Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 september 2015

‘Gaming groot onderdeel van Apple TV 4’

Moeten Microsoft, Nintendo en Sony zich zorgen gaan maken? Apple is naar verluidt van plan om de nieuwe Apple TV, die op 9 september verwacht wordt, ook als gaming-apparaat in de markt te zetten. Met zowel casual als console-style games.

Games kunnen vanuit de App Store gedownload worden en de nieuwe afstandsbediening heeft volgens bronnen van TechCrunch bewegings­sensoren. Voor complexe games kan een gamepad gekoppeld worden.

Hoewel er in het verleden enkele games (dansen en bowlen met de iPhone als controller) voor de Apple TV 3 zijn verschenen, heeft Apple nooit werk gemaakt van gaming. Daar lijkt nu echt verandering in te komen.

A8-chip, Metal en meer voor gaming

De nieuwe Apple TV krijgt naar verluidt een krachtige A8-chip die zonder moeite Full HD 3D-beelden op een groot scherm kan renderen. Apple heeft bovendien Metal, de samen met iOS 8 geïntroduceerde grafische standaard die ervoor zorgt dat ontwikkelaars de GPU vrijwel direct kunnen aanspreken.

iOS 9 brengt een aantal nieuwe technieken zoals SceneKit en GameplayKit die het makkelijk maken om games te programmeren. ReplayKit zorgt voor console-achtige functies zoals het terugkijken van gameplay en het uploaden van video’s naar sites als Twitch.

Externe controllers worden echt nuttig

Samen met iOS 7 werden enkele gamecontrollers voor de iPhone geïntroduceerd. Onder andere Logitech bracht een ‘Made for iPhone’ controller uit, maar het werd nooit echt een succes. Volgens bronnen van 9to5Mac krijgt de nieuwe Apple TV ondersteuning voor Bluetooth 4.2 en 802.11ac wireless, waarmee serieuze gamers externe controllers kunnen koppelen. De iPhone kan daarin blijven dienen als tweede scherm. Casual gamers zullen genoeg hebben aan de vernieuwde afstandsbediening met ingebouwde microfoon, touchpad en gyroscoop.

Grote studio’s en uitgevers op het podium,

Apple heeft goede contacten met grote studio’s en uitgevers zoals EA, EPIC Games, Ubisoft, Disney en Gameloft. Nu Apple volgens verschillende bronnen écht werk maakt van gaming, is de kans groot dat we een van deze studio’s tijdens de onthulling van de Apple TV 4 op het podium zien.

De vierde generatie Apple TV wordt op 9 september samen met de iPhone 6s verwacht. De prijs is naar verluidt 150 tot 200 euro.

Reageer op artikel:
‘Gaming groot onderdeel van Apple TV 4’
Sluiten