Volop kudos voor nieuwe Steve Jobs-film

7 reacties

Afgelopen weekend werden de bezoekers van het Amerikaanse Telluride Film Festival verrast met een eerste blik op de nieuwe Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de hoofdrol. De film liet even op zich wachten, maar het lijkt de moeite meer dan waard.

Vakblad Deadline Hollywood is vol lof over de film die in december naar Nederland komt. Hoofdrolspeler Michael Fassbender wordt al genoemd als Oscar-kandidaat en ook Apple-oprichter Steve Wozniak is enthousiast.

Wozniak richtte Apple in 1976 samen met Steve Jobs op en is anno 2015 niet bang om zijn mening te geven. Hij geeft regisseur Danny Boyle en schrijver Aaron Sorkin een groot compliment:

Ik heb een ruwe versie gezien en het voelde alsof ik naar de échte Steve Jobs en zijn team zat te kijken, niet naar acteurs.

De film is door Universal Studio’s gemaakt en focust op drie belangrijke momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), een in 1988 (NeXT) en een in 1998 (iMac). De filmstijl stuit aan op het tijdperk, zo wordt een korrelige 16mm-projector voor de beelden uit 1984 gebruikt en zijn de scenes uit 1998 in digitale kwaliteit opgenomen.

apple-garage-jobs-4
De garage waar Apple in 1976 ontstond, werd voor de film in ere hersteld.

Drie productpresentaties

Hoewel de film zich rondom de verschillende productpresentaties afspeelt, is Jobs nooit op het podium te zien. Het gaat vooral om de momenten voor de presentatie en de ontwikkeling van het product. Er zijn veel gesprekken in te zien, maar dat maakt het niet saai. Het Amerikaanse entertainment­tijdschrift Variety omschrijft de film als goed geacteerd en erg entertaining:

This is a film of brash, swaggering artifice and monumental ego, a terrific actors’ showcase and an incorrigibly entertaining ride that looks set to be one of the fall’s early must-see attractions. — Variety

Niet alleen maar tech

Apple-fans zullen de technische details die de Steve Jobs-film rijk is kunnen waarderen, maar ook het privé-leven van Jobs speelt een belangrijke rol. Zijn ex-vrouw Chrisann Brennan (gespeeld door Katherine Waterston) en dochter Lisa (gespeeld door drie actrices) zorgen voor emotionele momenten.

Steve Jobs might have been a too remote, too documentary-like film if it weren’t for the element of his daughter Lisa. This part of Jobs’ story is painful in human terms, with the child of one of the nation’s richest men obliged to live, along with her mother, on a pittance in squalid surroundings; getting anything out of him, be it love or money, provokes legitimate comparisons to Scrooge. But as Lisa grows older, there is a bit of understanding on her part and a degree of grudging generosity from him, providing the film with its bit of heart. — Hollywood Reporter.

De nieuwe Steve Jobs-film, die simpelweg Steve Jobs heet, gaat op 9 oktober in premiere. In december is de film ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  @Raymon; vorige week is ook de documentaire “Steve Jobs: The Man in the Machine” uitgekomen, vreemd dat OMT daar niks over heeft geschreven.

 • Profielfoto
  bummenawt

  @Zakske; dat vroeg ik me inderdaad ook af. Stond gisteren nog op het punt om er een topic over te openen. Echt een aanrader The Man in the Machine! Volgens mij is hij uiteindelijk via de streamingdienst van Amazon gelekt.

 • Profielfoto
  knekkie

  The man in the machine was heel vet.

  Ik ben benieuwd naar deze

 • Profielfoto
  michiel112

  Kudos!? Yow respect Raymond!

  :cry:

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Kudos?

  man, man, man,…

 • Profielfoto
  JWB

  Beetje eenzijdig, aangezien er net zoveel reviews waren (o.a. in The Guardian) die hem maar zo-zo vonden.

  En dat kudos: ik ga even mijn Hyves-profiel updaten.:shock:

 • Profielfoto
  SvS

  Kudos… laten we op niveau blijven.
  OT: ik ben benieuwd! En betreft verschillende meningen; dat zijn mèningen, dat doet niets af van wat jij het straks van zal vinden. Gewoon kijken dus als Apple-fan.