Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 oktober 2015

Eerste indruk: Apple TV 4 met tvOS


Nu de nieuwe Apple TV in de winkels ligt, is het tijd voor een eerste blik op de nieuwe settopbox en vooral het nieuwe besturings­systeem van de Apple TV 4: tvOS. Is de toekomst van televisiekijken al gearriveerd? 

Frisse start

Wie de vorige generatie Apple TV kent, is onmiddellijk bekend met tvOS. Apple heeft het grid wat verfrist, maar de vertrouwde opzet is gebleven. Je begint met een praktisch leeg scherm. Behalve de gebruikelijke apps zoals iTunes Films, Foto’s, Muziek en Instellingen zijn er geen standaard geïnstalleerde apps.

De bedoeling is dat je de belangrijkste 5 apps bovenaan zet. De Apple TV toont daar direct bovenaan uitgelichte content zodra je met de afstandsbediening over het icoon veegt.

Je begin met een schone lei.
Maar die is snel gevuld. (OMT TV?! Spoiler alert!)

Geen Siri, beperkt zoeken

De door Apple aangeprezen Siri-functies gaan voorlopig aan Nederlanders voorbij. Een druk op de Siri-knop van de afstandsbediening toont een zoekvenster. Helaas geen steminvoer dus het is ouderwets met de afstandsbediening over letters swypen. Gelukkig gaat het al een stuk beter met een touchpad. Pro tip: op een letter drukken voor een hoofdletter.

Een tegenvaller is dat zonder Siri ook universeel zoeken niet mogelijk is. De Apple TV hoort in de iTunes Store, Netflix en meer diensten tegelijk te zoeken, maar we kregen alleen resultaten uit de iTunes Store, ook na het installeren van Netflix.

Waren alle filmtitels maar zo kort…
Naast Siri heeft Nederland ook geen universeel zoeken tussen streamingdiensten.

Films en Muziek

Standaard worden de apps Films en Muziek meegeleverd. Die hebben ongeveer dezelfde opzet als de iTunes Store op de Mac en iOS. Bovenaan kies je uit de menu-opties, daaronder staat uitgelichte content en via submenu’s blader je door genres. Bij iedere film wordt een korte samenvatting, lijst met acteurs en mogelijkheden tot kopen of huren getoond.

De films-app lijkt een strakke/platte versie van iTunes Films.
Selecteren op genre.
Film-overzichtpagina.

De Muziek-app integreert met Apple Music, maar toont ook muziek uit iTunes Match en bevat een webradiodienst. Radio was overigens op moment van schrijven nog niet functioneel en toont een ‘tijdelijk niet beschikbaar’ melding.

Webradio ontbreekt niet in de Muziek-app.
Minimalistische player.
Minimalistisch overzicht.

Randapparatuur met beperkingen

Naast de standaard meegeleverde afstandsbediening zijn nog veel meer apparaten aan te sluiten. Omdat stembesturing ontbreekt, leek een Bluetooth-toetsenbord ons een goed idee. Helaas is dat niet meer mogelijk, maar tot onze verrassing herkende de Apple TV wel een Bluetooth-speaker en hoofdtelefoon. Dat compenseert voor het ontbreken van een audio-uitgang op de settopbox zelf.

Via dit menu zijn ook andere niet-Apple afstandsbedieningen aan te sluiten.
Geen audio-uitgang, maar wel herkenning voor Bluetooth-speakers.

App Store

De App Store is nog niet erg goed gevuld, maar internationale diensten als YouTube, Netflix, Vimeo en Flickr zijn vertegenwoordigd. Nederlandse streamingdiensten als NPO, Videoland en RTL XL schitteren door afwezigheid. Apple heeft de apps gecategoriseerd in kijken, spelen en apps. De categorieën zijn nog niet zo goed gevuld dat ze een eigen scherm nodig hebben. Het assortiment bestaat nu vooral uit games en kijk-apps.

Wel grote internationale, maar amper Nederlands apps in de App Store.
Aangename verrassing: gekochte iOS-apps met TV-component worden automatisch getoond.
Games zijn het best vertegenwoordigd.

App-ervaring

De apps werken vloeiend en starten snel, maar zijn niet allemaal even nuttig. Zo voelt Periscope als een opgeblazen iPhone-versie. De layout van bekende apps als YouTube is opgefrist, maar de opzet en bediening zijn onveranderd. Zoeken in apps kan nog steeds alleen met de afstandsbediening, dicteren is (ook in de VS waar Siri wel werkt) binnen apps niet mogelijk.

Periscope: ondanks de extra ruimte ontnemen elementen nog steeds zich o op de video.
Netflix heeft een nieuwe lay-out, maar kan niets nieuws.
Nuttige nieuwe functie in alle video streaming-apps: snel audio en ondertiteling aanpassen.

Game-ervaring

Het aanbod games is divers. Er zijn kleine spelletjes die met met de stadsbediening speelt (Crossy Road / Mr. Jump), maar ook Karaoke en muziek (Sing! Karaoke / Guitar Hero Live), Fitness (Streaks Workout) en racegames (Asphalt 8). Alle games zijn met de afstandsbediening te spelen, maar voor racen is een controller nodig.

Games zijn opvallend vaak single player, terwijl een apparaat in de woonkamer zich juist leent voor samen gamen. Dit komt waarschijnlijk omdat je slechts één afstandsbediening tegelijk kan koppelen. Naast de afstandsbediening kun je nog twee externe controllers aansluiten.

Casual games zijn prima met de afstandsbediening te spelen.
Racen met de afstandsbediening is geen geweldige ervaring. Gamepad aangeraden.
Levels worden als losse ‘bundels’ gedownload, als je geen snelle internetverbinding hebt duurt het soms even voordat je verder kan.

Conclusie

De nieuwe Apple TV is in alle opzichten beter dan zijn voorganger. Van de interface tot de afstandsbediening, alles is moderner, werkt sneller en het zelf kunnen kiezen van de apps is een verademing tegenover de grote hoeveelheid apps die standaard op de Apple TV 3 geïnstalleerd staan.

Het platform heeft veel potentie, maar staat duidelijk nog in de kinder­schoenen. Het ontbreken van Siri en dictatie in Nederland doet een aantal van de belangrijkste functies van de nieuwe settopbox teniet. Als je een Apple TV 3 hebt en die vooral voor streaming gebruikt, kan het geen kwaad om de kat nog even uit de boom te kijken terwijl de toekomst van televisie zich ontvouwt.

Reageer op artikel:
Eerste indruk: Apple TV 4 met tvOS
Sluiten