Apple reageert op roamingkosten: „We’re trying to fix it“

Door: Raymon Mens - 7 reacties

In augustus ging het gerucht dat Apple een eigen mobiele netwerk testte, maar de iPhone-maker was er als de kippen bij om dat te ontkennen. Apple-topman Eddy Cue heeft er in een interview naar gehint dat er misschien toch iets in het vat zit.

Het interview met The London Evening Standard ging het vooral over Apple Music en de iPhone 6s, maar Cue maakte ook een spannende toespeling op de hoge Europese- en wereldwijde roamingkosten.

Gewaagde uitspraak

De Apple-manager had tijdens zijn verblijf in de UK een Amerikaanse SIM-kaart in zijn iPhone en zei er alles aan de toen om geen, naar eigen zeggen, belachelijk hoge roamingkosten te betalen. Hij voegde er aan toe:

It’s sad, it’s another problem, We’re trying to fix it and we’re making a little bit of progress but you’ve got to convince a lot of people.

Een gewaagde uitspraak, zeker als je bedenkt dat Apple de geruchten over het opzetten van een eigen netwerk nog steeds ontkent. De vraag is dan ook of het in augustus verschenen bericht over het eigen mobiele netwerk van Apple toch niet enigszins op waarheid berust.

Een mobiel netwerk van Apple

Volgens eerder verschenen geruchten zou Apple in de VS tests uitvoeren met een eigen mobiele netwerk dat verschillende nationale providers combineert en automatisch het beste netwerk kiest. Google doet met Project Fi iets vergelijkbaars. Gesprekken met providers zouden zich op lange termijnen focussen, iets dat Cue nu min of meer lijkt te bevestigen.

Apple heeft al een eigen sim, namelijk de Apple Sim. Die wordt in de VS gebruikt om data-abonnementen af te sluiten, het is daarbij mogelijk om direct tussen providers te switchen zonder de sim te vervangen. In Nederland wordt de Apple Sim ingezet voor internationale data-abonnementen.
applesim-16x9

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Het meest interessante element uit het interview was dit;

  When I risk a ticking off/tranquilliser dart from the nearby publicist and stray off topic to ask about user complaints surrounding the iPhone’s undeletable apps, he’s friendly but firm. “A lot of our apps you can’t just delete because they’re embedded into the operating system,” he says.

  Terwijl Tim Cook in september nog het tegendeel beweerde;

  Cook says some apps are linked to other processes on the iPhone, which means deleting the app could affect its performance. For the apps without that connection, Cook says Apple is weighing a way for users to remove them.

  Iedereen zal dus nog lang een map op z’n iPhone moeten gebruiken voor alle troep van Apple die je niet gebruikt… helaas!

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien pakt Apple het op zodra je in het buitenland bent.

  Als een soort internationaal dekkende MVNO die fungeert als data provider. Voor bellen heb je immers alleen een internet verbinding nodig. de rest kan over imessage skype of whatzzap.

 • Profielfoto
  Basket Case

  @Zakske
  Lees nog eens goed. Wat Eddy zegt gaat op geen enkele manier in tegen wat Tim zei. Enkele apps staan los genoeg om verwijderd te kunnen worden en ze werken aan een mogelijkheid daarvoor. De meeste apps zijn te sterk met het OS verweven om verwijderd te kunnen worden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat Eddy zegt gaat op geen enkele manier in tegen wat Tim zei.

  Au contraire, mon frère; Eddy Cue heeft het over “a lot of our apps”, en Tim Cook over “some apps”. De betekenis van “a lot” is “veel”, en “some” moet je in de context van deze zin lezen als “a small amount”, met andere woorden “weinig”. En zoals iedereen weet “veel” ≠ “weinig”.

 • Profielfoto
  Bianco

  @Zaske: Enige nuance is dan op zijn plaats. De een zegt iets over de eigen apps, en de ander over apps in het algemeen. Als je dan gaat vertalen, doe het dan ook correct.

 • Profielfoto
  Zakske

  De een zegt iets over de eigen apps, en de ander over apps in het algemeen. Als je dan gaat vertalen, doe het dan ook correct.

  Onzin; in beide interviews gaat het over de eigen apps van Apple, dat zijn namelijk de enige programma’s op je iPhone die je niet kunt verwijderen.

  Why are there apps on the iOS that I can’t delete even though I never use them? Why does Apple insist that I keep Tips and Stocks on my iPhone when I’d like nothing more than to delete them? For Cook the question seems a familiar one. “This is a more complex issue than it first appears,” he says. “There are some apps that are linked to something else on the iPhone. If they were to be removed they might cause issues elsewhere on the phone. There are other apps that aren’t like that. So over time, I think with the ones that aren’t like that, we’ll figure out a way [for you to remove them]. … It’s not that we want to suck up your real estate; we’re not motivated to do that. We want you to be happy. So I recognize that some people want to do this, and it’s something we’re looking at.”

  Quote uit het interview met Tim Cook, je kunt het hier zelf lezen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: Dat de apps nu “embedded in the operating system” zijn betekent nog niet dat ze daar niks aan kunnen doen. Ze zouden die “embedding” in een iOS update kunnen verwijderen, of simpelweg een setting maken die de icoontjes verbergt, terwijl deze apps op de achtergrond blijven bestaan. Al met al vind ik het geneuzel om niks. Ik snap niet dat mensen dit zo interessant vinden.

  Wat ze aan de roamingkosten kunnen doen lijkt me toch echt veel interessanter.