Hub+ voor 12-inch MacBook is onhaalbaar

14 reacties

Enkele weken na de introductie van de 12-inch Retina MacBook waren enthousiaste ondernemers er snel bij om nieuwe USB C-hubs aan te kondigen. Naast de gebruikelijke verloopjes van Apple en Belkin werden ook veel Kickstarter-projecten opgestart.

Een van de meest indrukwekkende Kickstart-projecten was de Hub+. Helaas zal de veelzijdige hub voor USB C nooit in productie gaan. De makers gooien de handdoek in de ring en betalen klanten die besteld hebben terug.

De levering van de hub met 2 USB-C-poorten, een SDXC kaartlezer, DisplayPort, USB 3.0 en noodaccu voor mobiele telefoons werd aanvankelijk deze maand verwacht, maar het blijkt toch veel moeilijker dan gedacht. De makers van de Hub+ zeggen dat er simpelweg nog geen goede chips voor het omzetten USB-C naar DisplayPort en andere aansluitingen beschikbaar zijn.

Our hardware team has been working with all major chipset manufacturers, such as Cypress, TI, VIA, and Etron. We’ve tested all samples with the promise of USB 3 and mDP and developed PCB boards based on those samples. After thorough testing, we are finding continuous problems. Despite our efforts to secure working and stable chipsets, the chipset manufacturers don’t appear to have viable solutions based on our testing and they do not know when they will.

Meer projecten met problemen

Ook andere Kickstarters voor USB C-hubs kampen met problemen. De Kadi clip-on-hub heeft leveringen uitgesteld tot midden 2016 en InfiniteUSB-C kampt ook met uitstel. De enige Kickstarter die zegt zijn deadline te gaan halen is Hydradock, maar of de leveringen ook daadwerkelijk plaats gaan vinden weten we nog niet.

Toch behoefte aan meer dan een USB-C-poort op je MacBook? De veiligste keuze lijkt voorlopig een adapter van Apple of Belkin.

De Hub+ van Nonda
Tot nooit, Hub+.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  olga.p2000

  Ik was een van de back-ers. Geld is al teruggeboekt. Ontzettend jammer! Maand geleden is een adaptertje (USB-c naar USB 3.0) van de makers van Hub+ gekregen, gratis, als goedmaking voor het wachten. Wat een ding! Kwaliteit is voortreffelijk! Ik keek echt naar Hub+ uit!

  Eerlijk gezegd snap de hele problematiek niet zo erg…. Als Apple en Belkin wel hubs maken, moet dat toch ook voor anderen mogelijk zijn??

  Desnoods vind ik eentje zonder MDP ook OK. Die zal ik toch niet gebruiken. Als ik randapparatuur kan aansluiten (HDD’s, fototoestel etc.) dan ben ik al helemaal blij… Tja..

 • Profielfoto
  Vilscon

  Deze Hubs, vooral geproduceerd door derden, bepalen een deel van het succes van de Macbook. Daardoor verbaast het mij dat Apple niet helpt (althans, dit is nergens beschreven) met de ontwikkeling van dergelijke producten. Tuurlijk, ze verpesten daarmee de markt van hun eigen hub, maar dat hoeft niet perse een probleem te zijn. Nog genoeg mensen die per sé Apple spullen willen hebben, namelijk.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Blijkbaar is de markt nog niet gereed voor USB c. Ik persoonlijk had het al nooit wat gevonden.

 • Profielfoto
  wensink

  Blijkbaar is de markt nog niet gereed voor USB c. Ik persoonlijk had het al nooit wat gevonden.

  Wat is het nadeel van USB c als je de compatibiliteit niet meerekent? Er is gewoon nog niet zoveel geüpdatet naar USB c, maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Belachelijk dat je natuurlijk zo’n ding aan je peperdure en super uitziende macbook moet hangen. Voor mij mag hij dan iets dikker zijn en van de nodige aansluitingen zijn voorzien.
  dat werkt toch een stuk makkelijker?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  pfff, wat een farce.
  Koop dan beter een 13″ macbook pro retina .
  Dan krijg je tenminste 2 gewone usb 3.0 poorten , hdmi en 2 thunderbolt poorten
  + een goede i5 cpu.

 • Profielfoto
  fixar

  Het vertrouwen in USB-c is natuurlijk ook tot een minimum gezakt nu alle nieuw aangekondigde producten van Apple (iMacs, maar ook de keyboards, trackpad en muizen) geen USB-c aansluitingen hebben gekregen maar hooguit lightning aansluitingen voor het opladen van die dure toetsenborden e.d)

 • Profielfoto
  checkpointx

  @fixar, dat vind ik nog het meest zorgelijke, usb-c wordt verder nergens gebruikt, ook niet in ipads ofzo, nu heeft het totaal geen zin voor consumenten om iets met usb c te kopen,

 • Profielfoto
  Nr 10

  @BlackVibes jij snapt het niet zo goed… Het concept is een ultra-portable laptop met sterke mogelijkheden i.v.m. draadloze verbinding. Dan moet je niet verbaasd zijn dat Apple hun concept NIET in de war stuurt door het steunen van derden die hun hub niet krijgen afgewerkt. Als die hubs effectief het succes zouden moeten maken, is dit in de ogen van Apple (ook in mijn ogen aangezien ik hun visie meen te begrijpen en er volledig achter sta) een mislukt product. Als een persoon dus een MacBook koopt met het gedacht: ‘Ik ga er een hub op aansluiten en zet hem neer op mijn bureau’, zou ik die persoon toch wel alternatieven aanraden die gemaakt zijn voor statisch gebruik en om alles en nog wat op aan te sluiten.

 • Profielfoto
  pruus

  Doet mij denken aan het leuke filmpje van de “ontwikkelaar” die vertelt wat er allemaal mis ging bij de nieuwe machine. Fout(jes) of bewust? De nieuwe iMac heeft er …. raad eens hoeveel?

 • Profielfoto
  IsSidha

  ik snap dit werkelijk niet.. we willen een ondermaatse laptop kopen en er vervolgens van alles aan gaan hangen.. neem dan een “normale” laptop en niet eentje die juist ontwikkeld is voor de doelgroep die alles in de cloud heeft hangen en alleen af en toe moet opladen

  @Nr10 ..(y) dat dus idd

  vraag me af of de rest van de kickstarters nu ondeugdelijke troep gaan leveren..

 • Profielfoto
  steveb

  op naar thunderbolt 3 dan maar?

 • Profielfoto
  macxa4

  Ik heb het geld nog niet terugontvangen, maar dit is voorlopig wel het laatste Kickstarterproject dat ik steun. Er wordt structureel te naïef gepland, bij vrijwel alles wat ik via KS gekocht heb. Deze USB-C Hub zou oorspronkelijk in juli verstuurd gaan worden!!! Ondertussen heb ik de Apple verloopstekkers maar gekocht; heb het zo nu en dan voor m’n werk nodig (VGA still going strong everywhere…).