‘iPhone 6s krijgt 3D Force Touch’

31 reacties

Dat de iPhone 6s Force Touch krijgt, is inmiddels vrijwel zeker. Dat het om een nieuwe, geavanceerde vorm van de druk­gevoelige techniek gaat, komt als verrassing. Volgens Mark Gruman (9to5Mac) krijgt de iPhone 6s een ‘3D Touch Display’.

MacBook-trackpads en de Apple Watch herkenen het verschil tussen op het scherm tikken en drukken. De iPhone 6s herkent volgens de bronnen van Gurman ook het verschil tussen licht en krachtig drukken.

Door toevoeging van de ‘deep press’ worden drie soorten aanraking mogelijk. Vandaar de naam 3D Touch Display. Apple zou daarnaast net als bij de MacBook en Apple Watch een Taptic Engine willen inbouwen die voor vibratie als feedback zorgt. Ook de 12,9-inch iPad Pro zou het 3D-aanraakscherm krijgen om een nieuw soort stylus te laten werken.
iphone-force-touch-16x9

Mogelijkheden Force Touch

Uit eerdere geruchten blijkt dat Apple Force Touch onder andere wil inzetten voor snelkoppelingen en snelle acties. In Apple Maps de kan navigatie bijvoorbeeld direct gestart worden door stevig op een bepaalde plaats op de kaart te drukken. In de Muziek-app kan een nummer direct aan een playlist toegevoegd of offline opgeslagen worden.

Daarnaast zou Apple een functie testen die de gebruiker na een stevige druk op een app-icoon direct naar een specifiek scherm in de app leidt. Denk aan het voicemail-tab in de Telefoon-app. Als laatste kunnen ook games van de drie aanraakniveau’s profiteren. Multifunctionele wapens zouden met verschillende sterktes kunnen schieten bij een ‘force press’ of ‘deep press’.

iPhone 6s op 9 september

De iPhone 6s wordt op 9 september tijdens een Special Event door Apple onthuld. Mogelijk zijn we daar ook de nieuwe Apple TV en langverwachte iPad Pro. OMT doet vanaf 18:30 uur live verslag.
event9sep2015-16x9

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  ramrod

  Lekker belangrijk , koelere zeg , als dit nu de belangrijkste innovatie is voor die 6S….

 • Profielfoto
  App69

   kan niet ieder jaar met een baanbrekende innovatie uitpakken.
  Geen enkel bedrijf trouwens. Mij interesseert meer de nieuwe TV.
  @Raymon, ik heb jouw een PB gestuurd maar weet niet of dat wel bij jouw terecht gekomen is. Hopelijk wel.

 • Profielfoto
  teijee

  @app69 met 100 miljard op de bank kan je zeker wel elk jaar met innoverende producten komen.

 • Profielfoto
  Dennis29

  Stond dit nieuws niet vanaf zaterdag al op alle andere sites?

 • Profielfoto
  IsSidha

  @teljee .. hou toch op zeg.. innoverend is dermate vernieuwend dat er een compleet nieuwe product groep ontstaat.. de rest, zoals dit zijn enkel vernieuwingen van een bestaand product

  maar tegenwoordig is de beperkte woordenschat van de hooggeschoolden analisten dermate oogklepwerkend dat iedereen maar te pas en te onpas noemt

  noem anders maar eens twee bedrijven op die meer dan 2 innovatieve uitvindingen op hun naam hebben staan… juist… geen

 • Profielfoto
  App69

  @teijee, dat heeft daar niks mee te maken.
  Volledig eens met IsSidha.
  @Dennis29, ja. En?

 • Profielfoto
  joram

  Laat ik nou heel die woensdag vrij zijn (toeval)… én van plan zijn om m’n iPhone 5 in te ruilen voor een 6S:) De meeste functies van de iPhone 6 vond ik niet dusdanig een verbetering over m’n iPhone 5 dat ik die heb laten schieten, maar een betere camera en Force Touch lijkt me toch wel erg aantrekkelijk:)

  @IsSidha: challenge, accepted!:)
  – Philips met de Hue en medicare serie
  – Tesla met hun batterij-ontwikkeling en Tesla auto-ontwikkeling (behoorlijke innovaties als je kijkt naar hoe de rest van elextrische auto-fabrikanten het doen.
  – Google: ze waren er toch eerst met een smartwatch-OS (ook al werkte hij nog niet echt heel goed, het wás een mooie innovatie), en ze hebben de zoekmachine zoals deze nu bestaat uitgevonden. Daarvoor waren die zoek-algoritmes amper om over naar huis te spreken.

 • Profielfoto
  Mich

  Taptic engine inbouwen? Ik ga er toch vanuit dat ze gewoon de trilmotor van de iPhone gebruiken. Is weeral plaatst besparend voor een beter batterij.:)

 • Profielfoto
  teijee

  @IsSidha Google en microsoft innoveren beiden veel meer op dit moment. Ben helemaal geen Android lover of windows lover maar het valt me gewoon op dat Apple te veel stil staat.

 • Profielfoto
  joram

  @Teljee: Microsoft innoveert wel, maar minder dan je denkt. De meeste van hun nieuwe functies bestaan al, maar waren alleen niet op de door hun gebruikte manier geimplementeerd. Google daarentegen wel weer inderdaad:)

 • Profielfoto
  App69

  @teijee, dan is de oplossing toch simpel? Koop een WindowsPhone.

 • Profielfoto
  Needler

  Ehh.. De Apple Watch kent ook niveau’s in druk verschil. Ik kan harder en zachter drukken. Ik weet niet hoeveel niveau’s het zijn maar ik gok sowieso 10. Dat het OS er niets mee doet is iets anders.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Google.. wat voor innovatief baanbrekend iets hebben ze dan gedaan na de search engine??.. helemaal niks toch.. En Microsoft na Windows 3.0? toch ook geen ene drol meer..

  en voordat je het vergeet.. hoelang is het na XP geweest dat er iets nieuws kwam? behalve een grote bak met prut?

  Iets vernieuwen is gewoon NIET hetzelfde als innoveren.. en Apple vernieuwt ook gewoon elk jaar.. Windows 10 is ook alleen maar een vernieuwde Windows 3.0 versie waar we ook veels te lang op moeten hebben wachten tussen alle failures in

 • Profielfoto
  joram

  Google:
  – De search engine
  – De eerste semi-volwaardige smartwatch OS
  – Gmail. Voor Gmail stond POP én iMAP mail helemaal stil.

  Apple:
  – Apple Watch
  – Apple TV
  – iOS
  – Force touch
  – Apple Carplay
  Niet alles is nieuw verzonnen, maar zeker wel een flinke innovatie geweest van de vaak erg basic/krakkemikkige zooi die er daarvoor bestond.

  Microsoft:
  – Gameconsole met audio-controls
  – Diezelfde gameconsole met motion control zónder “Wiimote”
  – Hololens, een VR-bril. Maar dan een die je omgéving invulbaar maakt en niet simpelweg een scherm op je neus is.

  Er zijn genoeg innovaties, maar een hoop mensen zien die innovaties als een vernieuwing. Innoveren is meer dan alléén maar nieuwe uitvindingen verzinnen. Het is ook een (soms radicaal) nieuwe manier van omgaan met wat mensen gewend zijn. Smartphones, smart watches, scherm technologiën, touch technologiën e.d.… het kunnen allemaal innovaties zijn zonder dat het iets is wat daarvoor nog niet bestond.

 • Profielfoto
  teijee

  @IsSidha Google: Project Ara, Calico, hun space programma, driverless cars. Microsoft: die nieuwe Hololens is behoorlijk indrukwekkend. Afijn ik zou gewoon graag zien dat Apple harder innoveert.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Apple heeft enkele baanbrekende innovaties op hun naam staan. Sommige deels zelf, andere dan weer volledig zelf. Zo heb je de Macintosh, de eerste computer voor thuisgebruik en met een grafische interface en muisbediening. De iPod, die de muziekwereld omgooide. Daaraan gekoppeld de itunes store die eigenhandig diezelfde muziekwereld redde door muziek betaalbare te maken.De iPhone, die de wereld van mobiele telefoons op z’n kop zette. En de iPad, een toestel waarvan niemand wist dat je het nodig had tot je op een werkte! Zelfs de grootste computerhaters zijn weg van dit unieke toestel……
  Dat zijn toch al enkele innovaties denk ik. Er zijn weinig tot geen bedrijven die zulk palmares kunnen voorleggen. Toch komen elke Keynote hier ettertjes liggen lullen over het feit dat er weer geen baanbrekende dingen gepresenteerd zijn! Laat het me zo zeggen, ik denk dat tegen de “muur” van ons technologisch kunnen staan. Het is nu wachten tot er een bedrijf komt met een sloophamer om die muur te slopen hopelijk is het die van Apple, al is die de laatste decennia al dikwijls gebruikt! Stop met janken, woensdag gaat er “weer” niets innovatief gebeuren, sorry dat ik jullie van jullie roze wolk haalde. Geniet van wat ze ons gaan voorschotelen en zie of je er iets mee kunt, anders kan je ook nog naar de concurrentie…..

 • Profielfoto
  donkeyd

  Apple zorgt er met Force Touch voor dat long press en kleine menuknopjes op elke regel van een playlist kunnen verdwijnen. Het is een totaal nieuwe vorm van interactie met smartphone, laptop en tablet. Ik begrijp niet hoe dit geen innovatie is.

  @teijee, de meeste dingen die jij Google noemt, vallen nu onder Alphabet. De reden hiervoor, is dat Google zich moet gaan focussen op een core business en niet op alles wat los en vast zit. Apple focust zich al op een core business, namelijk computer hardware, in elke vorm. Google is dus net meer als Apple geworden en jij zegt nu dat Apple meer op Alphabet moet gaan lijken.
  Daarnaast is de Hololens een prototype, niet een product. Het is onzinnig om die te noemen aangezien Apple ook veel prototypes maakt die nooit naar buiten gebracht worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zelfs zogenaamd kleine wijzigingen of ‘simpele’ veranderingen bij Apple, blijken na introductie soms vergaande veranderingen of verbeteringen te zijn. Daar kan je pas over oordelen als je het uitgeprobeerd hebt. Dus hou op met zeuren en wacht eerst maar eens af. Geen enkel bedrijf is zó innovatief als Apple.

 • Profielfoto
  App69

  Idd MacAanZee. Onbegrijpelijk wat sommige hier beweren. Volgens mij gaat 3D Force Touch het ‘werk’ op een iPad bv, weer veel meer gemakkelijker en sneller maken.
  Google? Google Glass iemand? Android, een frusterend OS, net als Windows. Hun Chromelaptops, nog niemand tegengekomen die dat heeft.
  En Samsung met hun laatste Galaxy S6 met gebogen scherm is enorm vervelend in gebruik. Na 10 minuten begon ik al koppijn te krijgen door die ‘fltsen’ aan de zijkant v/h scherm Geen enkele meerwaarde! Integendeel.
  Ik kom uit een heel grote familie waar de helft  en de andere Android gebruikt. Toevallig zijn de klagers, in m’n familie, diegenen met hun Android toestel.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ben benieuwd op welke manieren je die hardwareverbeteringen kunt gaan aanwenden voor productiviteit. Ik merk nu al dat ik niet alle gestures goed volg en dus mogelijk productiviteit mis. Ook merk ik dat ik om de haverklap Siri activeer terwijl ik toch echt alleen maar het scherm wilde vrijgeven. Bloedirritant is. Als de drukgevoelige gestures van de nieuwe iPhone ook onbedoelde activatie tot gevolg hebben, zal dat de productiviteit alleen maar hinderen. Ik ben dus vooral benieuwd naar hoe het in de praktijk uitpakt. De potentie zie ik, denk ik, wel.

  Dat geneuzel over gebrek aan innovatie van Apple is intussen een beetje belegen. De semantische discussie over innoveren versus vernieuwen, kun je met de Van Dale in de hand doen of accepteren dat de begrippen in de praktijk door elkaar heen lopen.

  Al met al lijkt het me zinvoller om te kijken of de geboden functionaliteit je een nieuwe iPhone waard is dan om te kijken of functie X wel innovatief genoeg is t.o.v. Microsoft/Google als je tegelijk toch niet van plan bent om een iPhone-aanschaf te overwegen.

 • Profielfoto
  Henk Rijnsen

  De Apple Watch kan toch ook minstens 3 verschillende niveaus onderscheiden? Soms druk ik en zoomt reageert het niet helemaal in de Watch Face omdat ik niet hard genoeg drukte. De MacBook kan toch ook voelen hoe hard je drukt (zie bij het doorspoelen van een filmpje).

