Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 oktober 2015

CEO DuckDuckGo leest Google de les

Standaard zoeken iOS en OS X met Google, maar er is op iedere iPhone en Mac ook een privacyvriendelijk alternatief aanwezig. De zoekmachine DuckDuckGo belooft geen tracking of targetting. En dat legt het bedrijfje geen windeieren.

Oprichter Gabriel Weinberg zegt dat de zoekmachine winstgevend is. DuckDuckGo toont niet-gepersonaliseerde advertenties en volgens de oprichter zijn die net zo effectief als Google ads met tracking en targetting.

‘Tracking is een fabeltje’

DuckDuckGo toont alleen advertenties op basis van een zoekterm en volgt gebruikers verder niet. Weinberg zegt dat tracking ook niet nodig is om relevante ads te tonen en dat het soms zelfs negatief kan werken.

Dat tracking nodig is, is niets meer dan een fabeltje. Onze ads zijn lucratief omdat mensen de intentie hebben om iets te kopen als ze ernaar zoeken. Zo tonen we ads voor auto’s bij het zoekwoord auto.

Volgens de oprichter van DuckDuckGo zijn advertenties op basis van tracking soms zelfs minder effectief omdat deze ook getoond worden wanneer mensen geen intentie hebben om iets te kopen. Weinberg stelt dan ook dat tracking bij zoekmachines niet effectief is en vooral ‘voor de rest van het internet’ is.

DuckDuckGo op iOS en OS X

Hoewel Google momenteel de standaard zoekmachine in iOS en OS X is, zit DuckDuckGo sinds OS X Yosemite en iOS 8 ook ingebouwd. Je activeert de zoekmachine in Safari op de Mac in het menu Voorkeuren en Zoeken. Op iOS is DuckDuckGo te vinden onder Instellingen, Safari en Zoekmachine.

DuckDuckGo bereikte in juni van dit jaar een mijlpaal van 10 miljoen zoek­opdrachten per dag. De zoekmachine is mede door de onthullingen van Edward Snowden flink gegroeid. In een Q&A-sessie op Hacker News lees je een interview met de CEO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CEO DuckDuckGo leest Google de les
Sluiten