ACM: 06-nummers raken op door tablets

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De Autoriteit Consument & Markt trekt aan de bel bij telecomproviders. Inmiddels is 90 procent van alle 06-nummers uitgegeven en om drastische maatregelen, zoals het omnummeren van 10-cijferige naar 11-cijferige 06-nummers, te voorkomen.

In september waren 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik en volgens de ACM komt dat omdat providers onzorgvuldig met de uitgifte zijn. 4G-tablets krijgen vaak een 06-nummer, terwijl dat niet nodig is.

097-nummers

Apparaten die een dataverbinding hebben, maar niet gebruikt worden om mobiel te bellen, horen een 097-nummer te krijgen. Volgens de ACM zijn providers echter niet zorgvuldig geweest met het uitgeven van deze nummers en is verscherpt toezicht nodig om te zorgen dat tablets geen 06-nummer meer krijgen. Johan Keetelaar, directeur Telecom, Vervoer en Post bij ACM:

Eigenlijk vinden we alleen bij T-Mobile goede voorlichting aan consumenten en bedrijven over 06-nummers en 097-nummers. De overige 24 onderzochte aanbieders blijven achter. Dat moet echt beter.

Bestaande nummers blijven

Heb je een tablet met 06-nummer? Dan kan je dit houden tot het eind van de overeenkomst met je provider. Bestaande aansluitingen hoeven niet omgezet worden naar 097-nummers, maar providers mogen 06-nummers alleen nog inzetten om mobiel te bellen, anders raken ze te snel op.
sim-cards-wide

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Viel mij inderdaad ook al op dat mijn multisim bij Vodafone een 06 nr heeft gekregen. Terwijl deze 2e simkaart alleen bedoeld is voor data. Dus had makkelijk een 097 kunnen krijgen.

  Al denk ik van straks heeft iedereen een 06 nummer. Locale nummers zullen straks alleen nog gebruikt worden door bedrijven. Dus dan kunnen we die nummers ook gaan gebruiken toch?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wat gebeurt er met de oude 06-nummers? Zoals bij verloren telefoons, overstap naar andere provider met andere nummer etc. Waarom recyclen wij die niet?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat gebeurt er met de oude 06-nummers? Zoals bij verloren telefoons, overstap naar andere provider met andere nummer etc. Waarom recyclen wij die niet?

  Telecomproviders worden geacht dat te doen, maar desondanks zijn ze dus op 10 procent na in gebruik.

 • Profielfoto
  Hydræ

  We laten een computer alle 06 nummers afbellen, en zodra er een schel modemgepiep te horen valt, boem! omnummeren naar 097.

  Was het maar zo eenvoudig..

 • Profielfoto
  AddVariety

  06-12345678 = 10^8 mogelijkheden = 100.000.000 unieke nummers
  We hebben 16,9 miljoen inwoners en dit groeit slechts tot 18 miljoen in 2060 volgens het CBS. Zelfs als we iedere inwoner een privénummer, zakelijk nummer én een (foutief) 06-datanummer geven, dan nog kom je maximaal op de helft uit.

  Lijkt mij dat men toch echt bij de providers ter rade moet gaan wanneer nummers voor het laatst gebruikt zijn en daarmee kijken hoe ver je komt. Alles wat zich langer dan een jaar niet op welk Nederlands gom-netwerk dan ook heeft kenbaar gemaakt, lijkt mij veilig om opnieuw uit te gaan geven.

  Plus natuurlijk het langzaam maar zeker omzetten naar 097 voor data.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik had net als AddVariety ook al even lopen rekenen en mij lijkt dit ook een beetje overdreven. Nu is het wel zo dat niet alle 100 miljoen variaties worden gebruikt.

  Volgens de wet zijn alleen 061 t/m 065 voor mobiel gebruik en is er een optie op 060 en 069. Op die manier zijn er nog maar 50 tot 70 miljoen mogelijkheden. Kijken we verder dan blijkt dat ACM die nummers per blok van 100.000 uitgeeft aan aanbieders. Ik heb geen idee hoeveel aanbieders er zijn maar daar zal ook veel ongebruikt in zitten door oude licenties of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Misschien heel stom hoor, maar als de 06-nummers op zijn, schakelen we toch gewoon voor de nieuwe nummers over op bv. 07- of 08-nummers? Wel ff de netnummers in de gaten houden, maar verder boeit het toch niet of het nou 06 of iets anders is?

 • Profielfoto
  Tov

  vergeet niet dat er ook veel prepaid klanten zijn (ook via buitenlandse gasten in NL), die gebruiken een mobiel nummer als wegwerp-artikel en zo’n nummer komt pas na langsrijd inactief te zijn weer beschikbaar

 • Profielfoto
  bugboy

  We laten een computer alle 06 nummers afbellen, en zodra er een schel modemgepiep te horen valt, boem! omnummeren naar 097.

  Was het maar zo eenvoudig..

  Dat zou wel irritant zijn, want dan krijgt iedereen een ongewenst telefoontje… Ik denk dat providers zelf heel goed kunnen zien in hun connectielog of een SIM gebruikt wordt voor enkel data of ook voor voice. Als het alleen data is, dan SIM automatisch om laten wisselen voor een 097 SIM en het nummer teruggeven in de pool. Dat is echt wel te doen.

  Het probleem is dat dit geld kost en de providers hebben nu niet echt een reden om hier geld aan te spenderen. Dat wordt anders als alle nummers omgezet zouden moeten worden.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Het zijn niet alleen tablets, maar ook andere dingen, zoals GPS-trackers in auto’s en navigatiesystemen.

  Het probleem zit voornamelijk in de 066- en 067-serie: 066 is voor semafoons (ja, ze bestaan nog)! 0670-0675 is voor Videotex (bestaat ook nog blijkbaar) en de rest van 067 is voor inbellen bij je internetprovider… Scheelt weer 20.000.000 combinaties…

 • Profielfoto
  snipper

  OK, maar dan zou je nog steeds 80 miljoen 06-nummers hebben voor 16 miljoen Nederlanders, dus 5 nummers per persoon. Op zich moet dat toch méér dan genoeg zijn?

  Dan kan elke Nederlander
  • een privé mobiel nummer
  • een mobiel nummer voor zijn werk
  • eentje voor zijn tablet
  • en vooruit nog ééntje voor zijn andere tablet of GPS-tracker hebben..

  en dan is er nog steeds een nummer per persoon / 16 miljoen nummers ‘speelruimte’ voor webwerptelefoons, oude nummers die je niet meteen wil recyclen, etc.