Chipgate: verschil tussen iPhone 6s-chips lijkt mee te vallen

26 reacties

De ene iPhone 6s (Plus) is de andere niet. Gister werd bekend dat Apple de A9-chips voor het toestel zowel door Samsung als TSMC laat maken en dat een iPhone 6s met chip van TSMC het ongeveer twee uur langer volhoudt op een acculading.

Is er sprake van een ‘chipgate’ en is het verschil dat door een benchmark-tool werd gemeten ook terug te zien bij dagelijks gebruik? Twee YouTubers hebben het uitgezocht. Het verschil blijkt klein maar aanwezig.

De tests werden uitgevoerd door YouTubers Austin Evans en Jonathan Morrison. Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

 • 60 minuten YouTube kijken: 14% accugebruik (Samsung) – 13% accugebruik (TSMC)
 • Timelapse van 30 minuten filmen: 16% accugebruik (Samsung) – 11% accugebruik (TSMC)
 • 10 minuten 4K video opnemen: Zowel Samsung als TSMC 9% accugebruik.
 • 10 minuten 4K video exporteren: 15 accugebruik (Samsung) – 14% accugebruik (TSMC)

Aan het eind van de handelingen had de iPhone met Samsung-chip nog 55 procent en de iPhone met TSMC-chip nog 62 procent accu over. Het verschil is dus wel merkbaar, maar voornamelijk bij zware taken. Onder een warmtecamera is te zien dat de Samsung-chip iets warmer wordt.
heats-6s
Zelf checken welke chip je iPhone 6s bevat kan met de gratis app VAinfo. In het veld Model/Code zie je N66MAP of N71MAP bij TSMC-chips en N66AP of N71AP bij A9-chips die door Samsung zijn gemaakt.


Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  4you

  Metingen van lek m’n vestje natuurlijk nul komma nul statistische onderbouwing.

  De warmtebeeld opname zegt wel iets maar ook niet alles aangezien het fabricage proces net iets anders is. Daarnaast kan de accu een net iets andere effectieve capaciteit hebben.

  Het zal me allemaal wel.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik zou die bevindingen even in een tabel plaatsen, Rayman.

 • Profielfoto
  Torino

  ‘Chipgate’…serious?

 • Profielfoto
  Nosferius

  Ik moet mij bij 4me voegen, deze test uitvoeren met een groter aantal iPhones, meerdere malen herhalen en dat alles daarna analyseren. De standaard deviatie kan daarna worden bepaald.

  En er zijn inderdaad meer factoren die bepalen hoe effectief je accu werkelijk is (en het gebruik per persoon is ook anders).

  Ik geloof wel dat het uit zal maken hoor, dat is het niet maar kan mij haast niet voorstellen dat Apple een grote afwijking zoals de 7% afwijking die tussen de twee lijkt te bestaan zou accepteren, dat is vrij controversieel.

 • Profielfoto
  rammes

  stop alles “gate” te noemen. Zwaar irritant.

 • Profielfoto
  4you

  Nog zo’n lachertje, 60 min Youtube kijken; 13 versus 14% kan dus best 13,49 versus 13,50% zijn of weet iemand de afrondings regels van Apple om 13/14% te tonen in het scherm.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  stop alles “gate” te noemen. Zwaar irritant.

  Inderdaad.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik weer niet zeker of ik het goed begrijp maar klopt het dat eerst twee chinezen benchmark resultaten op een forum zetten met daarin een flink verschil tussen beide processoren. En nu wordt dit onderzoek onderuit gehaald door twee Youtubers die weliswaar verschil constateren maar concluderen dat het allemaal wel meevalt. En deze beide conclusies worden nu op alle techsites als nieuws gebracht. Begrijp ik dit zo goed?

 • Profielfoto
  mmww

  Samsung gebruik al jaren verschillende chips is zijn Galaxy S serie. Daar zijn de verschillen aanzienlijk, maar je hoort er niemand over.

  Sommige iPhone gebruikers willen gewoon altijd de beste iPhone hebben, en dus geen iPhones met een slechtere chip.

