Lieve omroepen… even over de Apple TV

56 reacties
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Lieve omroepen,
Ik heb een wens. Graag zou ik één ingang willen voor streaming en uitgezonden televisieprogramma’s. Eén plek waar ik alles kan vinden: films, series, oude programma’s én live programma’s.

Wat voor mij namelijk niet werkt is dat iemand anders voor mij bepaalt wanneer ik iets kan kijken. En wanneer niet. Om maar een voorbeeld te noemen: “K3 zoekt K3” wordt een tikkeltje te laat op de avond uitgezonden voor mijn vijfjarige dochtertje. (Tot maar liefst 22.30 uur.)

“Dan neem je het toch op,” zou je zeggen. Maar kom op, is dat niet hopeloos ouderwets? En bovendien onlogisch, aangezien jullie de opname gewoon hebben liggen.

K3 zoekt K3
K3 zoekt K3

“Nou, dat is precies waar Uitzending Gemist, RTLXL, SBS Gemist en Kijk dus voor zijn.” Komt al in de buurt. Maar dat heb ik niet zomaar op mijn TV. Om nou met mijn dochtertje naar de laptop of de iPad te gaan zitten turen vind ik onhandig. En een computer aansluiten op de TV, of Airplayen, of Chrome Casten is ook maar gedoe.

Wat het vooral is is dat ik niet wil nadenken over wat ik waar kan vinden.”

“En Ziggo’s Replay TV dan? Direct beschikbaar vanaf de Horizon Mediabox, dus op je TV.” Klinkt op zich goed. Behalve dat je maar zeven dagen terug kunt.

Wat het vooral is is dat ik niet wil nadenken over wat ik waar kan vinden. (Mocht je denken dat dat aan mij ligt, lees dan maar eens Steve Krug’s beroemde “Don’t Make Me Think” of Barry Schwartz’s “The Paradox of Choice — Why More Is Less“.)

Om even bij het “K3 zoekt K3”-voorbeeld te blijven, stel mijn dochtertje wil dat kijken. “Tuurlijk, schatje, even denken. Is het nu live? Want dan moeten we SBS6 aanzetten. Nee, het is niet nu live. Is het uitgezonden in de afgelopen zeven dagen? Want dan moeten we Ziggo’s Replay TV aanslingeren. Nee, het is ouder dan dat. Papa pakt de iPad even, dan moet ik eerst even de TV op het Apple TV-kanaal zetten en dan kan ik met de SBS Gemist app en Airplay het op de TV… Wat zeg je? Je wilt nu liever een tekenfilm kijken? Prima. Even denken, zullen we Netflix aanzetten of Nickelodeon? Liefje, waar ga je heen? Op je kamer spelen, ah. Oké…”

Geef toe, dit is toch gewoon ruk? Het is allemaal veel te gefragmenteerd.”

Geef toe, dit is toch gewoon ruk? Het is allemaal veel te gefragmenteerd. Op mijn TV heb ik alle aanbieders bij elkaar, maar alleen toegang tot live uitzendingen. Op NPO.nl heb ik live en on demand bij elkaar, maar niet makkelijk op mijn TV, en alleen van één aanbieder. Op NLziet heb ik wél alle aanbieders bij elkaar, maar geen Netflix, en geen live uitzendingen.

Wat ik wil is allang bedacht. Vooral sinds Walter Isaacson’s biografie van Steve Jobs heeft het concept van één ingang voor streaming en uitgezonden televisie veel tractie gekregen. Eén omgeving waarbinnen je films, series, oude programma’s én live programma’s kunt vinden. Het verschil daartussen wordt dan vager voor de gebruiker, maar dat is precies wat je wilt! Alles lekker bij elkaar, zonder te hoeven wisselen tussen één omgeving voor live programma’s en een andere omgeving voor al eens uitgezonden programma’s. Alles wordt hiermee on demand.

De nieuwe Apple TV
De nieuwe Apple TV

Sterker nog, het kán al! Met de vers aangekondigde nieuwe Apple TV, mét een eigen App Store én een centrale zoekingang. Stel je eens voor hoe fijn dat kan zijn. “Hé Siri, ik heb zin in een spannende serie.” En voilá, allerlei spannende series met per stuk erbij vermeld waar ze op beschikbaar zijn, “Available on Netflix”, “Available on iTunes”, “Available on NPO”, “Available on RTL”, et cetera. Inclusief een vette, nieuwe serie die over drie minuten van start gaat op SBS6.