 • Profielfoto
  Melle

  Grappig dat bij innoveren iedereen denkt aan Google, Apple, tesla, Microsoft. Dat zijn net de oude reuzen, voor innovatie moet je op kickstarter zijn, moet je kijken naar welke bedrijven die oude reuzen net kopen… Eens een product bij de grote drie verkocht wordt, ligt de echte innovatie al jaren daarvoor bij een of ander onderzoek, klein bedrijf, … Bv. Innovatie vind of vond je bij gorilla glas. Bij Intel. Bij net de leveranciers waar Apple bij koopt. Apple is immers vooral een assemblage en design bedrijf. Geen innovatie bedrijf. Hun micro chips mss. Maar die zijn nu allang terug evolutief en vooral ook: Apple heeft het innovatief bedrijf die die A chip reeks heeft bedacht en uitgevonden, gewoon gekocht…

 • Profielfoto
  Zakske

  Geen enkel bedrijf is zó innovatief als Apple.

  Dat is een redelijk loze uitspraak die je niet kunt bewijzen. Er zijn tal van lijsten van “meest innovatieve bedrijven”, maar die slaan nergens op. In de ene lijst staat Apple bijvoorbeeld op #2 en Google op #4, en in een andere lijst halen Apple en Google niet eens de top 100.

  Google? Google Glass iemand? Android, een frusterend OS, net als Windows. Hun Chromelaptops, nog niemand tegengekomen die dat heeft.

  Google is een totaal ander bedrijf dan Apple. Google Glass was niet meer dan een “proof of concept”, maar Sergey Brin vond dat de hele wereld het moest gebruiken. Het is nooit voor het grote publiek gelanceerd, maar ze werken er nog steeds aan.

  En Android? Tja… ik verkies het tegenwoordig boven iOS, na jaren iOS te hebben gebruikt. En als jij het een kut-OS vindt gebruik je gewoon iOS, no problem. Alleen word ik altijd moe van dat gezeik van “a is beter dan b en jij bent een idioot als je b gebruikt”.

  Het probleem met Apple is dat het voor veel zaken gewoon te duur is, kijk maar naar de iPad. Voor scholen is zo’n apparaat duur; na orders ter waarde van miljarden $ in de USA te hebben gewonnen zijn die zo goed als allemaal gecancelled. De iPads worden gestolen, gaan snel kapot en voor het serieuze werk heb je een toetsenbord nodig, wat weer extra geld kost. Voor de prijs van 1 iPad koop je 3 Chromebooks…
  daarom verkopen ze zo goed.

 • Profielfoto
  App69

  @ Zakske, dat de iPads vlug stuk gaan ben ik het niet met je eens. Ik gebruik idd een toetsenbord voor m’n iPad en TV.
   is al altijd duur geweest. Dat is een feit. Maar niet iedereen is een Pro-gebruiker.
  Ken verschillende mensen die nog de iPad Mini eerste generatie gebruiken en enkele een iPad 3. Heb hun nog nooit horen klagen. En ze werken nog altijd prima.
  Voor gewone gebruikers is het iOS prima. En ik zei niet een kut-OS maar frusterend. En je bewering dat je voor 1iPad 3 Chromebooks kan kopen slaat nou echt nergens op.

  Vraag me toch soms echt af wat sommigen op OMT komen doen als ze toch niet tevreden zijn over .
  Alleen maar om kritiek te geven op . Nou ja, als je daar plezier in hebt mij best, maar zielig.
  En wat de verkoopcijfers betreft, zal mij worst wezen. Tenslotte is dat alleen interessant voor de bedrijven. Dat maakt mijn rekening niet.

 • Profielfoto
  Zakske

  @ Zakske, dat de iPads vlug stuk gaan ben ik het niet met je eens.

  We praten hier over het gebruik van iPads in scholen, dus niet bij de consument die het ding zelf heeft betaald. Kinderen maken dingen nu eenmaal snel kapot.

  En je bewering dat je voor 1iPad 3 Chromebooks kan kopen slaat nou echt nergens op.

  Ik had het over de USA, scholen kunnen daar een Chromebook aanschaffen voor $149. Voor het bedrag van 1 iPad zonder toetsenbord koop je dus meer dan 3 Chromebooks.

  Vraag me toch soms echt af wat sommigen op OMT komen doen als ze toch niet tevreden zijn over .

