iPhone 6s blijkt van binnen een beetje Mac

Apple rmens 29 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Dat de iPhone 6s beschikt over een nieuwe camera, nieuwe A9-chip met 2GB werkgeheugen en scherm met 3D Touch wist je ongetwijfeld al. Apple blijkt echter nog meer bijzondere wijzigingen aan de binnenkant van het toestel gedaan te hebben.

AnandTech ontdekte dat de iPhone 6s PCI-E flashgeheugen bevat. Apple heeft de SSD-controller van de MacBook aangepast en in de iPhone gestopt. Dat zorgt voor pijlsnelle opslag die andere smartphones wegblaast.

Eerste smartphone met PCI-E SSD

De meeste smartphones maken gebruik van eMMC-geheugen. Dat is de ingebouwde van variant van een geheugenkaartje en heeft beperkte buffers en snelheid. De iPhone 6s gebruikt echter NVMe-geheugen. Dat kan tegelijk op volle snelheid lezen en schrijven en heeft veel grotere buffers. NVMe wordt ook gebruikt bij SSD-schijven en in de MacBook.

Om het geheugen met de accu van de iPhone te laten werken, heeft Apple de SSD-controller van de MacBook gebruikt en aangepast om op lage voltages te werken. Het is de eerste keer dat een smartphone een échte PCI-E SSD gebruikt, concludeert AnandTech.

Prestaties in de praktijk

In de praktijk wil dit zeggen dat voornamelijk games die veel data zoals levels, texturen en geluiden moeten ophalen veel sneller zullen laden. Mogelijk had Apple de extra snelheid ook nodig om 4K video op te slaan of diende de mogelijkheid om deze innovatie te doen zich simpelweg aan.

In de benchmarks van Anandtech sprintte de iPhone 6s praktisch alle andere smartphones voorbij. Alleen de Microsoft Surface 3 Pro (met een volwaardige Intel i5-chip en laptop SSD) kan in een aantal tests weerstand bieden. Meer benchmark-grafiekjes zijn te vinden bij Anandtech.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen