Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 oktober 2015
Leestijd: 1 minuut

ACM: 06-nummers raken op door tablets

De Autoriteit Consument & Markt trekt aan de bel bij telecomproviders. Inmiddels is 90 procent van alle 06-nummers uitgegeven en om drastische maatregelen, zoals het omnummeren van 10-cijferige naar 11-cijferige 06-nummers, te voorkomen.

In september waren 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik en volgens de ACM komt dat omdat providers onzorgvuldig met de uitgifte zijn. 4G-tablets krijgen vaak een 06-nummer, terwijl dat niet nodig is.

097-nummers

Apparaten die een dataverbinding hebben, maar niet gebruikt worden om mobiel te bellen, horen een 097-nummer te krijgen. Volgens de ACM zijn providers echter niet zorgvuldig geweest met het uitgeven van deze nummers en is verscherpt toezicht nodig om te zorgen dat tablets geen 06-nummer meer krijgen. Johan Keetelaar, directeur Telecom, Vervoer en Post bij ACM:

Eigenlijk vinden we alleen bij T-Mobile goede voorlichting aan consumenten en bedrijven over 06-nummers en 097-nummers. De overige 24 onderzochte aanbieders blijven achter. Dat moet echt beter.

Bestaande nummers blijven

Heb je een tablet met 06-nummer? Dan kan je dit houden tot het eind van de overeenkomst met je provider. Bestaande aansluitingen hoeven niet omgezet worden naar 097-nummers, maar providers mogen 06-nummers alleen nog inzetten om mobiel te bellen, anders raken ze te snel op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.