‘Voorproefje iPad Pro op 9 september’

36 reacties

Naast de iPhone 6s en nieuwe Apple TV, zien we naar verluidt een klein voorproefje van de iPad Pro tijdens het Apple-event van 9 september. Apple zou van plan zijn om 12-inch iPad deels te onthullen, maar de verkoop start waarschijnlijk pas in november.

Dat melden betrouwbare bronnen van Mark Gurman (9to5Mac). Na de presentatie in september zouden pre-orders in oktober samen met een grote marketingcampagne, die alle details onthult, starten.

Volgens de geruchten onthult Apple naast de 12-inch iPad Pro ook een nieuwe iPad mini met dezelfde hardware als de iPad Air 2. Laatstgenoemde tablet staat dan een jaar stil en dat is niet onrealistisch gezien het potentieel van de krachtige A8X-chip in de iPad Air 2 nog lang niet benut wordt.

Apple zou met deze planning een laagstaande traditie breken. Doorgaans worden iPhones in september en iPads in oktober aangekondigd. Met de onthulling van de iPad Pro en nieuwe iPad mini in september, wordt het event in oktober waarschijnlijk geschrapt.
ipad-pro-concept-16x9

iPad Pro: dit weten we al

De naam van het de grote iPad wordt volgens Gurman echt ‘iPad Pro’. De tablet is 12,9-inch groot en heeft waarschijnlijk een resolutie van 2732 × 2048. Dat zorgt voor 263 pixels per inch, precies evenveel als de iPad Air 2. Het scherm wordt niet alleen groter, maar ook beter met Force Touch en ondersteuning voor een optionele stylus.

Minder concrete geruchten spreken van een USB C-aansluiting zodat (zakelijke) accessoires makkelijk aan te sluiten zijn en 4 speakers die in iedere oriëntatie stereogeluid geven. Eerst maar eens afwachten of we de jumbo-iPad inderdaad op 9 september zien. Nog 6 dagen.
event9sep2015-16x9

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Als de iPad Pro geen OS X kan draaien, zie ik het somber in voor de iPad Pro.

  De Windows Surface Pro tablet werkt echt perfect, en er komen steeds meer varianten waarop Windows 10 geïnstalleerd staat.

  Niet dat Windows nu zo’n fantastisch OS is, maar de mogelijkheden zijn daardoor wel een stuk groter dan het ‘gesloten’ iOS.

  Een professional wil gebruiksgemak gecombineerd met ‘eigen keuze’ die niet wordt opgelegd door een App Store of de beperking van een relatief zwakke processor die de A8x in vergelijk met een intel i5 of i7 toch is.

  Die professional wil kunnen Photoshoppen of Illustrator kunnen gebruiken alsof zijn tablet zijn canvas is.

 • Profielfoto
  puccini

  @polansky

  Blijkbaar weet jij de specificatie al van de nieuwe ipad pro.

 • Profielfoto
  knekkie

  Coole plaatjes van de iPad Pro. Ik ben benieuwd of Apple met dit apparaat een antwoord maakt op de Samsung tab apparaten of dat het minst op de wat krachtigere windows 10 gebaseerde tablet hybrides zoals de surface 3 en pro 3

  Hoe dan ook….Ik hoop dat de iPad Pro draait op een hybride OS tussen iOS9 en MacOSX .

  MS heeft dit met Windows 10 door middel van universal apps mogelijk gemaakt. Apps draaien op zowel mobiel als desktop. apps passen zich aan aan de scherm ruimte die ze krijgen en blijven naast touch vriendelijk ook met traditionele input devices en pen te bedienen.

  Apple heeft de eerste stappen al gemaakt met splitscreen functionaliteit in iOS9 en Mac OSX. (Apps kunnen hun interface aanpassen aan de scherm ruimte die de gebruikende app geeft. De app blijft vinger vriendelijk) Apple is vast in staat om iOS apps universal te maken en te laten draaien boven op Mac OSX voor een iPad Pro achtig apparaat.