Daarmee bedien je natuurlijk niet heel Nederland. Alleen Nederlanders met een Apple TV. Maar het is een begin. Een begin waar ik en velen met mij gelukkig van worden. (En jullie hebben nog even de tijd, want het duurt helaas nog even voordat Siri in het Nederlands beschikbaar komt op de Apple TV.)
Laten we alsjeblieft proberen de juridische, financiële en technische beperkingen te overwinnen. Ik weet bijvoorbeeld dat het voor de NPO een uitdaging is om dit financieel haalbaar te maken. Er is mij ingefluisterd dat de NPO geen geld mag vragen voor een dienst als dit, omdat iedereen al kijk- en luistergeld betaalt. Het ontwikkelen en draaiend houden van zo’n app met achterliggend videoplatform kost echter best wat. Maar het mag toch niet zo zijn dat achterhaalde wetgeving de toekomst in de weg staat? Hoe kunnen we dit fixen? Misschien door samen te werken met het Instituut voor Beeld en Geluid? Zij mogen wel geld vragen. Je hebt in elk geval mijn toezegging dat ik dolgraag betaal voor dit gemak. En ik ben vast niet de enige.

Mijn hoop is dat jullie nu zeggen: “Chris, maak je geen zorgen. Je trapt een open deur in. We zijn hier allang mee bezig, binnenkort zijn we allemaal verlost van de fragmentatie. Dikke kus, de omroepen.” Maar om eerlijk te zijn ben ik bang dat deze nieuwe mogelijkheden alleen maar voor meer fragmentatie gaan zorgen.

Fix het gewoon. Alsjeblieft.

Dikke kus, Chris

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  It will never gonna happen.:)

 • Profielfoto
  chrispis

  Helemaal mee eens,… Maar laat apple dan ook meteen siri in het Nederlands op die appletv fixen. Echt ruk dat het niet meteen zo beschikbaar is! Voor mij is dat meteen de reden om te wachten!

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Leuk geschreven!

  Maar zeg nou eerlijk: je dochter lekker spelen op haar kamer… Je had nooit gedacht dat fragmentatie zulke positieve gevolgen zou hebben… Toch?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk en helder verhaal! De demonstratie van de nieuwe Apple TV tijdens de Keynote deze week was natuurlijk geweldig. Maar nu dit nog kunnen waarmaken in Nederland. Naar mijn mening is het helemaal niet uitgesloten dat de Nederlandse zenders op een handige manier hun programma’s beschikbaar maken.
  Als Siri Nederlands spreekt, moet het met de “Uitzending Gemist” apps van de Publieke Omroep (NPO) en de commerciële zenders als RTL en SBS toch nu al mogelijk zijn om zo makkelijk bij alle programma’s te kunnen komen.

  Dat de NPO geen geld zou mogen vragen voor diensten die extra geld kosten, lijkt me onzin en op den duur inderdaad niet te handhaven. Inderdaad worden de programma’s van de publieke omroep betaald vanuit belastinggeld, maar met het maken en uitzenden van programma’s is de prestatie dan al geleverd. Voor extra diensten als het opnieuw streamen van programma’s zouden best extra inkomsten gegenereerd kunnen worden.

  Maak het mogelijk! Dan koop ik een Apple TV. En Apple: zet ‘m in het Nederlands!! Ik zet liever een Apple TV op mijn huidige (oudere) Sony LCD TV dan dat ik een nieuwe Smart TV koop met een onduidelijke Android omgeving die niet handig en intuïtief werkt.

 • Profielfoto
  mjsmit

  Eens, NPO en andere gemiste uitzendingen hopelijk snel beschikbaar op Apple tv

 • Profielfoto
  MajorApple

  De reden waarom ik nog altijd niet over ben op diensten als Netflix en Spotify is omdat ik er niet alles kan vinden wat ik wil. Films als The Dark Knight Trilogy of een serie als Two and a Half Men zijn volgens mij niet te zien op Netflix. Daarnaast kan ik The Beatles niet beluisteren op Spotify. De entertainment industrie is zo gefragmenteerd, dat het mensen juist aan zet tot het aanboren van illegale kanalen. Volgens mij zijn mensen best bereid te betalen, maar dan moeten ze wel het totaal pakket krijgen. Ik hou het gewoon nog bij cd’s en blu-rays kopen, ben ik tenminste nergens afhankelijk van.

 • Profielfoto
  Webbiker

  It will never gonna happen.:)

  En waarom niet? Alle omroepen hebben ook apps gemaakt voor de iPhone/iPad, waarom zouden ze ook niet apps bouwen voor de Apple TV? Ik ben redelijk optimitisch, ik denk dat we Uitzending Gemist, RTL gemist etc. binnen een half jaar op de aTV kunnen verwachten.

 • Profielfoto
  Nosferius

  Ook ik ben al jaren tegen de huidige vorm van televisiekijken en desondanks dat betaal ik nog kijk en luistergeld. Voor mijn series en films heb ik min of meer één site gevonden (zelden dat het er niet staat) maar dan mis je nog live televisie (ik kijk zo nu en dan bijvoorbeeld naar snooker).

  Het moet allemaal kunnen maar hangt vooral op het verdienmodel. Als TV en Filmmakers niet zo vast zouden houden aan die oude verdienmodellen dan was er nu al een revolutie op dit gebied geweest.

  Hetzelfde is nog in gang voor audio (zie recent het SoundCloud verhaal waar labels SoundCloud nu opeens verantwoordelijk houden voor de illegale uploads van hun gebruikers) en lijkt nog geen eind in zicht te hebben.

  Al met al moeten we af van de oude manier van denken.

  Ook ik als “artiest” vind het moeilijk om te zeggen wat nou echt dé oplossing is maar heb eigenlijk geen enkele moeite met het weggeven van mijn liedjes mits dit zou betekenen dat men geld over heeft om naar een gig te gaan maar de meeste artiesten willen dit pertinent niet … omdat ze vasthangen aan een oud verdienmodel.

  Al met al is het een kwestie van alle neuzen één kant op krijgen, dit is echter vanwege de monetaire belangen erg lastig te realiseren.

 • Profielfoto
  GuuzG

  Je hebt het veel over Apple TV, maar nergens over Android TV. De meeste grote merken (Sony, Philips, Sharp) hebben sinds hun 2015 serie Android TV als OS op de TVs. Dus geen los kastje nodig zoals vorig jaar of zoals bij Apple TV of Chromecast. Daar heb je zelfs NL spraakbesturing om je serie op te zoeken zonder dat je weer waar die speelt. En dan met allemaal 3rd party apps van verschillende omroepen natuurlijk.

  Ik zeg niet dat het een beter is als die ander (geen zin in die flame war:P ) maar alleen dat er meer oplossing op de horizon liggen dan Apple TV. En ook al veel langer. De Chromecast bijvoorbeeld kan dit al 2 jaar oplossen voor €35. Maar niet alle omroepen doen mee.

  ps. Lijkt me trouwens best komisch om een TV met Android TV te hebben en er dan een Apple Tv aan te hangen:P

 • Profielfoto
  maarten1909

  Ik zou ook wat steun van Stichting Kijkonderzoek verwachten. Zij kunnen via de Apple TV een veel duidelijker beeld krijgen van wat er écht gekeken wordt.
  Het zou helemaal mooi zijn als ze live data kunnen presenteren, bijvoorbeeld: welk programma wordt op dit moment het meest gekeken?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Siri, of niet, maar zappen is hopeloos verouderd…

  Donder op met je pakket-aanbieders en uizendschema’s! Ik wil van zender 1 alleen maar voor goed programma A betalen en van zender 2 alleen maar voor programma B, zender 3 en 4 kunnen mij gestolen worden.

  Gratis met reclame op basis van mijn profiel of voor een dubbeltje zonder reclame… Prima! Pay-per-view anno nu. Bulk-inkoop door middel van een abonnement met 100, 200 of 500 programma’s per maand, zoiets. Hoeven KPN en Ziggo alleen nog maar het internet te leveren.

  Die pakketten met RTL8 en AnimalPlanet mogen ze dan ook houden… Lazer op met je TVE en TRT, geen interesse, terwijl ik er wel voor betaal, terwijl de Spanjaarden en Turken dat ook al gedaan hebben. Zo 1997! Jammer dan als kanalen failliet gaan, dat is marktwerking.

  Programma’s krijgen zo de budgetten die ze verdienen en programma’s waar geen interesse voor is zullen het goedkoper moeten doen, of gewoon niet meer. Succesvolle programma’s hoeven het niet meer met een omroepbudget te doen, dat ze delen met flutprogramma’s, maar genereren eigen opbrengsten. Onafhankelijke programmamakers kunnen gewoon instappen in dit model, omdat ze zelf inkomsten hebben.

  Komt u maar met tv anno 2015!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  It will never gonna happen.:)

  En waarom niet? Alle omroepen hebben ook apps gemaakt voor de iPhone/iPad…

  .
  Het zal altijd een gefragmenteerde sector blijven, die je nooit allemaal met de neus één kant op krijgt.

  Kijk als voorbeeld naar de mobiele telecom sector. We hadden al minstens vijf jaar door heel Europa heen met hetzelfde abonnement moeten kunnen surfen en mailen.

  En zolang elke provider (data of video) allemaal hun eigen verdienmodel er op na houden, zal het een lastig geheel blijven. Die eindjes krijgt je nooit naadloos aan elkaar geknoopt.

 • Profielfoto
  SvS

  We hebben hier allang Tv opgezegd. Het beviel ons niet meer en aanbod van commerciele zenders is om te huilen incl lange reclameblokken. Bij elk woning kijk en luistergeld met €1 verhogen en je hebt geld voor ontwikkeling en streaming zo binnen.

  En we wachten met smart op Netflix achtige NPO app mèt Nederlandse TT888 optie voor Nederlands gesproken uitzendingen. Helemaal eens met de briefschrijver. En bewaren niet een week, maar desnoods 1 maand, moet toch geen probleem zijn.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Dit heb ik twee jaar geleden voor een grote Nederlandse operator als werkend prototype gemaakt. Met een gebruikers interface die begrijpelijker was dan die van de (huidige) Apple TV. Is helaas nooit gekomen. De commerciële manager vond dat innovatie alleen maar meer vragen opriep en zijn target was minder calls.

 • Profielfoto
  mymac

  Helemaal mee eens. Als de nieuwe Apple TV dan ook nog in Nederland gaat werken zoals ‘ie in Amerika werkt, kan men misschien een keer legaal alle nieuwe Amerikaanse series gaan kijken… Maar ja, rechten en zo. Vermoeiend.

 • Profielfoto
  joram

  “Chris, maak je geen zorgen. Je trapt een open deur in. We zijn hier allang mee bezig, binnenkort zijn we allemaal verlost van de fragmentatie. Dikke kus, de omroepen.”

  Daar. Met die ene quote leg je het hele probleem bloot van de Nederlandse omroep. Die denken namelijk in hokjes en verdienmodellen, en niet in “convenience for consumers”. Tuurlijk, het blijven zaken en er moet geld verdiend worden. Maar de omroepen zijn hopeloos ouderwets en eigenlijk net zo angstig als de mediabazen (Sony BMG etc.). Alles wat nieuw is moet tot in de puntjes aan hun voorwaarden én achterlijke DRM voldoen, want anders gebeurt er niets.

  Daarom doen initiatieven zoals Netflix, HBO, Hulu het allemaal zo goed. Die hébben geen slappe shows met wéér een B-rank “BN’er” die zo nodig in een dans show’tje moet zitten. Die kopen gewoon goede content in, en dan zie je als consument zélf maar waar en wanneer je deze wilt bekijken. En dat is televisie van de toekomst (en nu). Omroepen gaan daar pas in mee als het te laat is. Ze hebben dezelfde mentaliteit en flexibiliteit als destijds Kodak had met digitale fotografie. Als ze het doorkrijgen is het te laat.

  Het enige verschil met Kodak is dat de omroepen grotendeels van belastinggeld worden betaald, en dus een langere (en weinig zelfverantwoordelijkheid-nemende) adem hebben.

 • Profielfoto
  mymac

  Dit heb ik twee jaar geleden voor een grote Nederlandse operator als werkend prototype gemaakt. Met een gebruikers interface die begrijpelijker was dan die van de (huidige) Apple TV. Is helaas nooit gekomen. De commerciële manager vond dat innovatie alleen maar meer vragen opriep en zijn target was minder calls.

  Deprimerend om te lezen. Prototype uitwerken, uitrollen en vervolgens het concept verkopen aan alle anderen. Het was echt een commercieel manager?:cry:

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  VTM gaat hun eigen app Stievie lanceren zonder kost maar wel met reclame. De betalende Stievie is een beetje geflopt volgens mij. Je kan tot 6 dagen terug gaan. Dit doen ze om hun kijkcijfers wat omhoog te krikken want de tiener generatie van nu kijkt bijna niet meer live tv. http://www.stievie.be

  Ik verwacht niet dat je er de Amerikaanse shows mee kan terug zien omdat ze er de rechten niet voor hebben. Zelf bij de betalende versie kon je niet alles terug kijken.

 • Profielfoto
  samplex

  Uit betrouwbare bron bij Ziggo heb ik ter horen gekregen dat we er niet op hoeven te rekenen dat de Horizon Go op komt op de nieuwe Apple TV:x

  Zou is wat zijn dat Ziggo meegaat met zijn tijd…

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  Hear, hear Chris!!! Totaal mee eens!

