Eerste reviews: Apple TV 4 legt de lat hoog

33 reacties

Diverse Amerikaanse media hebben al de mogelijkheid gekregen om de nieuwe Apple TV te testen en publiceren vandaag hun eerste reviews. Is de toekomst van televisiekijken nu echt begonnen? De Apple TV 4 legt de lat in ieder geval hoog voor de concurrentie.

De teneur alle reviewers is gelijk. De interface en bediening zijn prima uitgewerkt, maar de prijs van de settopbox is ook erg hoog. Ook is de nieuwe Apple TV niet vrij van bugs. De meest interessante bevindingen:

David Pogue (Yahoo)

De conclusie van Pogue is dat de Apple TV 4 veel potentieel, maar ook veel bugs heeft. Hij merkt op de dat spraakherkenning van de settopbox aanzienlijk beter is dan die van de Amazon Fire TV of Roku. Toch kan de nieuwe Apple TV volgens Pogue niet veel meer dan de concurrentie, maar is het wel de meest elegante.

Nilay Patel (The Verge)

The Verge benoemt een aantal tekortkomingen. Universal Search omvat bijvoorbeeld geen muziek uit Apple Music en alleen grote streamingdiensten zoals Hulu (alleen VS) of Netflix. Bij het zoeken in de App Store of YouTube werkt de stembediening niet, dus blijft typen noodzakelijk. Games zijn niet van het niveau Xbox of Playstation, maar wel een leuke toevoeging.

John Paczkowski (Buzzfeed)

John Paczkowski ontdekt dat de Apple TV 4 ook prima met een Bluetooth-hoofdtelefoon werkt en is onder de indruk van de afstandsbediening. Verder zijn de apps volgens de Buzzfeed-reporter nog niet erg bijzonder. De nieuwe Apple TV is niet beter of slechter dan de concurrentie, maar wel beter dan de Apple TV 3.

Walt Mossberg (Re/code)

Techveteraan Walt Mossberg schrijft in zijn review dat Apple de TV nog niet opnieuw heeft uitgevonden, maar dat de integratie binnen het iOS-ecosysteem veelbelovend is en de nieuwe norm stelt voor andere settopboxen.
remote
Iets om rekening mee te houden bij het bekijken en lezen van de reviews is dat Siri aanvankelijk niet voor Nederlanders beschikbaar zal zijn. Ook is niet alle getoonde content wereldwijd beschikbaar. De nieuwe Apple TV is nu te bestellen in de Online Apple Store (€ 179 / 32GB) en wordt binnen 3 tot 5 werkdagen geleverd.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Jammer hoor, dat Apple er niet ’s toe over gaat om eerst te zorgen dat een apparaat of service overal werkt voordat het op de markt komt. Is dat zóveel moeite om zoiets nou ’s goed te regelen? Doordat Siri hier niet werkt (en waarschijnlijk nog in geen jaren…..gezien de eerdere ervaringen) valt een groot deel van het attractieve van de Apple TV weg. Als dan ook bepaalde apps of content hier niet werken, twijfel ik of ik er écht wel wat aan heb. Ja, om Netflix te kijken en als ik mazzel heb ook Uitzending Gemist en soortgelijke apps van de commerciële zenders. Maar dat kan ik nu ook door de goedkope laptopjes van m’n zoons op mijn Sony LCD TV aan te sluiten. (De MacBook Pro kan dat niet…) Wat voor extra biedt Apple TV dan eigenlijk helemaal.

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Ik denk dat als je nu een nieuwe smartphone zou uitbrengen zonder apps / app store, men ook niet erg onder de indruk zou zijn. De nieuwe apple tv is – nog meer dan de apple watch – een platform, waarin ontwikkelaars voor de game-changers moeten gaan zorgen.

