Facebook gaat accugebruik app aanpakken

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Sinds iOS 9 is het mogelijk om gedetailkleerd te bekijken welke app het meeste accu op het scherm én op de achtergrond gebruikt. Het internet staat sindsdien vol met klachten over de Facebook-app die eindeloos door lijkt te blijven draaien op de achtergrond.

Facebook doet geen uitspraken over de oorzaak van het accugebruik, maar laat aan TechCrunch weten dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Slimme bloggers hebben wel een idee over de oorzaak.

Klachten over het accugebruik van de Facebook-app zijn er al jaren. Zelfs zonder toestemming (via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond) blijft de app op de achtergrond draaien om zichzelf te verversen en/of data te verzamelen. Omdat iOS 9 goed inzicht in de activiteit van apps biedt, is de truc die wordt toegepast om de app actief te houden mogelijk blootgelegd.
fb-accu-001
Het valt op dat de Facebook-app uren op de achtergrond actief is met de activiteit ‘audio’. iOS staat apps niet toe om langer dan 10 minuten op de achtergrond te draaien, tenzij er audio wordt gespeeld. Het zou immers wel erg gek zijn als je muziek of podcast na 10 minuten uitvalt.

Diverse bloggers suggereren dat Facebook altijd een mp3 met alleen maar stilte afspeelt om de limiet van 10 minuten te omzeilen.  Andere theorieën zijn dat pushnotificaties of een VOIP-service gebruikt wordt. Facebook reageerde natuurlijk niet op die aantijgingen, maar zegt er iets aan te gaan doen. En dat werd tijd ook.

Zelf checken? In iOS 9 zie je het accugebruik per app bij Instellingen > Batterij. Klik op het klok-icoon op de activiteit op de achtergrond te zien.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Sven Koster

  Het audioverhaal klinkt heel logisch. Mij is namelijk opgevallen dat de muziek die je afspeelt zachter wordt als je de Facebook app opstart. En weer harder als je hem aktief uitzet (via de task-switcher). Ik heb de app eraf gegooid en open Facebook wel in de browser. Heb je ook gelijk alle add-blockers als bijkomend voordeel. Facebook gebruikte bij mij 24% batterij terwijl ik het niet zo vaak gebruikte. Wat een rot-app. En Facebook blijft dit doen. Ze willen zo veel mogelijk info van je kunnen ophalen. Apple zou de app beter moeten bekijken op deze smerige truukjes.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja hoor. App eraf. En mijn batterij lijkt opeens vernieuwd te zijn.

  Gaat via de browser net zo goed.

 • Profielfoto
  chrispis

  Ohhh niet aan gedacht om het via de browser te doen! App gaat eraf!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Je hoeft niet op het klokicoon te tikken. Je kunt overal in de lijst tikken met hetzelfde resultaat.

 • Profielfoto
  VxP

  Al lang geleden die bagger app van facebook eruit gegooid. Hiermee zie je alweer dat je dat hele facebook consortium niet kunt vertrouwen.

 • Profielfoto
  SvS

  Al lang geleden die bagger app van facebook eruit gegooid. Hiermee zie je alweer dat je dat hele facebook consortium niet kunt vertrouwen.

  1++ Same here. Zelfs ook tijdje terug account opgeheven. Snap niet dat veel mensen er nog naïef in blijven geloven. Ok, contacten, dat snap ik wel…

 • Profielfoto
  Targaryen

  Het audioverhaal klinkt heel logisch. Mij is namelijk opgevallen dat de muziek die je afspeelt zachter wordt als je de Facebook app opstart. En weer harder als je hem aktief uitzet (via de task-switcher). Ik heb de app eraf gegooid en open Facebook wel in de browser. Heb je ook gelijk alle add-blockers als bijkomend voordeel. Facebook gebruikte bij mij 24% batterij terwijl ik het niet zo vaak gebruikte. Wat een rot-app. En Facebook blijft dit doen. Ze willen zo veel mogelijk info van je kunnen ophalen. Apple zou de app beter moeten bekijken op deze smerige truukjes.

