Apple TV 4 met apps in oktober te koop

76 reacties


Na jaren wachten is de nieuwe Apple TV een feit. De nieuwe settopbox is zowel software- als hardwarematig grondig vernieuwd. De bediening wordt prettiger door een nieuwe afstandsbediening en Siri. Met de ingebouwde App Store komt meer content dan ooit naar het grote scherm.

App Store en tvOS

De nieuwe Apple TV bevat een App Store. Ontwikkelaars kunnen eigen apps maken met nieuwe developer tools speciaal voor het nieuwe tvOS. Bekende technologieën als Metal, GameCenter, UIKit en CloudKit. Er is ook ondersteuning voor gamecontrollers.
appletv-kits-001

Stembediening en zoeken met Siri

Siri zoekt in iTunes, Netflix, Hulu, HBO en Showtime tegelijk. Meer diensten volgen in de toekomst. De virtuele assistent kan daarnaast alles wat ze op de iPhone ook kan en krijgt daarnaast filmkennis. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om kindvriendelijke films of een film met je favoriete acteur. Eveneens kan Siri assisteren bij bedieningsfuncties zoals doorspoelen of 10 seconden terugspringen wanneer je iets niet goed verstaan hebt.
siri

Krachtigere hardware

Om apps en games vloeiend te laten draaien, krijg de Apple TV een krachtige A8-chip (net als iPhone 6) en is er ondersteuning voor de nieuwe, snelle Wi-Fi AC-standaard. Ondanks de krachtige hardware, ontbreekt 4K video.

Interface

De interface is moderner, transparanter en gemakkelijker te bedienen met swipes. De standaard aanwezige apps zoals Netflix en Flickr krijgen ook een nieuw ontwerp dat beter aansluit op iOS 9.
appletv-appstore-OK-nuecht

Nieuwe afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening heeft een touchpad, een ingebouwde microfoon en Siri-knop. De afstandsbediening werkt nu via Bluetooth, waardoor richten niet meer nodig is. Het is ook een gamecontroller dankzij de ingebouwde accelerometer en gyroscoop. Opladen moet iedere drie maanden via de lightning-conncector.
remote

Apps en games

Enkele ontwikkelaars hebben al aan apps en games gewerkt. Apple toonde een aantal apps en games, waaronder Guitar Hero, Rayman Adventures en een nieuwe multiplayer-variant van iOS-game Crossy Road.

 

Apps en games kunnen cross platform zijn en hebben ondersteuning voor hand off. Daardoor is het mogelijk om een game op je iPhone te beginnen en op het grote scherm af te maken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Apple TV is eind oktober verkrijgbaar in twee varianten:

 • 32GB opslag voor $ 149
 • 64GB opslag voor $ 199

Nederlandse prijzen volgen. Dit artikel wordt nog bijgewerkt.

Reacties

76 reacties
 • Profielfoto
  Karst

  Lelijk!

 • Profielfoto
  polansky

  Mogelijk best een leuke toekomst voor de Apple TV.

  Maar…Wat een innovatief spelletje dat Crozy Road….

  Precies wat ‘Frogger’ vroeger was, maar dan ook gewoon een regelrechte kopie van dit oude spelletje waarbij de kikker is vervangen voor een eend.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Frogger

  Doel van het spel is om een kikker vanaf de onderkant van het scherm de bovenkant te laten bereiken. Het scherm bestaat uit twee helften, gescheiden door een strook. In de eerste helft moet de kikker een weg oversteken door auto’s te ontwijken. In de tweede helft moet hij een rivier oversteken door op voorwerpen die op het water drijven te springen.

  Elke speler begint met drie levens. De spelsituatie wordt van bovenaf gezien. De weergave is zo gemaakt dat de spelsituatie in zijn geheel zichtbaar is, en er geen stukken aanvankelijk buiten beeld zijn en pas later tevoorschijn komen. De speler begint met de kikker onderaan het scherm. De voertuigen op de weg en voorwerpen in de rivier bewegen zich meestal horizontaal, terwijl de kikker verticaal het scherm doorkruist. Helemaal bovenaan het scherm zijn vijf aankomstplaatsen waar de kikker veilig aan land kan gaan, waarna de volgende kikker aan de oversteek gaat beginnen. Doel is om in elk van de vijf aankomstplaatsen 1 kikker te krijgen. Als dat lukt, gaat het spel door naar een tweede, lastiger, level.