 • Profielfoto
  bugboy

  OMT begint een beetje de Privé van de Apple techsites te worden. In het pre-Raymon tijdperk waren er minder artikelen, maar wel van hogere kwaliteit. Waar zijn de opiniestukken of niet-van-andere-sites-gekopieerde artikelen?

 • Profielfoto
  SvS

  OMT begint een beetje de Privé van de Apple techsites te worden. In het pre-Raymon tijdperk waren er minder artikelen, maar wel van hogere kwaliteit. Waar zijn de opiniestukken of niet-van-andere-sites-gekopieerde artikelen?

  Onzin, doordat het meer ververst wordt met Apple-gerelateerde nieuws-items, blijven mensen terug komen. Raymon, ga vooral zo door. Dit over chips vind ik niet onbelangrijk nieuws. Maar opiniestukken zijn òòk welkom!;-) Goedemorgen trouwens.

 • Profielfoto
  Xcode

  OMT begint een beetje de Privé van de Apple techsites te worden. In het pre-Raymon tijdperk waren er minder artikelen, maar wel van hogere kwaliteit. Waar zijn de opiniestukken of niet-van-andere-sites-gekopieerde artikelen?

  Onzin. Ik bezoek al sinds 2004 deze website en het is nog steeds even plezierig om hier eens in de zoveel tijd te komen en het laatste Apple nieuws te lezen. Doorgaans is OMT beter geïnformeerd dan betaalde media (bijv. kranten).

 • Profielfoto
  Niels

  Het is toch logisch dat de consument het beste wil voor zijn geld? Het gaat hier ten slotte om een ‘premium’ product. Iemand die een Volkswagen koopt wil daar toch ook geen motorblok van Skoda, zelfs al is dit volgens dezelfde specificaties gebouwd. Gevoelskwestie of niet, de TSMC chip lijkt beter te presteren en dan wil je voor 749+ euro gewoon de betere chip.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Het is toch logisch dat de consument het beste wil voor zijn geld? Het gaat hier ten slotte om een ‘premium’ product. Iemand die een Volkswagen koopt wil daar toch ook geen motorblok van Skoda, zelfs al is dit volgens dezelfde specificaties gebouwd. Gevoelskwestie of niet, de TSMC chip lijkt beter te presteren en dan wil je voor 749+ euro gewoon de betere chip.

  Andersom komt het ook voor! Mijn ouders hadden vroeger een LADA; en zoals dat gaat was ik daar als kind dus onwijze fan van. Mijn opa kocht een vernieuwd model, de Lada Samara. En wat was ik trots, toen ik hoorde dat de motor van de Lada Samara in samenwerking met Porsche was ontwikkeld:D

 • Profielfoto
  Ree

  stop alles “gate” te noemen. Zwaar irritant.

  We hebben tenslotte last van een Gategate …

 • Profielfoto
  Ree

  On-topic; na 1 uur 50 minuten 55% accu over bij de Samsung en 62% bij de TSMC; dat is nogal een verschil. Dat zou bij Apple moeten worden bevestigd en dus is het van belang dat het een naam krijgt. Dan maar ChipGate:P

 • Profielfoto
  Nosferius

  Al die “gates” zijn inderdaad nogal irritant en wekken de suggestie dat het een gigantisch probleem is … net als in vorige gevallen bleken het aantal gevallen van werkelijke problemen met de “bendgate” enorm mee te vallen en is het enkel journalistisch hype maken.

  Leuk voor de journalistiek, niet zo zinnig verder.

  Ik wacht wel met oordelen tot er degelijke vergelijkingen gemaakt zijn maar Apple zelf zegt dus 2 tot 3% verschil te hebben bevonden, niet de 7% die men in dit filmpje beweerd.

  Voor het zelfde geld was op telefoon twee niet elke App afgesloten, gedegen tests worden systematisch en herhaaldelijk uitgevoerd om ervoor te zorgen dat je geen valse data presenteert. Empirische data noemt krijg je niet van 2 telefoons met 1 test, dat moeten er honderden zijn onder gesloten omstandigheden.

 • Profielfoto
  Fossil

  Chipgate? …willen we nu voor elk nieuw Apple product een nieuwe Gate verzinnen?Overdrijven is ook een vak!

 • Profielfoto
  snipper

  Gate gate -> briljant :grin:

  Dat ‘gate’ gebruik is wel te verklaren:

  1. Het is lekker kort, wat eerder past als je koppen moet schrijven met een beperkt aantal letters.
  2. Het klinkt ‘lekker Engels’, altijd goed sinds WO2 en zeker in de categorie digitaal.
  3. Mensen met een klein beetje algemene ontwikkeling begrijpen de betekenis en de rest begrijpt het toch wel uit de context.

  ‘Chip-schandaal: verschil tussen iPhone 6s-chips lijkt mee te vallen’ leest wel zo helder.

 • Profielfoto
  mr_viking

  Niels…

  Je weet wel dat Audi/VW/Seat/Skoda allemaal dezelfde motorblokken hebben? alleen interieur/exterieur is iets anders en bij de eerst 2 genoemde over het algemeen iets hogere kwaliteit/uitstraling.

  Dus ja in de audi a3 1.4TDI is hetzelfde motorblok als die van de VW te vinden;-)

 • Profielfoto
  steveb

  stop alles “gate” te noemen. Zwaar irritant.

  We hebben tenslotte last van een Gategate …

  Dit is al veel langer bezig dan jullie denken hoor.
  in de jaren 80 werden de ideeën van apple toch ook gestolen door bill gates.

 • Profielfoto
  Shyos

  Raymond noemt niets gate… hij kopieert als een dom wicht enkel informatie van andere sites. En vertaald het dan een beetje. Noppes nul journalistiek.

  Dus een vergelijkend tabel kun je helemaal vergeten want dat is nog niet geplaatst op andere sites.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Snipper: de toevoeging “gate” bij een schandaal heeft helemaal niets met de Tweede Wereldoorlog te maken..!!
  Maar met het Watergate Hotel in Washington, dat in het nieuws kwam in 1972 doordat President Nixon daar mensen van de Democratische Partij liet afluisteren. The Washington Post ontdekte dat. Nixon ontkende eerst, maar moest later toch aftreden toen het bewezen werd. Dat werd het “Watergate schandaal” en sindsdien wordt elk schandaal(tje) blijkbaar ‘gate’ genoemd :):)

  Deze simplistische onderzoekjes van batterijverbruik bij de twee verschillende processors kan je echt niet serieus nemen. Het wachten is op een serieus vergelijkend onderzoek van een consumentenorganisatie.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Waarbij de beroemde ‘Iran–Contra scandal’, oftewel ‘Irangate’ of ‘Contragate’ de eerste was waar die ‘gate’ toevoeging op grote schaal werd gebruikt; vanaf die tijd werd elk gedoe een gate genoemd (en in het veld van ICT met een zekere ironie).

  Wikipedia: List of scandals with “-gate” suffix

 • Profielfoto
  bugboy

  Laat ik het zo zeggen… Voorheen was OMT meer een Elsevier. Opiniestukken en eigen werk. Artikelen kwamen pas later, maar dan wel correct en in de juiste context.

  Nu zie je steeds meer 1-op-1 overgezette sensatie artikelen. Meer Telegraaf stijl. Deze “chipgate” is overduidelijk een schreeuw om clicks van de mensen die “benchmarks” doen.

  Doe zelf een goede test die wel vergelijkbaar is. Je kon er op wachten dat na het eerste bericht er een aantal zouden volgen die het tegenspreken, afzwakken of iets dergelijks. Je zou nu verkoper zijn bij Apple en je krijgt dat gezeik van zogenaamde “experts” die deze opgeklopte berichten hebben gelezen.

  Het is een keuze om meer artikelen te genereren, maar zonder grotere redactie boet je dan in aan kwaliteit. Ik had altijd het idee dat OMT een uit de hand gelopen hobby is van een groep sympathieke Apple fanboys zonder het idee er heel veel geld aan te hoeven verdienen. Dat maakt OMT anders. Het zou jammer zijn als OMT een soort iCulture wordt.

 • Profielfoto
  Tuur Tisseghem

  Mag OMT zomaar die warmte foto van Austin Evans gebruiken?:roll: