Populaire iOS 9-adblocker gaat tóch advertenties tonen

27 reacties

Sinds de release van iOS 9 met content blockers, domineert Crystal de toplijst met populaire betaalde apps. De adblocker voor iOS wordt echter een stuk minder streng en gaat een aantal ‘acceptabele’ advertenties niet langer blokkeren.

De ontwikkelaar van Crystal sluit zich aan bij AdBlock Plus, dat geld van onder andere Google krijgt om banners toch te tonen. De maker van Crystal krijgt nu ook betaald, maar zegt het niet voor het geld te doen.

In een interview met WSJ claimt ontwikkelaar Dean Murphy dat zijn app acceptabele advertenties gaat tonen om uitgevers van websites tegemoet te komen die hun advertentieinkomsten zien verdampen.

Adblockers zijn big business

Crystal (€ 0,99) is volgens analyticsbedrijf Apptopia meer dan 100.000 keer gedownload. Dat heeft de ontwikkelaar 75.000 euro opgeleverd en het whitelisten van advertenties zorgt daarnaast voor additionele inkomsten. Het Duitse bedrijf Eyeo GmbH zit achter het op de desktop populaire Adblock Plus en wordt door ongeveer 700 bedrijven betaald om hun ‘acceptabele’ advertenties toch te tonen. Ontwikkelaars die de whitelist in hun applicatie implementeren, krijgen een deel van de opbrengsten.

Problemen en geweten

Hoewel adblockers het surfen een stuk aangenamer kunnen maken, worden soms ook hele websites onterecht geblokkeerd of maar deels weergeven. Fortune Magazine bezocht een aantal grote webshops met de Crystal adblocker ingeschakeld en stuitte op veel niet werkende sites.

Lots of sites will be missing content, have broken links or customers won’t be able to add certain items to their shopping carts. They’ll probably just think the site is broken, but it’s really their content blocker.

Dit is serieus probleem voor webwinkels omdat ze nu genoodzaakt zijn hun sites met alle populaire adblockers te testen en onterechte blokkeringen aan individuele ontwikkelaars moeten doorgeven.

Strubbelingen met adblockers zijn overigens niet alleen technisch. Ontwikkelaar Marco Arment verwijderde zijn adblocker Peace enkele dagen na de release uit te app store omdat hij last van zijn geweten kreeg en het ‘gewoon niet goed vond voelen’. Alle klanten hebben inmiddels het aankoopbedrag teruggekregen.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  Wat een kutstreek.

 • Profielfoto
  Zakske

  Er zit simpelweg geen verdienmodel achter adblockers; in het begin kosten ze een paar euro, daarna een euro en vervolgens helemaal niks. Van niks kunnen die ontwikkelaars helaas niet leven, dus kiezen ze voor het model van Adblock Plus.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Zeske kan zijn, maar achter advertenties zit inmiddels ook niet echt een verdienmodel meer. Daarom laten websites er steeds meer zien per pagina. Ik kreeg daar toevallig enkele dagen geleden een artikel over via LinkedIn. Het einde van het op advertenties gestoelde internet lijkt in zicht, aldus dat artikel. Ik zal vanavond eens kijken of het me lukt om de link naar het bewuste artikel hier te posten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Whahaha wat slecht…

  Neem je een adblocker krijg je uiteindelijk van hun zelf alsnog ads.

 • Profielfoto
  Niels

  Kortom, aankoop annuleren en geld terugclaimen. Wat een achterlijke ontwikkelaar, eerst ‘gratis’ adverteren, daarna cashen met z’n 99 cent en vervolgens zijn app verkopen aan de hoogst biedende adverteerder.

 • Profielfoto
  Zakske

  maar achter advertenties zit inmiddels ook niet echt een verdienmodel meer.

  Sorry, maar dat is totale onzin. Het verdienmodel achter adverteren op internet is zo simpel als het maar kan zijn: je betaalt wat geld om je advertentie ergens te laten verschijnen. Het kan zijn dat de CPI of CPM daalt, maar er wordt nog steeds absurd veel geld uitgegeven aan adverteren op internet (±$130 miljard in 2014).