  De levels in het spel zijn voorzien van een tijdlimiet.

  Op het weggedeelte van het scherm, de onderste helft, is het doel enkel om te zorgen dat de kikker niet wordt geraakt door een auto. In de rivier zijn er meer gevaren.

 • Profielfoto
  Delta

  @polansky Ik had ook direct zoiets van: hé een Frogger kopie. Ondanks dat het spel 10 jaar ouder is dan ikzelf.

  De functies, interface en makkelijkere bediening vind ik een plus voor de Apple TV. Design van het kastje en afstandbediening vind ik persoonlijk minder, beetje saai.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Mijn Nintendo Wii kan morgen naar de schroot.
  Zelfs tweedehands waardeloos geworden zojuist.
  #copyboys.

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat leuk, een spelcomputer! idd ‘The Future of Television’ .;!

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik moet eerlijk zeggen dat het veel beter is dan ik had verwacht! Als Siri nou net zo goed werkt in het Nederlands als in het Engels is dit zeker iets wat ik ga aanschaffen.

  Hij is inderdaad wel niet zo mooi :/

 • Profielfoto
  SvS

  Werkt het ook zonder Siri?
  (Voor mensen die niet goed kunnen praten)

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Werkt het ook zonder Siri?
  (Voor mensen die niet goed kunnen praten)

  Ja, alleen moet je handmatig de goede app openen en zelf zoeken.

 • Profielfoto
  WillemZ

  De Apple omgeving wordt met de TV wel steeds groter en beter.
  De TV gaat samen met de iPhone, iPad en de nieuwe afstandsbediening een pracht van een systeem worden, zeker ook voor spelletjes.
  Kan de nieuwe afstandsbediening ook voor de iPad gebruikt worden?
  Dan wordt spelletjes spelen nog interessanter!

 • Profielfoto
  Henk Rijnsen

  Leuk! Slechts 150$, ik denk dat ik hem ga kopen!

 • Profielfoto
  Pedro

  Kan ik dan ook stemmen vanaf de NAS met deze ATV? De versie die ik nu heb is daarvoor gejailbreaked. Zou mooi zijn als die functie nu zonder trucages zou werken.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Plex voor tvOs zal heel veel gebruikers blij maken;-)

 • Profielfoto
  Pedro

  Stemmen = streamen

 • Profielfoto
  J-P-H

  Trouwens… Komt die tvOs ook op Apple tv 3?

 • Profielfoto
  MacDon

  Jammer dat ie geen 4K heeft (de nieuwe iphone 6S wel) hoor. Gemiste kans:-(

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Siri kan ook doorspoelen etc.

  Yes, eindelijk niet meer op het knopje duwen voordat je de WC uitloopt. Daar heb ik jaren op gewacht.(y)

 • Profielfoto
  mjsmit

  Krijgen we dan nu ook de NPO – uitzending gemist app op de Apple tv?

 • Profielfoto
  djneo

  Even door de developer documents gelezen en helaas
  tvOS niet op de Atv 3

  en in nederland mogelijk geen siri

  https://developer.apple.com/library/prerelease/tvos/documentation/General/Conceptual/AppleTV_PG/index.html#//apple_ref/doc/uid/TP40015241

 • Profielfoto
  Imagic

  Geen optische aansluiting op nwe ATV… Is voor mij een absolute dealbreaker. Damn hoe moeilijk kan het zijn om die er in te houden net als op de voorgaande versie. Voor de rest vind ik het met alle nieuwe mogelijkheden wel steeds meer een volwaardig multimedia device worden

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geen 4K, geen optisch.

  Hoewel ik eigenlijk niet weet of ik dat laatste nog een nadeel vindt, want alles loopt via één HDMI-kabel naar de versterker.

  Anyway; geen 4K dus. No problem. Dan blijft de 3 nog even, en neemt de Remix mini het stokje straks over(?)

 • Profielfoto
  SvS

  SunKeeper +1:D

 • Profielfoto
  erwinde

  @imagic Er bestaan splitters met HDMI in en HDMI + SPDIF uit. Kosten een paar tientjes. Optisch uit had er idd op moeten zitten, maar het probleem is op te lossen.

