat dan niet om de hoofd-chip, de A-chip, maar om de LTE-chip die de mobiele verbindingen regelt. Die wordt nu door Qualcomm geleverd.

De deal is volgens VentureBeat nog niet officieel gemaakt, maar zou zo goed als zeker doorgaan. De Intel 7360 LTE modem chip rolt eind dit jaar van de band en kan door Apple in de iPhone 7 gebruikt worden. De chip wordt gemaakt in een Intel-fabriek in Duitsland die voorheen eigendom was van Infineon Wireless. Dit bedrijf leverde tot 2010 3G-chips aan Apple, maar nadat Intel het bedrijf in 2010 kocht, stapte Apple over naar Qualcomm

Meer Intel Inside

De eerste Intel-chip in de iPhone is mogelijk een opmaat naar meer. Met de A9-chip van de iPhone 6s heeft Apple laten zien dat het bereid is chips door meerdere fabrikanten te laten maken. Zowel Samsung als TSMC leveren nu de A9-chip en Apple kan ervoor kiezen om volgend jaar ook Intel een deel van de productie te gunnen.

Uiteindelijk zou Apple het liefst alle componenten in zijn eigen system-on-a-chip (SoC) verwerken, waardoor het niet afhankelijk meer is van Qualcomm. Volgens VentureBeat zijn er gesprekken met Intel om dit in de toekomst te realiseren. De chipfabrikant heeft op mobiel gebied de boot misschien gemist, maar beschikt nog steeds over moderne fabrieken die technisch niet onder doen voor Samsung of TSMC. Hopen dat ze die stickers achterwege laten.
intelinside-16x9

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  int3nz0r

  Uiteindelijk zou Apple het liefst alle componenten in zijn eigen system-on-a-chip (SoC) verwerken, waardoor het niet afhankelijk meer is van Qualcomm. Volgens VentureBeat zijn er gesprekken met Intel om dit in de toekomst te realiseren.

  Dan zijn ze toch alsnog afhankelijk van een andere partij, dan is het Intel in plaats van Qualcomm. Of hoe moet ik dit zien?

 • Profielfoto
  Humain

  Wellicht gaat “Desktop Class” ook echt naar de desktop?

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien gaat Apple op de zelfde voet verder als Microsoft continuĂĽm voor telefoons. Althans dat is het eerste waar ik aan denk als Apple desktop class processors in telefoons gaat stoppen. Waar heb je anders al die performance voor nodig?

  Dus: een iPhone die je kan koppelen aan een keyboard muis en monitor waarop je iPad pro formaat of Mac OSX formaat versies van je iPhone apps kan draaien.
  http://youtu.be/f0CwFRQv-Vs

  Resultaat: Volledige Mac in je broekzak idee. Qua app beschikbaarheid en welwillende ontwikkelaars heeft Apple het voordeel.

 • Profielfoto
  Dydefox

  @Knekkie: dit heb ik met bestaande middelen (iphone6+ en ipad) en een appleTV ook eens getoond aan diverse ITers. Inclusief het simultaan telefoneren en het werken in mail en Word ( 95% van het gebruik). Commentaar: ja maar wat moeten wij dan nog doen? Daar had ik niet van terug.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zou wel gaaf zijn om een x64 processor van Intel in de iPhone te hebben, maar dat zal denk ik niet zo geweldig zijn voor de accuduur..

 • Profielfoto
  steveb

  1000man op pakweg 3 cm2
  dat zou ik wel eens willen zien

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Bwa, moest er zo in een minuscuul klein opschrift “Intel inside’ op men iPhone staan dan zou ik dat helemaal niet erg vinden:p