Guido
Guido Nieuws 9 september 2015

iPhone 6s (Plus) aangekondigd: 3D Touch, 12 mp camera, 4K-video

iPhone 6S
Apple heeft de iPhone 6s en 6s Plus uit de doeken gedaan in het Bill Graham Civic Auditorium te San Francisco. De nieuwe iPhone lijkt qua uiterlijk op zijn voorganger, maar bevat aan de binnenkant een aantal belangrijke upgrades, zoals een verbeterde camera en drukgevoelig Force Touch-scherm.

Vierde, nieuwe kleur: roségoud

Na 3 jaar is het tijd voor een nieuwe kleur iPhone moet Tim Cook hebben gedacht. De iPhone 6s is nu namelijk ook beschikbaar in roségoud. Dit is de vierde kleur naast de reeds bestaande kleuren zilver, spacegray en en goud.

3D Touch: Peek & Pop

De iPhone bracht in 2007 multi touch, met 3D Touch tilt dit Apple nu naar een hoger plan. Door de nieuwe vorm van Force Touch bestaat er nu een nieuwe vorm van interactie: Peek & Pop. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen, e-mails en je narcistische Instgram-selfies alvast previewen via een pop-up door ze ingedrukt te houden.

Verschillende nieuwe sensoren in het dislay meten de afstand tussen het scherm de backlight. De iPhone 6s heeft drie druklagen versus de twee lagen van de Apple Watch.

Camera-upgrade: 12 megapixels, 4K-video

Voor het eerst in jaren krijgt de camera van de iPhone meer megapixels. De camera van de iPhone 6s heeft een nieuwe sensor met 12 megapixels, voorheen waren dat er 8. Met een duur woord zorgt ‘deep trench isolation’ voor hoogkwalitatieve foto’s en voor het eerst voor maar liefst 4K-video’s. De FaceTime-camera is ook geüpgradet en maakt nu 5 megapixels foto’s. Voor de belichting is een TrueTone licht ingebouwd.

Live Photos

Foto’s maken wordt nu ook verreikt met 3D Touch: Live Photos. Als je een foto maakt en het scherm iets langer indrukt wordt een korte animatie gemaakt, inclusief geluid. Het bevindt zich ergens tussen een gifje en een korte video. Deze Live Photos kun je niet alleen gebruiken als bewegende achtergrond op je iPhone, maar ook op je Apple Watch.

A9-chip en 2GB RAM

De nieuwste telg in de Apple-familie is uitgerust met een nieuwe A9-processor, wat zorgt voor 70 procent meer snelheid dan de A8-processor. De graphics zijn 90 procent sneller en het RAM-geheugen is nu 2GB.

2e generatie Touch ID

De iPhone 6s en 6s Plus bevatten een tweedegeneratie Touch ID-sensor die zorgt voor snellere herkenning van de gebruiker.

Dockingstations in 4 kleuren

Voor de nieuwe iPhone heeft Apple nieuwe docks gemaakt om de telefoon op te laden. Deze dockingstations sluiten aan op de kleur van je iPhone en zijn dus leverbaar in de kleuren zilver, goud, roségoud en spacegray.

Behuizing: 7000-series aluminium

De iPhone 6s heeft een sterkere behuizing dan zijn voorganger en bestaat uit 92 procent 7000-series aluminium en 6 procent zink. Het type aluminium kennen we van de Apple Watch Sport. Volgens Apple is het twee keer zo sterk, dus Bendgate zal niet meer voorkomen.

Verbeterde connectiviteit

De connectiviteit van de nieuwe iPhone is ook verbeterd. Er is ondersteuning voor het 4G+ netwerk, dat alle Nederlandse providers aan het uitrollen zijn. De mobiele downloadsnelheid wordt hierdoor maximaal 225mbit/sec.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 6s en 6s Plus zijn in de VS bestelbaar vanaf 12 september en worden geleverd vanaf 25 september. De verschijningsdatum voor Nederland is nog niet bekend, maar we verwachten deze een week na de release in de Verenigde Staten. Dit zijn de prijzen:

  • iPhone 6s: 16GB € 739 – 64GB € 849, 128GB € 959
  • iPhone 6s Plus: 16GB € 849, 64GB € 959, 128GB € 1069

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 6s (Plus) aangekondigd: 3D Touch, 12 mp camera, 4K-video
Sluiten