‘Gaming groot onderdeel van Apple TV 4’

18 reacties

Moeten Microsoft, Nintendo en Sony zich zorgen gaan maken? Apple is naar verluidt van plan om de nieuwe Apple TV, die op 9 september verwacht wordt, ook als gaming-apparaat in de markt te zetten. Met zowel casual als console-style games.

Games kunnen vanuit de App Store gedownload worden en de nieuwe afstandsbediening heeft volgens bronnen van TechCrunch bewegings­sensoren. Voor complexe games kan een gamepad gekoppeld worden.

Hoewel er in het verleden enkele games (dansen en bowlen met de iPhone als controller) voor de Apple TV 3 zijn verschenen, heeft Apple nooit werk gemaakt van gaming. Daar lijkt nu echt verandering in te komen.

A8-chip, Metal en meer voor gaming

De nieuwe Apple TV krijgt naar verluidt een krachtige A8-chip die zonder moeite Full HD 3D-beelden op een groot scherm kan renderen. Apple heeft bovendien Metal, de samen met iOS 8 geïntroduceerde grafische standaard die ervoor zorgt dat ontwikkelaars de GPU vrijwel direct kunnen aanspreken.

iOS 9 brengt een aantal nieuwe technieken zoals SceneKit en GameplayKit die het makkelijk maken om games te programmeren. ReplayKit zorgt voor console-achtige functies zoals het terugkijken van gameplay en het uploaden van video’s naar sites als Twitch.
game-kits

Externe controllers worden echt nuttig

Samen met iOS 7 werden enkele gamecontrollers voor de iPhone geïntroduceerd. Onder andere Logitech bracht een ‘Made for iPhone’ controller uit, maar het werd nooit echt een succes. Volgens bronnen van 9to5Mac krijgt de nieuwe Apple TV ondersteuning voor Bluetooth 4.2 en 802.11ac wireless, waarmee serieuze gamers externe controllers kunnen koppelen. De iPhone kan daarin blijven dienen als tweede scherm. Casual gamers zullen genoeg hebben aan de vernieuwde afstandsbediening met ingebouwde microfoon, touchpad en gyroscoop.
ios-game-controllers

Grote studio’s en uitgevers op het podium,

Apple heeft goede contacten met grote studio’s en uitgevers zoals EA, EPIC Games, Ubisoft, Disney en Gameloft. Nu Apple volgens verschillende bronnen écht werk maakt van gaming, is de kans groot dat we een van deze studio’s tijdens de onthulling van de Apple TV 4 op het podium zien.
apple-gamepartners
De vierde generatie Apple TV wordt op 9 september samen met de iPhone 6s verwacht. De prijs is naar verluidt 150 tot 200 euro.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Ben benieuwd hoe al deze dingen samen uitpakken tot 1 tastbaar product.

  Al de voorbereidingen zoals METAL, SceneKit, GameplayKit, ReplayKit en de A8 chip (die zwaar overpowered is voor wat het nu te doen krijgt), kunnen haast niet voor iOS9 op de iPhone en iPad alleen bedoelt zijn.

  Als je dan denkt aan een Apple TV zoals de geruchten omschrijven valt alles op zn plek.

 • Profielfoto
  App69

  €200 is echt teveel.

 • Profielfoto
  SvS

  App69, conclusie is te vroeg. Ligt eraan, wat het precies kan. We wachten t maar af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als dit maar vaag een beetje richting een game-console gaat, is 150-200 dollar natuurlijk niet ‘teveel’.

  Kijk eens wat een Playstation of een One kost. Om maar niet te spreken van de games daarvoor.

 • Profielfoto
  SvS

  Worden Mac Games Apps ook ‘geslikt’ of alleen iOS apps?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat weet feitelijk niemand nog natuurlijk. Maar gezien de te verwachten processor ga je geen Mac games spelen op de Apple TV.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Als Apple echt meters willen maken moeten ze exclusieve content bieden. Gebruik wat cash om wat sport rechten (champions league, F1, etc) en series en of productie maatschappijen te kopen. Dat is de manier om de TV bastionnen te omzeilen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Soort Beats1 maar dan voor TV/video

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Ik denk dat ze dit willen doen.
  Als dat allemaal door gaat wat ze van plan zijn zet Apple de Apple TV echt wel op het podium,dat word het wie week in console land.
  Word spannend,word vervolgd.

 • Profielfoto
  knekkie

  @App69
  Als het een Apple Console gaat worden die werkelijk tegen de huidige generatie PlayStation en XBOX op kan is €200,- niet duur.

  Mits er voldoende unieke content is die de console gamers naar Apple’s apparaat kunnen trekken en de grote gametitels ook naar het platform komen. Met de alleen exact de zelfde titels en of timed exclusive titels kom je er niet.

  Als Apple het op gading gaat gooien moet het apparaat ook echt iets nieuws te bieden hebben. Of iets vele malen beter doen dan wat de PlayStation en XBOX nu half hebben aangepakt.

  Zware kluif om die markt succesvol open te breken en er met de credit van door te gaan. Maar dat truckje is Apple vaker gelukt (Dat is geen garantie voor nu. Ik weet het.)

 • Profielfoto
  App69

  Bijvoorbeeld; GTA 5 op TV? Dan is €200 wel gerechtvaardigd.
  Maar dat zie ik nog niet gebeuren.
  Het zal meer voor de casual gamer worden.
  Maar het is iedere keynote hetzelfde liedje, hoge verwachtingen en daarna de bittere/teleurgestelde reacties.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik denk dat het aantal AppleTV’s niet aan te slepen is als ze er voetbal en F1 op kunnen verkopen…

 • Profielfoto
  App69

  @Poezenbeest, keep on dreaming.

 • Profielfoto
  Macnido

  Laten we het hopen!

 • Profielfoto
  App69

  Bij  weet je nooit, das een feit.
  Maar zoals eerder gepost, iedere keynote torenhoge verwachtingen en de dag nadien de bittere reacties.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Vroeger toen er bijna geen lekken naar boven kwamen, waren de Keynote’s veel leuker. Nu zijn de verwachtingen veel te hoog waardoor er achteraf ook een grotere teleurstelling is. Een spijtige zaak…

  On topic, de A8 of misschien A9 hebben wel de potentie om zware games te spelen, dus wie weet….

 • Profielfoto
  Needler

  Voorlopig zijn het de casual “koop 10 edelstenen voor €0,99” games die de klok slaan op iOS devices. Er zijn een aantal echte goede games voor iOS maar dat aantal verbleekt bij de games die je op een Nintendo, PlayStation of Xbox kan spelen.

  Het begint bij een ontzettend goede controller. Een controller met de kwaliteiten van een Xbox 360, Xbox One of PlayStation DualShock 4 controller is niet te krijgen voor iOS. Het is allemaal het goedkoper plastic spul voor belachelijke prijzen.

  En dan uiteraard de hardcore games. Games als Grand Theft Auto V, Fallout 4, Metal Gear Solid, The Witcher, Diablo III, FIFA, Call of Duty, Battlefield, Forza Motorsport, Titanfall etc.

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Hoop toch op z’n minst op HD audio doorgaven. DTS-HD en Dolby TrueHD, huidige dolby digital 5.1 stamt nog uit de tijd van dvd-schijfjes