Chris Waalberg
Chris Waalberg OMT Specials 11 september 2015
Leestijd: 5 minuten

Lieve omroepen… even over de Apple TV

Lieve omroepen,
Ik heb een wens. Graag zou ik één ingang willen voor streaming en uitgezonden televisieprogramma’s. Eén plek waar ik alles kan vinden: films, series, oude programma’s én live programma’s.

Wat voor mij namelijk niet werkt is dat iemand anders voor mij bepaalt wanneer ik iets kan kijken. En wanneer niet. Om maar een voorbeeld te noemen: “K3 zoekt K3” wordt een tikkeltje te laat op de avond uitgezonden voor mijn vijfjarige dochtertje. (Tot maar liefst 22.30 uur.)

“Dan neem je het toch op,” zou je zeggen. Maar kom op, is dat niet hopeloos ouderwets? En bovendien onlogisch, aangezien jullie de opname gewoon hebben liggen.

K3 zoekt K3

“Nou, dat is precies waar Uitzending Gemist, RTLXL, SBS Gemist en Kijk dus voor zijn.” Komt al in de buurt. Maar dat heb ik niet zomaar op mijn TV. Om nou met mijn dochtertje naar de laptop of de iPad te gaan zitten turen vind ik onhandig. En een computer aansluiten op de TV, of Airplayen, of Chrome Casten is ook maar gedoe.

Wat het vooral is is dat ik niet wil nadenken over wat ik waar kan vinden.”

“En Ziggo’s Replay TV dan? Direct beschikbaar vanaf de Horizon Mediabox, dus op je TV.” Klinkt op zich goed. Behalve dat je maar zeven dagen terug kunt.

Wat het vooral is is dat ik niet wil nadenken over wat ik waar kan vinden. (Mocht je denken dat dat aan mij ligt, lees dan maar eens Steve Krug’s beroemde “Don’t Make Me Think” of Barry Schwartz’s “The Paradox of Choice — Why More Is Less“.)

Om even bij het “K3 zoekt K3”-voorbeeld te blijven, stel mijn dochtertje wil dat kijken. “Tuurlijk, schatje, even denken. Is het nu live? Want dan moeten we SBS6 aanzetten. Nee, het is niet nu live. Is het uitgezonden in de afgelopen zeven dagen? Want dan moeten we Ziggo’s Replay TV aanslingeren. Nee, het is ouder dan dat. Papa pakt de iPad even, dan moet ik eerst even de TV op het Apple TV-kanaal zetten en dan kan ik met de SBS Gemist app en Airplay het op de TV… Wat zeg je? Je wilt nu liever een tekenfilm kijken? Prima. Even denken, zullen we Netflix aanzetten of Nickelodeon? Liefje, waar ga je heen? Op je kamer spelen, ah. Oké…”

Geef toe, dit is toch gewoon ruk? Het is allemaal veel te gefragmenteerd.”

Geef toe, dit is toch gewoon ruk? Het is allemaal veel te gefragmenteerd. Op mijn TV heb ik alle aanbieders bij elkaar, maar alleen toegang tot live uitzendingen. Op NPO.nl heb ik live en on demand bij elkaar, maar niet makkelijk op mijn TV, en alleen van één aanbieder. Op NLziet heb ik wél alle aanbieders bij elkaar, maar geen Netflix, en geen live uitzendingen.

Wat ik wil is allang bedacht. Vooral sinds Walter Isaacson’s biografie van Steve Jobs heeft het concept van één ingang voor streaming en uitgezonden televisie veel tractie gekregen. Eén omgeving waarbinnen je films, series, oude programma’s én live programma’s kunt vinden. Het verschil daartussen wordt dan vager voor de gebruiker, maar dat is precies wat je wilt! Alles lekker bij elkaar, zonder te hoeven wisselen tussen één omgeving voor live programma’s en een andere omgeving voor al eens uitgezonden programma’s. Alles wordt hiermee on demand.

Apple TV 4
De nieuwe Apple TV

Sterker nog, het kán al! Met de vers aangekondigde nieuwe Apple TV, mét een eigen App Store én een centrale zoekingang. Stel je eens voor hoe fijn dat kan zijn. “Hé Siri, ik heb zin in een spannende serie.” En voilá, allerlei spannende series met per stuk erbij vermeld waar ze op beschikbaar zijn, “Available on Netflix”, “Available on iTunes”, “Available on NPO”, “Available on RTL”, et cetera. Inclusief een vette, nieuwe serie die over drie minuten van start gaat op SBS6.

Daarmee bedien je natuurlijk niet heel Nederland. Alleen Nederlanders met een Apple TV. Maar het is een begin. Een begin waar ik en velen met mij gelukkig van worden. (En jullie hebben nog even de tijd, want het duurt helaas nog even voordat Siri in het Nederlands beschikbaar komt op de Apple TV.)
Laten we alsjeblieft proberen de juridische, financiële en technische beperkingen te overwinnen. Ik weet bijvoorbeeld dat het voor de NPO een uitdaging is om dit financieel haalbaar te maken. Er is mij ingefluisterd dat de NPO geen geld mag vragen voor een dienst als dit, omdat iedereen al kijk- en luistergeld betaalt. Het ontwikkelen en draaiend houden van zo’n app met achterliggend videoplatform kost echter best wat. Maar het mag toch niet zo zijn dat achterhaalde wetgeving de toekomst in de weg staat? Hoe kunnen we dit fixen? Misschien door samen te werken met het Instituut voor Beeld en Geluid? Zij mogen wel geld vragen. Je hebt in elk geval mijn toezegging dat ik dolgraag betaal voor dit gemak. En ik ben vast niet de enige.

Mijn hoop is dat jullie nu zeggen: “Chris, maak je geen zorgen. Je trapt een open deur in. We zijn hier allang mee bezig, binnenkort zijn we allemaal verlost van de fragmentatie. Dikke kus, de omroepen.” Maar om eerlijk te zijn ben ik bang dat deze nieuwe mogelijkheden alleen maar voor meer fragmentatie gaan zorgen.

Fix het gewoon. Alsjeblieft.

Dikke kus, Chris

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lieve omroepen… even over de Apple TV
Sluiten