  Ben daarom erg benieuwd hoe het over 1 (of een paar) jaar van nu gaat. Stel dat iedere TV zender of zelfs TV programma z’n eigen app heeft, dan is het pas een revolutie. Want het huidige uitzending-gemist aanbod per TV zender is natuurlijk bijzonder gebruiksonvriendelijk…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Hoe ik uit deze commentaren tot de conclusie moet komen dat apple de lat met dit product hoog legt, is mij niet geheel duidelijk.

 • Profielfoto
  IsSidha

  het is zeker geen revolutie.. meer een inhaalslag om daar te komen waar de anderen al lang zijn, sommige zelfs verder..
  de Roku 4 ondersteund 4K (nodig?) en heeft al een uitgebreide app store en is zelfs nog iets goedkoper ook..
  de ATV4 is inderdaad mooi en elegant en past in het eco systeem en is prijzig.. maar nog verre van welke revolutie dan ook

 • Profielfoto
  knekkie

  Mooie evolutie.

  Ach ja… Het is DE Apple variant van het beste op de markt in dit gebied. Dat wat het kan doet het erg mooi en gelikt. Zodra de bugs er uit zijn vast ook erg goed. Wat meer kan je er verder over zeggen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja Knekkie: doet het mooi en gelikt op de Apple Keynote. Als je Siri lekker van alles kunt laten opzoeken op Apps die er zijn en die werken. Maar de lol is een stuk minder als Siri hier niet werkt op de Apple TV en je titels en tekst moet intikken en er weinig of niks gevonden wordt.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Jammer hoor, dat Apple er niet ’s toe over gaat om eerst te zorgen dat een apparaat of service overal werkt voordat het op de markt komt. Is dat zóveel moeite om zoiets nou ’s goed te regelen? Doordat Siri hier niet werkt (en waarschijnlijk nog in geen jaren…..gezien de eerdere ervaringen) valt een groot deel van het attractieve van de Apple TV weg.Als dan ook bepaalde apps of content hier niet werken, twijfel ik of ik er écht wel wat aan heb. Ja, om Netflix te kijken en als ik mazzel heb ook Uitzending Gemist en soortgelijke apps van de commerciële zenders. Maar dat kan ik nu ook door de goedkope laptopjes van m’n zoons op mijn Sony LCD TV aan te sluiten. (De MacBook Pro kan dat niet…) Wat voor extra biedt Apple TV dan eigenlijk helemaal.

  Ja doei! Dan moet ik dus langer wachten omdat jij graag Nederlandse Siri en Uitzending Gemist wil. Geef mij het ding nu maar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Draugmination: wie zegt dat jij van mij moet wachten? Doe wat je wilt en koop ‘m.
  Maar de lekkere functies die zo mooi gedemonstreerd werden op de Keynote gaan het hier nog in geen jaren doen, denk ik. Het lijkt er soms op dat Apple vergeet dat er buiten de grenzen van Amerika ook nog wat landen liggen. Ik snap zoiets niet. Als je geld en mensen hebt, dan zorg je toch dat het overal bruikbaar is.

  Als je dingen wilt streamen van je Mac naar je TV of zo, dan kan het, met dat kan ook met een ding van een paar tientjes. Of met een HDMI kabeltje vanaf een Windows laptopje. Helaas.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …maar de prijs van de settopbox is ook erg hoog…

  .
  De prijs van een Roku 4 ligt 20 dollar lager. Daar ligt ook niemand wakker van.

  Maar de ‘lat erg hoog leggen’? Nee, dat zie ik er ook nog niet bepaald in.
  Het is een voorzichtige volgende stap. Apple had een statement kunnen maken met de Apple TV, maar laat (nog) heel veel liggen.

 • Profielfoto
  Ce

  Ik ben het helemaal met Ziegler eens. Ik lees werkelijk niets….maar dan ook helemaal niets over “de lat hoger leggen”. Ik zou eerder zeggen dat de Apple TV weer een stapje heeft gemaakt maar nog een flinke weg te gaan heeft.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Zeker als je een iets recentere tv hebt (lees: laatkomer) zitten er toch al dusdanig veel smart opties in de tv dat je toch niet daarnaast nog een apparaat wilt hebben? HBO Go, Netflix, NPO, films opnemen met schijf etc. en ’t werkt doorgaans vrij goed op Samsung. En om nu nog in de gaming markt te stappen… iedere beetje gamer heeft daar al een apparaat voor.

