Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 oktober 2015

Protest Apple tegen CISA-wet blijkt zinloos

De lobby van onder andere Apple en Dropbox tegen de controversiële CISA-wet in de VS heeft weinig effect gehad. De Amerikaanse Senaat is vandaag akkoord gegaan met de wet die bedrijven en overheidsdiensten meer vrijheid geeft in de omgang met privé data.

Ook andere techbedrijven spraken zich fel uit tegen de wet die formeel dient om informatie over cyberaanvallen te verzamelen. Volgens tegenstanders, waaronder Apple, is de privacy van gebruikers in het geding.

CISA (Cybersecurity Information Sharing Act) regelt dat bedrijven data van gebruikers kunnen delen met overheidsdiensten en elkaar. Gebruikers hoeven niet op de hoogte gesteld te worden en bovendien krijgen bedrijven die informatie delen een minder strenge behandeling krijgen als het gaat om antitrust- en aansprakelijkheidsonderzoeken. Apple zei eerder:

We kunnen het huidige CISA-voorstel niet steunen. Het vertrouwen van onze klanten betekent alles voor ons en we geloven niet dat veiligheid ten koste moet gaan van hun privacy.

Obama aan zet

De eerstvolgende stap is goedkeuring door het Huis van Afgevaardigen, daarna moet president Obama zijn handtekening onder de wet zetten. Daar wordt volgens bronnen van The Guardian ook weinig tegenstand verwacht. De wet kwam door de Sony-hack van vorig jaar in een stroomversnelling. De Amerikaanse overheid is van mening dat meer weten ook betere beschermen voor bedrijven zal betekenen.

Het is onduidelijk of Apple, Dropbox en andere bedrijven nog met een laatste offensief tegen de wet komen. Naast Apple zijn ook Twitter, Wikipedia en Reddit fel tegen. Google en Facebook steunden CISA niet, maar lieten zich niet horen. Microsoft hult zich volledig in stilzwijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protest Apple tegen CISA-wet blijkt zinloos
Sluiten