Facebook: “Accugebruik was een foutje”

13 reacties

Afgelopen week was er veel te doen over de Facebook-app die doorlopend activiteit op de achtergrond uitvoerde, zelfs als gebruikers dit expliciet uit hadden gezet. Het accugebruik liep daardoor behoorlijk op. Volgens Facebook was het gewoon een foutje.

Facebooks iOS-chef Ari Grans heeft op de kritiek gereageerd en zegt dat de achtergrondactivitiet per ongeluk is ontstaan door een aantal bugs. Een reeds vrijgegeven update zou het moeten verhelpen.

Voor het lezen van de reactie van de ontwikkelaar is het goed om te weten dat iOS applicaties die op de achtergrond draaien, automatisch na 10 minuten afsluit. Apps die audio afspelen kunnen echter actief blijven. Facebook zou dat misbruiken om langer actief te blijven. Volgens Grans zit het anders:

If you leave the Facebook app after watching a video, the audio session sometimes stays open as if the app was playing audio silently. This is similar to when you close a music app and want to keep listening to the music while you do other things, except in this case it was unintentional and nothing kept playing. The app isn’t doing anything while awake in the background, but it does use more battery by being awake. Our fixes will solve this issue and remove background audio.

De ontwikkelaar beschrijft verder dat een ‘CPU spin’ in de netwerkcode van de app is opgelost. De Facebook-app bleef eindeloos om een bepaald bestand vragen, waardoor meer accu werd verbruikt. De hele reactie is op Facebook te lezen. De oplossing voor het accugebruik zit in versie 42.0 van de Facebook-app.

Was het écht een vergissing? Wij gaan het accugebruik van de app nauwlettend in de gaten houden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Tobias H.

  Ben heel erg benieuwd of het nu fatsoenlijk is opgelost.
  Voorlopig ben ik tevreden met m.facebook.com.
  Pas als de app net zoveel als andere apps batterij verbruikt download ik’m wel weer.

 • Profielfoto
  chrispis

  Bij mij was het gebruik in de achtergrond 250% meer dan dat van het originele gebruik. Dat is echt bizar veel. Ik ga het nu ook in de gaten houden!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Natuurlijk was het een vergissing. En I’m shirly bassey.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof er helemaal niks van dat het per ongeluk is. Als er één bedrijf (naast Google) niet te vertrouwen is, dan is het wel Facebook. Bekend was al dat ze op 70 punten spioneren in je iPhone en dat dat ook heel veel batterij kost, maar dit is minimaal een maniertje om te kunnen “aantonen” dat Facebook gebruikers lang online zijn, terwijl jij dat niet weet, omdat je de app al gesloten denkt te hebben.
  Hoe groter het gebruik, hoe meer de adverteerders moeten betalen. Allemaal commerciële leugens.

  Hoe zit het met de belofte van Apple dat in iOS 9 apps niet meer zouden kunnen spioneren in je iPhone. Is dat nu geregeld?

 • Profielfoto
  MarkE

  Gisteren laatste update; Nog steeds is 26% van totale gebruik door facebook. Waarvan veel op de achtergrond. En dit staat nog wel uit… Gaat iets niet goed. Tijd om het eraf te gooien?

 • Profielfoto
  joey0181

  Een week geleden Facebook eraf geknikkerd (iPhone 6 plus) en gelijk na de eerste volle lading dik 48 uur uit gehouden. Als ik even wil facebooken gebruik ik safari wel.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Facebook App verwijderd vorige week en sindsdien bijna 2 dagen met mijn accu. Ik gebruik het wel via Safari, dikke aanrader!

 • Profielfoto
  maconly

  Feestboek is zo 2014

 • Profielfoto
  Kotter86

  Feestboek zeggen is zo 2010.

 • Profielfoto
  chrispis

  Zo 2010 zeggen is zo 2011

 • Profielfoto
  Taceau

  Facebook is ook nogal een data slurper. Sinds ik mobiele data voor Facebook heb uitgezet kan ik opeens wel met m’n 500 Mb bundeltje toe.

 • Profielfoto
  seek

  Lees dit maar eens: http://quellish.tumblr.com/post/126712999812/how-on-earth-the-facebook-ios-application-is-so

  De Facebook app bestaat uit 36.000 files (18.000 classen, die elk uit 2 files bestaan). Apple software ontwikkel tool (door Apple zelf gebruik voor al hun apps) Xcode werkte niet meer voor dit waanzinnige aantal files, daarom heeft Facebook een eigen ontwikkel tool moeten schrijven. Er hebben meer dan 3000 mensen bijgedragen aan deze app; ook al een waanzinnig aantal. De meeste, best wel uitgebreide, apps hebben genoeg aan hooguit een paar honderd files; een paar duizend is al heel veel. Ik heb aan één van de meest complexe/grote apps in de App Store gewerkt (die uit zo’n 20 sub-apps bestaat: IM, mail, securities, news, …); Xcode werkte perfect er hebben slechts tientallen mensen aan gewerkt (was al best veel is) en deze giga app bestond uit een paar duizend files.

  Die hele Facebook app is een gedrocht.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Facebook maar gewoon geheel verwijderd van m’n telefoon…