Apple spreekt zich uit tegen CISA-wet

2 reacties

Het wordt morgen een spannende dag in de Amerikaanse Senaat. Dan wordt namelijk de Cybersecurity Information Sharing Act (CISA)-wet behandeld. Door deze wet krijgen bedrijven en overheidsdiensten een stuk meer vrijheid in de omgang met privédata.

Apple sluit zich vandaag samen met Dropbox aan bij andere techbedrijven die de wet in de huidige vorm niet zien zitten. Naast de iPhone-maker zijn ook Twitter, Reddit, Wikipedia en Yelp tegen de controversiële wet.

De wet is formeel gericht op bescherming tegen cyberaanvallen, maar tegenstanders denken dat het voorstel meer kwaad dan goed zal doen. Het stelt bedrijven bijvoorbeeld in staat om data aan de NSA en elkaar te overhandigen zonder gebruikers hiervan op de hoogte te stellen. Bovendien zouden bedrijven die informatie delen een minder strenge behandeling krijgen als het gaat om antitrust- en aansprakelijkheidsonderzoeken.

Apple zegt in een verklaring tegen The Washington Post het volgende:

We zullen het huidige CISA-voorstel niet steunen. Het vertrouwen van onze klanten betekent alles voor ons en we geloven niet dat veiligheid ten koste moet gaan van hun privacy.

SOPA > CISPA > CISA

CISA is niet de eerste wet waar techbedrijven tegen in protest komen. In 2012 sneuvelde de Stop Online Piracy Act (SOPA) door protesten van Reddit en Google. De vorige versie van CISA was genaamd CISPA en bevatte zowel elementen van de oude SOPA-wet als het nieuwe CISA-voorstel. In 2013 kwamen onder andere Facebook, Microsoft en IBM in actie tegen CISPA. Of de ‘lite’ versie van de wet morgen door te senaat komt, valt te bezien.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  iAngeloJoel

  Wat ben ik toch bij om dit te lezen! Ik hoef niet mijn privacy achterna om die redelijk geheim te houden. Apple doet dat voor ons! Ik betaal liever iets meer voor een product van Apple dan dat ik een product word van Microsoft!

 • Profielfoto
  IsSidha

  Hier in NL wordt je privacy al volledig te grabbel gegooid.. kijk maar naar de Big Brother nominaties van dit jaar.. grote opvallende, Hotel van der Valk in Hengelo.. die gewoon hun complete gastenlijst aan de politie geeft, systematisch

  Uitermate goed wat Apple doet, maar onderhand ook de grote uitzondering in de huidige “we-delen-alles-met-elkaar-of-je-dat-nu-wilt-of-niet” wereld.. doe je het niet zelf dan doen je vrienden het wel voor je op het smoelenboek