  LinkedIn vind ik niet echt een betrouwbare bron, want die leven van “for-pay research”, en daarnaast laten ze ook nog eens advertenties toe.

  Adverteren op internet kan een gouden toekomst hebben, maar dan moeten de ads wel een stuk beter worden. Dus geen click-throughs of irritante pop-ups, maar mooie, simpele en duidelijke advertenties op statische websites en korte video’s op sites als YouTube. Wat dat betreft leven we nog steeds in de jaren ’90, want reclame op internet is nog steeds slecht, lelijk en zwaar irritant.

 • Profielfoto
  lekzicht

  Daar doe ik niet aan mee, geld terug gevraagd. Ik ga wel na adblock mobile. Staat ook in extensies op safarie op Mac book

 • Profielfoto
  Lexis

  Enigszins misleidend: Het tonen van ‘acceptabele advertenties’ wordt optioneel in Crystal. Zal standaard uitstaan en je kunt het aanzetten als je websites toch wil helpen door naar advertenties te kijken. Bovendien laat de ontwikkelaar zich niet afkopen door bedrijven; hij krijgt een fee van Eyeo (wat achter Adblock Plus zit) om de implementatie te doen en te onderhouden.

  Meer informatie hier.

 • Profielfoto
  lekzicht

  Word maar niet is en ondertussen ..? Is wel lastig dat niet te controleren is welke ad blocker wel of niet betrouwbaar is.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  It’s al about the money.

  De meeste van ons, zo niet allemaal, werken toch ook voor de centen op Apple spullen te kopen.
  Linksom of rechtsom moeten we betalen, of we willen of niet. Content wordt alleen vrij gegeven als je betaald. (ik kwam laatst op een Amerikaanse krantensite en kon die alleen bekijken als ik adblock uit zetten).
  Of je kijkt dus naar advertenties.

  Gulden midden weg zal er niet zijn.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wtf koop ik een adblocker komen ze met acceptable ads. Waarvoor koop ik anders een adblocker?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Wat is dan ‘acceptabel’ en wie bepaalt dat?? De adverteerder zelf? Iemand die door de adverteerder betaald wordt?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik gebruik gewoon Adblock. Is in principe gratis. De maker vraagt alleen om wat te doneren, maar dat hoeft niet. Werkt al een paar jaar prima.

  Ik zet de adblocker alleen uit voor sites die daar netjes om vragen, zoals bv. Tweakers.

  Interview met de maker

  OK, ok… het is alleen voor de OSX…

 • Profielfoto
  lekzicht

  Hoi THX-1138, ik weet welke ad block je bedoeld, deze makers hebben er ook 1 voor de iOS 9, de AdBlock -Mobile. Als je op de app zoekt en kijkt naar de website van de ontwikkelaar dan zie je dat.

 • Profielfoto
  Joffry

  Voor iOS: Adblockfast ! of Purify !

 • Profielfoto
  Joffry

  Voor OSX: Ublock

 • Profielfoto
  THX-1138

  @lekzicht Dank je wel! Ik heb ‘m gevonden in de App Store! Hij is ook gratis. Als ie net zo goed is als de Mac-versie dan zit het wel goed.

 • Profielfoto
  Martin67

  @THX-1138. Bedankt voor de tip. Adblock-mobile werkt net zo goed als de grote broer op OSX. Heb wel wat gedoneerd. Er zit voor die gasten toch een beetje werk in

 • Profielfoto
  KiDo

  Had dan op zijn minst in het artikel vermeld willen zien dat dit allemaal optioneel is. Zo krijgt men dus de indruk dat het verplicht zal zijn, wat dus niet zo is.

  Quote van de ontwikkelaar zelf: “In my first update (6-10 weeks time?) there will be two new features. A user managed whitelist, where you the user can specify a list of domains that you would like to support and an option to enable/disable Acceptable Ads on the websites you visit.

  You are totally free to use all/any/none of these features as you see fit.”

  Als je dan toch citaten in je artikel plaatst, was deze relevanter geweest lijkt mij.