  Ik haal Microsoft met windows 10 en de Surface Pro er alleen bij omdat dit het enige werkend voorbeeld is waar Apple van kan af kijken als het gaat om een flexibel OS dat op zowel tablets mobieltjes als lap en desktop werkt. En dan ook nog eens op een manier dan de developers met een klein beetje extra moeite hun software op al die platforms kunnen laten draaien.

  Als MS het kan kan Apple het beter. (hoop ik)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Als de iPad Pro ook als een Cintiq gebruikt kan worden ben ik verkocht. Althans als het net zo goed zou werken en de stylus een vergelijkbare drukgevoeligheid heeft.

  Ben wel benieuwd waarom dit anders de iPad Pro zal heten. Toch niet alleen vanwege het formaat?

 • Profielfoto
  knekkie

  @Ozzie X

  Dat zou idd een super vette feature zijn. En als het goed werkt zelfs een mogelijke doodsteek voor Wacom voor de Wacom Companion en de Wacom Cintiq 13HD lijn

 • Profielfoto
  oblomov

  Vreemd, de iPad Air (9,7 inch) wordt gezien als een 10-inch iPad.
  De iPad Pro (12,9 inch, volgens Mark Gurman) als een 12-inch iPad.

 • Profielfoto
  App69

  Die dubbele speakers hadden ze al lang mogen doen op de iPad.
  Wordt niet vermeld door Raymon. http://www.macrumors.com/2015/09/02/ipad-pro-ipad-mini-introduction-september-9/
  En hij zal op toch een iets ander iOS draaien, 9.1 voor Force Touch en dergelijke.
  @ Polansky, koop u dan een Surface en ga op een Windows-forum janken.

 • Profielfoto
  knekkie

  App69

  Het is denk ik meer dat polansky en ik (laat ik vooral voor mijzelf spreken) graag een iPad Pro zien die tegen de Surface Pro op kan zodat we weer terug kunnen naar Apple voor dit type device.

  En omdat de Surface Pro op windows 10 een erg fijn product is ligt de lat erg hoog voor Apple wil de iPad Pro daar mee matchen.

  De kans is groot dat apple die strijd niet eens aan wil gaan. Zie het what we know about apples upcoming iPad Pro filmpje: https://youtu.be/rMjJeBiuPjI van macrumors. Apple zal vast prima weg komen met wat Macrumors voorspelt.

  Maar dan is het in mijn ogen geen pro device. Slechts een Samsung galaxy note pro 12.2 rivaal. En dat zou zonde zijn

 • Profielfoto
  polansky

  In dit geval ben ik het een keer volledig met Knekkie eens.

  @App69, wat een gelul, als je niet weet waarover je praat kun je beter je mond houden. Je hebt geen benul als je nu al waanzinnig te spreken bent over de ‘Ipad Pro’ door toevoeging van 2 extra speakertjes en touch. Van een ‘Pro’ device mag je wel wat meer verwachten dan een iPad met groter scherm. Als je nog nooit ooit een Surface Pro hebt gebruikt of een Wacom Cintiq hebt gebruikt dan is het gewoon dom om mij zo persoonlijk aan te vallen, want dan weet jij dus helemaal niet waar je het over hebt. Noch wat die devices kunnen en waarom ze zoveel meer te bieden hebben dan een reguliere iPad.

  Als de iPad Pro niet kan tippen aan de door anderen ook genoemde devices en de iPad Pro enkel iOS draait mag deze grotere iPad echt geen Pro heten. Althans, dan zijn de specificaties voor de iPad lachwekkend ten opzichte van de concurrentie.

  Maar als jij daar al helemaal warm voor loopt en super blij van wordt.
  Tsja, dan is een kinderhand door Apple snel gevuld.

 • Profielfoto
  puccini

  In dit geval ben ik het een keer volledig met Knekkie eens.

  @App69, wat een gelul, als je niet weet waarover je praat kun je beter je mond houden. Je hebt geen benul als je nu al waanzinnig te spreken bent over de ‘Ipad Pro’ zonder de specificaties te kennen en zonder . . . . .