 • Profielfoto
  samplex

  Jammer dat je post niet kan aanpassen

  Uit betrouwbare bron bij Ziggo heb ik te horen gekregen dat we er niet op hoeven te rekenen dat de Horizon Go app ook komt op de nieuwe Apple TV:x

  Zou is wat zijn dat Ziggo meegaat met zijn tijd…

 • Profielfoto
  Odie

  “Lieve NPO,

  Als u hier dan toch aan werkt, maakt u dan alstublieft meteen uw livestreams van NPO1, NPO2 en NPO3 direct via de AppleTV beschikbaar, desnoods voor een klein bedrag per maand als dat echt moet (zou niet moeten, want belastinggeld). Hiermee ben ik dan meteen verlost van die verschrikkelijke Ziggo Horizon box.”

  Zou te regelen moeten zijn, toch? Kan Ziggo echt de deur uit…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zonder live TV zou ik toch ook niet willen. En zonder publieke omroep ook niet. Bij belangrijke gebeurtenissen in nieuws en sport wil je er toch live bij zijn. En er zeker van zijn dat er goed verslag van wordt gedaan.
  Als alleen de markt alles bepaalt, komen er nóg langere reclameblokken en nóg meer programma’s waarbij je om de haverklap een levensgrote Samsung tablet in beeld ziet voor de sponsoring. Of waar de deelnemers van een programma heel opzichtig een flesje cola drinken. Nee, dank je. Een beetje kwaliteit en onafhankelijkheid wil ik graag houden en is ook belangrijk.

  Wel is veel meer service aan de kijker nodig. Ik heb zelf bij de omroep gewerkt en 25 jaar geleden hadden we het al over “On Demand” kijken en hoe lang heeft het nog geduurd voordat het een beetje mogelijk is gemaakt…!!

  Netflix heb ik sinds een half jaar. Héél goedkoop abonnement gedeeld met een groep mensen. Vooral hun eigen series zijn geweldig. House of Cards (zelfs President Obama heeft het erover!), Orange is the new Black en sinds kort de prachtige serie Bloodline. Geweldige TV zoals je het bijna nooit ziet. Vooral House of Cards en Bloodline behoren tot de beste series die ik ooit heb gezien.

  Volgens berichten gaat Apple nu ook zélf series (laten) maken voor hun eigen kanalen. Dat lijkt me een prima idee. Ga ’s wat leuks met het geld doen jongens!! En PLEEEEEZE maak een goeie deal met Sony en breng een ECHTE Apple Smart TV uit, met alles erop en vooral erin van de huidige nieuwe Apple TV, waarmee je op het scherm ook een geweldige interactie kan houden met al je Apple apparaten in huis en daarbuiten en je social media apps bij kunt houden. Supergroot scherm en heel scherp. Ik wil het!!

 • Profielfoto
  SvS

  MacAanZee, vergeet die tv. Atv is universeel aan te sluiten op elk modern tv en daarmee heb je een grotere bereik dan alleen dure tv aan te bieden.

  Maarre zoals gezegd hier is tv opgezegd maar live kijken naar npo kan nog via digitenne apparaat. Weliswaar analoog, maar beter dan niks. Eenmalig dat apparaat kopen is goedkoper dan maandelijks betalen aan Ziggo of wie dan ook.

 • Profielfoto
  Ziegler

  It will never gonna happen.:)

  Je bedoelt ‘it will never happen’.

  Wat ik overigens niet zo goed begrijp is waarom dit begin gemaakt mket worden met apple.tv. Ik kijk al sinds enkele jaren npo.nl op mijn tv. Het enige dat je nodig hebt is inderdaad een computer aan je tv. Heb ik. Hiermee kijk ik ook naar netflix overigens. Werkt ook beter dan de app die via mijn sony tv te benaderen is.
  Dat laatste is natuurlijk de echte oplossing. Applicaties die geinstalleerd zijn op tv’s en waarmee je naar netflix, npo en wat al niet meer kan kijken. Een ‘smart’ tv noemen ze dat.
  We hebben apple tv niet nodig. Gewoon een stukje software dat wil draaien op een tv. Probleem is dat die tv akelig langzaam is. Vandaar die macmini.

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Well done Chris!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  It will never gonna happen.:)

  Je bedoelt ‘it will never happen’….

  .
  Nee, dat bedoel ik niet.:)

  https://youtu.be/IzZP4hKZjDg

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dan bedoel je it is never going to happen.
  Maar niet ik will never gonna happen.