  Imho too little, too late…

 • Profielfoto
  draugminaion

  @ Draugmination: wie zegt dat jij van mij moet wachten? Doe wat je wilt en koop ‘m.
  Maar de lekkere functies die zo mooi gedemonstreerd werden op de Keynote gaan het hier nog in geen jaren doen, denk ik. Het lijkt er soms op dat Apple vergeet dat er buiten de grenzen van Amerika ook nog wat landen liggen. Ik snap zoiets niet. Als je geld en mensen hebt, dan zorg je toch dat het overal bruikbaar is.

  Als je dingen wilt streamen van je Mac naar je TV of zo, dan kan het, met dat kan ook met een ding van een paar tientjes. Of met een HDMI kabeltje vanaf een Windows laptopje. Helaas.

  Als Apple zou doen wat jij graag wilt “eerst te zorgen dat een apparaat of service overal werkt” dan zou ik moeten wachten.

  De belangrijkste feature is de appstore, ( Ja Roku, Fire TV, and Smart TVs hebben dat ook soort van een beetje. )
  Een hoop iOS (en dus tvOS) ontwikkelaars staan te popelen om hun ideeen op het grote scherm te zetten. Het zal even duren voordat dit echt op gang komt en voor iedereen duidelijk is, maar dit is de omtrekkende beweging die de gevestigde orde, “Hollywood”, kabelaars, en (nog zo’n gedrocht uit de oertijd), ons omroepbestel, buiten spel te zetten. (Hoog tijd!)

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  De mijne is al besteld:-)

 • Profielfoto
  dirkalblas

  …Maar dat kan ik nu ook door de goedkope laptopjes van m’n zoons op mijn Sony LCD TV aan te sluiten. (De MacBook Pro kan dat niet…) Wat voor extra biedt Apple TV dan eigenlijk helemaal.

  Ik wordt nu heel nieuwsgierig wat voor tv jij hebt.. Ik kan me namelijk geen een tv van na het scart tijdperk bedenken waar een macbook pro niet op aangesloten kan worden.. Of zit je nu gewoon azijn te pissen omdat je geen zin hebt om een DisplayPort naar HDMI kabeltje te kopen?

  Ik ben echt heel benieuwd.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Morgen komt ie binnen bij mij!:)

 • Profielfoto
  Needler

  Ja Knekkie: doet het mooi en gelikt op de Apple Keynote. Als je Siri lekker van alles kunt laten opzoeken op Apps die er zijn en die werken. Maar de lol is een stuk minder als Siri hier niet werkt op de Apple TV en je titels en tekst moet intikken en er weinig of niks gevonden wordt.

  Waarom zet je de Apple TV dan niet op Engels?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het feit dat Siri het niet doet is niet erg. Het is eerder een gimmick dan iets dat je zal blijven gebruiken. Een AB blijft toch het makkelijkst.

 • Profielfoto
  IsSidha

  …maar de prijs van de settopbox is ook erg hoog…

  De prijs van een Roku 4 ligt 20 dollar lager. Daar ligt ook niemand wakker van.

  punt is juist dat je voor die 20 dollar minder (?? hij kost maar 129 dollar, en dat is wel meer dan 20 dollar minder) wel 4K ondersteuning hebt (belangrijk??), ga je kijken waar je de ATV4 wel mee kan vergelijken zit je op de Roku 3.. en die is 99 dollar.. dan heb je dus gewoon een verrekte dure afstandsbediening.
  De rest wat zo revolutionair moet zijn zit daar al een tijd in..
  Ik blijf voorlopig ook nog wel even wachten, mijn ATV3’s werken nog steeds perfect met wat ik wil

 • Profielfoto
  Aerea

  Hoogstandje. En dat na al die jaren wachten. Jeetje.