 • Profielfoto
  Boekenwurm

  Ik heb een beetje gemengd gevoel. Waarom? Toen ik de presentatie zag dacht ik wow, die wil ik hebben. Tot ik even keek naar mijn xboxone naast de tv. Zelfde prijs, grafisch laat deze de apple tv zijn hielen zien, de controller is beter geschikt voor games. Ik kan er netfix mee kijken, tal van amerikaanse sportzenders en het heeft kinect, ook een soort siri en tal van zaken die hier naar voren kwamen. Dan nog maar niet eens te spreken over de kwaliteit van de games. Dus ja, hebben wil ik hem wel, maar heb ik er ook iets aan dat ik nu niet heb? Nee, het is er al in de vorm van ps4 en xboxone, maar dan op zij Apples.

 • Profielfoto
  Bianco

  Siri is niet beschikbaar in Nederland. Sterker nog, er wordt uberhaupt geen remote met Siri bijgeleverd als je niet in Duitsland, Engeland, en nog een paar landen woont. En zoals het in de link van djneo is opgeschreven, lijkt het er niet op dat het snel zal veranderen.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ziet er leuk uit en met een App Store, alleen jammer dat het niet op de AppleTV 3 is. Had wel bv uitzending gemist oud willen hebben.

  Maar ook wel logisch er is bijna geen opslagcapaciteit op de AppleTV 3, de prijs vind ik meevallen is het overwegen waard mits..

 • Profielfoto
  pruus

  Ik mis safari op dit nieuwe apparaat……

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij kan het weinig meer dan voorheen. Hangt allemaal erg van de Apps af. NAS-streaming met een nieuwe App misschien.
  Voor de rest is het een duur stukje plastic, dat vooral interessant is voor de Amerikaanse filmkanalen die er geld mee gaan verdienen. Want het lijkt me niet dat je al die films gratis bekijken kan. Al wordt die indruk wel gewekt.
  Voor minder geld heb je betere mediaspelers.

 • Profielfoto
  Bman

  Ziet er prima uit.
  Design kastje gaat wel.

 • Profielfoto
  queenfan

  Even door de developer documents gelezen en helaas
  tvOS niet op de Atv 3

  en in nederland mogelijk geen siri

  https://developer.apple.com/library/prerelease/tvos/documentation/General/Conceptual/AppleTV_PG/index.html#//apple_ref/doc/uid/TP40015241

  Geen tvOS op Atv3 is ook wel logisch, er is bijna geen opslag voor o.a. de apps.

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Infuse schijnt wel uit te komen voor de nieuwe aTV , toch maar eens goed nadenken over de aanschaf….

 • Profielfoto
  Odyssey

  en nu de vraag der vragen, werkt die nieuwe remote ook met OSX ter vervanging van de apple remote die onbruikbaar is geworden op retina macbooks zonder IR poort!:-)

 • Profielfoto
  Balto

  Blij dat eindelijk de nieuwe Apple TV er is. Ik geloof in de nieuwe opzet van TV belevenis, alleen jammer dat de A9 chip er niet in zit.

 • Profielfoto
  mctazman

  Infuse schijnt wel uit te komen voor de nieuwe aTV , toch maar eens goed nadenken over de aanschaf….

  Waarom zou je in godsnaam een app als Infuse willen gebruiken, als je Plex hebt??? Nooit begrepen waarom mensen per se hun media op het apparaat willen hebben tov streamen via het interne netwerk. Scheelt synchroniseren en heel veel ruimte op je iDevice.

  Plex for the win.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Is het harde schijfje uit de eerste generatie ATV terug van weggeweest?

 • Profielfoto
  Bman

  Appe TV is officieel geen hobby meer: eindelijk categorie apple.com!

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  @mctazman
  Onzinopmerking van de dag dat media op het apparaat moet staan met infuse.
  Infuse kan streamen vanaf SMB shares, ftp ,url sites dus gelukkig in mijn geval geen plex nodig (wat ik persoonlijk een rampprogramma vind, maar dat is persoonlijk)
  Daar komt bij dat waarschijnlijk infuse op redelijk korte termijn wel beschikbaar en plex we gewoon af moeten wachten

  Ik gebruik infuse al jaren op iPad ( 1 en 2) en de aTV2 (jailbreak), speelt nagenoeg al mijn downloads met subs of audiosporen die ik zelf kan kiezen.
  Antagonist heeft sinds enige tijd zg unlimited domeinen voor zowel dataverkeer als ruimte gewoon streamen vanaf dat domein werkt ook als een speer .;!