  @polansky
  Was er niet een spreekwoord van ” De pot verwijt de . . . . . “

 • Profielfoto
  RogierQusax

  Tja en zal gelijk ook wel weer de duurste tablet zijn….
  Was altijd groot fan van apple producten maar vind dat ze steeds meer achterop ipv voorop lopen

 • Profielfoto
  polansky

  @Puccini,

  Leer eens lezen! Waar noem ik de specificaties dan?
  Nee ik ken ze niet. Ik zeg alleen dat het mobiele processortje van de iPad niet echt krachtige applicaties kan draaien zoals Photoshop of Illustrator en dat je dat van een iPad die Apple ‘Pro’ wil gaan noemen wel mag verwachten.

  Blijkbaar zijn jullie kindertjes al heel snel tevreden…. Het is immers van Apple en die doen alles helemaal goed, nietwaar?

 • Profielfoto
  ozzie X

  laten we even wel wezen jonges: er is alleen maar het gerucht dat het ding iPad Pro gaat heten, er zijn andere geruchten dat het ding iPad Air Plus gaat heten wat zou wijzen op slechts een groter formaat.

  Alle cijfers wijzen op flink teruglopende verkopen van de iPad, dus wat dat betreft heeft Apple wel iets te presenteren dat echt anders en nieuw is. Alleen een beetje groter zal voor weinigen een echte meerwaarde bieden (voor mij wel trouwens).

 • Profielfoto
  knekkie

  De naam “iPad Air Plus” zou het logisch maken dat Apple alleen Force Touch en een stylus toevoegt aan en iets grotere op iOS9 draaiende iPad.

  Mocht Apple de iPad de iPad Pro gaan noemen verwacht ik dat het een apparaat is dat zich richt op de artiesten.

  Ik weet het dat is een niche markt. Maar Apple verkoop ook computers gericht op die markt die desondanks 80% voor privé gebruik worden ingezet. (Apple maakt nou eenmaal mooi spul dat je ook thuis gebruiken wilt.)

  Denk dus aan een over powered tablet voor surfen, een spelletje en je mail, waarmee je eventueel ook serieus werk op kan doen zonder over te moeten stappen op je macbook.

  Denk dus aan kunnen schrijven en tekenen op een tablet (Prima mogelijk op de nu beschikbare iPad’s) waarbij net als op je Mac gebruik kan maken van alle functies in Photoshop Illustrator en Indesign. Adobe heeft speciale iPad apps hoor ik je roepen. Deze halen alles uit de iPad maar maken er meer een schetsblok van om het opzetje te kunnen maken dat je op je Mac of Pc verder af maakt. Denk aan een tablet waar Compagnon apps zoals die voor de iPad beschikbaar zijn niet nodig zijn.

  Voor dat soort tablets moet je nu (helaas) uitwijken naar tablets als de Surface Pro en de Wacom Companion en er zijn er veel meer. Stuk voor stuk tablets waarop je tijdens het tekenen of schrijven je handpalm op het scherm kan laten rusten (net zoals op papier) zonder dat je handpalm de input verstoort. Stuk voor stuk tablets waarbij de stylus systeem wijd werkt. Dus je hoeft niet per app je stylus te pairen zoals nu op de iPad.

  Stuk voor stuk tablets waarbij je niet inlevert in functionaliteit omdat het een tablet is. Je kan alles in vol ornaat draaien wat je gewend was te kunnen draaien. Zoals bijvoorbeeld Adobe CC. Adobe houdt zelfs rekening met de hardware mogelijkheden van dit soort tablets en heeft Adobe CC aangepast voor Super hoge resolutie, vinger, Muis, keyboard en stylus vriendelijk gebruik. Als gebruiker kies je zelf je je het wilt gebruiken. De interface past zich daar op aan. (mede dankzijn Windows 8.1 en 10) En dan allemaal zonder in te boeten op functionaliteit. Iets wat met Mac OS ook moet kunnen als Apple die kant op wil tenminste.

  op deviantart loopt een draadje van een jonge artiest die ook graag op een tablet zijn werk voort wil zetten zodat hij niet altijd gebonden is aan zijn studio.

  In zijn opsomming kan je een beetje de conclusie trekken waar Polansky en ik het over hebben.

  1. Cintiq Companion 2 – This is the obvious choice by most people since it offers the most power and precision needed for digital work. I don’t have a problem with Windows 8, and I would need to get new applications (not a big deal) since most of the applications I did have were for the Mac (when I had a Bamboo tablet). I probably don’t need to highest end model, since that’s for 3D work and stuff like that, but I’m sure I would go with the i7 processor for sure just so I can expand into more powerful applications when ready.

  2. iPad Air 2 with Wacom Stylus – This is the second choice and one that I’m considering just because of the amount of applications that are now available for it that can be used for the type of work I want to do. My only concern is many people that go this route still use a tablet/pc combination to finalize their work, and I want to be able to do everything on the tablet from start to finish without having to hand off to another device.

  3. Surface Pro 3 – This one I’ve heard mixed reviews from, and so it’s hard to tell if it’s worth it or not especially when the Cintiq is on the table as well. Not sure if it’s even worth considering any further when looking at the first 2 outside of it’s price and size in comparison to the Cintiq, but if there is any compelling reasons why a Surface Pro would be a better option I would love to hear it.
  bron

  Lang verhaal kort.
  Het zou awesome zijn als Apple een iPad Pro of ander genaamd super krachtige tablet lanceert die de vloer aanveegt met wat er nu op de markt is voor artiesten.
  De iPad is een beetje verwaarloosd en kan wel een dergelijke boost gebruiken.

  Als Apple het zelfde trucje uit haalt als met de Mac Pro introductie ( Can’t innovate anymore … my ass!;) ) dan zitten we goed.

 • Profielfoto
  App69

  Je hebt geen benul als je nu al waanzinnig te spreken bent over de ‘Ipad Pro’ door toevoeging van 2 extra speakertjes

  Blijkbaar kan je niet verstaanbaar lezen ook.
  Die iPad Pro interesseert mij niet.

  Die dubbele speakers hadden ze al lang mogen doen op de iPad.

  Wie lult er nou?

 • Profielfoto
  vinyl

  But will it have a styles?

 • Profielfoto
  wensink

  Dan wordt dat wel de allermooiste stylus ooit.

 • Profielfoto
  chrispis

  Laat ik voorop stellen dat ik niet weet wat het gaat worden. Volgens mij weten we ook niet zeker dat het een iPad Pro gaat heten.

  Wat ik hoop dat het gaat worden is een mooi formaat die ik kan gebruiken als portfolio. Daarnaast hoop ik echt dat ik ‘m als een cintiq kan gaan gebruiken. Heb onlangs een cintiq voor kantoor gekocht, maar zou erg relaxed zijn dan ik een draagbare heb die ik thuis kan gaan gebruiken. En dat ik deze meteen kan integreren in mijn mac omgeving. Ik wil ver van android en windows wegblijven.

  Ben erg benieuwd, maar duurt veel te lang eigenlijk.

 • Profielfoto
  App69

  @Polansky

  Leer eens lezen! Waar noem ik de specificaties dan?

  Eum… Hier.

  relatief zwakke processor die de A8x

  include an A9 processor

  Polansky, de gefrustreerde betweter van ocharme 27 jaar.

 • Profielfoto
  knekkie

  …Ik wil ver van android en windows wegblijven.

  Ben erg benieuwd, maar duurt veel te lang eigenlijk.

  Zo dacht ik er in het begin ook over. Ik kon toch de verleiding niet weerstaan om Sketchbook Pro en een aantal Adobe CC apps te proberen op een Surface pro.

  Eenmaal in de apps zie je niks anders dan je vertrouwde omgeving en dan ben je lekker aan het werk. Ik was zo verkocht. Ik heb nog geen dag spijt.

  Wachten tot Apple maakt wat ik graag wil hebben terwijl het van een ander merk gewoon te koop is doe ik niet meer. Maakt extra benieuwd wat er komen gaat als de Apple geruchten spreken over de Apple variant van het apparaat.

