‘iPad Pro standaard met 64GB opslag, even duur als MacBook’

31 reacties

Met nog een dag te gaan tot Apple’s ‘Hey Siri’ event van 9 september, lekken opnieuw details over de 12,9-inch iPad Pro uit. Naar verluidt onthult Apple de grote iPad samen met de iPhone 6s en een iPad Mini die technisch gelijk is aan de iPad Air 2.

Volgens Mark Gurman (9to5Mac) krijgt de jumbo-iPad standaard 64GB opslag en gaat Apple een losse stylus en bluetooth-toetsenbord verkopen. De prijs van een 128GB iPad Pro met toetsenbord zal ongeveer 1000 dollar zijn.

Het toetsenbord kan naar verluidt tevens als cover dienen. Dat lijkt op de aanpak die Microsoft koos voor de Surfance, deze werd ook verkocht met een optioneel toetsenbord dat ingeklapt een cover is. Voor 1000 dollar wordt het kiezen: een 11-inch MacBook Air met OS X of een 12-inch iPad Pro met iOS.

Monster screen

Mensen die de iPad Pro gezien of gebruikt hebben, omschrijven het apparaat als een ‘Monster Screen’ met 2732×2048 pixels dat twee apps op volledige breedte tegelijk kan draaien. Een nieuwe A9X-chip moet zorgen dat deze apps soepel te gebruiken zijn en 4 speakers zorgen voor stereo in iedere oriëntatie. Als laatste meldt Gurman dat het 12,9-inch apparaat geen USB C-aansluiting, maar een Lightning-poort zal hebben.
ipad-pro-concept-2-16x9
Waarschijnlijk krijgen we tijdens het Apple-event op 9 september een voorproefje van de iPad Pro. De grote tablet is naar verluidt pas in november verkrijgbaar en wordt standaard met iOS 9.1 geleverd.

Nu de hamvraag: kies je een MacBook Air of iPad Pro?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  floris4970

  Ik had nog steeds de hoop dat er een Core M oid. in zou komen..

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens Mark Gurman (9to5Mac) krijgt de jumbo-iPad standaard 64GB opslag en gaat Apple een losse stylus en bluetooth-toetsenbord verkopen. De prijs van een 128GB iPad Pro met toetsenbord zal ongeveer 1000 dollar zijn.

  64GB serieus?? zelfs 128GB is karig voor een Pro device Bij een pro device waar je bijvoorbeeld Adobe CC en andere pro apps op draaien wil ben je dat alleen al kwijt aan de installatie van je software.

  Het toetsenbord kan naar verluidt tevens als cover dienen. Dat lijkt op de aanpak die Microsoft koos voor de Surface, deze werd ook verkocht met een optioneel toetsenbord dat ingeklapt een cover is. Voor 1000 dollar wordt het kiezen: een 11-inch MacBook Air met OS X of een 12-inch iPad Pro met iOS.

  Tenzij apple gewoon komt met een iPad die de samsung galaxy note 12.2 pro de kroon probeert te steken. Dat is een heel ander beestje. en zeker niet het label “Pro” waardig. hooguit “Air Plus” -> meer (gebakken) lucht.

  Als je het zo stelt is de keuze tussen de MacBook en een iPad wel makkelijk. -> MacBook.

 • Profielfoto
  SvS

  Geen van beiden, maar als ik moet kiezen…….. eerst 9 sept afwachten, is er überhaupt wel een verrassing bij, nu ons alles voorgekauwd is?

 • Profielfoto
  larrycroft

  Ondanks dat, zo’n groot scherm met een aparte stylus is wel heel mooi. Laat het een mooie transitie zijn naar de eerste MacBook met touchscreen?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop dat het allemaal niet waar is en dat Apple iets aan die absurde hoge prijzen gaat doen. Opslag, ook van het snellere type, is echt niet meer zo duur!
  En met OS X dat niet meer fatsoenlijk werkt op een computer met klassieke harde schijf zou het niet slecht zijn als Apple in al hun computers voor dezelfde prijs meer opslagruimte zou voorzien (min. 256 GB SSD). Als ze dat doen, kan hun iPad Pro zonder probleem uitgerust worden met 128GB. Minder zou om te lachen zijn!

 • Profielfoto
  ozzie X

  We zullen het maar afwachten inderdaad. Ik denk eerlijk gezegd dat Pro in dit geval speciaal op zakelijk slaat. De iPad Pro wordt vast vergezeld van nieuwe zakelijke apps waar Apple met partners als IBM aan werkt.

