Eddy Cue: de toekomst van TV is interactief

21 reacties

We staan aan de vooravond van de nieuwe Apple TV en dus doen Apple-topmannen hun traditionele rondje langs de grote Amerikaanse media. Vanavond schoof iTunes-baas Eddy Cue aan bij CNN Money om over de nieuwe settopbox van Apple te praten.

Een hobby is de Apple TV volgens Cue al lang niet meer, want van de vorige generatie werden meer dan 20 miljoen stuks verkocht. De topman ziet niet alleen een toekomst met apps, maar ook mogelijkheden voor live TV.

Als voorbeeld volgens noemt Cue de mogelijkheid voor kijkers om programma’s real-time te beoordelen. Dat kan wellicht ook invloed hebben op de inhoud van live-uitzendingen. Op dit moment is de Apple TV echter nog geen vervanging voor de conventionele tv, maar slechts een aanvulling.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Wedden dat de tv over 5 jaar nog precies hetzelfde is als nu! Al die bullshit-voorspellers.

 • Profielfoto
  bassbug

  Waar ik niet van houd is als je een ander apparaat koopt je de vertrouwde infrastructuur kwijt raakt. Een Smart TV van een bepaalde merk is leuk maar als je een ander merk (of zelfs een nieuwere versie van zelfde merk!) en dan moet je werken met een infrastructuur wat niet (meer) zo lekker werkt.

  Met Apple TV (of een and ere set top box) hour je je infrastructuur.

 • Profielfoto
  KR1275

  @bassbug: bijna alle nieuwe tv’s hebben Android en dat worden er alleen maar meer. Roepen naar de TV is niet nieuw, al wil Apple met de nieuwe ATV ons dat doen geloven.

 • Profielfoto
  reven

  ik ben één van die lucky developers die de nieuwe AppleTV en TVOS al een tijdje gebruikt. Knap staaltje werk van Apple.

  Tv aan en uit, geluid bedienen, siri via één remote. Mooie ervaring.
  Hij start super snel en is erg responsive.

 • Profielfoto
  bassbug

  @KR1275: Maar iedere TV merk met Andorid heeft toch een andere schil? Net als bij telefoons?

 • Profielfoto
  Niels

  Allemaal leuk en aardig, maar je moet nog steeds van av switchen om te wisselen tussen tv en apple tv. Als ze nu een HDMI in had toegevoegd zoals bij de xbox one… De enige hoop is nu dat KPN ed. hun iTV app ook geschikt maken voor de apple tv en dat  deze toelaat.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Wat mij betreft, wishful thinking van Apple; Ouderen kijken het meeste TV en die moeten al die nieuwlichterij niet. En wat dat beïnvloeden van het aanbod betreft: dat aanbod word alleen bepaald door het budget waarover de TV maatschappijen beschikken… en bij openbare omroepen, ook door de politiek !

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik hoop niet dat mensen invloed gaan krijgen op wat op tv gebeurt in een programma. Dan krijgen we alleen nog maar tv voor de gemiddelde mens.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Kabel heb ik 15 jaar geleden al opgezegd. TV-kijken deed ik eerst door mijn computer op de TV aan te sluiten, daarna mijn iPhone en uiteindelijk via AppleTV. Dat ouderwetse kijken naar programma’s op een vaststaand uur en die hele reality-en-talentenjachten-tv heb ik geen moment gemist.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Uh, nee, 99% van de tijd zit men voor de buis passief te zijn… omdat het passief zijn lekker is voor 99% van de kijkers. Ff chillen. Alles dat je aandacht vraagt is dan irritant. Is reclame schreeuwerig en vraagt het aandacht? zepppp. C’mon dat krijg je toch niet omgebogen naar mensen die nog lekker even actief gaan meedoen.

  SMS-en voor een talentenshow gebeurt ook alleen maar door vrienden en bekenden met 60 prepaid simmetjes en een handje vol fans van het programma.

  Bovendien wil je niet dat mensen gaan stemmen, want de negatievelingen zijn veel eerder geneigd te stemmen dan de positieve.

 • Profielfoto
  ArMac

  Mooi… Ik lees hierboven Dezelfde commentaren als toen de iPhone en de iPad werden geïntroduceerd. Dat biedt goede hoop dat  weer wat moois uitbrengt!

 • Profielfoto
  polansky

  De ‘visionairs’ bij Apple zijn daar al een poosje vervangen door ‘blaaskaken’ en snelle goedgebekte marketing jongens.