 • Profielfoto
  knekkie

  Comic book artists favorite toy.
  https://youtu.be/euXE5OKlC-k

  En voor alle niet artiesten.
  https://youtu.be/vV4BImDSMF4

  Dit is wat ik op z’n minst verwacht dat de iPad pro je aan mogelijkheden gaat geven.

 • Profielfoto
  Rogierdk

  Steve draait zich om in z’n graf… Serieus een stylus?! Steve quote: een mens heeft al een stylus, 10 wel te verstaan..

  Er komen nu te veel verschillende producten op de markt van Apple. Assortiment wordt te groot en de verschillen tussen de producten te klein. De specialisatie waar Apple groot mee is geworden en daarbij behorende duidelijke productlijn is aan het vervagen.. Jammer!

  Ik hoop dat Apple gauw weer old school gaat en niet kijkt naar de concurrentie maar uit gaat van eigen kracht.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Rogierdk

  Was de opmerking van Steve Jobs over dat als je en stylus nodig hebt je gefaald hebt niet gericht op smartphone schermen?

  Je vingers als stylus gebruiken kan… maar het is verre van nauwkeurig. Omdat je vinger je zicht op wat je aan het doen bent blokkeert. En als je niet (goed) ziet wat je doet, kan wat je doet nooit nauwkeurig zijn.

  Dus een stylus kan dan super handig zijn. Het geeft je vrij zicht op wat je schrijft, annoteert of tekent en het is een snel en goed alternatief op een trackpad en muis.

  Met andere woorden… De combinatie van een stylus bij een iPad geeft de gebruiker meer nauwkeurigheid en nieuwe mogelijkheden. Het maakt de iPad breder inzetbaar Als het OS en de software er rekening mee houden kan de iPad uitgroeien tot een volwassen apparaat dat idd professioneel ingezet kan worden als werkpaard in plaats van companion van het werkpaard op kantoor.

 • Profielfoto
  App69

  @Knekkie, heb die filmpjes bekeken en denk dat de iPad Pro (wordt op sommige sites de iPad Air Plus genoemd) een ‘gewone’ iPad zal zijn. Maar dan alleen groter. Dus voor de pro’s onder jullie totaal nutteloos. En voor  een gemiste kans.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Steve draait zich om in z’n graf… Serieus een stylus?! Steve quote: een mens heeft al een stylus, 10 wel te verstaan..

  Het grote verschil in een stylus erbij.. of alleen met een stylus kunnen bedienen..

  Bij de oude telefoons moest je de stylus gebruiken wat natuurlijk mega onhandig is.. maar voor sommige mensen is het niet hebben van een stylus echt een gemis (designers) vanwege de nauwkeurigheid.

  Ik zie ook niet hoe het assortiment te groot gaat worden.. in elke categorie heb je nu een “kleine”, “normale” en “grote” versie.. lijkt mij overzichtelijk genoeg

 • Profielfoto
  dennissch

  Toch jammer dat er dit jaar waarschijnlijk geen Air 3 uitkomt, degene die nu een nieuwe iPad willen kopen voelen zich ook een beetje raar denk ik als ze een Air 2 nog kopen. Daarnaast heeft de 2 toch het probleem met trillingen bij het afspelen bij muziek en dergelijke.

 • Profielfoto
  Rogierdk

  Mijn gevoel zegt, dat Apple met een grotere iPad komt omdat de concurrentie dat ook doet.. En als Apple zijnde ben je dan gewoon verkeerd bezig. Dan ben je net zo’n copycat aan het worden als de anderen. Hoewel Apple het meestal wel beter maakt.

  IsSidha
  Ik zie ook niet hoe het assortiment te groot gaat worden.. in elke categorie heb je nu een “kleine”, “normale” en “grote” versie.. lijkt mij overzichtelijk genoeg

  Het jammerlijke is dat je van elke “kleine, normale en grote” vervolgens weer 3 verschillende soorten hebt. Kan je misschien fijn vinden of vinden dat dat wel mee valt. Feit blijft dat er de laatste jaren veel van hetzelfde bij is gekomen: ‘iets grotere iphone’, ‘iets grotere ipad’, ‘iets kleinere macbook’, i.p.v. nieuwe revolutionaire producten.