 • Profielfoto
  NI3LS

  Lees ik nu goed dat Nederland geen Siri krijgt op zijn Remote?

  “The Apple TV Remote comes in two flavors—one with Siri built in and the other with onscreen search capabilities. The Siri Remote is available in the following countries:

  Australia
  Canada
  France
  Germany
  Japan
  Spain
  United Kingdom
  United States

  Apple TVs in all other countries are packaged with the Apple TV Remote. Figure 1-1 shows the new remote.

 • Profielfoto
  wikniee

  Snap echt niet dat ze de optische uitgang eraf gehaald hebben terwijl er nu wel apple music bij op zit. Voor mij ook echt een must. Zeer jammer.

 • Profielfoto
  Odie

  Lelijk!

  Nuttige bijdrage, onderbouwde argumenten, volkomen to the point. Ik nomineer je voor de fipo van de maand.

 • Profielfoto
  Odie

  Krijgen we dan nu ook de NPO – uitzending gemist app op de Apple tv?

  Dat ligt aan de NPO, niet aan Apple.

  Ik zou eigenlijk willen vragen: gaat Ziggo een Horizon App voor Apple TV maken?

 • Profielfoto
  serum

  Daar moeten ze slaande ruzie om hebben gehad met de engineers.. Geen 4k. Misplaatste grap voor een vooraanstaande settopbox.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik ga hem zeker kopen!!
  Is niet duur 200 euro…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Hij staat op de Nederlandse Apple site voor 79 euro!!! Wow, ze zijn vergeten de prijs aan te passen… ik heb hem direct besteld!!!! Wow! Wat een geluk heb ik zeg!

 • Profielfoto
  mmww

  @Swiftly Je hebt geen geluk, je hebt net het oude model besteld. De nieuwe kun je niet eens bestellen.

 • Profielfoto
  bcgraaf

  Waarom geen Siri in NL ? Hebben we het eindelijk op de iPhone en iPad, naaien ze ons weer met de nieuwe Apple tv. En met weer bedoel ik dat we ook al 3 jaar moesten wachten op de NL Siri. Ik wacht het nog even af deze Apple tv. Na de Keynote dacht ik die ga ik kopen, maar nu ik lees dat er geen optisch uit en Siri op komt wacht ik nog ff. En doet mijn Mac mini prima dienst onder de tv.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Kan iemand vertellen waar Apple verteld heeft/waar genoteerd staat dat de atv4 geen 4k ondersteunt?

  Overigens heb ik mijn twijfels bij de prijs. Ik vind de prijs echt enorm meevallen, alsmede veel mensen op diverse fora. Ik ben benieuwd of de prijs is laag gehouden omdat Apple van diverse stream (en eventueel andere branches) partijen commissie krijgt.

  Had echt 250 verwacht of zo.

  Overigens snap ik wel dat Siri nog niet ondersteunt wordt in NL. Zoek maar hoe goed Apple music werkt met Siri in Nederland. Succes met je Nederlandse accent en Engelse namen. Alhoewel.. “Zoek comedie” zou gewoon makkelijk moeten lukken..

  Zoals KarelWillem hieronder zegt ben ik het deels wel mee eens. Beetje vreemd dat de Siri (big feature!) loze Apple tv even duur is.. Of valt dat nog te bezien?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ze het modelletje zonder Siri nu even aanpassen naar de prijs van het oude model, dan lijkt het nog wat.;)

 • Profielfoto
  appelman

  Vraag me af of je nu de gehele iTunes bibliotheek met eigen films kan beheren en streamen via de Applle TV. Ik gebruik daar nu nog een oude MacMini voor.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  O ATV4 heeft geen Siri….dan wacht ik wel totdat dit er wel op zit.

 • Profielfoto
  Floris

  Hij is wel aanzienlijk dikker.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kan iemand vertellen waar Apple verteld heeft/waar genoteerd staat dat de atv4 geen 4k ondersteunt? …

  .
  .
  http://www.apple.com/tv/specs/

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Waarom duurt dat zo lang om SiRi goed NL te leren? Google is echt verder op dit gebied. Google search werkt erg goed…..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Vraag me af of je nu de gehele iTunes bibliotheek met eigen films kan beheren en streamen via de Apple TV. Ik gebruik daar nu nog een oude MacMini voor.