  Precies! Ik heb exact hetzelfde voor. Hetzelfde geldt voor Snapchat. Die is ook zo’n slurper. Ik heb ooit de app van Facebook verwijderd en maakte gebruik van de browserversie. Maar als je dan reacties wil lezen en je klikt op vorige kom je weer uit bij de startpagina en niet meer in de lijst van reacties. Heel vervelend euvel. Maar goed, ben blij dat ik niet de enige ben bij wie het opviel dat de audio stiller gaat klinken als je de app open hebt.

 • Profielfoto
  viasoft

  Waar kan ik de lijst vinden van het batterijgebruik per app?
  Bij: “instellingen, batterij”, krijg ik niets te zien!

 • Profielfoto
  sanderman

  Instellingen > batterij > scroll naar onderen.
  Even geduld hebben, je telefoon moet het eerst even laden.

 • Profielfoto
  r.heijma

  En mijn collega snapte al niet dat ik met gemak twee dagen rondloop met mijn iPhone zonder hem op te moeten laden. Nooit iets zoals Facebook erop gehad.

 • Profielfoto
  Raoul Duke

  Niet alleen het batterijverbruik stoort me bij de app, ook het aantal data dat hij opslaat op het toestel (steeds ca. 150 MB). En nergens een optie om deze te wissen, buiten de app te verwijderen.

  Wel nu, de app heb ik verwijderd!! Messenger ziet er mij wel ok uit…

  Take that Mark Z.:p

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Je kan inderdaad van de website ook een bookmarks tussen je apps plaatsen.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik vind de Facebook app sowieso erg instabiel. Ik heb best vaak dat mijn iPhone even vastloopt als ik Facebook probeer te openen.

 • Profielfoto
  Ron Stijnen

  Bookmark is idd erg handig, of safari maakt ook niet veel uit of wel?

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Bookmark of Safari maakt in principe niet veel uit.. Ik heb ‘m gewoon op m’n homescreen gezet. Zelfde plek, zelfde icoontje en betere functionaliteit aangezien je die chat-app ook direct niet meer nodig hebt.

  Denk niet dat ik snel terug zal gaan naar die gammele app.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een oplossing schijnt -gek genoeg- om achtergrond verversen juist áán te zetten. Of de app verwijderen, met bijkomend voordeel je leven weer terug.

 • Profielfoto
  --help

  Grappig dat deze IOS feature dit ‘aan het licht heeft gebracht’ bij het publiek, dit was al een heel lang bestaand probleem en komt door de manier hoe de app in elkaar zit. Al meerdere keren bugs gemeld met voorgaande versies, maar het wordt dus schijnbaar pas erkend op het moment dat het publiekelijk bekend is … naja, was te verwachten.

 • Profielfoto
  farl4web

  Belachelijk dat Facebook de regels van iOS omzeilt om meer data van ons te kunnen opslaan en dat ook nog ten koste van onze batterij en dataverkeer. Ik ben klaar met bedrijven die ons als consument naaien. App verwijderd.

 • Profielfoto
  mmww

  Dit troep zou ik nooit installeren! Ik zou echt het gevoel hebben dat ik de hele dag afgeluisterd wordt. Facebook zo 2012. Lol

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De grootste zuipschuit op mijn telefoon is de NOS app die 2x zoveel pakt als de nummer 2 Mail. Dus ik denk dat er wel meer ontwikkelaars in de profiler moeten kijken

 • Profielfoto
  dennissch

  Een oplossing schijnt -gek genoeg- om achtergrond verversen juist áán te zetten. Of de app verwijderen, met bijkomend voordeel je leven weer terug.

  Hier ben ik benieuwd naar, waar heb je dit gelezen/gehoord?

 • Profielfoto
  banditbiker

  Wat is gedetailkleerd ?
  Typo?

 • Profielfoto
  Maccessory

  Hier ook: 3 min voorgrond gebruik, 6,5 uur (!) achtergrond. Liedje afspelen via Apple Music, de FB app killen en opeens schiet het volume omhoog. Wat een bastaards! Direct gedeïnstalleerd die rommel.

 • Profielfoto
  Uluru1964

  En wat dacht je van whatsapp en twitter op de achtergrond ????