’21-inch Retina iMac komt volgende week’

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Nadat Apple tijdens het evenement op 9 september praktisch alle nieuwe producten voor dit jaar al aankondigde, hoeven we in oktober geen ‘special event’ meer te verwachten. Toch zit er vrijwel zeker nog een product voor dit najaar in de pijplijn.

De inmiddels langverwachte 21-inch Retina iMac met een resolutie van 4096 x 2304 pixels en 218 pixels per inch is volgens de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman (9to5Mac) volgende week te koop.

In betaversies van OS X 10.11 El Capitan doken al eerder verwijzingen naar de 21-inch iMac met Retina-scherm op. Er werd tevens verwezen naar de Iris Pro 6200 grafische chip van Intel. Dat duidt erop dat de iMac geleverd wordt met een Intel Broadwell-chip en we nog even op Macs met Skylake-architectuur als basis moeten wachten.

Nieuwe Magic Mouse en toetsenbord

Volgens Gurman is de kans groot dat Apple samen met de nieuwe iMac een nieuwe Magic Mouse met Force Touch en nieuw Bluetooth-toetsenbord onthult. Het bestaan van deze apparaten werd onlangs nog bevestigd door documenten van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC.
force touch grid-16x9

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  wdele

  Nice, tijd om misschien een nieuwe iMac te halen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nog steeds geen skylake ? man man….

 • Profielfoto
  Niels

  Nu nog een fatsoenlijk update voor het thunderbolt display, want na 2 jaar wachten overweeg ik toch serieus om voor een LG scherm te gaan.

 • Profielfoto
  Bosdavid

  Nog steeds geen skylake ? man man….

  Tja, inderdaad.
  Hoewel ik er geen moer verstand van heb en ongeveer af ga op wat anderen schrijven over de kwaliteit en up-to-dateness van de organen van Apple’s machines, valt het me wel op dat ze de laatste jaren steeds vaker net-niet computers afleveren. Apparaten die bij één of een aantal onderdelen steeds wat achter de feiten aanlopen, beroerd te repareren zijn (en mede daardoor nauwelijks duurzaam zijn; te zeer gebouwd op vervanging na deels sneuvelen en met geen tot geringe mogelijkheden tot uitbreiding en upgrading) en waar mijns inziens te vroeg onderdelen uit worden gevist die door verscheidene mensen toch nog geregeld gebruikt worden, of waarbij een externe oplossing niet gewenst is. Ik doel hierbij voornamelijk op de discdrive; iemand koopt toch geen all-in-one (iMac) of strakke profi machine (Mac Pro) om daar weer vijf losse apparaten met kabels naast te zetten?
  Maar misschien ben ik te ouderwets.
  In ieder geval zijn dat redenen dat ik de vervanging van mijn, inmiddels ruim acht jaar oude, Macbook al een paar jaar uitgesteld heb. Dit ben ik inmiddels ook zat; het apparaat wordt te traag, loopt al jaren niet meer mee met de updatemogelijkheden (maar dat vind ik niet al te bezwaarlijk) en begint nu echt aardige slijtage te vertonen, dus waarschijnlijk komt er deze maand wel een nieuwe iMac. Maar dat die dan alsnog niet oprecht up-to-date is, stelt mij zeer teleur.

  -Niettemin: Dit is een probleem van futiele sterkte en heeft enkel betrekking op comfort, het is, zoals u begrijpt, verre-verre van een situatie die ook maar enigszins wat te maken heeft met primaire levensbehoeften.
  Waarvan akte.

 • Profielfoto
  Mich

  Same here. Uit miserie een 2dehands Tb display gekocht. Hoewel mijn mac toch geen 5K aan kan.
  Nu zou ik wel sterk kunnen twijfelen tss een 5K of 4K iMac…

 • Profielfoto
  Jeffry

  Same here… ook al 2 jaren vervanging van iMac aan het uitstellen.

  Een 240 euro update voor SSD (wat imho standaard zou moeten zijn bij een premium merk) weerhoudt me ook steeds meer om nog voor vervanging van de iMac te kiezen.