  Sorry, maar als gebruiker van Apple ben ik niet verplicht om alles van Apple goed te vinden. Muizen van Apple zijn schijt, het cloud-gebeuren is slecht, de Apple Watch (en trouwens alle smartwatches) vind ik niks, de Apple TV kan te weinig, en iOS vind ik een lelijk en veel te restrictief OS. Ik gebruik sinds 1986 een Mac, dus ik denk niet dat jij in een positie bent om mij te vertellen wat ik mag denken of zeggen.

 • Profielfoto
  gjg78

  Ben benieuwd hoe tekenen op de nieuwe iPhones en iPads gaat met Force Touch. Kan me voorstellen dat het nog fijner werkt met stylus, dan zit je dikke vinger niet de hele tijd in de weg;)

  Ik zie ook wel leuke toepassingen voor games. Nauwkeuriger gas geven en remmen in racespellen. Als je extra hard drukt op de vuurknop, gooi je bommen, en anders schiet je.

  Kortom, genoeg nieuwe mogelijkheden waar app ontwikkelaars zich weer op kunnen uitleven en ons mee kunnen verrassen;)

 • Profielfoto
  farl4web

  Mooi gesproken Wim van Hemelrijk. Al dat offtopic gezeur.

 • Profielfoto
  App69

  dus ik denk niet dat jij in een positie bent om mij te vertellen wat ik mag denken of zeggen.

  Dat doe ik toch niet? En ik zie nu m’n schrijffout, ik bedoelde ‘ze’ ipv ‘je’.
  En ja, jij had het over scholen en ik over de ‘gewone’ consument. Misverstand dus.

  de Apple Watch (en trouwens alle smartwatches), vind ik niks

  Mij ook niet.

  Maar het artikel ging over 3D Forche Touch!

 • Profielfoto
  polansky

  noem anders maar eens twee bedrijven op die meer dan 2 innovatieve uitvindingen op hun naam hebben staan… juist… geen

  Philips:
  – De fitting voor de Gloeilamp (Al meer dan 100 jaar in gebruik en wordt nog steeds door iedereen toegepast wanneer hij een lampje in de fitting draait.
  – Lamp vullen met Argagas om zo de levensduur van de gloeilamp te verveelvoudigen.
  – Metalix Rontgenbuis
  – Penthode Radiobuis
  – De natrium Gasontladingslamp
  – Uitvinder van de Transistor om de elektronenbuis te kunnen vervangen.
  – Plumbicon (doorbraak in cameratechniek)
  – Het electrisch scheerapparaat (Philishave).
  – Cassetterecorder als wereldstandaard
  – VCR (Video Cassette Recorder)
  – CD als de nieuwe standaard voor opslag van gegevens
  – Xenon verlichting

  IBM:
  – Uitvinder van het verkeerslicht en bijbehorend regelsysteem
  – Uitvinder van het Pinautomaat
  – Uitvinder van de Barcode
  – Uitvinder van DRAM
  – Uitvinder van het ‘Bayer’ patroon voor het weergeven kleuren op een CCD.
  (Terug te vinden in 99,9% van alle moderne digitale camera’s)

  Ericcsson:
  – Uitvinder van de telefoonhoorn (speaker en ontvanger in één apparaat)
  – GPRS
  – Bluetooth
  – 4G LTE

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Apple heeft de muziekindustrie verandert en mag gezien worden als grote innovator op het gebied van smartphones. Misschien dat je daarbij de Macintosh mag rekenen als grondlegger voor de DTP industrie. Alhoewel dat idee door Steve gestolen is van Xerox, die niet goed wisten wat ze ermee aan moesten een muis en grafisch OS.

  Maar om te zeggen dat Apple het meest innoverende bedrijf ter wereld is, die kijkt niet goed om zich heen of is een te grote Apple fan om te zien dat Apple sommige innovaties niet had kunnen doen als anderen niet eerst de basis daarvoor had gelegd. Sinds de dood van Steve Jobs (dit jaar 4 jaar geleden) zie ik van Apple niks innoverend meer voorbij komen.

 • Profielfoto
  App69

  Geeuw…

 • Profielfoto
  knekkie

  3D touch zat ook in de Lumia Mclaren. (gecanceld) blijkbaar ingezien dat deze tech nergens op slaat. https://youtu.be/phHJRstbOVA?t=46s

  hopelijk doelt Apple op iets anders met 3D touch. brrrr.

  Force touch snap ik dan nog wel maar ook dat is erg gimmicky.