5 plus- en minpunten van de nieuwe iMacs en accessoires

61 reacties

Dinsdag was het eindelijk zo ver. De 21-inch iMac kreeg een Retina 4K-scherm en alle andere iMacs werden grondig vernieuwd. Daarnaast deed Apple een nieuw draadloos toetsenbord, muis en trackpad met Force Touch uit de doeken.

Een dag later zijn een stuk meer details over de nieuwe iMacs en accessoires bekend. Wij hebben vijf zaken op een rij gezet die je moet weten.

Plus: Groter kleurengamma

Zowel de nieuwe 21-inch als 27-inch Retina iMac zijn voorzien van een verbeterd scherm. In plaats van standaard sRGB, weergeven de schermen nu het P3-kleurenspectrum met een kleurengamma dat 25 procent groter is.

In een interview vertelt Apple’s VP for Mac Engineering John Ternes dat Apple hiervoor het wiel opnieuw heeft moeten uitvinden. Schermen met een groot kleurengamma bestonden al, maar werden met cadmium gemaakt. Dat is een giftig goedje en past niet in Apple’s groene visie.
imac-srgd-p3-16x9

Min: Verhouding SSD/HDD 1TB Fusion Drive

De iMac wordt standaard geleverd met een 5400- of 7200-rpm schijf van 1 TB. Anno 2015 wil je eigenlijk geen trage, draaiende harde schijf meer in je nieuwe Mac. Een Fusion Drive, die de harde schijf met snelle flashopslag voor de meest gebruikte bestanden combineert, is dan een aantrekkelijk alternatief.

Apple heeft de verhouding harddisk en flashopslag bij de Fusion Drive echter teruggeschroefd. Voorheen bestond de 1TB fusion drive uit 128GB flashopslag en een 1TB HDD. Bij de nieuwe iMacs is dat nog maar 24GB flashopslag. De prijs voor de upgrade is verlaagd van € 250 naar € 100. Apple schrijft het volgende:
fusion-2015

Plus: Uitbreiden RAM 27-inch iMac

De 27-inch Retina iMac heeft uitbreidbaar geheugen en hoewel Apple er maximaal 32GB in stopt, heeft het Amerikaanse Other World Computing ontdekt 64GB RAM ook geen probleem is. Upgraden kan nog steeds gemakkelijk via een klepje achterop de iMac.
27-inch-mac-upgrade-001

Min: RAM vastgesoldeerd bij 21-inch iMac

De 21-inch Retina iMac heeft maximaal 16GB niet-uitbreidbaar geheugen dat op het moederbord gesoldeerd zit. Als je budget het toelaat is het daarom aan te raden om de maximale hoeveelheid RAM (16GB) te bestellen.
imac-21inch-ram

Plus: Muis en toetsenbord snel opgeladen

De Magic Mouse, Magic Trackpad en het Magic Keyboard hebben voortaan een ingebouwde accu en laden op via Lightning. De accessoires laden binnen 2 uur volledig op en gaan ongeveer een maand mee op een acculading.

De Lightning-aansluiting bevindt zich bij de Magic Mouse 2 aan de onderkant. Niet praktisch als je muis tijdens het werken leeg raakt en je door de kabel onderop niet verder kunt. Apple stelt echter je na 30 seconden laden weer 4 uur vooruit kunt. Na een minuut laden zelfs 8 uur. Zo verpest een lege muis je werkdag niet en is de muis sneller geladen dan je koffie kunt halen.
magcimouse2-001

Reacties

61 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Waar de fuck is Apple meebezig.. De Fusion drive met maar 24GB SSD is echt te bizar..

