Apple Pay breidt uit naar 5 nieuwe landen

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Tijdens de bekendmaking van de kwartaal­cijfers over het vierde kwartaal van 2015 heeft Apple-CEO Tim Cook onthuld dat Apple Pay naar 5 nieuwe landen komt. Er werd ook een verdere samenwerking met koffieketen Starbucks aangekondigd.

Apple Pay zal nog dit jaar beschikbaar zijn voor consumenten met een American Express-creditcard in Australië en Canada. Volgend jaar zullen Spanje, Singapore en Hong Kong volgen.

Volgens Cook is de toekomst van Apple Pay zonnig. De betaaldienst die je met een je iPhone en Apple Watch laat afrekenen groeit elke maand met tientallen procenten. Volgend jaar zal Starbucks al zijn vestigingen in de Verenigde Staten van Apple Pay voorzien.

Uitbreiding in Europa langzaam

De afgelopen dagen doken diverse hints op naar Apple Pay in Nederland. In demo-iPhones bij Nederlandse Apple Stores, in Apple Maps en op de Apple Watch liet Apple Pay zich in het Nederlands zien. Het lijkt er echter op dat het loos alarm was en dat we nog even moet wachten.

De uitbreiding van Apple Pay gaat langzaam. De dienst werd in 2014 in de VS geïntroduceerd en pas enkele maanden terug werd het Verenigd Koninkrijk op het betaalsysteem van de iPhone-maker aangesloten. De integratie is daar overigens wel goed aangepakt, want Apple Pay werkt ook in het OV. Daar hebben wij als Nederlanders voorlopig helemaal niets aan.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  Jammer:(

 • Profielfoto
  Timon503

  Waarom Spanje?

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Het probleem bij Apple Pay is wel dat het je alleen laat betalen met credit card. Geen PayPal, Click&Buy of bankoverschrijving. Ik weet daarom ook niet zeker of de dienst überhaupt wel zal aanslaan in NL bij de gewone gebruiker. Denkt het niet eerlijk gezegd :’)

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Timon503 Omdat zo’n beetje élke ziel in Spanje (ik zou bijna zeggen ‘menselijk of niet’) een credit card heeft. En vooralsnog is Apple Pay wel Credit Card-afhankelijk als ik het zo zie. Niet dat het niet gewoon met een NFC-Bankpas zou kúnnen werken, maar da’s een ander verhaal…

  @GodzillaNinja Zie hierboven: het is niet zo dat Apple Pay per se een credit card móet hebben. Je betaalt met de credit card die je in Passbook hebt opgenomen. For all I care kun je er straks ook je bankpas in opnemen, die je dan ook met Apple Pay kunt laten werken. Of Apple dat zal toestaan is een tweede, heel ander verhaal. Maar áls Apple het niet toestaat, geven ze een heel belangrijk potentieel voor de dienst uit handen aan misschien wel hun belangrijkste concurrent: Google (Android). Want binnen dat ecosysteem is het namelijk wel mogelijk om met een Nederlandse bankpas te betalen als je die hebt gekoppeld aan je telefoon. Op dit moment weliswaar alleen nog met telefoons van een zeker Koreaans merk, maar goed; dat zal zeker spoedig veranderen…

 • Profielfoto
  Neowip

  Paypal heeft een enorme kans laten liggen door te kiezen voor Samsung ipv Apple Pay. Doodzonde idd.

  Banken zullen met iDeal wel eerder dwars liggen dan meewerken helaas.

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens Cook is de toekomst van Apple Pay zonnig.

  Dat is het probleem met Tim Cook; die gast is zo glad en saai dat hij elke situatie – positief of negatief – in zonnige termen uit kan leggen.

 • Profielfoto
  ibla

  Hoe voeg ik dan m’n American Express of MasterCard toe in wallet? Zie ik geen optie voor. Ik zit wekelijks voor m’n werk in Engeland en zie regelmatig bordjes dat ik met ApplePay kan betalen. Zelfs in pubs….

 • Profielfoto
  bechris60

  ibla 37 minuten geleden
  Hoe voeg ik dan m’n American Express of MasterCard toe in wallet? Zie ik geen optie voor. Ik zit wekelijks voor m’n werk in Engeland en zie regelmatig bordjes dat ik met ApplePay kan betalen. Zelfs in pubs….

  Je moet de locatie van je iPhone eerst op Engeland zetten, je zit dan wel met miles in Google maps and Apple maps. Voor de rest blijft je iPhone gewoon Nederlands.