  En serieus, is er nu echt zoveel vraag naar een grotere iPad?! Ik vermoed dat concurrentie de drijfveer van dit product is, niet de vraag.

  Anyway, ik hoef um niet:razz:

 • Profielfoto
  Webwever

  Werk nu een half jaar op een iPad Air2 met 64 Gb opslag; teken graag en veel in Apps als Paper 53, Brushes, Art Rage e.d. Gebruik verschikkende stylussen, zoals de Pencil van Paper 53 en Wacom. Er staan geregeld meer dan 20 Apps open en de iPad zoeft er doorheen met zijn ‘mobiel processortje’.
  Zeer benieuwd naar de stylus van Apple in combinatie met de Force touch op de iPad pro; ook dat je de iPad pro kunt koppelen aan je MacBook.

 • Profielfoto
  Webwever

  …koppelen van de iPad pro middels de Usb-c aansluiting aan de Macbook.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  iOS 10, komt 2016 uit, zal goed aansluit op de komst van de iPad pro. Voordat die in de winkel ligt zijn we echt wel een paar maanden verder. En iOS10 zal de kloof met MacOS definitief dichten.

 • Profielfoto
  App69

  ⬆️ Blijkbaar weet jij héél veel.
  Kennissen bij ?

 • Profielfoto
  Webwever

  Toe de iPad uitkwam was het slechts een grote iPod touch, toen kon je er niet mee multitasken, en nu wachten we op het dichten van een kloof; ondertussen teken ik mappen vol met de bluetooth pen van FiftyThree!

 • Profielfoto
  knekkie

  Een kloof idd.

 • Profielfoto
  mctazman

  …Ik wil ver van android en windows wegblijven.

  Ben erg benieuwd, maar duurt veel te lang eigenlijk.

  Zo dacht ik er in het begin ook over. Ik kon toch de verleiding niet weerstaan om Sketchbook Pro en een aantal Adobe CC apps te proberen op een Surface pro.

  Eenmaal in de apps zie je niks anders dan je vertrouwde omgeving en dan ben je lekker aan het werk. Ik was zo verkocht. Ik heb nog geen dag spijt.

  Wachten tot Apple maakt wat ik graag wil hebben terwijl het van een ander merk gewoon te koop is doe ik niet meer. Maakt extra benieuwd wat er komen gaat als de Apple geruchten spreken over de Apple variant van het apparaat.

  Normaal gesproken is het logisch dat je niet wacht tot Apple eindelijk iets maakt dat je wil hebben, als de concurrent het product al lang verkoopt. Echter zijn de verwachtingen op dit moment dat de Pro komende week aangekondigd gaat worden. Die paar dagen lijken me doorgaans niet bezwaarlijk, toch?

 • Profielfoto
  sam44

  Vergeet niet dat Apple nu al een tijdje een samenwerkingsverband met IBM heeft lopen. Die zijn een rits aan zakelijke software aan het creëeren om de zakelijke markt te grijpen met een iPad Pro, wie weet. OS X op een touch enabled oppervlak werkt niet, daarvoor moet je van muiscentrisch naar software elementen groot genoeg om met een vinger bediend te kunnen worden.

  Apple zit (soms) vol verrassingen ik ben benieuwd wat 9 september zal brengen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @mctazman. Als je het mij nu vraagt snap ik dat helemaal. Wacht gerust tot je weet wat Apple doet. Sterker nog. Wacht dan ook even tot wat Microsoft een kleine maand later lanceert. De 4e generatie Surface Pro komt dan op de markt. Waarschijnlijk heb je dan keuze uit 3 geweldige Pro tablet.

  Budget de Surface Pro3.

  Of het laatste nieuwe van Apple in de vorm van een iPad Pro in de hoop dat dat apparaat voldoende kan.

  Of het laatste nieuwe van Microsoft in de vorm van de Surface Pro 4.