3D Touch zorgt voor kleine accu iPhone 6s

7 reacties

Kort na de verkoopstart van de iPhone 6s heeft iFixit het toestel al onder het mes gehad en de componenten bekeken. De ontmanteling bevestigt dat de nieuwe iPhone een kleinere accu bevat. Dat is nodig om ruimte te maken voor de taptic engine.

De accucapaciteit is in vergelijking met de iPhone 6 omlaag gegaan van 1810mAh naar 1715mAh. De teardown toont daarnaast een nieuwe trilmotor en een verdubbeling van het RAM-geheugen naar 2GB.

Kleinere accu in de praktijk

Het is maar de vraag of de kleinere accu bij dagelijks gebruik ook leidt tot een kortere accuduur. De nieuwe A9-chip is zuiniger dan zijn voorganger en iOS 9 bevat slimme maatregelen om het energieverbruik terug te dringen.

De accucapaciteit van de iPhone door de jaren heen:

 • iPhone 5s: 1560 mAh
 • iPhone 6: 1810mAh / iPhone 6 Plus: 2915mAh
 • iPhone 6s; 1715mAh / iPhone 6s Plus: 2750mAh

Nieuw scherm en trilmotor voor 3D Touch

Een van de nieuwigheden in de iPhone 6s is drukgevoelige 3D Touch-scherm. Om dit mogelijk te maken is het scherm voorzien van sensoren die wijzigingen in de afstand tussen de toplaag en de backlight meten. Door de sensoren weegt het display nu 60 gram, tegenover 45 gram in de iPhone 6.

De nieuwe tilmotor geeft bij een stevige druk op het scherm subtiele feedback. Dat ziet er onder een röntgenapparaat zo uit:
6s-trilmotor

Met hulp van Samsung, Bosch en NXP

Verder toont de teardown 2GB LPDDR4 werkgeheugen dat afkomstig is van Samsung. De accelerometer is door Bosch gemaakt en Qualcomm is wederom verantwoordelijk voor de draadloze technologie. Het Nederlandse NXP levert nog steeds de NFC-chip. Verder merkt iFixit op:

 • It seems the iPhone display assembly has toughened up a bit since we last met. It now features four adhesive strips lining the perimeter of the phone.
 • So far, no real evidence of any chip responsible for the „faster and better than ever“ Touch ID, but hey, if Apple said so it must be true.
 • Battery and screen repairs should be straightforward—but unfortunately, the Touch ID cable is paired to the logic board, complicating repairs.

6s-componenten
De teardown van de iPhone 6s is hier te bekijken en inmiddels is de iPhone 6s Plus ook onder het mes gegaan. Bekijk de teardown in video:

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Het verschil in accuduur tussen een gewone plus en een S+ zou je toch moeten merken als je bekijkt hoeveel mAh het verschilt.

 • Profielfoto
  LucasH

  Heeft de 6s wel een gelamineerd scherm dan eigenlijk? Want bij een gelamineerd scherm zou er toch geen afstand moeten zitten tussen de toplaag en de backlight? (De afstand daartussen wordt nu gemeten voor 3D Touch) Of gaat het bij een gelamineerd scherm om andere lagen die aan elkaar gemonteerd worden?

 • Profielfoto
  Henk Rijnsen

  @LucasH het gaat slechts om microscopisch kleine ‘afstanden’ hiervoor hoeft er geen airgap te wezen.

 • Profielfoto
  Imade

  Snap niet dat de iphone in nl nog een nfc chip heeft. Bedoel namelijk dat ik denk dat wij nog lang geen Apple Pay zullen krijgen omdat de uitrol echt dramatisch langzaam gaat.

 • Profielfoto
  LucasH

  @Imade tja maar dan zouden er dus verschillende versies van de iPhone geproduceerd moeten worden voor markten waarin Apple Pay wel en niet binnenkort uitgerold gaan worden… Inschatten hoe de verhoudingen precies liggen en het productieproces erop aanpassen kost Apple meer geld dan gewoon in alle iPhones NFC inbouwen denk ik. Daarnaast is het natuurlijk wel leuk dat wanneer het over een aantal jaar wel werkt, de iPhone 6 het ook gewoon kan.

 • Profielfoto
  seek

  Het verschil in accuduur tussen een gewone plus en een S+ zou je toch moeten merken als je bekijkt hoeveel mAh het verschilt.

  Een vermindering van slechts 5 á 6 procent kan heel goed gecompenseerd worden door zuinigere electronica plus iOS 9 optimalisaties.

 • Profielfoto
  djneo

  de A9 chip is zuiniger, als je de accu zal omwisselen dan merk je het