Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2015

OV-bedrijven starten proef inchecken met smartphone

Een veelgehoorde wens van smartphone-gebruikers is om op stations in te kunnen checken met hun telefoon. OV-bedrijven geven daar nu gehoor aan en starten een proef die het mogelijk maakt om met smartphone of bankpas in te checken.

De proef start kleinschalig op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede. Bij een succesvol verloop moet het volgend jaar landelijk mogelijk worden om met smartphone of bankpas in te checken.

Het nieuws kwam naar buiten door een voortgangsrapportage van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) over betalen in het OV. Daarin staat dat het niet de bedoeling is om de ov-chipkaart helemaal af te schaffen, maar reizigers meer opties moeten krijgen.

NFC en Bluetooth Beacons

De OV-bedrijven willen met NFC en Bluetooth gaan werken. Door met een NFC-apparaat in te checken, worden de kosten van de reis automatisch afgeschreven. Daarnaast moeten beacons de locatie reizigers via Bluetooth gaan volgen, zo wordt het afgelegde traject duidelijk en worden geen verkeerde kosten in rekening gebracht.

De Londense metro dient als voorbeeld: “Omdat de technologie zich in Londen al bewezen heeft, lijkt het mogelijk deze manier van betalen op relatief korte termijn te realiseren”, staat in de toekomstvisie van de NOVB.

In Londen kan Apple Pay gebruikt worden in de metro.

iPhone-gebruikers kunnen hun OV-chipkaart nog niet door midden knippen. Hoewel de iPhone NFC bevat, wordt dit alleen gebruikt voor Apple Pay. Andere apparaten en diensten hebben zonder goedkeuring van Apple geen toegang tot de chip. Fingers crossed.

Reageer op artikel:
OV-bedrijven starten proef inchecken met smartphone
Sluiten