 • Profielfoto
  iMachia

  Omroepbazen, en vooral die van de publieke omroepen, leven nog ruim in de vorige eeuw. Ondanks hun geflirt met internet. Dus het zal, tenzij de politiek ingrijpt (…) de komende jaren niet veranderen.

  TV is inmiddels achterhaald. Ik heb de stekker al jaren geleden uit de satelliet getrokken; want ik wil zelf zien wat èn wanneer ik iets wil zien. En niet naar bijvoorbeeld K3 hoeven kijken omdat een Tros-bonsje dat nodig vindt.

  En met een jailbroken Apple TV 2 en een Apple TV 3 kom ik al een heel eind.

 • Profielfoto
  puccini

  Zitten je kinderen eerdaags 24 uur voor de TV ! ipv 20 uur!

 • Profielfoto
  polansky

  Poezenbeest en Mac aan Zee een dikke plus.

  Live TV is toch wel zo prettig.
  Denk je eens in dat je zoiets als 9/11 vandaag 14 jaar geleden niet live zou kunnen volgen en pas een paar dagen later te horen krijgt. Dat is ook niet van deze tijd.

  Maar zelf kiezen en slechts op 1 plek je programma’s zoeken, uitkiezen en kijken, lijkt mij een heel strak plan! Alles wat gewoon op de plank ligt te wachten op ‘volgende week’ is zo ontzettend achterhaald.
  Laat mij maar gewoon in één dag alle afleveringen van ‘Wie is de Mol’ kijken. Het is niet meer van deze tijd dat je telkens moet wachten op een volgende aflevering.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb een beetje geluk
  ik woon vijftien minuten van Bocholt in Duitsland.
  Ik heb begrepen, dat de Duitse versie van de Apple TV wel beschikbaar komt met Siri. Dus ook met een geschikte remote control, die Siri ondersteunt.
  De Nederlandse providers zoals Ziggo, UPC of KPN zijn erg conservatief.
  Ook de publieke omroepen, maar ook de commerciële omroepen houden niet van marktwerking. Bang om kijkers te verliezen.
  Helaas voor de jonge telgen onder ons

 • Profielfoto
  Ziegler

  Zijn er ook oude telgen?

 • Profielfoto
  jackybe67

  iMac Lover,

  de remote voor Nederland zal dezelfde zijn. Siri kan geactiveerd worden door een software update.

 • Profielfoto
  KR1275

  Als Apple net als Google licenties zou uitgeven voor gebruik van tvOS, dan zou het best wat kunnen worden. Maar met een perfect werkend Android op steeds meer tv’s en een veel te beperkte en dure AppleTV prijst Apple zich vanzelf uit de markt. AppleTV wordt vooral een apparaat dat je straks veel op marktplaats gaat terugvinden. TV kijken doen de meesten passief: kijken wat erop is of zappen wat rond. Voor films zijn al zoveel alternatieven.
  Wordt tijd dat die Cook plaats maakt voor iemand die wel een visie heeft. Joole had gelijk! Jobs had ideeën en werkte die uit. Het huidige Apple borduurt erop voort. Zie hoe het het veel innovatievere Sony en Philips uiteindelijk vergaan is…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Nee hoor, tv kijken doen steeds meer mensen veel minder passief. Ik denk dat de kijker in toenemende mate kijkt wanneer het hem uitkomt.
  Ik kijk praatprogramma’s en nieuws live. Bijna al het overige kijk ik wanneer het mij uitkomt.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Dit wordt wel een hele grote stap. Van totaal waardeloze eigen prutssysteempjes naar een werkend app-platform. Ik zou al heel blij zijn als de uitzending gemist diensten van de verschillende omroepen überhaupt fatsoenlijk werken. In HD enzo. Zeker de NPO, ga toch fietsen met je waardeloze uitzending gemist. Gooi voor mijn part alles op Youtube, haal je tenminste HD. Bij de BBC kun je als Brit gewoon programma’s in HD downloaden. En waarom ook niet? Er is toch al voor betaald.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @Richard Kruizinga: Het is Philips zo vergaan omdat Philips niet kan verkopen. Er is maar één ding dat Philips aan de man weet te brengen, eigen bedrijfsonderdelen. En Sony is al jaren niet meer innovatief.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zolang 95% van de kijkers het geen zak kan schelen, en tevreden zijn met wat ze hebben, is er geen enkele reden iets te veranderen……..zo simpel is het denk ik.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik verbaas mij er over hoe slecht het soms geregeld is om legaal series en films te kijken in Nederland. Ik kom nu even met een voorbeeld uit een andere hoek. Wij hebben thuis een abonnement op Netflix en we waren er echt heel blij mee. Je bent niet gebonden aan tijden van de tv en een beperkte online terugkijk tijd. Tenminste dat dacht ik. Ik was de afgelopen maanden begonnen aan Fringe, een Amerikaanse serie uit 2008. Op Netflix stonden 5 seizoenen en ik was bezig met het laatste seizoen. Nu kom ik er net achter dat die serie van Netflix is verdwenen.