 • Profielfoto
  Tov

  Als je een imac aanschaft wil je die zo toekomst bestendig mogelijk maken. Dat betekent minimaal een upgrade van geheugen en een upgrade naar fusion van minimaal 2gb (want wie wil er een ssd van 24 gb?). Dat maakt iedere willekeurige nieuwe iMac tot een enorme investering. Ben benieuwd of veel mensen daartoe bereid zijn…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  De schermen weergeven niet, de schermen geven weer…

  Derde keer pas deze week dat ik dit tenenkrommend Nederlands tegenkom…

 • Profielfoto
  Zakske

  Echt, een 5400-rpm harde schijf? Leven ze bij Apple nog in de vorige eeuw?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik las net dit bericht op Tweakers.net
  Als Apple even zo door gaat, stappen veel mensen in de toekomst weer over op Windows.
  Op deze manier, jaagt Apple de klanten de deur uit.
  Microsoft verkoopt ondertussen uitstekende Windows phones.
  Daarnaast is de Surface Pro Tablet van Microsoft een uitstekende aanschaf met Windows 10 er op. Windows 10 is redelijk betrouwbaar als OS
  De tijd, dat iemand zijn leven lang een Opel rijdt, is allang voorbij.
  Mensen zijn niet meer merk gebonden

  Apple u bent gewaarschuwd

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En ook de prijs die nu echt van duur naar schandalig duur verhoogd werd.

  Klopt imaclover , de kans dat mijn volgende portable een Windows surface (book) word , word elke dag groter.:)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als Apple even zo door gaat, stappen veel mensen in de toekomst weer over op Windows.

  *Wat hier al grotendeels is gebeurd. Heb nu voor 900 euro een machine die qua prestaties een 3400 euro kostende mac pro weg blaast, en de “kast” is maar 3 cm groter… Niet te verantwoorden. Niet met “innovatiekosten, onwikkelkosten en productiekosten”. De prijzen die ze hanteren versus de kwaliteit die je krijgt… ze waren altijd al prijzig maar dit slaat echt alles..

  Voor mij geen nieuwe Apple meuk meer. Gebruik het nog wel elke dag op kantoor, maar thuis komt het er voorlopig niet meer in. (Toch grappig, dat riep ik jaren geleden altijd over Microsoft).

 • Profielfoto
  Chytin

  Zo gaan wij ons Apple Car opladen..lol.
  Ik vind toch wel netjes dat de muis zijn cleane look blijft behouden en de lightning poort op de onderkant zit. Het ziet er niet elegant uit bij het opladen maar dat is keuze die ze moesten maken, minder cleane look en een poort toevoegen aan de bovenkant of toch naar de onderkant.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Gesoldeerd en onuitbreidbaar RAM op de 21″ is wel echt een no-go, ja…

 • Profielfoto
  Tov

  De macbook line-up is veel competitiever in mijn ogen, wellicht valt die binnenkort te combineren met een opvolger vd thunderbolt display?

 • Profielfoto
  bennoking

  Ik had gelezen op 9to5mac.com dat de nieuwe chipset (Skylake) alleen in de 27″ i5 versies worden gebruikt en niet in de andere versies. Ik kan hier op de apple website echter niets van terugvinden. Misschien nog een ‘min’ op het lijstje.

 • Profielfoto
  michiel112

  Wat is er mis met maar 24GB SSD? Volgens mij gebruik je zelden meer, dus ik snap die keuze wel, maar misschien kan iemand me uitleggen waarom 24GB te weinig is?

  Hmm, ik bedenk met net dat het voor het wegschrijven van bestanden niet veel uitmaakt, maar voor het lezen misschien wel. Misschien heeft Apple dit proces verder geoptimaliseerd zodat bestanden al van te voren naar de SSD geplaatst worden.

  Het dus zomaar als een minpunten benoemen zonder te weten of het daadwerkelijk trager is dan de vorige fusion drive vind ik dus voorbarig. De praktijkervaring zal dit moeten uitwijzen, daarbij is de verlaagde prijs een heel groot pluspunt.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Grafische kaarten. :shock:

 • Profielfoto
  Johnyw

  @Maikelw Welke machine is dat ?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Er is niets mis met een beetje commercieel denken door klanten een upgrade aan te smeren, maar dit lijkt bijna op afpersing als je een knappe iMac wilt samenstellen.

 • Profielfoto
  jebman

  Er zullen nu wel mooie laad docks gaan komen voor de muis, zie het al voor me, maatje grote luciferdoos, kabel er in weggewerkt, stekkertje steekt naar boven. Aan het einde van week bij het begin van de vrijdagborrel muis parkeren op de stekker. Hoef je niet upside down te laden.

