CEO DuckDuckGo leest Google de les

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Standaard zoeken iOS en OS X met Google, maar er is op iedere iPhone en Mac ook een privacyvriendelijk alternatief aanwezig. De zoekmachine DuckDuckGo belooft geen tracking of targetting. En dat legt het bedrijfje geen windeieren.

Oprichter Gabriel Weinberg zegt dat de zoekmachine winstgevend is. DuckDuckGo toont niet-gepersonaliseerde advertenties en volgens de oprichter zijn die net zo effectief als Google ads met tracking en targetting.

‘Tracking is een fabeltje’

DuckDuckGo toont alleen advertenties op basis van een zoekterm en volgt gebruikers verder niet. Weinberg zegt dat tracking ook niet nodig is om relevante ads te tonen en dat het soms zelfs negatief kan werken.

Dat tracking nodig is, is niets meer dan een fabeltje. Onze ads zijn lucratief omdat mensen de intentie hebben om iets te kopen als ze ernaar zoeken. Zo tonen we ads voor auto’s bij het zoekwoord auto.

Volgens de oprichter van DuckDuckGo zijn advertenties op basis van tracking soms zelfs minder effectief omdat deze ook getoond worden wanneer mensen geen intentie hebben om iets te kopen. Weinberg stelt dan ook dat tracking bij zoekmachines niet effectief is en vooral ‘voor de rest van het internet’ is.

DuckDuckGo op iOS en OS X

Hoewel Google momenteel de standaard zoekmachine in iOS en OS X is, zit DuckDuckGo sinds OS X Yosemite en iOS 8 ook ingebouwd. Je activeert de zoekmachine in Safari op de Mac in het menu Voorkeuren en Zoeken. Op iOS is DuckDuckGo te vinden onder Instellingen, Safari en Zoekmachine.

DuckDuckGo bereikte in juni van dit jaar een mijlpaal van 10 miljoen zoek­opdrachten per dag. De zoekmachine is mede door de onthullingen van Edward Snowden flink gegroeid. In een Q&A-sessie op Hacker News lees je een interview met de CEO.
duckduck-omt

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  mr_viking

  Fijne zoekmachine, vaak geeft hij de goede resultaten. Als je “!G” voor je zoekopdracht typt gaat ie alsnog Googlen;-)

  Mis wel dingen zoals handmatig op nieuws zoeken. Google is iets uitgebreider, maar als ddg volstaat liever dat dan;)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Is al een tijdje mijn standaard-zoekmachine. Samen met Ghostery en My permissions cleaner een absolute must.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tracking is inderdaad onzin. Doe je research voor een koelkast, zie je niks. H√©. Je een koelkast gekocht… Krijg je advertenties voor koelkasten. Tja, ga er niet nog een kopen.

 • Profielfoto
  wikniee

  Ook al een hele tijd op al mijn apparaten

 • Profielfoto
  no_poo

  Ik gebruik het nu ruim een jaar, sinds ik iOS 8 en Yosemite heb eigenlijk. Nooit meer de behoefte gehad om terug te gaan naar Google, want ik vind alles uitstekend (dubbele betekenis intended).

 • Profielfoto
  Needler

  Hier ook een fan en gebruiker van DuckDuckGo. Ik probeer Google zoveel mogelijk te vermijden. Ik gebruik alleen Google producten in private windows/tabs.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Na de overstap nooit meer de behoefte gehad te Googlen. Alleen bekt DuckDuckGo’en niet zo en moet mensen vaak uitleggen wat ik dan bedoel maar dat neem ik maar voor lief want het ‘werkwoord’ Googlen gebruik ik niet meer

 • Profielfoto
  farl4web

  Goed dat een concurrent van Google, DuckDuckGo ook een keer onder de aandacht wordt gebracht. Ik gun hun meer succes en het is gezonder voor de online zoek markt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gebruik m ook, als default. Alléén wanneer ik écht niets kan vinden gebruik ik Bing. (En als dat niet werkt: Google)

 • Profielfoto
  iBaar

  Meteen maar ff als default ingesteld in iOS en OS-X….