  Degenen die hopen dat deze iPad voor creatieve Pro’s zal zijn (Cintiq killer), zullen helaas teleurgesteld worden vrees ik. Evengoed zal het best prettig zijn om Logic Remote op een 12″ te draaien en komen er misschien nog wel meer creatieve Pro-apps van Apple uit die op dit grote formaat beter tot hun recht komen.

  Als het alleen maar groter wordt zonder verdere toevoegingen (splitscreen daargelaten) is het wel wat karig om veel van te verwachten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat Ozzie X het dichts bij de waarheid zit. Het gaat een IBM business companion device worden van Apple. Lees een grote iPad die wel erg veel weg heeft van een samsung galaxy note 12.2 pro. Met als onderscheid force touch

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik durf te zeggen dat ik niet weet wat ik er van moet denken.
  De twijfel slaat toe.

  Aan de ene kant ken ik Apple als een bedrijf dat juist daarom zo verrassend uit de hoek kan komen. Ze zijn innoverend en denken nog wel eens een stap vooruit.

  Aan de andere kant zie ik een totaal andere markt voor dit ding, waarmee ze steeds meer denken te concurreren met de PC.
  En daar gaat het in mijn visie een beetje mis.

  De iPad is voor mij absoluut geen vervanger van de PC, alleen maar een aanvulling op snel te raadplegen zaken.
  Iets creeeren op een iPad heb ik nog nooit gedaan…
  Met “creeeren” bedoel ik nieuwe Excelletjes bouwen, prachtige Word documenten maken, Powerpoint ontwerpen, foto’s uitgebreid bewerken, zware emailberichten opstellen waar echt aandacht in gaat zitten…

  Niets van dat alles op de iPad, daar hebben we de PC voor die heel veel duidelijker en productiever is in dit soort werk.

  Natuurlijk is mijn PC voorzien van 3 schermen, wat de productiviteit flink vergroot.
  Qua software is er op Windows zo veel extra’s te verkrijgen, vooral de volwaardige programma’s die ik op de iPad alleen maar terug zie als kleine, zeer uitgeklede appjes.

  Ik ben er nog niet uit, ik laat mij graag verrassen met de visie van Apple en over twee jaren weten we precies of deze visie past, of niet.

 • Profielfoto
  App69

  4 speakers zorgen voor stereo in iedere oriëntatie

  Hadden ze al van bij de eerste iPad mogen doen.
  @Knekkie, heb zo’n donkerbruin vermoedden dat hij idd Air Plus zal heten.
   laat zijn Pro gebruikers links liggen.
  De hamvraag; MacBook Air.

 • Profielfoto
  sam44

  Misschien is het probleem wel dat wij er van uitgaan dat het een “Pro” apparaat wordt. Het blijven geruchten. Misschien wordt het gewoon een iPad Plus. Niks Pro, gewoon groter scherm met stylus optie.

 • Profielfoto
  SanderS

  Geen OS X, Geen Pro.

 • Profielfoto
  wacon

  Als fotograaf had ik evt wel interesse in deze iPad, maar standaard 64GB is ronduit een lachertje natuurlijk. 128GB is nog een absoluut minimum. En externe opslag als dat al kan doet weer afbreuk aan het concept. Ben benieuwd wat het uiteindelijk zal worden met de specificaties.

 • Profielfoto
  App69

  @wacon, denk dat er veel Pro-gebruikers teleurgesteld zullen zijn. En heeft  een ferme kans gemist. Als gewone gebruiker zegt het me niks.
  Het zal hier op OMT weer teleurstellingen regenen na de keynote.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ondanks dat, zo’n groot scherm met een aparte stylus is wel heel mooi. Laat het een mooie transitie zijn naar de eerste MacBook met touchscreen?

  Er komt geen hybride device. Hardware is er om de software te supporten. Macs zijn gemaakt als de ultieme hardware om OSX op te draaien, net als dat iPhone/iPads de ultieme hardware zijn om iOS op te draaien.

  iOS op de Watch draaien is een no-go, net als OSX draaien op een iPad. Het is niet alleen een kwestie van schermgrootte. De interacties zijn anders, de knoppen op het scherm bij OSX zijn te klein om comfortabel te raken met een duim (cursor is preciezer), de apps hebben vaak (veel) meer kracht nodig, en OSX zonder constant een standaard toetsenbord te hebben is ronduit onwerkbaar. Er is overigens absoluut niks mis met de huidige hardware line-up. Dus waarom überhaupt versmelten?