  Of heb je soms hulp van de zwaartekracht nodig bij het type accu dat er in zit dit alleen in de upsidedown positie vol loopt ?;-)

 • Profielfoto
  Nikita

  Echt, een 5400-rpm harde schijf? Leven ze bij Apple nog in de vorige eeuw?

  Om de huidige generatie iMac zo idioot dun te kunnen maken, kunnen ze er geen desktop schijf meer in kwijt. Dus hebben ze voor een 5400 toeren laptop schijf gekozen. Persoonlijk mag je voor het geld dat ze voor het basismodel vragen wel een 128 GB SSD als minimum plaatsen (is nog te weinig, vind ik). En zeker bij een desktop mag je je geheugen toch wel uit kunnen breiden. Eigenlijk is de originele iMac G5 (zonder iSight) het summum van de iMac lijn geweest. Drie schroeven en de achterkant komt eraf, zodat je overal bij kan.

 • Profielfoto
  Zakske

  Heb nu voor 900 euro een machine die qua prestaties een 3400 euro kostende mac pro weg blaast, en de “kast” is maar 3 cm groter…

  Dat is exact wat ik van plan ben als m’n iMac het begeeft. Begrijp me niet verkeerd; het zijn prachtige apparaten, maar hij staan hier in een donkere hoek, en eigenlijk interesseert het uiterlijk me geen reet. Als ik dan bij Apple kijk wat een oké machine moet kosten zit ik ver boven de €2.000, daar kan ik dus ook zelf iets voor in elkaar schroeven. Soort Lego voor gevorderden, plus dat je er nog iets van leert. En als het resultaat niet lekker loopt met OS X is er altijd nog Linux (de apps van Apple gebruik ik toch niet), of – gruwel! – Windows.

  Niet te verantwoorden. Niet met “innovatiekosten, onwikkelkosten en productiekosten”. De prijzen die ze hanteren versus de kwaliteit die je krijgt… ze waren altijd al prijzig maar dit slaat echt alles.

  Die prijzen zijn ook niet te verantwoorden door welke onzin de pr-afdeling van Apple de wereld in slingert, het antwoord staat gewoon op hun balans: $203 miljard in cash. Dat mag, maar ik heb geen zin meer om daar nog veel geld aan bij te dragen.

 • Profielfoto
  BomC

  Ik zie mezelf niet bij OSX weggaan, maar verheug me al bijna op de dag dat ik een ThinkPad als volgende Mac mag inrichten.

  Naast de prijs en het dichtlijmen van alles is een probleem wat mij betreft ook dat het design van Apple zich zolangzamerhand binnen een wel heel smalle bandbreedte afspeelt. Vroeger wilden ze nog wel eens leuke dingen doen, maar als je tegenwoordig niet zo gecharmeerd bent van die eeuwige Bang&Olufsenesthetiek heb je al heel lang pech gehad.

 • Profielfoto
  Chytin

  @Zakske, en toch begeef je op een Apple gerelateerde website. Als je Linux of Windows wilt gebruiken, prima, het zijn absoluut fijne besturingssystemen maar waarom je frustraties komen uiten hier?

 • Profielfoto
  Zakske

  Eigenlijk is de originele iMac G5 (zonder iSight) het summum van de iMac lijn geweest. Drie schroeven en de achterkant komt eraf, zodat je overal bij kan.

  Van dat kreng heb ik nog de 20-inch versie gehad. Was inderdaad erg handig dat je hem snel open kon schroeven, want ik denk dat het qua degelijkheid de slechtste iMac ooit was. Als ik me niet vergis gaf 38% van die krengen de geest omdat Apple ergens een goedkopere leverancier voor condensatoren had gevonden… maar hij ging inderdaad wel gemakkelijk open.

  @Zakske, en toch begeef je op een Apple gerelateerde website. Als je Linux of Windows wilt gebruiken, prima, het zijn absoluut fijne besturingssystemen maar waarom je frustraties komen uiten hier?

  Gast, ik gebruik sinds 1986 bijna uitsluitend Apple, dus ik mag zeiken wat ik wil. Ik zeg enkel dat ik in de toekomst waarschijnlijk geen iMac meer koop, maar lekker zelf een Hacintosh in elkaar schroef. Dan zit ik niet met vastgesoldeerde RAM en andere onzin, plus ik kan er gewoon OS X op draaien.

