Apple betrekt nóg een futuristische campus

9 reacties

Naast de Apple Campus 2, die nog in de steigers staat, heeft Apple plannen om nog een nieuw kantoor te bouwen. Het nieuwe complex komt in Sunnyvale, Californië. Dat is op steenworp afstand van Cupertino, waar aan het nieuwe hoofdkantoor wordt gewerkt.

Volgens Silicon Valley Business Journal heeft Apple getekend voor de campus die uit drie ronde gebouwen bestaat en 3000 medewerkers gaat huisvesten. Mogelijk ook het team dat aan de Apple Car werkt.

Ruimte voor Project Titan

De extra kantoorruimte komt goed van pas, want volgens recente geruchten gaan ruim 1800 man aan de Apple Car (Project Titan) sleutelen. De drie nieuwe, glazen gebouwen hebben ieder zes verdiepingen en zijn met elkaar verbonden door middel van een grote binnenplaats met tuin.
notanotherbox-render-001

Not Another Box

In tegenstelling tot de Apple Campus 2, waarbij Apple naar verluidt in 2016 in zal trekken, is het nieuwe complex geen eigendom van het bedrijf. Apple gaat het futuristische kantoorcomplex huren van de Landbank Investments. Het complex heeft overigens zijn eigen website, die voornamelijk gebruikt werd om huurders te werven. De URL is toepasselijk: notanotherbox.com.
notanotherbox-render-002
Het project is nog in prille fase en de eerste schep moet nog de grond in. Verwacht wordt dat Apple’s eigen nieuwe ‘Spaceship’ Campus eerder af is. Onlangs was de voortgang van het nieuwe hoofdkantoor dat ruim 12.000 medewerkers moest huisvesten nog te zien in een mooie drone-video.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Laiven

  Ben ik nou gek of lijkt het van bovenaf erg veel op het ‘deel’ icoon van Google?

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik snap niet goed waarom ze maar kantoorruimte in Silicon Valley blijven opstapelen. San Francisco en omgeving zijn tegenwoordig onbetaalbaar; je moet er minstens $137.000 per jaar verdienen om een huis te kunnen kopen, en het startsalaris voor een software engineer bij Apple is iets van $94.000. Open gewoon een hub in een andere stad; Los Angeles, San Diego, of huur desnoods wat extra ruimte in Austin, waar Apple al een campus heeft.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Wat ik apart vind is dat ze nog voordat Campus II klaar is al extra ruimte zoeken, hadden ze de groei (of extra faciliteiten) niet zien aankomen een aantal jaar geleden of is de Apple Campus II al zolang geleden gepland dat ze het nog niet konden weten? Als je dit soort dingen weet pas je het huidige project aan (door groter te maken of anders in te delen) zou ik denken ipv op een later moment weer extra ruimte te huren of te bouwen.

  @Zakske San Francisco en Cupertino liggen op ongeveer een uur rijden afstand. Een goed verdienende medewerker kan daar dus voor kiezen, maar hoeft dat niet. Sterker nog, hij kan dichterbij goedkoper wonen. Als je dezelfde afstand (in tijd) hanteert dan zijn er heel veel opties waaronder:
  – Fremont
  – Gilroy
  – Santa Cruz
  – Livermore
  en het dichterbij gelegen San Jose.

  Het lijkt mij dat daar echt wel betaalbare woonruimte te vinden is. Dat San Francisco zelf zo duur is om te wonen komt vooral ook omdat de stad niet kan uitbreiden (m.u.v. in de hoogte) doordat het aan drie kanten omsloten is door water (pacific ocean en San Francisco Bay) en aan de zuidkant door andere plaatsen en een natuurpark. Als er dan veel vraag is en geen ruimte tot uitbreiding is het logische gevolg een stijging van de prijzen, maar dat is niet een probleem dat zich beperkt tot San Francisco. New York en Los Angeles zijn ook bekende voorbeelden en elke grote stad heeft het in meer of mindere mate.

