Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2015

iOS 9 bugs en oplossingen: Engelstalige apps, geen mobiel internet, meer

Enkele dagen na de release van iOS 9 zijn berichten over ernstige tekortkomingen uitgebleven, maar toch komen een aantal vervelende problemen boven water. In de OMT Community en per mail melden veel lezers dezelfde problemen.

Een aantal apps blijken spontaan Engelstalig, bij sommige virtuele mobiele providers is het met iOS 9 niet meer mogelijk om te internetten en sommige delen van apps zijn verdwenen. Bugs en oplossingen op een rij:

Apps en games spontaan Engels

Veel lezers merken op dat apps als TomTom en games van King (Farm Heroes, Candy Crus) ineens een Engelse interface tonen. Dit is een bekend probleem en moet door Apple opgelost worden met een iOS-update. In het geval van TomTom is het mogelijk om de Nederlandse stem terug in te stellen, maar de app blijft Engels.

Geen internet bij Hollands Nieuwe en Ziggo Mobiel

Ziggo heeft via Twitter laten weten dat klanten met iOS 9 mogelijk geen mobiel internet hebben. De oorzaak zijn de instellingen van de APN (Access Point Name) die overschreven worden. Dit probleem treedt ook op bij andere virtuele providers als Hollands Nieuwe. Opnieuw instellen helpt.

Oplossing Ziggo Mobiel:

  • Ga naar InstellingenMobiel netwerkMobiel datanetwerk
  • Vul onder Mobiele Data in het veld APN ‘ziggo.dataxs.mobi’ in als je een abonnement van voor de fusie tussen Ziggo en UPC. Als je een nieuw abonnement hebt vul je ‘internet.ziggo.nl’ in.
  • Helpt dit niet? Laat van via deze pagina de instellingen opnieuw naar jezelf SMS’en.

Oplossing Hollands Nieuwe:

  • Ga naar Instellingen → Mobiel netwerk → Mobiel datanetwerk.
  • Vul onder Mobiele Data in het veld APN ‘data.dataxs.mobi’ in en vul bij gebruikersnaam en wachtwoord iets willekeurigs in.
  • Sluit instellingen.
  • Ga weer terug naar  Instellingen → Mobiel netwerk → Mobiel datanetwerk.
  • Wis de ingevulde gebruikersnaam en wachtwoord. Nu zou internet het weer moeten doen.
  • Helpt dit niet? Open deze pagina via Wi-Fi op je iPhone en laat een nieuw profiel installeren.

Notities synchroniseren niet

De notities-app heeft in iOS 9 veel nieuwe functies gekregen, maar daarvoor is de achterkant van de app behoorlijk op de schop gegaan. Bij het openen van de notities-app krijg je de optie om de app bij te werken met de nieuwe functies of om nog even te wachten. Indien je de app bij hebt gewerkt, synchroniseren notities niet meer met OS X 10.10 of ouder. Je hebt OS X 10.11 El Capitan nodig om met je Mac te synchroniseren.

Dit is niet meer terug te draaien, maar een tijdelijke oplossing is om je notities via www.iCloud.com op het web te bekijken en bewerken.

Knoppen weg in Podcasts-app

Bij sommige gebruikers mist de Podcasts-app een aantal knoppen. Onder andere de mogelijkheid om 15 seconden terug of vooruit te spoelen mist in iOS 9. De knoppen zijn wel aanwezig, maar worden door een grafische bug niet getoond. Als je op de plaatsen waar de iconen horen te staan tikt, doen de achterliggende functies het gewoon.

Toch liever de knoppen terug? Zet tijdelijk een sleeptimer, daardoor schuift de layout weer op zijn plek. Tik op de plaats waar het maantje staat, recht onder de volumebalk en zet een timer voor ‘einde aflevering’.

Nieuwsbronnen in Siri-suggesties

iOS 9 bevat een nieuw scherm met suggesties die door Siri gedaan worden. Een veeg naar rechts vanaf je homescreen brengt je bij een scherm met daarop je meestgebruikte apps, contacten en ook een verzameling nieuws. Deze suggesties zijn pro-actief en worden door Siri gedaan. Check je iedere dag nadat je wakker wordt Twitter? Dan staat in de ochtend je Twitter-app klaar op het scherm.

De suggesties zijn alleen aan- of uit te zetten. De volgorde is niet te wijzigen en de nieuwsbronnen zijn niet aan te passen. Mogelijk volgt dat nog in een latere versie van iOS. Uitschakelen kan via Instellingen → Algemeen → Zoek met Spotlight → Siri-suggesties (uit).

Dank voor alle e-mails over iOS 9-problemen en oplossingen. Zelf een probleem en/of oplossing dat niet in dit artikel staat? Open een topic in de OMT Community zodat anderen van je ontdekking kunnen leren of je kunnen helpen. Via het formulier Tip de Redactie zijn berichten ook welkom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 9 bugs en oplossingen: Engelstalige apps, geen mobiel internet, meer
Sluiten