 • Profielfoto
  la1974

  In het artikel staat: Apple stelt echter je na 30 seconden laden weer 4 uur vooruit kunt. Na een minuut laden zelfs 8 uur.

  Waar schrijft Apple dat? Op hun site zie ik alleen: Na een minuut opladen kun je je accessoire al een uur gebruiken.

  Dat is wel even iets anders.

 • Profielfoto
  dolfke

  Tja, een muis die aan de onderkant een lightning connector heeft … ??
  Apple, hebben jullie ooit wel eens met een Mac gewerkt, waar de muis plotseling uitvalt, en je ze enkel kan opladen door “eventjes” te stoppen met werken ?

  Wat als er klanten staan te wachten aan een balie waar een Mac wordt gebruikt ?
  Eventjes tegen die mensen zeggen dat je je muis moet opladen ?

  En dan Macs verkopen met niet upgradable RAM geheugen noch HD of SSD ??
  Nee, ik begrijp dat Apple graag nieuwe toestellen verkoopt als de HD/SSD vol staat en niet kan vervangen worden, maar wij, de eindgebruikers willen dit ABSOLUUT NIET.

 • Profielfoto
  appievanr

  Verslikte me in mijn koffie toen ik de vanaf prijs van de 21-inch iMac zag. Wat een belachelijke hoge prijs voor zo’n dinkie.

 • Profielfoto
  wensink

  Tja, het is wel een 4K scherm van hele hoge kwaliteit en ik vind hem ook mooier dan welke andere pc dan ook en als mensen ook 1000 euro neertellen voor een iPhone, vind ik dit helemaal niet zo gek. Maar dat zal wel aan mij liggen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Wensink , en als mensen van de kliffen gaan springen , ga je dat ook niet meer gek vinden ?

  Nee, hebzucht komt voor de val
  ze willen veel te veel voor een 21″ all in one

 • Profielfoto
  wensink

  @Soulshaker.. Huh? Wat is dat voor rare vergelijking dan?
  De winstmarche op de iPhone is waarschijnlijk 3x zo groot als op zo’n Mac. Wat zou dan een redelijke prijs zijn? Denk je echt dat zo’n retina iMac voor 1300 euro weg kan? Daarbij is de oude versie ook nog te koop en keek ook niemand raar op toen de 27″ iMac 2500 euro kostte, terwijl de 27″ ‘normale’ iMac in 2013 nog 1800 euro kostte.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Prijzen in euro ongeveer 14%-20% hoger dan prijzen in USD, terwijl de koers nu €1=$1,148 is. Reken je de 21% BTW mee dan zijn we dus 10% duurder uit dan mensen in de US. Jammer.

  Maar mijn Retina iMac 2014 stond voor €2629,- en die is toch duidelijk ingehaald door het huidige topmodel met dezelfde prijs: beter scherm, grotere (en veel snellere) Fusion drive, sneller geheugen, twee generaties nieuwere Skylake processor, verbeterde versie toetsenbord+muis. Allemaal niet wereldschokkend maar met de duurdere dollar meegerekend moet ik zeggen dat ik niet zoveel van het geklaag over de prijs snap.

  De 24 GB Fusion drive lijkt slecht, maar de meerprijs ervoor is nu veel lager en het verschil tussen die 24GB en de eerdere 128GB zal inderdaad in de praktijk wel meevallen, ook al omdat het flash-gegeugen zelf veel sneller is geworden.

 • Profielfoto
  Q4

  Ik zit even te kijken.
  Kocht in november 2013 de instap 27″ met alleen als extra de 3TB Fusion drive en trackpad ipv de muis in de Edu Store voor 2.023,-
  Diezelfde instapper kost nu 2.509

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik werk nog altijd fijn met mijn mac pro early 2009. Na enkele updates maak ik me geen zorgen meer in. Ik ga alvast me niet uiten over de prijs en andere dinges des levens. Maar uiteindelijk werk ik al 100 jaar met een Computer van Apple. Dat het geld heeft gekost ja ;). Windows heeft wel bepaalde nadelen virusscanners ieder jaar aankopen, software is nu ook meestal voor niks aan te krijgen zoals Apple het al doet. Iedereen kijkt naar elkaar zowel Apple als Windows;)

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Och 10 jaar dat zal al beter zijn;)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat als er klanten staan te wachten aan een balie waar een Mac wordt gebruikt ?
  Eventjes tegen die mensen zeggen dat je je muis moet opladen ?