  Dit is weer een van de redenen waardoor mensen naar sites zoals popcorn time gaan. Zelfs als je wilt betalen voor het kijken van series wordt het je gewoon onmogelijk gemaakt en moet je wel naar illegale alternatieve zoeken.

 • Profielfoto
  tomc

  België is een triestig land op gebied van technologische innovatie.
  Als je kijkt naar VTM, een commerciële zender, dan zie je dat zij al veel verder staan met zo’n dingen (app waar je gratis afleveringen kan kijken). Maar het blijft triest. Zeker op gebied van digitale televisie, wat een ouderwetse troep en zo ziet het er ook allemaal uit. Bah:twisted:

 • Profielfoto
  kevinboos

  De consument is bereid te betalen voor goede content, maar wordt door de ‘aanbieder’ eigenlijk geforceerd om toch naar alternatieven te zoeken door de beperkingen die zij opleggen. Helaas maar waar.
  Ik wacht vol verwachting op de dag dat wij in Nederland gewoon zelf kunnen bepalen wat wij kijken, wanneer wij willen en waar wij willen, zonder beperkingen! (M.a.w. alle seizoenen van serie X op bijv Netflix)
  ‘Markt’ wordt wakker en revolutioneer en ga vooruit aub.

 • Profielfoto
  nebilem

  Even serieus, als Apple de ATV in NL gaat verkopen zonder SIRI ga je toch geen ATV kopen en zeker niet voor de volledige prijs van 150 Euro? Maak het dan maar 99 Euro….want het product is niet volledig.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @nebilem: Het product is compleet, als je de taal instelt op Engels werkt Siri gewoon.. Siri begrijpt alleen nog geen Nederlands, dus als je de taal instelt op Nederlands werkt Siri ook nog niet.. dit zal ongetwijfeld later met een update *ooit* nog toegevoegd worden.. hetzelfde zoals met de iPhone was, of heb jij die ook met korting gekregen toen Siri nog niet werkte..

  Wat een drama over dat Siri zeg.. Op de iPhone werkt het ook nog maar sinds kort in het Nederlands en nu is het al moord en brand dat het niet bij de ATV zit

 • Profielfoto
  Frank Peters

  @samplex nee verwacht ik ook niet. Geen airplay ondersteuning geen cromecast, dus waarom wel een tv?

 • Profielfoto
  KR1275

  @JohnDillinger; we zeggen hetzelfde. Sony was ooit veel innovatiever dan Apple ooit geweest is. Apple heeft alleen dingen uitgedacht, maar gebruik gemaakt van andermans technieken.
  Wat is bedoel: in de jaren 80 en 90 wilde ‘iedereen’ een Sony Walkman. Nu wil ‘iedereen’ een iPhone. Maar die tendens zal ooit keren. De beleggers delen mijn gevoelens, want de beurskoers daalt. De vrees dat er na Steve Jobs weinig meer uit de hoge hoed van Apple zou komen, bleek terecht. Alleen als je trouwe honden als aanhanger hebt, kun je een iPhone met minimale nieuwe technieken introduceren in zo’n show.
  Ik geloof niet dat Steve ooit in zee gegaan zou zijn met een modefabrikant als Dr Dre.
  Deze ATV biedt wat andere al hadden.
  En de vergelijking met Sony gaat weer op: Sony liet de consumentenelektronica meer vallen om zich te richten op gadgets. Apple verwaarloost de Mac-site. Sony probeert nu terug te vallen op audio, wat zeer moeizaam gaat. Waar staat Apple over 10 jaar?
  Ik had het nooit zo op Steve (sociaal was hij niet), maar met Apple had hij betere plannen.
  Overigens kijk eens naar de IFA-presentaties van Sony: geen Noord-Koreaanse taferelen, maar wel mooie producten en technieken.
  De afgelopen keynote was toch een grote teleurstelling?!