 • Profielfoto
  steveb

  same shit here

  mac pro 1.1 ondertussen 9 jaar oud.
  nog steeds niet aangedurfd om de efi te hacken dat ik de 64 bit kan gebruiken.
  gevolg geen gratis upgrades van osx. en dus blijven steken op 10.6.8

  macbook air staat al 2 jaar op mijn lijstje. iphone al 5jaar.
  :-(
  en nu? niet kopen maar huis renoveren.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  same shit here

  mac pro 1.1 ondertussen 9 jaar oud.
  nog steeds niet aangedurfd om de efi te hacken dat ik de 64 bit kan gebruiken.
  gevolg geen gratis upgrades van osx. en dus blijven steken op 10.6.8

  macbook air staat al 2 jaar op mijn lijstje. iphone al 5jaar.
  :-(
  en nu? niet kopen maar huis renoveren.

  EFI hacken? Is niet nodig bij deze mac pro, je kan in terminal op 10.6.8 gewoon het volgende komando uitvoeren om de kernal permanent in 64bit te zetten:

   
  sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist
   

  voer je wachtwoord in, nu zal TextEdit openen met deze plist bestand, wat er uit ziet als een XML bestand, ga nu in TextEdit zoeken naar:

   
  <key>Kernel Flags</key>
  <string></string>
   

  en voeg tussen

   
  <string></string>
   

  arch=x86_64 toe.

  Het moet er dan zo uit zien:

   
  <key>Kernel Flags</key>
  <string>arch=x86_64</string>
   

  Sla nu het bestand op met cmd+s, sluit textedit af en daarna Terminal. reboot je mac en nu zal hij in 64 bit draaien. Als tip om te testen dat je mac dit aankan, boot voordat je dit bestand aanpast eerst eens op met toets “6” en “4” ingedrukt, open dan Activiteitenweergave en kijk of in de lijst met active processen staat dat ze 64 bit zijn. Tevens zou je via het PRAM 64-bit booten kunnen forceren met dit terminal komando:

   
  sudo nvram boot-args="arch=x86_64"
   

  Wil je alles resetten naar 32-bit verwijder dan bij beide opties “arch=x86_64”.
  Dus

   
  sudo nvram boot-args=""
   

  voor de PRAM optie en

  via textedit string leegmaken:

   
  <string></string>
   
 • Profielfoto
  SnowFall

  Hier zit ik idd op te wachten. Doe momenteel al mn werk op mn Macbook maar als de nieuwe 21 inch idd er aan komt ga ik hem zeker halen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … iemand koopt toch geen all-in-one (iMac) of strakke profi machine (Mac Pro) om daar weer vijf losse apparaten met kabels naast te zetten? … …waarschijnlijk komt er deze maand wel een nieuwe iMac. Maar dat die dan alsnog niet oprecht up-to-date is, stelt mij zeer teleur….

  .
  Daarom staat hier een grote zwarte Hackintosh onder het bureau. Processor-upgrade? Klik-klik. Nieuwe harddrive? Schuif. Externe drive intern? Twee minuten later… Memory-upgrade? 23 seconden werk. Grafische kaart? Schuif en klik.

  OS update? Mwah… oké, daar heb je me.;) Dat is wat meer werk.

 • Profielfoto
  Humain

  En als Apple HEEL slim is rusten ze de goedkoopste versie uit me een SSD

  Ik heb al 2 gevallen gehoord van collega’s die een Mac wensten, de instapper kochten en er van baalde dat hun oude MacBook Air zo veel sneller aanvoelde.

  Wij weten misschien wat we kopen, maar de gemiddelde consument die hoord dat Macs zo geweldig zijn kunnen van een koude kermis thuis komen en Aplle vaarwel zeggen.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Humain

  Exact, een combinatie van een SSD en een HD zou ook nog kunnen, waarbij het besturingssysteem en de programma’s op de SSD lopen en foto’s, filmpjes etc op de HD gezet kunnen worden. Maar volledig SSD is natuurlijk het beste.

 • Profielfoto
  snipper

  @Bosdavid Ik wil het niet erger maken dan het is maar Apple doet dit al sinds zeker half jaren negentig: De gebruikersinterface en het uiterlijk krijgen veel aandacht, maar de specs van de hardware zijn zelden bij de top van wat er mogelijk is. Ooit kon ik dat nog wel snappen omdat Apple een kleine speler was en het OS en marketing moeten ook betaald worden, maar nu het zo’n beetje het rijkste bedrijf op aarde is, is dit niet meer te verdedigen.

  Daarnaast doen ze altijd erg kinderachtig / krenterig als er een probleem is met een bepaalde serie hardware. Dan wordt er eerst gewacht tot het echt niet meer kan voor er slechte onderdelen worden vervangen.

  Ik ben fan van OS X en iOS en zal daarom niet zo snel overstappen maar als de prijsverschillen met name qua smart phones zo hoog blijven of zelf verder op blijven lopen, koop ik zeker geen nieuwe iPhone meer als deze op is.

 • Profielfoto
  Chytin

  Even serieus mensen, hoe goed volgen jullie het wereldje?
  De iMac refreshes lopen aardig in de pas met alles wat Intel uitbrengt.
  Inderdaad, Skylake iMac is er nog niet niet maar dat de Mac line up niet up to date is, is klinklare onzin. Check de benchmarks maar.

  De SSD wereld staat niet stil. Van Sata 600 stappen wij nu over naar de snellere NVMe. Apple heeft dit in de MacBook (Pro) en iMac inzitten dus standaard zal het zeker niet worden. Het blijft een luxe dingetje. Dat is het ook nog steeds in de Windows pc wereld. Je krijgt heel veel terug als je een iMac haalt. Ik draai meer dan 5 jaar met een i3 CPU in mijn 27 inch iMac.
  De Skylake 27 inch 5k iMac is waar ik op wacht wel op voorwaarde dat de SSD 4 PCIe lanes ondersteunt, betekent dat 2000 mb/s read/write kunt halen.
  Een iMac koop je om minstens 5 jaar plezier mee te hebben. Dit keer heb ik gespaard voor een maxed out iMac.

  Een Hackintosh zal altijd up to date zijn maar bouw eentje die zo mooi uitziet als een iMac, 5K scherm, NVMe SSD erin, dan sta ik morgen voor je deur.

 • Profielfoto
  KR1275

  Een Hackintosh zal altijd up to date zijn maar bouw eentje die zo mooi uitziet als een iMac, 5K scherm, NVMe SSD erin, dan sta ik morgen voor je deur.

  De mooiste computer is een computer die je niet ziet…
  4K is mij evenveel waard als 5K en voor rond de 1000€ zijn er prachtige schermen te koop (LG). De mac hang ik het liefst uit het zicht. Ik zou blij zijn als Apple de aan/uit knop weer terug brengt op het toetsenbord. Dat was een van de mooiste ideën van Apple ooit…

 • Profielfoto
  Jeffry

  Een iMac koop je om minstens 5 jaar plezier mee te hebben. Dit keer heb ik gespaard voor een maxed out iMac.

  Ja, van een maxed out iMac mag je wel verwachten dat die 5 jaar meegaat. Volgens mij is dat ook juist het punt van kritiek hier… de basismodellen volstaan niet meer en gaan zeker geen 5 jaar meer mee en dat was enige jaren terug wel zo.

  En de SSD wereld staat bij Apple wel stil in mijn beleving… als ze waarlijk vooruitstrevend waren zaten ze namelijk standaard in elke iMac.

 • Profielfoto
  Chytin

  Een iMac koop je om minstens 5 jaar plezier mee te hebben. Dit keer heb ik gespaard voor een maxed out iMac.

  Ja, van een maxed out iMac mag je wel verwachten dat die 5 jaar meegaat. Volgens mij is dat ook juist het punt van kritiek hier… de basismodellen volstaan niet meer en gaan zeker geen 5 jaar meer mee en dat was enige jaren terug wel zo.

  En de SSD wereld staat bij Apple wel stil in mijn beleving… als ze waarlijk vooruitstrevend waren zaten ze namelijk standaard in elke iMac.

  Wat ik nu thuis hebt staan is allesbehalve een maxed out iMac en dat draai ik minstens 5 jaar. Er zit een i3 CPU in. Met een maxed out iMac ga je die 5 jaar makkelijk overheen.
  Als een bedrijf SSD echt begrijpt, dan is Apple het wel. Zij waren er vroeg bij met de Macbook Air. Nu ondersteunen ze al NVMe (zelfs al in de iPhone 6s/Plus!) waar de Windows laptops op Sata 600 blijven steken. Overigens ook nergens standaard te vinden. SSD is een premium dingetje, nog altijd wel relatief duur omdat daar nog wat te innoveren valt op snelheid.

  Voor niks gaat alleen de zon op. En voor een dubbeltje op de eerste rij zitten zit er ook niet in. Niet zeiken, krantenwijkje erbij nemen als je het niet kan betalen.

  @ KR1275, mee eens. De mooiste computer is de ene die je niet ziet en geruisloos is. Dat is de iMac. De computer zie je niet, die zit achterin het scherm.
  En het is je blijkbaar niet gelukt om een betaalbare 5k scherm te noemen. Die is er wel, bijna net zo duur als een iMac.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Blijft staan dat ik de basissystemen van Apple nu zo goed als niet bruikbaar vind. Een iMac met 1,4 Ghz en zonder SSD voldoet niet in deze tijd. Een iPhone 5c met 8GB geheugen ook niet. Die zijn al gedateerd op het moment dat je ze koopt. En dat vind ik geen krantenwijkje waard:)

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik wacht nog wel even tot de nieuwe 27″ met Skylark en TB3 op de markt komt

  Trouwens jammer dat Apple de 24″ versie niet meer maakt. 21″ vind ik nét te klein.

 • Profielfoto
  Chytin

  Blijft staan dat ik de basissystemen van Apple nu zo goed als niet bruikbaar vind. Een iMac met 1,4 Ghz en zonder SSD voldoet niet in deze tijd. Een iPhone 5c met 8GB geheugen ook niet. Die zijn al gedateerd op het moment dat je ze koopt. En dat vind ik geen krantenwijkje waard:)

  Onderbouw het eens, welk zware software wil je op draaien? FCXP, Photoshop, Première, Logic Pro draait prima op een basis Haswell iMac. Check Activity Monitor maar eens hoeveel kracht de iMac nodig heeft voor je taken. Ik vermoed niet eens 50% van zijn kunnen.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ik wil graag Logic Pro + Ableton draaien – dat gaat ook nu redelijk met de oude 2008 maar die gaan mis op ’t oude beestje bij het draaien van ongeveer de helft van mijn nieuwere plugins. Dan slaat ie door naar 100% met kraken als gevolg…

  Met foto’s draai ik DxO optics voor wat intensievere bewerking… geen idee hoeveel die dan komt eigenlijk maar ik moet wel flink geduld hebben per bewerking (30-45s / bewerking).

  Denk je dat dit met 1,4 aanzienlijk anders is? (nu dus Core2Duo, 2,x Ghz)

  Op de Win-machine heb ik gemerkt dat de load maar vooral ook de respons enorm is verbeterd na installatie van een SSD. Zoeken, opstarten etc. gaat als een razende… die ervaring wil ik ook, maar dan bij voorkeur op een OSX machine en ben bang dat de 1,4 dan tegen gaat vallen (dat baseer ik o.a. op Tweakers, niet zelf getest).

 • Profielfoto
  Wootism

  Blijft staan dat ik de basissystemen van Apple nu zo goed als niet bruikbaar vind. Een iMac met 1,4 Ghz en zonder SSD voldoet niet in deze tijd. Een iPhone 5c met 8GB geheugen ook niet. Die zijn al gedateerd op het moment dat je ze koopt. En dat vind ik geen krantenwijkje waard:)

  De instap iMac kan prima in deze tijd, ligt er alleen aan wat je ermee wil doen.
  Deze wordt gekocht door mensen die wat foto’s willen opslaan, wat willen mailen en internetten. En dat kunnen ze jaren doen met dat ding.
  Zelfde geldt voor die 5C.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Vele mensen blijken ook te vergeten dat de hardware van de mac samen met OS X optimaal word gemaakt en dus veel malen beter werkt met 8GD ram ipv met 8GB ram windows er op. Maar goed…

  Een ssd zou naderhand idd standaard mogen zijn. Ik heb enkel nog hdd’s in mijn NAS zitten. SSD’s zitten in mijn macbook pro retina,Mac mini, en zelf in mijn Playstation 4:-D