  Dan ben je een enorme sukkel. Verwacht je dat dat ding in 1 keer stilvalt of heb je dan al dagen de waarschuwing genegeerd? Je krijgt nu bij de huidige mouse ook al -tig meldingen. Als de mouse nu uitvalt moet ik ook batterijen zoeken en hoeveel tijd kost dat?

  Bullshit reden.

 • Profielfoto
  Melle

  @ ruwepit. Net wat ik dacht. Bullshit argument. Wat een onzin wordt er hier ook verkocht! Heerlijk om te lezen…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Q4, je vergeet dat je nu een absoluut cutting-edge 5K scherm hebt?

  Maar inderdaad de opties die je opnoemt, de 3TB Fusion en de nieuwe trackpad, lijken me momenteel zwaar overpriced. Maar de basis 5K mac met 1G Fusion drive vind ik geen slechte deal, als je tenminste dat scherm wilt. Een trackpad zou ik nog snel even van het oude model kopen.

  De Euro-Dollar stond toen overigens op ongeveer $1,35 voor een Euro.

 • Profielfoto
  polansky

  Die muis is echt geen ‘plusje’ waard.

  Beter hou je de ‘oude’ muis en geef je de nieuwe weg.

  Wat ruwe pit zegt is overigens weer eens de typische reactie van de echte Apple fanboy. Alles wat Apple maakt is natuurlijk altijd perfect, ook als het designfouten betreft. Dat is immers het ‘ware’ geloof. ;)

 • Profielfoto
  polansky

  Chytin,

  Als je nu nog niet ziet dat er een kentering plaatsvind onder Apple gebruikers van het ‘eerste uur’ dan ben je echt blind aan het worden. Je ziet het hier, maar je ziet het ook op andere Apple fansites zoals MacRumors, MacWorld en CultOfMac gebeuren.

  Blijkbaar doet Apple dus toch iets fout, want de onvrede over Apple producten groeit.

  Voor mezelf sprekende:
  Ik heb sinds 1999 altijd heel fijn met Apple producten gewerkt, maar de laatste 2 tot 3 jaar maakt Apple allerlei gekke sprongen. Verliezen ze hun oude trouwe professionele gebruikers volledig uit het oog en prijzen van hun producten gaan echt helemaal nergens meer over.

  Natuurlijk onder andere veroorzaakt doordat Apple ieder jaar ‘gratis’ een update van het OS levert. Maar eigenlijk is dat dus gewoon een sigaar uit eigen doos. Verrekend in de prijs van je nieuwe Mac en zelfs dan zijn de prijzen nog steeds niet echt te verantwoorden ten opzichte van de concurrentie.

  De professionele software tak van Apple is volledig om zeep geholpen, waardoor het niet meer uitmaakt of je nu de Mac OS X of de Windows variant van software moet gebruiken. Wat ze nu produceren zijn kekke designapparaatjes. Maar design mag niet boven functionaliteit geplaatst worden. Dat is nu precies wat Apple momenteel wel doet.

  Los van het gegeven dat het vast solderen van geheugenchips en het gebruiken van niet reguliere HDD’s en SSD’s gewoon pure betutteling is die niets met de gebruikerservaring van doen heeft, maar wel alles met winstbejag.

  Ook mijn volgende laptop zal geen MBP meer zijn maar een Surface Pro Book, ondanks dat ik Mac OS X als besturingssysteem prettig werken vind.

 • Profielfoto
  Humain

  Ik ben net terug uit LA voor werk, en wat mij opviel is dat alle prijzen die je in winkels en online ziet exclusief sales tax is.
  Dus buiten hett feit dat er een dollar-euro koers is, zijn de USA prijzen ook nog een sex sales tax.

  Zo veel verschil is er dus niet tussen USA en NL in prijs.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dus buiten hett feit dat er een dollar-euro koers is, zijn de USA prijzen ook nog een sex sales tax.

  Dat klinkt als een spannende belasting!

  Zo veel verschil is er dus niet tussen USA en NL in prijs.