  .
  Streamen ja, beheren nee.

  Maar dat kan al sinds de Apple TV 1 natuurlijk.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ga hem waarschijnlijk wel kopen, maar wacht eerst even af of er apps beschikbaar komen die het mogelijk maakt om een connectie te maken met de Synology NAS.

  Daarnaast koop ik hem dan in Duitsland vanwege de afstandsbediening.
  Ik ga hier geen ATV4 kopen als die hier geleverd wordt met een minder uitgebreide afstandsbediening.

  Geen optische uitgang en de vormgeving van het ding zijn overigens wel hele dikke minnen. Is dit het beste wat er uit de handen van Sir Ive kan komen tegenwoordig?

  @Swiftly –
  Je hebt dus een Apple TV3 besteld met oude Single Core A5 chip.;)

 • Profielfoto
  RobinB

  Weet iemand hoe het zit met airplay? Gaat schermdeling alleen nog met overrulen of kan je nu ook splitscreen doen of makkelijker swipen?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Nog steeds weinig media melden of Nederland Siri krijgt. Ik zou dat echt belachelijk vinden, als ik dat wil zet ik het systeem in het Engels. Mijn keuze. Nu bepaald Apple of wij wel of geen Siri Remote krijgen.

 • Profielfoto
  SvS

  Daarnaast koop ik hem dan in Duitsland vanwege de afstandsbediening.
  Ik ga hier geen ATV4 kopen als die hier geleverd wordt met een minder uitgebreide afstandsbediening.

  Is er per groep landen dan aparte soort afstandsbediening beschikbaar? Dit heb ik niet meegekregen, leg es even uit, dank je.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja. Onderstaande landen krijgen Siri, met de bijbehorende Siri-remote.
  De andere landen krijgen geen Siri en derhalve een aangepaste remote.

  Australia
  Canada
  France
  Germany
  Japan
  Spain
  United Kingdom
  United States

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Nu bepaald Apple of wij wel of geen Siri Remote krijgen.

  .
  En als Apple over twee jaar Siri op de Apple TV wel in het Nederlands beschikbaar stelt, kun je alsnog een nieuwe remote kopen.*

  Dus ik denk dat Apple Engeland en Duitsland erg blij met ons Nederlanders gaat zijn. Want niemand die er met z’n volle verstand een in Nederland koopt.

  * Hoewel dit nog onduidelijk is. We zullen zien.

 • Profielfoto
  SvS

  Siri verstaat mij nooit, dus ik ben niet daarin geïnteresseerd. Waar het mij om gaat, is of de remote verder hetzelfde is met de knopjes etc etc. Dat alleen stembediening anders is.

  btw Siri doet het toch al op iPhone, waarom dan niet op ATV? Snap dat niet zo.

 • Profielfoto
  denniskestelle

  Hoe zit dat eigenlijk met Apple ID’s op een Apple TV? Ik vermoed dat er geen user switching zal zijn, maar hoe kijk je dan met je hele gezin naar alles wat het gezin heeft van apps/shows etc? Enkel het hoofd van het gezin en dan Family Sharing?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik zie geen verschil in de remote. Als je in NL op de Siri knop drukt kan je een text search doen en in andere landen start Siri. Lijkt dus een software matig verachil te zijn per land en geen hardware matig andere remote. Is dit zo?

 • Profielfoto
  densing

  verschil in ab en siri dus: stille hoop op iets lagere prijs maar dat zal wel niet;-)
  dan idd maar in Duitsland halen

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Geen Siri… Vreemd, zeker gezien de meeste Nederlands ‘prima’ Engels spreken. Dat wordt dus een enorme markt van grijze import! Ik weet wel waar ik mijn Apple TV ga kopen! Duitsland of Engeland (of op Amazon.de).

  @iMagic: ik stuur mijn audio signaal op mijn Apple TV 2 en 3 nu al via het netwerk uit naar een oude AirPort Express. En de AE stuurt hem optisch naar m’n AudioEngine D1. Gaat prima en je bent zo niet afhankelijk van de locatie van je Apple TV. Dus ik zal hem niet missen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik zie geen verschil in de remote. … …Is dit zo?

