iPhone 6s blijkt van binnen een beetje Mac

10 reacties

Dat de iPhone 6s beschikt over een nieuwe camera, nieuwe A9-chip met 2GB werkgeheugen en scherm met 3D Touch wist je ongetwijfeld al. Apple blijkt echter nog meer bijzondere wijzigingen aan de binnenkant van het toestel gedaan te hebben.

AnandTech ontdekte dat de iPhone 6s PCI-E flashgeheugen bevat. Apple heeft de SSD-controller van de MacBook aangepast en in de iPhone gestopt. Dat zorgt voor pijlsnelle opslag die andere smartphones wegblaast.

Eerste smartphone met PCI-E SSD

De meeste smartphones maken gebruik van eMMC-geheugen. Dat is de ingebouwde van variant van een geheugenkaartje en heeft beperkte buffers en snelheid. De iPhone 6s gebruikt echter NVMe-geheugen. Dat kan tegelijk op volle snelheid lezen en schrijven en heeft veel grotere buffers. NVMe wordt ook gebruikt bij SSD-schijven en in de MacBook.

Om het geheugen met de accu van de iPhone te laten werken, heeft Apple de SSD-controller van de MacBook gebruikt en aangepast om op lage voltages te werken. Het is de eerste keer dat een smartphone een échte PCI-E SSD gebruikt, concludeert AnandTech.
6s-inside-16x9

Prestaties in de praktijk

In de praktijk wil dit zeggen dat voornamelijk games die veel data zoals levels, texturen en geluiden moeten ophalen veel sneller zullen laden. Mogelijk had Apple de extra snelheid ook nodig om 4K video op te slaan of diende de mogelijkheid om deze innovatie te doen zich simpelweg aan.

In de benchmarks van Anandtech sprintte de iPhone 6s praktisch alle andere smartphones voorbij. Alleen de Microsoft Surface 3 Pro (met een volwaardige Intel i5-chip en laptop SSD) kan in een aantal tests weerstand bieden. Meer benchmark-grafiekjes zijn te vinden bij Anandtech.
6s-performance
6s-performance-kraken

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Mich

  Best zot. Ik was in begin niet overtuigd om van de 6 naar de 6S te gaan. Maar met alle nieuwtjes die blijven uitkomen beginnen er toch genoeg argumenten te komen. Dit is eigenlijk echt wel een volledig nieuwe iPhone.

  Ma bon, momenteel geen geld om deze overschakeling te overwegen.:)

 • Profielfoto
  Tuvix

  De Surface 3 werkt op een intel Atom x7.
  Maar de Surface Pro 3 op een intel i5, wellicht bedoel je die.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Woord pro toegevoegd. Dank.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik heb helaas geen geldboom in de tuin staan.. Niet voor niks dat ik een 5c gekozen heb. Hopelijk komen er nog eens iets goedkopere iPhone’s.

 • Profielfoto
  pimmink

  Thijs.w

  Ik heb helaas geen geldboom in de tuin staan.. Niet voor niks dat ik een 5c gekozen heb. Hopelijk komen er nog eens iets goedkopere iPhone’s.

  Alsof de 5C zoveel goedkoper was..

 • Profielfoto
  iMachia

  @Pim Immink

  Ik heb ook maar een 5c gekocht. Slechts € 349……. Dus ja, de helft van een 6s.

 • Profielfoto
  Niels

  Toch vreemd dat Apple al deze feiten niet zelf vermeld, dit zou de iPhone 6S toch beter verkopen aan upgraders. Grootste ‘kritiekpunt’ in de media is tot nu toe dat, ondanks dat de iPhone 6S waarschijnlijk de beste smartphone ooit is, deze nauwelijks verschilt van zijn voorganger en alleen interessant is voor upgraders met een 5s of eerder.

 • Profielfoto
  steveb

  dat klinkt veel belovend voor de komst van a9x in ipad

 • Profielfoto
  sciletto

  Damm. Ik snap Apple niet met dit soort dingen. Als je deze upgrades vermeld dan verkoop je toch 10x beter aan upgraders? Dit lijkt mij best wel revolutionair namelijk.

  Dit was ook al zo met de Apple cinema display. Ik dacht, ik koop een mooi scherm van Apple omdat het er mooi bijpast. Blijkt dat ie 1440P heeft terwijl dit niet op de doos stond. We hebben het dan over 2009 hè! Zoiets vermeld je dan toch?

 • Profielfoto
  Bianco

  In het stukje onder de kop “Eerste Smartphone”, staat in de tweede regel twee keer van. De eerste moet weg.