  Sales tax in de Verenigde Staten is een soort georganiseerde chaos; sommige staten hebben helemaal geen sales tax, en in Californië betaal je standaard 7,5% (= 6,5% voor de staat en 1% als lokale belasting), maar steden kunnen daar nog een extra tarief bovenop heffen. In Los Angeles County is het minimum 9%, maar in sommige buitenwijken van LA is het 10%.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @Johnyw een zelf samengestelde en gebouwde computer.
  Handig, want mocht ie in de toekomst niet meer voldoen dan gooi je er gewoon een paar nieuwe onderdelen in en gaat ie weer jaren mee
  On topic: 357 euro voor alleen me toetsenbord muis en trackpad vindt ik echt buitensporig duur. En om voor een instapmodel imac 1700 euro te vragen is ook niet normaal.
  Zeker niet als je bedenkt dat je de ram niet meer kan uitbreiden, de cpu wss nooit volledig zal presteren door gebrek aan koeling net als alle andere imac’s. En je krijgt voor dat geldt er niet eens een ssd bij….

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik ben al sinds 1988 een echte Apple fanboy, maar dit snap ik echt niet van Apple. De iMac wordt voor een heleboel mensen onbetaalbaar, terwijl dit juist het model was waardoor veel mensen geswitcht zijn.
  Een 4K retina scherm is prachtig, maar heb je dat nou echt nodig voor het surfen op internet, Office of voor Garageband?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  2000 dollar facebook machines

 • Profielfoto
  streeff

  Heftige reacties hier. Ik heb me nog niet echt in de specs verdiept, maar ergens in de komende 12 maanden moet ik waarschijnlijk mijn Mac vervangen, benieuwd wat het wordt.

 • Profielfoto
  Nosferius

  Poezenbeest:
  “Derde keer pas deze week dat ik dit tenenkrommend Nederlands tegenkom…”

  Het gebruik van … doe je met een spatie aan beide kanten en je tweede zin loopt niet goed.

  Als je “dit” weg zou halen of er “dit soort” van zou maken klinkt het al beter (al dan niet suboptimaal).

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @polansky, als je daadwerkelijk een gebruiker bent/was van Apple’s audio/video ‘pro’ software, dan zou je misschien de recente versies nog eens serieus moeten uittesten. Als je ze niet hebt, waar klaag je eigenlijk over.

  Wat betreft ontevreden Apple gebruikers, er zijn op internet nogal wat ‘anti-Apple’ geluiden, van mensen die zich meestal voordoen als teleurgestelde Apple-gebruikers. Klopt weinig van. Er zijn nog nooit zoveel tevreden Apple gebruikers geweest. User satisfaction is iets waar Apple (Tim Cook) enorm mee schermt, en ik denk ook dat ze het (terecht) als een belangrijke succesfactor zien voor de toekomst.

  Het vast solderen van het geheugen in de 21,5″ iMacs is wat sneu inderdaad, maar 8GB als basisconfiguratie is goed bruikbaar, zelfs als je 8 jaar wilt doen met het apparaat. Apple heeft in Mavericks ‘memory compression’ ingevoerd die het swappen naar disk beperkt. Wat betreft “niet reguliere HDD’s en SSD’s”, geen idee wat je bedoelt. Apple past steeds de snelste interfaces voor ingebouwde SSD’s toe, en dat is erg nuttig. De HD’s zijn, voor zover nog aanwezig, standaard.

  Tenslotte, succes met het kopen van een vergelijkbaar *professioneel* beeldscherm voor de prijs van de nieuwe 27″ 5K iMac…

  Overigens, wat ruwepit zegt klopt natuurlijk gewoon, je wordt ruim van tevoren gewaarschuwd. De aansluiting aan de ‘verkeerde’ kant is inderdaad wel wat raar, zeker, het zal wel een reden hebben. Maar desnoods werk je twee minuten een beetje onhandig met dat kabeltje wat een beetje in de weg zit. Ik heb zelf liever batterijen, dan heb je de ‘planned obsolescence’ van de ingebouwde lithium accu niet.

 • Profielfoto
  TLM

  Snap de reacties hier wel, altijd wel geklaag na iets nieuws van Apple, we moten natuurlijk wat te zeiken hebben.

