Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 september 2015

Volop kudos voor nieuwe Steve Jobs-film

Afgelopen weekend werden de bezoekers van het Amerikaanse Telluride Film Festival verrast met een eerste blik op de nieuwe Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de hoofdrol. De film liet even op zich wachten, maar het lijkt de moeite meer dan waard.

Vakblad Deadline Hollywood is vol lof over de film die in december naar Nederland komt. Hoofdrolspeler Michael Fassbender wordt al genoemd als Oscar-kandidaat en ook Apple-oprichter Steve Wozniak is enthousiast.

Wozniak richtte Apple in 1976 samen met Steve Jobs op en is anno 2015 niet bang om zijn mening te geven. Hij geeft regisseur Danny Boyle en schrijver Aaron Sorkin een groot compliment:

Ik heb een ruwe versie gezien en het voelde alsof ik naar de échte Steve Jobs en zijn team zat te kijken, niet naar acteurs.

De film is door Universal Studio’s gemaakt en focust op drie belangrijke momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), een in 1988 (NeXT) en een in 1998 (iMac). De filmstijl stuit aan op het tijdperk, zo wordt een korrelige 16mm-projector voor de beelden uit 1984 gebruikt en zijn de scenes uit 1998 in digitale kwaliteit opgenomen.

De garage waar Apple in 1976 ontstond, werd voor de film in ere hersteld.

Drie productpresentaties

Hoewel de film zich rondom de verschillende productpresentaties afspeelt, is Jobs nooit op het podium te zien. Het gaat vooral om de momenten voor de presentatie en de ontwikkeling van het product. Er zijn veel gesprekken in te zien, maar dat maakt het niet saai. Het Amerikaanse entertainment­tijdschrift Variety omschrijft de film als goed geacteerd en erg entertaining:

This is a film of brash, swaggering artifice and monumental ego, a terrific actors’ showcase and an incorrigibly entertaining ride that looks set to be one of the fall’s early must-see attractions. — Variety

Niet alleen maar tech

Apple-fans zullen de technische details die de Steve Jobs-film rijk is kunnen waarderen, maar ook het privé-leven van Jobs speelt een belangrijke rol. Zijn ex-vrouw Chrisann Brennan (gespeeld door Katherine Waterston) en dochter Lisa (gespeeld door drie actrices) zorgen voor emotionele momenten.

Steve Jobs might have been a too remote, too documentary-like film if it weren’t for the element of his daughter Lisa. This part of Jobs’ story is painful in human terms, with the child of one of the nation’s richest men obliged to live, along with her mother, on a pittance in squalid surroundings; getting anything out of him, be it love or money, provokes legitimate comparisons to Scrooge. But as Lisa grows older, there is a bit of understanding on her part and a degree of grudging generosity from him, providing the film with its bit of heart. — Hollywood Reporter.

De nieuwe Steve Jobs-film, die simpelweg Steve Jobs heet, gaat op 9 oktober in premiere. In december is de film ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volop kudos voor nieuwe Steve Jobs-film
Sluiten