 • Profielfoto
  knekkie

  @iPredict

  Er komt geen hybride device.

  ik zou mij maar niet te veel vasthouden aan zulk soort uitspraken die apple op het podium doet tijdens een presentatie.;) Er zouden ook geen iPod Video en iPad Mini komen.

  Niet veel later na het moment dat die producten op het podium ontkend waren werden ze alsnog aangekondigd alsof het de beste vinding ooit was. Wanneer on stage een bepaalde productlijk te kakken zet of ontkent dat er een soortgelijk iets van apple aan zit te komen dan denk ik bij mijzelf ze zijn er lang aan bezig maar het is nog niet klaar voor prime time.

  Reken maar dat er hybride apparaten klaar liggen bij Apple R&D die 1 op 1 antwoord zijn op wat er nu te koop is bij de buren (of beter) . Waarschijnlijk verkopen de huidige producten verkopen nog te goed om deze volgende stap te maken.

  Zeker weten doen we het nooit. Komt het morgen niet komt wil dat dus ook niet gelijk zeggen dat het nooit zal gebeuren.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Die prijzen gaan gewoon helemaal nergens meer over. Ik snap dat men exclusiviteit wil scheppen, maar dit soort winstmargens jaagt gewoon steeds meer klanten naar de concurrentie toe…

 • Profielfoto
  SvS

  Cenobyte, dat instapmodel iPhone 6s met 16GB anno 2015 tegen een woekerprijs gaat ook nergens over.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Cenobyte

  Apple’s netto winstmarge was het afgelopen kwartaal 22% en dat is geen exorbitant hoog percentage.

  De concurrentie richt zich voornamelijk op volume indien nodig ten koste van de marge/winst, prettig voor de consument maar geen goede basis voor een gezond bedrijf.

  Het is niet voor niets dat de meeste consumenten electronica fabrikanten in zwaar weer zitten.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik geloof niet dat Apple met hoge prijzen klanten heeft weggejaagd. Klanten van Apple betalen over het algemeen graag wat Apple vraagt. Kijk naar de iPhoneprijzen die bepaald niet mals zijn en ook op Mac-gebied lijken de prijzen niet op wat Windows PC’s doen, desondanks verkopen ze uitskend en zelfs beter dan ooit.

  Het belangrijkste voor Apple wat betreft de iPad is dat klanten weer gaan kopen. Teveel klanten gebruiken hun oude iPads nog steeds naar volle tevredenheid en kopen niet elk jaar een nieuw model. Geen idee of die iPad Pro (of hoe die dan ook gaat heten) hier een antwoord op is of dat Apple nog andere plannen met de huidige line-up heeft. Dunner, hogere resolutie, grotere opslag, force touch, allemaal leuk en aardig, maar is het voldoende om de vraag op peil te houden of te doen groeien?

  En een iPad die weer teveel een laptop is, betekent weer concurrentie van de eigen Macbooklijn, dus dat is ook niet ideaal. Best wel een beetje een lastige situatie. Uiteindelijk zal ook Apple voor de hybride aanpak gaan, daar is bijna niet aan te ontkomen. Maar nu nog niet, later.

 • Profielfoto
  polansky

  Serieus?

  Een Apple tablet die iOS draait met al zijn beperkingen voor wat betreft het kunnen installeren van professionele software zoals Adobe CC (oa. illustrator en photoshop) en hardware.

  Daarmee dus een apparaat van Apple waar creatieve professionals dus geen reet mee kunnen.

  Daar durft Apple dan de prijs voor te vragen van een MacBook Pro?

  Zo’n ding is geen ‘Pro’ device, maar een iPad Plus.
  Wat moet je als fotograaf of illustrator/tekenaar nou met 4 speakers en een 13″ surfplank?

  Geen tegenhanger dus van een Microsoft Surface Tablet, of een Wacom Cintiq, terwijl een iPad Pro daar nou juist zijn weg had kunnen vinden.

  Apple is hard op weg om haar creatieve core gebruikers (lees creatieven die door dik en dun Apple hebben gesteund toen het nog geen ‘hip’ merk was) weg te jagen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  misschien toch maar even wachten tot morgenavond om een oordeel te vellen?

