5 nieuwe Siri-functies in iOS 9 en de iPhone 6s

15 reacties

Iedereen is op zoek naar nieuwe dingen die je aan Siri kunt vragen, maar in iOS 9 zijn veel meer nieuwe functies toegevoegd. Met een iPhone 6s profiteer je er optimaal van, maar de meeste instellingen en functies werken ook met een oudere iPhone of iPad.

Dit zijn 5 nieuwe Siri-functies die je wil gebruiken op een rij. Zelf een nieuwe functie gespot? Laat het weten in de reacties.

Herinner me hieraan

Siri begrijpt in iOS 9 wat er op je scherm staat en dat is handig als je iets op wil slaan voor later. Zeg simpelweg “Herinner me hieraan” en er wordt een directe link naar hetgeen op je scherm gemaakt. Dat werkt binnen Safari en Apple-apps, maar apps van derden moeten deep links ondersteunen.

Altijd of nooit luisteren

Bij de iPhone 6s luistert Siri altijd naar het commando “Hey Siri”. Apple heeft het nieuwe toestel hiervoor uitgerust met een speciale M9-chip die zorgt dat dit minimale impact op de batterij heeft. Bij oudere iPhones luistert Siri alleen wanneer het toestel met netstroom verbonden is. Heb je dit liever niet? Deze functie laat zich in- of uitschakelen via Instellingen > Algemeen > Siri en Sta ‘Hey Siri’ toe.

Stemtraining

Niet is irritanter dan een iPhone die te pas en te onpas reageert op alles dat op “Hey Siri” lijkt. In iOS 9 kun je Siri trainen om alleen naar jouw stem te luisteren. Doe dit door bij Instellingen > Algemeen > Siri > Sta ‘Hey Siri’ toe uit en weer in te schakelen. Vervolgens start de korte stemtraining.

Even niet luisteren

Wil je dat Siri tijdelijk niet luistert? Leg dan je iPhone met het scherm naar beneden of stop ‘m in je broekzak (iPhone 6s). De sensoren detecteren dit en zorgen dat Siri niet actief reageert op “Hey Siri”.

Liever een dame?

De Nederlandse Siri-stem is mannelijk, maar in iOS 9 is het ook mogelijk om je door een (Vlaamse) dame te laten toespreken. Zet de Siri-stem via het menu Instellingen > Algemeen > Siri op Belgisch-Nederlands en de assistent zal voortaan een prettige Vlaamse damesstem hebben. Tijdens de iOS 9-beta lieten we je al horen hoe de Vlaamse dame Siri klinkt:

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Mij is opgevallen dat het ‘trainen’ op een goede plek moet gebeuren. Als je de iPhone veel in de auto gebruikt, dan daar trainen ivm de omgeving; motor, wind, airco.

 • Profielfoto
  ireoy

  Ik mis er nog één. Locatie van mensen vragen. Vraag Siri “waar is mijn vrouw/broer/Eric?”. Die optie miste ik in het Nederlands. Met ios 9.1 zit die er in.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Mijn favoriet: Vraag Siri “what song is playing?” en je krijgt het antwoord!

 • Profielfoto
  stefonline

  MIjn Siri heeft nog nooit gewerkt…. Laat staan Hey Siri. (ook onder stroom) Iphone 6

  Stefan

 • Profielfoto
  Spongebob

  Weet er iemand hoe je TomTom kan bedienen met Siri? Het lukt me enkel om de app TomTom te laten starten. Maar het zou fijn zijn mocht het werken om TomTom door Siri te laten navigeren naar een adres uit de contacten app

 • Profielfoto
  Marcel1973

  @ireoy
  Dat deed die bij mij vanaf begin al dat Siri in NL was. Moest Siri wel weten wie je broer etc was.

 • Profielfoto
  F0nsie

  @Spongebob

  Ik denk niet dat de app TomTom toegang heeft tot Siri.
  En de Amerikaanse Siri kan ook rekenen, helaas is de Nederlandse Siri niet zo slim

 • Profielfoto
  THX-1138

  Siri is vergeleken met Google een aanfluiting. Bij Google hoef je niet eens duidelijk te articuleren om verstaanbaar voor Google te zijn. Bij Siri moet je ’t nog wel ’s herhalen. Daarnaast: de (mannelijke) stem klinkt nogal blikkerig. Moet je stem bij Google Maps is horen. Hartstikke duidelijk.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Die Vlaamse stem had ik al eens geprobeerd omdat me dat wel zo prettig leek, maar daar krijg je heel gauw genoeg van. Dit is geen prettige stem, maar echt een afgeknepen blikkig gebeuren. Die mannenstem is veel warmer en prettiger. Slechte keuze van Apple.

  Ik merkte laatst in de auto dat je in een gebied met alleen 3G ontvangst niets aan Siri kunt vragen. Pas in het 4G gebied kon Siri me weer helpen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @THX-1138 ik moet op het Android toestel van vrienden anders ongelooflijk duidelijk articuleren om OK Google te laten werken (aka Google Voice). Alleen Samsung (S Voice) heeft het echt goed onder de knie naast Siri.
  Wat de mannelijke stem betreft: heb je de hoge kwaliteit stem (Engels: Enhanced Quality) al gedownload? Deze kun je in iOS 9 vinden door de gewenste stem te selecteren (via [Engels] Settings > General > Accessibility > Speech > Voices) en daar te kiezen voor Enhanced Quality. De stem in dezelfde taal als je telefoon (Bij mij dus British English) is sowieso al in Enhanced Quality actief.

 • Profielfoto
  la1974

  Bijzonder artikel dit. Een heel aparte eerste zin. Met daarin de suggestie dat je veel nieuwe dingen aan Siri kan vragen.

  Vervolgens welgeteld een nieuwe vraag. De rest zijn opties van Siri. Geen nieuwe vragen.

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Siri kan van Wikipedia voor lezen,vraag kun je dit voor lezen.
  Of je E-mails je sms’jes.
  Of Siri wie zingt dit,als je een leuk liedje hoort dan zegt Siri oké even luisteren,dan zegt ze volgens mij heb ik dit gehoord.

  Ik gebruik het veel zo handig.
  Speel er mee wat je er allemaal niet uit krijgt.
  Soms is het makkelijker om het Siri vragen om iets op te zolen.

 • Profielfoto
  Niels

  Als ik op de fiets zit vraag ik vaak wat het laatst binnen gekomen bericht is. Weet iemand of Apple Siri ook open gaat stellen aan bv whatsapp? Dan kan Siri ook die berichtjes oplezen, want nu werkt het (volgens mij) alleen met iMessage, toch?

 • Profielfoto
  ireoy

  @Marcel1973
  Weet je dat heel zeker? Ik ben om het missen van die functie terug geswitcht naar Siri in het Engels.

 • Profielfoto
  Timon

  Oplossing voor de ‘blikkerige’ stem is de optie Betere kwaliteit in de VoiceOver instellingen, zie: https://support.apple.com/nl-nl/HT202362
  Deze stemmen worden ook gebruikt voor Siri.
  Zowel Xander (Nederlands) en Ellen (Vlaams) zijn in betere kwaliteit beschikbaar.