Apple koopt Perceptio om sorteren van foto’s te verbeteren

9 reacties

Apple is de afgelopen dagen op overnamepad. Nadat vorige week de Britse start-up Vocal IQ werd ingelijfd, is vandaag bekend geworden dat Perceptio is overgenomen. Perceptio richt zich op fotoherkenning met behulp van kunstmatige intelligentie.

Bijzonder aan de technologie van Perceptio is dat er geen grote hoeveelheid gebruikersdata nodig is om foto’s te herkennen. Een prima match met Apple, dat alles graag zo privacyvriendelijk mogelijk aanpakt.

Privacy staat centraal

Voor kunstmatige intelligentie is doorgaans een grote hoeveelheid data nodig. Computers kunnen aan de hand van zogenaamde deep learning bepaalde eigenschappen in foto’s herkennen en classificeren. Simpel gezegd: hoe meer foto’s van een schaap geanalyseerd en in een database opgeslagen worden, hoe beter de computer leert hoe een schaap eruit kan zien. Perceptio heeft echter een lokaal systeem ontwikkeld dat op een smartphone kan draaien en geen data uitwisselt. De privacy is hierdoor gewaarborgd.

Automatische fotoherkenning

Een goed voorbeeld van automatische fotoherkenning is te vinden in Google Foto’s. Deze dienst herkent objecten op foto’s automatisch, waardoor je bij het zoeken naar bijvoorbeeld ‘hond’ automatisch foto’s uit je fotorol met daarop een hond te zien krijgt. Apple biedt dit nog niet, maar kan met de technologie van Perceptio een soortgelijke toepassing ontwikkelen.
googlefotos-hond-interface

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Hasoweh

  Het gaat natuurlijk nooit gebeuren. Maar als Apple en Google nu gewoon eens toegeven dat ze niet in alles de beste kunnen zijn, en weer gaan samenwerken.

  De hardware en software van Apple in combinatie met de cloud diensten van Google. iCloud werkt toch niet, en dat zal het ook nooit gaan doen. Drive en Gmail werkt altijd. Maar hé, zal we aan mij liggen.

 • Profielfoto
  Niels

  Het ligt inderdaad aan jou:p

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Dat ligt dan wel aan jou… iCloud werkt bij mij zonder problemen!

 • Profielfoto
  wdele

  Indd, ik doe m’n notities, kalender, mail, bestanden, alles via iCloud en geen problemen mee!!

 • Profielfoto
  IsSidha

  iCloud werkt momenteel bijzonder goed.. geen probleem mee

  maar helaas is de Foto app van Apple waardeloos vergeleken met de Foto app van Google.. en zelfs die is complete puinhoop vergeleken met iPhoto.. het waterige afgietsel wat is overgebleven is niet eens de moeite waard..

  en waarom worden steeds weer start-ups gekocht.. kunnen ze geen geschikt personeel meer vinden? dacht dat ze er onderhand wel genoeg zouden hebben of is dat allemaal 3e rangs vulling dan.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Fotoherkenning is echt geweldig! Ik zocht pas een foto van een ingewikkelde knoop waarvan ik wist dat ik die jaren geleden gemaakt had. Had me in Apple Foto’s suf gezocht. Ik zocht in Google Foto’s op ‘touw’ en viola! De foto van 3 augustus 2007 kwam meteen tevoorschijn!
  Met fotoherkenning hoef je vrijwel niets meer te doen om ze te raggen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  taggen

 • Profielfoto
  TandMac

  Ze hadden beter iPhoto gehandhaafd. En pas met iets nieuws op de proppen gekomen als het ook daadwerkelijk werkt.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Jongens, jongens, maak het nou niet weer te ingewikkeld. Gewoon fotoalbums op naam sorteren gaat al niet goed. Staat van Z-A ipv A-Z. Ook sorteren op oudste eerste en nieuwste eerste gaat niet goed. Is bij mij precies andersom.
  Laat die AI troep maar zitten. Gewoon een lijstje sorteren graag. Is dat teveel gevraagd?