Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 14 oktober 2015

5 plus- en minpunten van de nieuwe iMacs en accessoires

Dinsdag was het eindelijk zo ver. De 21-inch iMac kreeg een Retina 4K-scherm en alle andere iMacs werden grondig vernieuwd. Daarnaast deed Apple een nieuw draadloos toetsenbord, muis en trackpad met Force Touch uit de doeken.

Een dag later zijn een stuk meer details over de nieuwe iMacs en accessoires bekend. Wij hebben vijf zaken op een rij gezet die je moet weten.

Plus: Groter kleurengamma

Zowel de nieuwe 21-inch als 27-inch Retina iMac zijn voorzien van een verbeterd scherm. In plaats van standaard sRGB, weergeven de schermen nu het P3-kleurenspectrum met een kleurengamma dat 25 procent groter is.

In een interview vertelt Apple’s VP for Mac Engineering John Ternes dat Apple hiervoor het wiel opnieuw heeft moeten uitvinden. Schermen met een groot kleurengamma bestonden al, maar werden met cadmium gemaakt. Dat is een giftig goedje en past niet in Apple’s groene visie.

Min: Verhouding SSD/HDD 1TB Fusion Drive

De iMac wordt standaard geleverd met een 5400- of 7200-rpm schijf van 1 TB. Anno 2015 wil je eigenlijk geen trage, draaiende harde schijf meer in je nieuwe Mac. Een Fusion Drive, die de harde schijf met snelle flashopslag voor de meest gebruikte bestanden combineert, is dan een aantrekkelijk alternatief.

Apple heeft de verhouding harddisk en flashopslag bij de Fusion Drive echter teruggeschroefd. Voorheen bestond de 1TB fusion drive uit 128GB flashopslag en een 1TB HDD. Bij de nieuwe iMacs is dat nog maar 24GB flashopslag. De prijs voor de upgrade is verlaagd van € 250 naar € 100. Apple schrijft het volgende:

Plus: Uitbreiden RAM 27-inch iMac

De 27-inch Retina iMac heeft uitbreidbaar geheugen en hoewel Apple er maximaal 32GB in stopt, heeft het Amerikaanse Other World Computing ontdekt 64GB RAM ook geen probleem is. Upgraden kan nog steeds gemakkelijk via een klepje achterop de iMac.

Min: RAM vastgesoldeerd bij 21-inch iMac

De 21-inch Retina iMac heeft maximaal 16GB niet-uitbreidbaar geheugen dat op het moederbord gesoldeerd zit. Als je budget het toelaat is het daarom aan te raden om de maximale hoeveelheid RAM (16GB) te bestellen.

Plus: Muis en toetsenbord snel opgeladen

De Magic Mouse, Magic Trackpad en het Magic Keyboard hebben voortaan een ingebouwde accu en laden op via Lightning. De accessoires laden binnen 2 uur volledig op en gaan ongeveer een maand mee op een acculading.

De Lightning-aansluiting bevindt zich bij de Magic Mouse 2 aan de onderkant. Niet praktisch als je muis tijdens het werken leeg raakt en je door de kabel onderop niet verder kunt. Apple stelt echter je na 30 seconden laden weer 4 uur vooruit kunt. Na een minuut laden zelfs 8 uur. Zo verpest een lege muis je werkdag niet en is de muis sneller geladen dan je koffie kunt halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 plus- en minpunten van de nieuwe iMacs en accessoires
Sluiten