 • Profielfoto
  arno1975

  Sonic1984:
  Bij mij staat ‘ie zowat hele dag op ” zending wordt voorbereid”. Hoop toch dat ik ‘m voor het weeken binnen krijg…

 • Profielfoto
  Zakske

  Walt Mossberg / The Verge: fast and easy to navigate, but the on-screen keyboard is worse than on older Apple TV, Siri functionality is somewhat limited

  Nilay Patel / The Verge: drastically stripped down Siri, most apps just larger iPhone apps, as good as any other device on the market but needs more work

  David Pogue / Yahoo Tech: Loads of Potential—and Lots of Bugs

  “Apple TV maakt maakt hoge verwachtingen niet geheel waar” lijkt mij een correctere titel dan “Apple TV 4 legt de lat hoog voor de concurrentie”, maar dat zal wel aan mij liggen.

 • Profielfoto
  App69

  maar dat zal wel aan mij liggen.

  Deze keer niet;-)

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Als plex en vlc het goed gaan doen op de ATV4 , dan koop ik ‘m…
  De aankondiging is er wel van hun kant, maar gaat Apple hun app toelaten?
  I hope so…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het is voor Apple wel traditie om een half af product te lanceren om vervolgens de gebreken als nieuwe feature te lanceren: yosemite, iOS 9, Apple watch,…
  Maar als plex maar werkt. Dan kan Kodi de deur uit!

 • Profielfoto
  Needler

  Ik krijg die van mij morgen binnen. Yeah!

  Hopelijk komt uitzending gemist snel op de Apple TV.

 • Profielfoto
  isapplegoededeal

  Voor mij voorlopig geen Apple-tv,want de content is nog steeds te mager.Pas als er in Nederland dezelfde content te bleven valt als in de USA en als dat meer is dan Netflix alleen ga ik erover denken.

 • Profielfoto
  Night

  Dan wacht ik liever tot VLC de Google Chromecast ondersteund;-)

 • Profielfoto
  App69

  though the platform’s dedicated App Store has yet to officially launch…

  Quote; 9to5mac.

 • Profielfoto
  paullez

  Blij met mijn apple tv ( mac mini) linux en kodi uitvoering….staatmooi in de kast vanwege het ontwerp. Groot aanbod aan addons. speelt en streamt alles wat je maar kan bedenken, de iphone als remote …..

  En dat allemaal op hardware van 2007:)

  Hij zal het nog wel enkele jaren moeten volhouden als ik dit zo lees over de apple tv.

 • Profielfoto
  Ipadtipper

  Interesse in een Apple TV 4 presentatie in Eindhoven, Utrecht of Den Bosch?
  Bekijk online de nieuwste iPhone iOS 9 tiplijst

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het is nog steeds een hobby.
  Nu wordt dan eindelijk de stap gezet naar een vergelijkbaar ecosysteem als bij de iPhone. Jaaaren en jaaaren later. Miljarden liggen stof te vergaderen in belastingparadijs in het het Midden Oosten. Kan ook rechtstreeks kosten maken met dit geld. Onwikkelingskosten, om SIRI wereldwijs te leren verstaan en spreken. Niets daarvan. We gaan eerst de US bedienen. Daarna een tijdje niets. Daarna een crappy SIRI die nog steeds nauwelijks Nederlands verstaat.

  Het is soort van irritant om als tweederangs klant te worden behandeld. Nu is er geen enkel excuus als meerdere marktpartijen, prijsafspraken, regiocodes. Nu geen enkel excuus waarom SiRI niet zou werken.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Blijf nog even bij mijn aTV 2e gen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hopelijk komt uitzending gemist snel op de Apple TV.

  .
  Dat zal zo’n beetje de laatste app zijn die snel komt.

  http://www.iculture.nl/nederlandse-apple-tv-apps-omroepen-tv-aanbieders/

  …op de korte termijn heeft de NPO geen Apple TV-app. De markt is daarvoor (nog) te klein en het is kostbaar om zo’n app te bouwen…