  En misschien nu nog meer na de voetbal EK uitschakeling:angel:

  Aantal reacties zijn ook wel te begrijpen, de prijzen van de accessoires is echt wel een doorn in het oog. Voor de rest geen probleem met de nieuwigheden. Heb zelf welgeteld 1 minuut en 38 seconden getwijfeld om mijn iMac te upgraden, maar ‘k blijf toch bij mijn 27″ 2011 model met trage harde schijf en met een miezerig 1080p scherm:razz:

  Tja, een muis die aan de onderkant een lightning connector heeft …

  blaat, blaat

  Bij deze nomineer ik Dolfke zijn reactie meteen tot de grootste onzin ooit gezien op Onemorething, zeiken tot kunst verheven:evil:

 • Profielfoto
  The Jesus

  Poezenbeest:
  “Derde keer pas deze week dat ik dit tenenkrommend Nederlands tegenkom…”

  Het gebruik van … doe je met een spatie aan beide kanten en je tweede zin loopt niet goed.

  Als je “dit” weg zou halen of er “dit soort” van zou maken klinkt het al beter (al dan niet suboptimaal).

  @poezenbeest: Omdat er veel gecopy-paste wordt van engelstalige sites en de Nederlandse taal en rekenen niet belangrijk is het onderwijs.

 • Profielfoto
  Humain

  Dus buiten hett feit dat er een dollar-euro koers is, zijn de USA prijzen ook nog een sex sales tax.

  Dat klinkt als een spannende belasting!

  Zo veel verschil is er dus niet tussen USA en NL in prijs.

  Sales tax in de Verenigde Staten is een soort georganiseerde chaos; sommige staten hebben helemaal geen sales tax, en in Californië betaal je standaard 7,5% (= 6,5% voor de staat en 1% als lokale belasting), maar steden kunnen daar nog een extra tarief bovenop heffen. In Los Angeles County is het minimum 9%, maar in sommige buitenwijken van LA is het 10%.

  Of:
  A: Ik typte waar ik aan dacht
  B: Automatische corectie maakte het er van

  Inderdaad, het verschil tussen LA downtown en Balboa OC was best wat.

 • Profielfoto
  joram

  @bennoking: Dat komt omdat er nog geen Skylake CPU’s beschikbaar zijn met een Iris Pro GPU. Daar kan Apple helaas weinig aan doen.

  Wat ik zelf tenenkrommend vind is dat:
  – Er geen dedicated GPU meer in de 21″ iMac werkpaardjes zit, terwijl je wel (naar verhouding) meer betaald.
  – Dat er een beschamende 24GB flash storage in de 1TB fusion drive zit.

  Zelfs mijn 3 jaar oude 21″ iMac met GeForce 650M zit qua videokaart-prestaties rond de Iris Pro 6200… en daar heb ik inclusief Fusion Drive én 16GB €1700 voor betaald. Net zoveel als de ±€1700 4K iMac nu kost, terwijl je daar op het 4K scherm, eigenlijk alleen maar langzame(re) hardware voor krijgt.

  Sterker nog: voor ongeveer €200 meer kun je net zo goed de 27″ iMac kopen, en daar zelf 8GB geheugen bij halen. Dan heb je o.a.:
  – Groter scherm
  – Betere CPU
  – Dedicated GPU mét 2GB videogeheugen
  – Sneller ram (in plaats van Low Power RAM van de 21″ iMac)
  – Zelf vervangbaar RAM.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wat ruwe pit zegt is overigens weer eens de typische reactie van de echte Apple fanboy. Alles wat Apple maakt is natuurlijk altijd perfect, ook als het designfouten betreft. Dat is immers het ‘ware’ geloof. ;)

  En nu inhoudelijk beste azijnzeikerd? Of gaat je dat je petje te boven?
  Je blinde haat ziet dingen die niet geschreven worden. Waar schrijf ik dat alles perfect is. Nergens, je str*nt in je ogen doet je dat slecht geloven. Over geloof gesproken:-)
  Ik zeg dat je een ontzettende sukkel bent om het zover te laten komen.
  Ik begrijp dat het jou dus zou kunnen overkomen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @polansky, als je daadwerkelijk een gebruiker bent/was van Apple’s audio/video ‘pro’ software, dan zou je misschien de recente versies nog eens serieus moeten uittesten. Als je ze niet hebt, waar klaag je eigenlijk over.

