Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 oktober 2015

3D Touch van binnen: hightech met 8 lagen

Natuurlijk had iFixit vrijwel direct na de verkoop­start van de iPhone 6s een teardown online, maar dat was nog niet genoeg. Het scherm met 3D Touch-technologie blijkt ook erg interessant en heeft daarom zijn eigen teardown gekregen.

Het 3D Touch-scherm blijkt uit wel acht verschillende lagen te bestaan en daarom is de iPhone 6s ook iets zwaarder dan zijn voorganger. Verder werkt 3D Touch van binnen niet helemaal zoals Apple ons voorspiegelt.

Extra laag sensoren

Bij de teardown van de iPhone 6s viel al op dat het scherm afgedekt was met een extra laag reflecterende folie. Na het verwijderen van die folie komt een goudkleurige laag met drukgevoelige sensoren naar boven. Dit is de laag die 3D Touch mogelijk maakt. We zien 96 vlakken die druk meten. iFixit merkt op dat Apple voorheen zei dat de extra sensoren in de backlight geïntegreerd waren, maar dat blijkt niet het geval.

Polarisatie-magie

Een onmisbaar onderdeel is het polarisatiefilter. Zonder dit filter zou het menselijke oog niets op het scherm kunnen zien. Het filter laat alleen de juiste kleurcombinatie van een pixel (die bestaat uit drie subpixels met de kleuren rood, groen en blauw) door. Zo kunnen miljoenen kleuren gemaakt worden. Zonder het filter zijn alle drie de kleuren zichtbaar en wordt het scherm wit.

Schermreparatie moeilijker

Door 3D Touch is het scherm een high-tech geheel geworden en dat maakt schermreparaties niet eenvoudiger. De acht lagen zijn los van elkaar verkrijgbaar, maar alleen met speciale apparatuur te assembleren. Het vervangen van bijvoorbeeld alleen het glas wordt hierdoor moeilijker, waardoor het vervangen van het hele scherm een snellere optie is.

Hieronder alle acht lagen op een rij. De complete teardown is bij iFixit met nog veel meer beeldmateriaal te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3D Touch van binnen: hightech met 8 lagen
Sluiten