 • Profielfoto
  Jesper

  Het klinkt bijna als chantage. Een bedrijf dat met een adblocker ongevraagd jouw advertenties onzichtbaar maakt, die je dan vervolgens moet betalen om je advertenties toch zichtbaar te maken.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @Jesper: Alsof het zo keurig en normaal is dat je zo getracked wordt dat je nog weken op allerlei sites advertenties ziet van iets wat je onlangs eens gezocht hebt en dat het profiel wat dat soort bedrijven van je hebben ook gewoon tig keer verkocht wordt. Die vuiligheid staat mij tegen. Mooie advertenties zonder al die rommel hoor je mij niet over. Wallpaper Ads op WeTransfer en Canvas Ads op The Next Web zijn daar mooie voorbeelden van.

  Overigens denk ik dat de maker van Crystal zich vooral in wil dekken met deze nieuwe functies. ‘De gebruiker kiest zelf wat ie blockt, ik kan er niks aan doen’

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  Heb gewoon 1blocker en heb gewoon alles blokkeren aangevinkt . Lijkt super te werken voor zijn 3 euro

 • Profielfoto
  angiemac

  Refund aangevraagd. Op zoek naar een app die zijn werk doet en later niet de spelregels veranderd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is natuurlijk een rotstreek. Eerst mensen laten betalen voor advertenties blokken, waarmee je adverteerders benadeeld, maar ja dat is dan blijkbaar jouw business.
  En vervolgens ga je contracten afsluiten met die adverteerders om hun advertenties tóch door te laten, waarmee je niet alleen de kopers van jouw app laat stikken, maar ook de adverteerders nog eens extra op kosten jaagt. Dat kan natuurlijk niet.

  En eh… big business… Ik vind € 75.000 verdienen met een app nou niet direct big business. Hadden ze beter een maandelijks abonnement op blokken kunnen aanbieden, dan blijft het geld binnenkomen. En voor 1 of 2 euro verlost zijn van al die hinderlijke advertenties – of nog véél irritanter die 20 seconden (of langer) reclamevideo’s die YouTube bijna onbruikbaar maken – dat willen veel mensen wellicht betalen.

  Zelf heb ik vorige week de Adblocker Shut Up geïnstalleerd, die commercials en reacties op bepaalde sites weert, maar ik merk niet zoveel verschil. Eerst dacht ik dat de commercials van YouTube verdwenen waren, maar die zie ik nu toch weer regelmatig. Soms schijnen ook webwinkels niet meer goed te werken door de adblockers en dat wil je natuurlijk niet.

  Geen idee wat nu een echt goede Adblocker is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @John Dillinger: je hebt gelijk. Als je een keer bijvoorbeeld een Nikon camera of Braun scheerapparaat bekijkt, dan achtervolgen de advertenties daarvoor je nog dagenlang op allerlei plekken: andere websites, Facebook etc.

  Ik was een keer in de Filippijnen. Had daarover nog helemaal niets op mijn Facebook gezet, maar kreeg daar op Facebook – toen ik die via de wifi van mijn appartement bekeek – direct advertenties van plaatselijke restaurants en winkels.
  Ze weten dus niet alleen wat je bekeken hebt, maar ook waar je zit en passen de advertenties daarop aan.

  Aan de andere kant krijg ik nu – een hele tijd later – nog altijd de bedragen voor eventuele promotie van de Facebookpagina’s die ik beheer in Filippijnse pesos aangegeven. Blijkbaar denken ze dat ik daar nog steeds zit.:) Misschien komt dat omdat ik voor Facebook (en bijna alle andere apps waar het niet nodig is) de locatievoorzieningen heb uitgezet. Hoe minder spionage, hoe beter!

 • Profielfoto
  iBaar

  Ik heb Adblock op OS-X al een tijdje draaien en nu ook AdBlock Mobile op iOS apparaten…..en netjes gedoneerd ….voor de 2e keer.

  Ik betaal liever iets meer aan een “eerlijke” ontwikkelaar

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mijn zoon vond weinig goede resultaten met Adblock. En jij?