  Wil je een beetje voorzichtig zijn met hem. Het is slechts zijn missie;-)

 • Profielfoto
  wensink

  Wat is dit trouwens voor een rare pagina? http://www.apple.com/imac/then-and-now/
  De nieuwste iMac vergelijken met een computer uit 1998..?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat is de 1st gen iMac

 • Profielfoto
  iMaf

  En bovendien moeten er nog heel veel iPads pro verkocht gaan worden

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  doe ons een plezier en koop de Surface Book, dan zijn wij van jou zielige commentaren verlost en kan je een apostel voor Microsoft worden.

  Snap wel niet goed dat je hier zanikt over de prijs en een toestel gaat kopen waarvan het basismodel rond de € 1700 kost.

 • Profielfoto
  KR1275

  Wat als er klanten staan te wachten aan een balie waar een Mac wordt gebruikt ?
  Eventjes tegen die mensen zeggen dat je je muis moet opladen ?

  Verwacht je dat dat ding in 1 keer stilvalt of heb je dan al dagen de waarschuwing genegeerd? Je krijgt nu bij de huidige mouse ook al -tig meldingen. Als de mouse nu uitvalt moet ik ook batterijen zoeken en hoeveel tijd kost dat?

  Bullshit reden.

  In een winkel is een muis van een tientje een beter idee. De Magic Mouse is eerder gejat dan dat de accu leeg is…

 • Profielfoto
  SvS

  OMG!!
  Mijn huidige imac is van late 2009, ik kocht toen beste configuratie, ook een i7, met 1TB. En die is nou bijna 50% goedkoper dan offerteprijs van plusminus €2900. Schandalig dat het zo gestegen is.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Mijn iMac gaat hopelijk nog wel een tijdje mee, maar te zijner tijd zal ik een nieuw exemplaar moeten aanschaffen.
  Ik ben bang dat een Mac tegen die tijd onbetaalbaar zal zijn als de tendens zo doorzet.
  Waarom is er niet een instapmachine verkrijgbaar zonder dat dure retinascherm?
  Waarom zal ik eigenlijk een retinascherm moeten aanschaffen?
  Ik kan tot op heden prima met mijn scherm (2560×1440) foto’s bewerken en video’s monteren.
  Ik herinner me dat Jobs ooit tegen Jonathan Ive zei dat design nooit het gebruik in de weg mag gaan zitten.
  Helaas gaat Ive daar nu zijn eigen weg in.
  Het moet allemaal dunner en lichter. Op zich is dat prima, maar niet ten koste van het gebruik, waardoor er concessies gedaan worden met de HD , de repareerbaarheid, de aansluitingen en dergelijke.
  Ik heb ooit gedacht dat de Mac mini een alternatief zou kunnen zijn, maar die gaat ook steeds achteruit.
  Nu ja, misschien komt het allemaal nog wel goed voor de gewone gebruiker, maar ik heb er een hard hoofd in.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik ben bang dat een Mac tegen die tijd onbetaalbaar zal zijn als de tendens zo doorzet.

  Wen er maar aan; de top van Apple heeft besloten dat ze geen computerbouwer meer zijn, maar een “luxury brand”. Dat betekent eenvoudige apparaten voor de domme massa, waar je zelf niet meer aan mag komen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wie weet ontstaat er straks een hele tweedehands markt rond Apple spul. Net als met auto’s. Ik zie mogelijkheden…

 • Profielfoto
  Zakske

  Wie weet ontstaat er straks een hele tweedehands markt rond Apple spul.

  Er bestaat al een grote tweedehands markt voor spul van Apple, maar ze timmeren tegenwoordig alles zo dicht dat je er niks meer mee kunt. Harde schijf vervangen door een SSD, of wat extra RAM toevoegen? Pech gehad; koop maar een nieuwe, want alles solderen en lijmen ze helemaal vast.

 • Profielfoto
  Ouw

  Worden Apple computers schandalig duur? Daar denken ze bij IBM toch anders over: http://www.macrumors.com/2015/10/15/macs-saving-ibm-money/