Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 28 oktober 2015

iPhone 6s onder de loep: de camera

De iPhone 6s lijkt op het eerste gezicht niet anders dan een iPhone 6, maar schijn bedriegt. In een trilogie die mogelijk is gemaakt door Vodafone zoomen we in op drie nieuwe features van de iPhone 6s: 3D Touch, 4G LTE Advanced en de nieuwe camera’s.

Grote iPhone 6s-foto’s en video versturen via het beste mobiele netwerk? Bestel hem dan met een 4G+ abonnement bij Vodafone!

Megapixel Myth

Er vliegen grote getallen door de lucht wanneer je het hebt over de nieuwe camera’s op de iPhone 6s en wie de Megapixel Myth kent, weet dat meer megapixels niet automatisch betere foto’s oplevert. Apple is in vergelijking met andere telefoonmakers altijd conservatief geweest in het aantal megapixels en de iPhone 6s krijgt voor het eerst in vier jaar meer megapixels.

De nieuwe iSight camera bestaat net als de iPhone 6 uit vijf lenzen achter een saffieren glaasje.

Apple kan dat doen dankzij een innovatie in de sensor die de pixels registreert. Meer pixels met behoud van kwaliteit betekent over het algemeen een grotere sensor. In de iPhone is daar geen ruimte voor en daarom hebben de ingenieurs van Apple iets anders bedacht: de sensor is anders geconstrueerd, waardoor er geen interferentie ontstaat tussen subpixels (zorgt voor ruis in de foto) en er meer pixels passen in dezelfde fysieke afmetingen. Daarnaast is de beeldsignaalprocessor vernieuwd wat bijdraagt aan minder ruis en betere kleuren.

Een technologie genaamd Focus Pixels zorgt net als op de iPhone 6 voor sneller automatisch scherpstellen en net als de iPhone 6 Plus heeft de 6s Plus een optische stabilisator in de camera, waardoor het filmen en fotograferen met minder licht beter gaat.

4K video

Naast de optische stabilisatie op de grotere iPhones wordt video op de iPhone 6, 6 Plus en 6s en 6s Plus ook nog softwarematig gestabiliseerd. Om dit voor elkaar te krijgen neemt de camera een groter beeld op dan de uitsnede die wordt getoond. Schommelingen worden vervolgens automatisch uit het beeld gehaald door te schuiven met de uitsnede. Dankzij de grotere sensor in de iPhone 6s en 6s Plus kun je nu zelfs met 30 frames per seconde filmen in 4K. 4K meet 3.840x 2.160 pixels en is daarmee precies vier keer zo groot als HD. De iMovie-app is inmiddels ook door Apple geüpdatet, zodat je de 4K beelden meteen op je iPhone kunt monteren tot een filmpje.

Is 4K te groot voor je? Dan kun je er ook voor kiezen om met 30 of 60 frames per seconde in HD (1080p) te filmen. Tenslotte is de slowmotion functie verbeterd. Deze registreert nu 120 frames per seconde op 1080p en 240 frames per seconde op 720p.

De originele iSight camera van Apple (bron)

FaceTime camera

De camera aan de achterzijde noemt Apple tegenwoordig iSight, naar de beroemde firewire buiscamera. De camera aan de voorzijde heet nu de FaceTime camera. Ook de FaceTime camera is verbeterd en verwerkt door een verbeterde sensor nu 5 in plaats van 1,2 megapixels en net als de iPhone 5s en 6 HD video op 720p. Nieuw is de slimme flits: met een slim kunstje laat Apple het beeldscherm 3x zo fel oplichten wanneer je een foto maakt en houdt daarbij rekening met het overige licht, zodat je geen doodgeflitste foto krijgt.

Live Photos

Met Live Photos haalt Apple tenslotte een ingenieus kunststukje uit, wat waarschijnlijk snel navolging zal vinden. Met Live Photos wordt je foto eigenlijk een korte video, inclusief beweging en geluid. Hiervoor wordt ook de seconde voor en na de foto opgenomen. Op een magische manier is het resultaat een foto-bestand dat je gewoon kunt delen met niet iPhone 6s-bezitters. Maar kijk je ernaar op een iPhone met iOS 9, een Apple Watch met watchOS 2 of Mac met El Capitan, dan komen de foto’s tot leven.

Conclusie

Het resultaat van alle vernieuwingen is dat de iPhone 6s ongetwijfeld opnieuw de populairste camera online wordt. Met een DSLR zul je dankzij losse lenzen en grotere sensoren nog mooiere foto’s kunnen maken, maar zoals menig fotograaf zegt: de beste camera is de camera die je bij je hebt. De iPhone 6s heb je bij je en de camera’s aan boord zetten alle smartphones en menige compactcamera op ruime afstand.

Grote iPhone 6s-foto’s en video versturen via het beste mobiele netwerk? Bestel hem dan met een 4G+ abonnement bij Vodafone!
Reageer op artikel:
iPhone 6s onder de loep: de camera
Sluiten