 • Profielfoto
  Ziegler

  Achteraf weet iedereen het.
  Het is voor dit soort bedrijven ingewikkeld om in de voorhoede te blijven. Er worden elke keer nieuwe wonderen verwacht.
  Je moet naar bijvoorbeeld Sony anders kijken. Wat zijn in die tak van sport na de walkman en de cd speler de grote vernieuwingen geweest? Die hele branche heeft zo’n 20 jaar stil gestaan. Pas toen de mp3 speler verscheen kwam er weer ‘beweging’ in.
  Ik kan nu niet zeggen dat apple links en rechts wordt ingehaald door de concurrentie. Er gebeurt gewoon even niet zo veel.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Verdienmodel, auteursrechten en redactionele vrijheid. Dat is wat veel omroepen tegen zal houden om alles in de Apple TV te stoppen.

  Alleen als Apple er niet tussen zit qua geldstroom, dan zal er denk ik voor de publieke omroepen in binnen- en buitenland wel een interessant verdienmodel komen.

  Auteursrechten zijn een ander ding: veel programma’s die de publieke omroepen uitzenden hebben andere auteursrechthouders dan die omroepen. Dat is nu bijvoorbeeld al een probleem met programma’s die de omroepen zelf online zetten. Van de producent en regisseur tot programmamaker, helemaal freelancers, ze willen allemaal een hapje uit de inkomsten.

  Redactionele vrijheid: gezien de nogal puriteinse en preutse Amerikaanse publieke opinie, zullen Nederlandse programma’s als Spuiten en Slikken of andere series waarin bijvoorbeeld seks voorkomt, of drugs, niet zonder meer door Apple verspreid worden.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @Richard Kruizinga; zou dat ook niet te maken hebben met dat het makkelijker is om vanuit een underdog positie te groeien naar de top, dan het is om aan de top te blijven? Je innoveert nou eenmaal makkelijker als je geen marktleider bent.

 • Profielfoto
  ajschol

  Geloof me, wij als omroepen willen wel, maar de NPO centraliseert onder druk van de politiek en wil dat alle content via de portals van de NPO genuttigd worden.

 • Profielfoto
  nebilem

  @nebilem: Het product is compleet, als je de taal instelt op Engels werkt Siri gewoon.. Siri begrijpt alleen nog geen Nederlands, dus als je de taal instelt op Nederlands werkt Siri ook nog niet.. dit zal ongetwijfeld later met een update *ooit* nog toegevoegd worden.. hetzelfde zoals met de iPhone was, of heb jij die ook met korting gekregen toen Siri nog niet werkte..

  Wat een drama over dat Siri zeg.. Op de iPhone werkt het ook nog maar sinds kort in het Nederlands en nu is het al moord en brand dat het niet bij de ATV zit

  Als ze zeggen dat de ATV in Nederland met een ander remote geleverd gaat worden, neem ik aan dat de prijs aangepast gaat worden.

  Btw:

  Ik heb een S6 Edge

 • Profielfoto
  Nick Groen

  Uit betrouwbare bron bij Ziggo heb ik ter horen gekregen dat we er niet op hoeven te rekenen dat de Horizon Go op komt op de nieuwe Apple TV
  :x
  Zou is wat zijn dat Ziggo meegaat met zijn tijd…

  Als de omroepen, Fox Sports, Sport 1 etc hun eigen app gaan maken, hebben we Ziggo (en hun box) sws niet meer nodig.

 • Profielfoto
  arjaan

  Toen ik bij de zin “Sterker nog, het kán al! ” kwam dacht ik inderdaad! Android TV doet hetzelfde als de nieuw aangekondigde Apple TV en is al even verkrijgbaar. Helaas heeft het dezelfde tekortkomingen als de Apple TV, namelijk de integratie van live TV. Er is wel een app die live channels integreerd in de interface en ook doorzoekbaar maakt met spraak. De voorloper (Google TV) kende ook een truukje om dat te integreren, door de tv-gids te doorzoeken en met een IR-blaster de TV-ontvanger op het juiste kanaal te zetten. Ook niet echt aangeslagen, mede door de onhandige bediening. Wat dat betreft hoop ik dat de Apple TV de boel in beweging zet, waardoor soortgelijke toepassingen als Android TV ook ontwikkeld worden.
  Voor Apple-liefhebbers die net zoals ik hun horizon wat willen verbreden:
  http://www.bright.nl/uitpakparty-nexus-player-met-het-nieuwe-android-tv

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Btw:

  Ik heb een S6 Edge

  Sterkte!

 • Profielfoto
  martfra

  Of je zorgt er voor dat je een leven hebt, zodat je niet de godganse dag voor die TV of laptop of ander stukje techniek hoeft te hangen. En als dat niet lukt voor jezelf, doe het dan voor je dochter.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @martfra: de godganse dag je frustraties afreageren op een forum is een betere levensinvulling?