  Lijkt mij geen reden om naar een andere stad te gaan. Het lijkt me juist, vanwege alle kennis die zich in de Bay Area verzamelt handig om daar in de buurt te blijven.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @Myquandro
  uiteraard.. makkelijk lullen zo hoor… maar helaas

  Silicon Valley’s lack of housing near employment centers pushes more commuters onto already-clogged highways … . Unaffordable housing pushes more workers to the fringes of the region, and a lack of public transit exacerbates the problem by putting more cars on the roads.

  ondertussen trekt Google er 200 miljoen voor uit
  source

  oh, en Campus II zit al een aantal jaren in de pijplijn. het hele plan is 5 jaar geleden gepresenteerd aan de gemeente aldaar.. maar er is niks nieuws aan extra ruimte huren, ze huren momenteel meer dan 30 kantoorgebouwen naast de Campus I.

 • Profielfoto
  Zakske

  San Francisco en Cupertino liggen op ongeveer een uur rijden afstand. Een goed verdienende medewerker kan daar dus voor kiezen, maar hoeft dat niet.

  Het hoeft niet, maar jonge mensen wonen het liefst in een stad, en niet in een doodsaai dorp. Dat is ook de reden waarom bedrijven als Apple en Google shuttlebussen inzetten tussen San Francisco en Cupertino / Mountain View.

  Sterker nog, hij kan dichterbij goedkoper wonen. Als je dezelfde afstand (in tijd) hanteert dan zijn er heel veel opties waaronder:
  – Fremont
  – Gilroy
  – Santa Cruz
  – Livermore
  en het dichterbij gelegen San Jose.

  De vier dorpen die je noemt zijn saai, en vandaag de dag ook onbetaalbaar. De prijs van een huis is er ongeveer 25% minder dan in San Francisco ($1,1 miljoen), en San Jose is een dure stad met relatief veel criminaliteit.

  Lijkt mij geen reden om naar een andere stad te gaan. Het lijkt me juist, vanwege alle kennis die zich in de Bay Area verzamelt handig om daar in de buurt te blijven.

  Juist; kennis verzamelt zich daar, maar niet op een organische manier. De meeste mensen die voor dergelijke tech-giganten werken hebben geen enkele band met de stad, dus die kun je ook gemakkelijk ergens anders huisvesten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De prijs van een huis is er ongeveer 25% minder dan in San Francisco ($1,1 miljoen)…

  .
  Dat is dan ook weer lichtjes overdreven, zoals een rondje Realtor laat zien.:)

  Het zijn meer Nederlandse prijzen dan de gebruikelijke lage Amerikaanse. Maar voor 1 miljoen dollar heb je wel twee aardige huizen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het zijn meer Nederlandse prijzen dan de gebruikelijke lage Amerikaanse. Maar voor 1 miljoen dollar heb je wel twee aardige huizen.

  De gemiddelde prijs van een woning in San Francisco is toch echt $1,1 miljoen. En ja, je zult ongetwijfeld wel ergens een iets goedkopere woning kunnen vinden, maar die liggen dan waarschijnlijk in Tenderloin, the Mission of SOMA. Geen idee of je ooit in San Francisco bent geweest, maar ik kan je verzekeren dat je daar niet wilt wonen. De daklozen en drugsverslaafden liggen er op een rij, de hele buurt stinkt naar pis en schijt, en ’s nachts zijn deze buurten écht totaal onveilig.

  Hier een plaatje van Tenderloin, veel plezier!

  Edit: de informatie die ik gepost had is blijkbaar al niet meer correct. Op dit moment is de gemiddelde prijs van een huis in San Francisco $1.312.500, in Los Angeles betaal je slechts $486.310.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Er staan nog genoeg kantoorgebouwen leeg in Den Haag. ;-)

 • Profielfoto
  Oliveanus

  En zou Apple nu niet een klein hutje voor deze straatbewoners kunnen regelen? Wat een contrast zeg.