  .
  Het is voor 99,9% zeker dat het exact dezelfde remote is.

  https://developer.apple.com/library/prerelease/tvos/documentation/General/Conceptual/AppleTV_PG/

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja dus is het softwarematig (afhankelijk van welk land je zit) geregeld of je Siri aan de lijn krijgt of het bos in gestuurd wordt met text search.
  Dan hoef je ook geen ATV in Duitsland te kopen lijkt me want het werkt hier gewoon niet.
  Dan blijft natuurlijk de vraag: hoe lang gaat het duren voordat ATV4 in NL werkt met Siri….?:)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat is er gebeurd met HomeKit? Geen woord hierover gehoord. Heel vreemd. Je zou toch verwachten dat de ATV4 de spin in het web is om allerlei devices aan te sturen via HomeKit. Of heb ik wat gemist?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Had Sir Ive even een lange vakantie geboekt of zo? Qua styling van zowel de ATV4 zelf en de remote control kunnen ze hier niet veel tijd in gestoken hebben. Misschien door een werkstudent ontworpen als stageopdracht? Ha, ha, ziet er niet echt star trek uit zoals we van Ive gewend zijn.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Zou je tvOS ook op een iMac kunnen installeren? (de iMac hier in huis is puur ingebruik als scherm om video content te bekijken en dan is OSX niet gebruiksvriendelijk/toegankelijk)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee.

  Had Sir Ive even een lange vakantie geboekt of zo?…

  .
  Was het maar waar. Want als die man twee woorden spreekt in een promo-filmpje, val ik direct in een coma.

 • Profielfoto
  Sirll

  Hier wordt je toch droevig van!.. Geen tvOS voor bestaande klanten ze hadden toch op zijn minst dezelfde interface kunnen geven inclusief apple music? of heb ik het mis…. zit ik met twee non update dingen

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Swiftly Je hebt geen geluk, je hebt net het oude model besteld. De nieuwe kun je niet eens bestellen.

  Lol,…ik maakte een grap.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Voor de wat meer video-experts onder ons:

  Ok, hij kan dus geen 4K afspelen – op dit moment. Er staat niks bij over de meer gecomprimeerde h.265 codec, opvolger van de huidige h.264. Lijkt mij dat ondersteuning hiervoor met een software update gedaan kunnen worden. Video bestanden kunnen hierdoor met minder moeite worden afgespeeld, waarmee 4K op deze hardware wél mogelijk is?

  Desondanks, met de toevoeging van games zal de Apple TV nu ook een (twee-)jaarlijks geüpdatet apparaat worden, vanwege de nieuwe CPU/GPU om deze te ondersteunen. Wellicht dat ze 4K achter de hand houden voor de ATV5 als zijnde ‘new feature’.

  Dacht altijd dat Apple wilde inspelen op hetgeen gebruikers kunnen gebruiken alvorens zij het nodig hebben. Hetgeen nu met 4K is: ‘Niemand’ heeft een 4K tv, maar de content is er wel.

 • Profielfoto
  JoepIpod

  Geen optische aansluiting op nwe ATV… Is voor mij een absolute dealbreaker.

  Inderdaad een showstopper voor mij ….

  Gebruik hem vooral voor audio streamen, kwaliteit is prima met de digitale uitgang via een DAC naar de stereo.
  Daarbij kijk ik nog wat Netflix, Youtube en foto’s via de ATV.
  Die Apps zijn natuurlijk heel interessant maar ik heb geen behoefte aan nog een gameconsole erbij;-)

  Het tweede Apple product op rij (na de watch) , waar ik na de introductie besluit het niet te kopen …

 • Profielfoto
  mcboqeys

  Het ontbreken van optische aansluiting is echt jammer, gebruik nu de toslink naar mijn naim uniti. Dat lukt straks niet meer, en ook geen hdmi op uniti. Of ik moet een apple express aanschaffen maar dan heb ik weer een extra tussenschakel. Wat is alternatief?

 • Profielfoto
  mjsmit

  Voor tv kijken met je surround-systeem kan je waarschijnlijk ook de optisch geluid uitgang van je tv gebruiken en die naar je receiver/surround-systeem. De HDMI gaat dan met video plus geluid via pass-through door de receiver naar je tv. Het geluid gaat vervolgens via de optische uitgang van je tv alsnog naar de receiver.

  Dat is ten minste wat ik wil gaan doen.