Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 september 2015
Leestijd: 1 minuut

Test: maakt iOS 9 je oudere iPhone traag?

Voor iedereen met een oudere iPhone zoals de iPhone 4s is maar de vraag of een nieuwe iOS-versie goed uitpakt. In het verleden werden oudere iOS-apparaten aanzienlijk trager door een nieuwe iOS-versie en loste Apple dit pas na maanden op.

Hoe zit dat met iOS 9? Het korte antwoord is dat de verschillen erg klein zijn. iOS 9 maakt oudere iPhones en iPads in sommige gevallen zelfs sneller. Voor het volledige antwoord zetten we een aantal tests op een rij.

iOS 9 op iPhone 4s, iPhone 5 en meer

Wall Street Journal-redacteur Geoffrey Fowler testte de laatste vier generaties iPhone met iOS 8 en iOS 9. Hij concludeert dat de verschillen op enkele uitzonderingen na verwaarloosbaar zijn. Alleen Safari heeft een seconde langer nodig om op te starten op de iPhone 4s en de iPhone 5 doet er drie seconden langer over om volledig op te starten.

Positief is dat gemaakte foto’s in de camera-app nu vrijwel direct te bekijken zijn. Voorheen duurde het erg lang voordat de foto geopend kon worden met de thumbnail rechtsonder. Met iOS 9 gaat dat razendsnel.

iPhone 4s specifiek

De snelheid van nieuwe iOS-versies op de iPhone 4s wordt al jaren gemeten door Ars Technica. Ook dit jaar heeft de techsite de snelheid tussen iOS 8 en iOS 9 gemeten. Wij hebben ter referentie testresultaten van iOS 7 toegevoegd. Hoewel de iPhone 4s niet veel trager wordt, brengt iOS 9 de snelheid van iOS 7 niet terug.


Upgraden of niet?

De verschillen tussen iOS 8 en iOS 9 zijn op oudere toestellen zo klein dat we bezitters van een iPhone 4s, iPhone 5 en iPad 2 dat updaten een goed idee is. Als je iPhone 4s nog iOS 7 draait, is het  beter om dat te blijven gebruiken en in de loop van het jaar een nieuwe telefoon te overwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Test: maakt iOS 9 je oudere iPhone traag?
Sluiten