Protest Apple tegen CISA-wet blijkt zinloos

9 reacties

De lobby van onder andere Apple en Dropbox tegen de controversiële CISA-wet in de VS heeft weinig effect gehad. De Amerikaanse Senaat is vandaag akkoord gegaan met de wet die bedrijven en overheidsdiensten meer vrijheid geeft in de omgang met privé data.

Ook andere techbedrijven spraken zich fel uit tegen de wet die formeel dient om informatie over cyberaanvallen te verzamelen. Volgens tegenstanders, waaronder Apple, is de privacy van gebruikers in het geding.

CISA (Cybersecurity Information Sharing Act) regelt dat bedrijven data van gebruikers kunnen delen met overheidsdiensten en elkaar. Gebruikers hoeven niet op de hoogte gesteld te worden en bovendien krijgen bedrijven die informatie delen een minder strenge behandeling krijgen als het gaat om antitrust- en aansprakelijkheidsonderzoeken. Apple zei eerder:

We kunnen het huidige CISA-voorstel niet steunen. Het vertrouwen van onze klanten betekent alles voor ons en we geloven niet dat veiligheid ten koste moet gaan van hun privacy.

Obama aan zet

De eerstvolgende stap is goedkeuring door het Huis van Afgevaardigen, daarna moet president Obama zijn handtekening onder de wet zetten. Daar wordt volgens bronnen van The Guardian ook weinig tegenstand verwacht. De wet kwam door de Sony-hack van vorig jaar in een stroomversnelling. De Amerikaanse overheid is van mening dat meer weten ook betere beschermen voor bedrijven zal betekenen.

Het is onduidelijk of Apple, Dropbox en andere bedrijven nog met een laatste offensief tegen de wet komen. Naast Apple zijn ook Twitter, Wikipedia en Reddit fel tegen. Google en Facebook steunden CISA niet, maar lieten zich niet horen. Microsoft hult zich volledig in stilzwijgen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  IsSidha

  en de EU heeft net een nieuw verdrag gemaakt met de VS voor de EU burgers en hun data.. dus die zal dan ook wel weer door een gerechtshof nietig worden verklaard.. het wachten is op het eerste proces wegens het schenden van mensen rechten

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm, hier hebben wij in Europa toch geen boodschap aan? Bedrijven zoals Facebook, Google en Apple, hebben zich in Europa en Nederland aan onze wet te houden, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens?

 • Profielfoto
  wimbers

  lachen dit,
  het gaat er om waar de data staat, dus als dropbox de boel in de vs heeft staan dan kan je hoog en laag springen, de overheid kan er bij.
  dit, ttip, gaat goed met de democratie…

 • Profielfoto
  Neowip

  @Wimbers, vergeet CETA, ISDS En Net Neutrality niet. Die laatste is door Europees parlement net verkwanselt voor de afschaffing van roaming kosten met zoveel loopholes dat ….. ach.. laat ook maar…

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  Amerika is een schande! Privacy is een mensenrecht, zij zijn dan ook een van de weinige landen die die rechten niet hebben ondertekent!

 • Profielfoto
  Boike12

  Eerst de nieuwe Europese netneutraliteit wet en nu dit, geen beste zaak.

 • Profielfoto
  IsSidha

  hmm, hier hebben wij in Europa toch geen boodschap aan? Bedrijven zoals Facebook, Google en Apple, hebben zich in Europa en Nederland aan onze wet te houden, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens?

  Nee.. wij zetten de gegevens vrijwillig op de servers..
  plus..
  de EU heeft net weer een nieuw verdrag gesloten met de US om juist dit soort bedrijven te ontzien omdat die anders voor elk land apart afspraken moet maken etc etc etc

  De EU is bezig om al onze privacy te verkwanselen aan de US.. nog even en ze zijn zelf net zo erg.. Land of the Free noemen ze dat dan

 • Profielfoto
  IsSidha

  het gaat er om waar de data staat, dus als dropbox de boel in de vs heeft staan dan kan je hoog en laag springen, de overheid kan er bij.

  en dat gaat veranderen.. je bent een Amerikaans bedrijf, ongeacht waar je je data denkt op te kunnen slaan, en bent dus gebonden aan de Amerikaanse wet.. het excuus dat alles op servers in Ierland staat is daarmee niet langer van toepassing

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  Het protest is niet voor niets geweest, besef dat jij onwetende auteur, “APPLE ZAL ZEGENVIEREN” HOEZEE!!! HOEZEE!!! HOEZEE!!!