 • Profielfoto
  wouwout

  In vrijwel alle landen (inclusief de landen waar Apple Pay nu geintroduceerd wordt) krijg je een mastercard of visa debitcard (geen creditcard) als standaard bankpas. Bij een debitcard wordt je betaling meteen van je rekening afgeschreven. Die debit cards werken allemaal in Apple Pay want werken via de visa of mastercard systemen. Nederland moest zo nodig een apart PIN systeem hebben. Daarom loopt Nederland nu achteraan en je reguliere bankpas zal op deze manier nooit in Apple pay werken

 • Profielfoto
  polansky

  In vrijwel alle landen (inclusief de landen waar Apple Pay nu geintroduceerd wordt) krijg je een mastercard of visa debitcard (geen creditcard) als standaard bankpas. Bij een debitcard wordt je betaling meteen van je rekening afgeschreven. Die debit cards werken allemaal in Apple Pay want werken via de visa of mastercard systemen. Nederland moest zo nodig een apart PIN systeem hebben. Daarom loopt Nederland nu achteraan en je reguliere bankpas zal op deze manier nooit in Apple pay werken

  Wat een gelul.
  Nederland loopt absoluut niet achteraan daar waar het aankomt op digitaal bankieren. Nergens in de wereld is ‘digitaal’ betalen zo eenvoudig als in Nederland, nergens in de wereld staan zoveel betaalautomaten dan in Nederland. Ideal en pinnen zijn vanaf dag één een groot succes geweest. Om die reden hebben Nederlanders in vergelijk met andere landen relatief weinig credit card gebruikers.

  Je hebt duidelijk geen enkele kennis van het bankwezen in Nederland.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb daarom ook een creditcard. Met een pinpas ben je meestal tweederangs burger. Het lijkt me wet van de remmende voorsprong want binnen NL is nu net weer extreem goed geregeld. iDEAL daarentegen heb ik helemaal niks mee. Sowieso is iedere keer dat ik die rekenmachine thuis heb liggen en/of ervoor naar een andere verdieping moet, verloren tijd. De identifier-app van MasterCard was dan ook een no-brainer. Ik gebruik nu online bijna overal creditcard.

 • Profielfoto
  ramrod

  Zie de aanvulling op mn pinpas niet , zeker niet nu veel pinpas automaten in de winkels worden vernieuwd en je geen pincode meer hoeft in te voeren .

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: ik ben het met je eens, maar er is ook zoiets als de wet van de remmende voorsprong. De volgende stap moet zijn dat je je passen thuis kan laten en alleen je mobiel hoeft mee te nemen. Juist door de voorsprong die Nederland heeft op het gebied van betaalsystemen zal Nederland, zoals het er nu uitziet, op dat vlak niet meer voorop kunnen gaan lopen.

  Op dit moment verkies ik de Nederlandse situatie boven de (bijvoorbeeld) Amerikaanse. Contactloos betalen met mijn bankpas werkt in Nederland vrijwel overal, op veel meer plekken dan Apple Pay in Amerika werkt. Maar ik hoop dat de Nederlandse banken ook zullen gaan samenwerken met systemen die internationaal beter geaccepteerd gaan worden en nog meer voordelen gaan bieden.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Volgens Cook is de toekomst van Apple Pay zonnig.

  .
  Dat is het probleem met Tim Cook; die gast is zo glad en saai dat hij elke situatie – positief of negatief – in zonnige termen uit kan leggen.

  .
  Iets mis met saai? Iets mis met Cook? Volgens mij heeft Apple wederom nog nooit zo goed gedraaid als Q4 2015, dus er is weinig reden niet zonnig te zijn over e.e.a. In de US zie ik AP al zeer veel in gebruik, en ik vermoed dat dat over een paar jaar ook wereldwijd zal zijn, want Apple heeft de hardware daarvoor in handen bij een gigantisch grote groep mensen; iets waar banken en cc-maatschappijen alleen maar van kunnen dromen, met hun versnippering.

  Maar het zal jouw vrolijke inborst wel weer zijn die Cook als een gladde aal wilt betitelen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  de reden die hierboven wordt gegeven waarom wij zouden achterlopen wat brtreft Apple Pay, is onvolledig, ja Amerikaanse (en ook Britse) pinpassen (debit cards) zijn gekoppeld aan het systeem van Visa of MasterCard, maar het belangrijkste, zeker voor de kaarten die niet onder Visa/MasterCard vallen (en dat zijn er nog al wat) hebben in Amerika en Engeland altijd een uniek 16-cijferig nummer, zoals we dat in Nederland alleen op credit cards kennen, dus daarom is het voor Apple makkelijker om eerst die landen toetevoegen, omdat daar alle kaartnummer gegenereerd worden uit eenzelfde systeem, gebasserd op hoe inderdaad, Visa en MasterCard al hun 16-cijferig kaartnummers berekenen. Het feit dat Nederland zogenaamd zijn eigen pin-systeem zou hebben, zou niet van invloed moeten zijn of het al den niet spoedig beschikbaar komen van Apple Pay in Nederland. Apple zou prima Nederlandse, Duitse, Belgische, Franse (etc.) pinpassen in Passbook/Wallet voor Apple Pay kunnen zetten op basis van de bestaande NFC-geschikte passen. Dan wordt dat ook veilig dan hoe het nu gaat met de camera, want dan zou de iphone middels een NFC verbinding met je pinpas je bestaande pincode code verifiëren….

  Want hoe nu passen in Apple Pay gezet worden is te eenvoudig, als ik iemands credit card zou stelen in Amerika dan kan ik hem simpelweg in mijn iPhone zetten zonder dat de andere daar erg inheeft (want enkel met camera)

 • Profielfoto
  maessam

  In Spanje zie je ook gewoon veel vaker de NFC-betaalterminals. Die zijn er overal standaard en je kan er ook gewoon alles pinnen.