 • Profielfoto
  Macteach

  ‘De grote tablet’, tuurlijk en ‘het iPad’.:lol:

 • Profielfoto
  knekkie

  @Polansky

  Apple is hard op weg om haar creatieve core gebruikers (lees creatieven die door dik en dun Apple hebben gesteund toen het nog geen ‘hip’ merk was) weg te jagen.

  Precies waar ik bang voor ben

  Blijkbaar is er meer geld te verdienen aan sierraden die ook de tijd weergeven en telefoons. Maar wie weet bewijst Apple morgen het tegendeel.

 • Profielfoto
  polansky

  Laten we het hopen.

  Anders is het gewoon een grote gemiste kans van Apple.

 • Profielfoto
  Eprom

  IK WIL ‘M (2x)

  Ik snap best dat de “gewone” iPad gebruiker hier van alles op aan te merken heeft maar… Dit wordt het perfecte apparaat om met softsyths op het podium te werken! Met twee naast elkaar en een masterkeyboard erbij gaat dit een heleboel van mijn hardware vervangen.

  PS @Knekkie & Polansky, er zijn dus ook nog andere Core gebruikers hoor, die hier wel geld voor over hebben.

 • Profielfoto
  Bman

  De naam is scooptijger…

 • Profielfoto
  gjg78

  Als deze grote iPad er komt, dan ben ik benieuwd hoe Apple deze gaat presenteren. Met name voor welke toepassingen je nou beter de grote iPad kunt kopen, dan een een kleinere of een MacBook.

  Zie Steve nog zitten met de eerste iPad op de bank. Daar lijkt me zo’n grote iPad te zwaar voor. Die hou je niet uren vast, maar je moet hem haast altijd neerleggen, rechtop zetten of vastklemmen.

  Dus dan komt het er toch op neer zittend achter een tafel of bureau te gaan werken. Voor tekenen lijkt me het best ideaal dat hij plat op tafel ligt. Maar voor veel andere toepassingen toch liever rechtopstaand.

  Touch bediening als hij rechtop staat, daar krijg je een lamme arm van. Daarvoor heeft Apple al de trackpad gemaakt.

  Dus ja, ik weet het niet. Laat me morgen wel verrassen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Eprom

  Zou je dit niet liever doen op een tablet die meer kan dan dat? Apple heeft de kennis en technologie gewoon liggen om het mogelijk te maken.

  @gjg78
  Microsoft heeft het als volgt opgelost. Een kickstand en Lenovo heeft het zelfde iets anders uitgevoerd Daarmee is de hoek te verstellen en kan je perfect switchen tussen touch en of pen en muis modus.

  jij bepaalt ten alle tijden hoe je het apparaat gebruikt. De software is klaar voor alle input mogelijkheden.

  Wederom iets dat Apple ook moet kunnen. en wederom iets waar apple alle kennis technologie, soft en hardware gewoon voor heeft liggen.

  Ik kan mij goed voorstellen dat Apple hier meer elegante oplossing voor bedenken kan dan MS en Lenovo. Waarschijnlijk in de vorm van een heel duur accessoire.
  en dan liefst iets mooier dan wat Logitech heeft weten te fabriceren.

 • Profielfoto
  NewFag

  iOS op de Watch draaien is een no-go, net als OSX draaien op een iPad.

  Ik vind OSX prima hoor op m’n wacom cintiq

  Zie persoonlijk het nut niet in van die Ipad Pro.
  Zag het sws al niet echt in van de iPad…. (is gewoon een grote telefoon)

 • Profielfoto
  NewFag

  Het is net zo debiel als Adobe die Illustrator en Photoshop STEEDS meer hetzelfde gaan maken…

  DAMN merge the thing!

  De technologie is er allang klaar voor hoor……

 • Profielfoto
  Eprom

  @Eprom

  Zou je dit niet liever doen op een tablet die meer kan dan dat? Apple heeft de kennis en technologie gewoon liggen om het mogelijk te maken.

  Waarom?
  Met wat er nu bekend is over de iPad Pro ben ik al heel tevreden. De schermgrootte en resolutie is iets waar IK blij van word. En als ik de filters en parameters van synths via Force Touch kan beïnvloeden ben ik helemaal tevreden. Ik heb wel eens een ander tablet getest, maar de touch-nauwkeurigheid van de Apple schermen halen ze geen van alle.

  Het zal me dus een zorg zijn of er een statiefje ingebouwd zit en of er een extra USB poort op zit. Mijn setup heeft iPad holders genoeg die ik in elke stand kan zetten (zelfs ondersteboven boven m’n hoofd).

  Take my money, Apple;-)