  Een beetje window dressing hier, een beetje window dressing daar…
  maar de eerste scheuren beginnen zich nu in het Apple imperium te tonen.

  Apple leunt vrijwel volledig op de iPhone zoals Nokia dat destijds deeds met de ‘ouderwetse’ mobiel. Voor de rest is Apple eigenlijk niet veel anders dan een overhyped tech bedrijf.

  Maar méér interactiviteit? No way
  Daar is televisie ook helemaal niet het juiste medium voor. Zeker niet omdat 99% van alle programma’s gewoon weken zo niet maanden voorafgaand aan de uitzending al zijn opgenomen.

  Voor wat betreft ‘live’ televisie wordt deze tegenwoordig meestal met een aantal minuten vertraagd uitgezonden, zodat er bij een onverwacht incident nog op tijd kan worden ingegrepen en waardoor dat hele gedoe rondom interactiviteit en SMS’jes één grote farce is.

  .
  Nee Apple, jullie gaan televisie kijken niet veranderen.
  Dat doen de jongeren zelf al, door vaker niet dan wel te kijken. Zij halen de meeste informatie van internet of downloaden films en programma’s en bepalen zo zelf wat ze willen zien.

  Wat mensen dan wel weer omarmen is het gegeven dat je niet iedere week om dezelfde tijd voor hetzelfde programma voor de buis hoeft te zitten.

  Het zelf uitkiezen van de programma’s en zelf de tijd bepalen waarop je die programma’s wil zien, dat is de toekomst.

 • Profielfoto
  Di May

  polansky :

  Volgens Nederlands verklarende woordenboek een fenomeen,
  soort meelopende columner op fora, met hoog gehalte
  aan ‘criticasteriek’ bloed in de pen.

  Bij wijlen nagel op de kop.

  Wel bij wijlen, want meestal uitsluitend
  negatief commentaar zonder grond.

  Valt visionairs aan, misschien terecht,
  maar bezondigt zich ondertussen aan hetzelfde.

  Enfin, of de langen duur verschrikkelijk ‘boring’ …

  Er schijnt een app op komst te zijn, ’n ‘polanskyblocker’,
  dat alle polansken uit de commentaren filtert.

  Nog even wachten op Apple daarvoor.
  Er wordt namelijk een Keynote voorbereid.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interactieve TV is onzin. Daar hadden ze het 30 jaar geleden al over en toen zijn er ook al experimenten geweest. Verder dan een knopje indrukken voor “ja” of “nee” of stemmen op een kandidaat bij een talentenshow kom je niet. Het leukste was nog een film, waarvan je een aantal keren de inhoud kon beïnvloeden door ergens op te drukken. je kon op A, B of C drukken en wat de meerderheid koos, dat deel zou er dan komen. Dat is leuk als experimentje, maar verder heb je er niks aan.

  Als je inderdaad nog steeds moet overschakelen van ‘gewone” TV kanalen naar Apple TV is dat lastig. Zeggen dat ‘alleen ouderen gewoon TV kijken” is echt onzin. Dat hangt helemaal ervan af wat je interesse is. Als je niet verder komt dan ‘dom’ filmpjes of series kijken dan kan dat inderdaad op elk moment via een app of dan is YouTube je leven, maar als je het laatste nieuws, een actuele talkshow, een persconferentie of spannend debat wilt zien, dan wil dat op het moment zelf zien. Ook voetbal, olympische spelen, WK ga je niet een paar uur of een dag later kijken. Dat wil je meteen. Op je TV, iPad of iPhone. Kwestie van keuze en interesse dus. Niet van leeftijd.

  Apple TV staat of valt met een snelle introductie – ook hier – van opdrachten via Siri, van Nederlandse apps, van in Nederland bruikbare apps, internettoepassingen.

  Het liefst zou ik een volledige Apple Smart-televisie willen, waar de Apple TV functies gewoon in zitten, die qua bediening intuïtiever en eenvoudiger werkt, helemaal past in het Apple Eco-systeem en waarmee al je Apple apparaten verbonden kunnen zijn. En ook tijdens het kijken belangrijke social media berichten binnen komen etc. Ik begrijp niet waarom Apple daar niet eerder op heeft ingezet. Het is daar nu (bijna) te laat voor.

 • Profielfoto
  THX-1138

  De toekomst van mijn TV is de kringloopwinkel.

 • Profielfoto
  polansky

  Prima Di May

  Als je mijn commentaar niet wil lezen vind ik dat best!

  Overigens ondermijn je daarmee wel je eigen vrijheid, door niet meer open te staan voor de mening van een ander.

  Dat maakt je uiteindelijk dus nog egoïstischer en narcistischer dan je nu waarschijnlijk al bent.

  Jij wil immers alleen horen wat je zelf wil horen. Een mening die jij niet deelt is dan dus een mening zonder waarde. Waarmee jij dan weer je eigen ego kunt strelen. Want door de mening van een ander te blokkeren vind jij de mening van jezelf belangrijker dan die van een ander.

  Niet dat ik dat erg vindt. Want als jij enkel de mening van gelijkgestemden wilt horen
  moet je dat vooral doen. Ook al zul je er uiteindelijk zelf wel wereldvreemder van worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  ik hoop voor Apple dat de studios en filmhuizen instappen en echt interactieve TV gaan maken specifiek voor de Apple TV.

  Ik zie nog wel wat beren op de weg die er voor kunnen zorgen dat specifiek content voor de Apple TV in de weg kunnen zitten. Geen idee of het apparaat (en apples regel en bemoeizucht) daar voldoende speelruimte voor geven. Maar als het lukt kan apple de roku’s en alternatieven het nakijken laten.

  Al zou ik wel goed nadenken als TV omroep of kanaal. Waarom zou je je content specifieker 1 platform maken dat je niet kan controleren? een platform dat groeiende is maar lang niet de volledige doelgroep bestrijkt. Er zijn nog genoeg huishoudens wat iets van Apple de drempel niet over komt mede om die regel en bemoeizucht. Dus hoe groot is de doelgroep voor de studios nou echt als ze zich met de apple TV alleen op die gebruiker kan richten.

  Kom je vervolgens uit de kosten met je interactieve aanbod. Kan je all out gaan? of wil je een allegaartje maken dat ook werkt op andere apparaten?
  Ik denk dat de eindgebruiker uiteindelijk blijft zitten met wederom een gelikt apparaat vol potentie dat nooit volledig benut zal worden.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Polansky :

  Ik viseer niet zozeer een mening.
  Wel een tendens.

  Het is trouwens een tendens op dit forum
  waar u verre van alleenrecht op hebt.

  Waar u het nog altijd beschaafd houdt,
  zijn er anderen die OMT slechts beschouwen als
  een kladderadashbarak, lees : afbraak- en scheldbarak.

  Dat dit af en toe gebeurt, tot daar toe,
  maar als dat bijna een rode draad is, gaat
  dat gauw vervelen, vooral als ’t immer ‘anti’ is.

  Kritiek is nuttig en nodig.
  Apple mag en moet op tijd wel eens
  wakker geschud worden. Het doet hun deugd.

  Maar soms heb ik echter de indruk
  dat het om heuse haatcampagnes haat.
  Andere fora zijn daar beter voor geschikt.

  Tenslotte, is het aan u om u
  al dan niet aangesproken te voelen.

 • Profielfoto
  Zakske

  ik hoop voor Apple dat de studios en filmhuizen instappen en echt interactieve TV gaan maken specifiek voor de Apple TV.

  Om eerlijk te zijn is televisie kijken voor mij gewoon een passieve bezigheid, ik zit dus absoluut niet te wachten op dat “interactieve” gedeelte. Ik zit lekker een film te kijken, en vervolgens moet ik allerlei onzin uit gaan halen met een remote, of tegen dat ding gaan praten? Waarom? Laat me lekker met rust… fuck die shit.

 • Profielfoto
  Ce

  Wanneer je het verhaal van Cue hoort en de beschrijving van de ATV op de site van Apple leest kun je dat bijna vergelijken met bijv. de auto industrie die zojuist een verklaring heeft uitgegeven dat elektrische/waterstof auto’s de toekomst zijn. Oude wijn in nieuwe zakken.

  d.w.z. totdat het potentieel van de ATV volledig benut wordt, inclusief Siri!!

  Apple moet ‘ns ophouden met het creëren van “B-klanten”, klanten die wel het volle pond betalen maar daarvoor een product krijgen met mindere of ontbrekende functionaliteit t.o.v. de thuismarkt van Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Helemaal mee eens! Eerst zorgen dat het overal (goed) werkt en pas daarna iets nieuws op de markt brengen.