Foutje? Vijfde publieke beta El Capitan teruggetrokken

Door: Raymon Mens - 14 reacties

De vijfde publieke beta van OS X 10.11 El Capitan was dinsdag korte tijd te downloaden, maar het lijkt erop dat Apple deze snel weer heeft teruggetrokken. De publieke beta was nieuwer dan meest actuele beta voor ontwikkelaars. Foutje van Apple?

Doorgaans krijgen eerst ontwikkelaars┬áen daarna publieke testers een nieuwe versie. Ondanks dat de beta niet meer beschikbaar is, hebben snelle down­loaders ‘m ge├»nstalleerd en screenshots van vernieuwingen gemaakt.

De vijfde publieke beta had buildnummer┬á15A262c en de meest actuele beta voor ontwikkelaars heeft buildnummer 15A244d.┬áDaardoor ontstond de vreemde situatie waarbij publieke testers voorliepen op ontwikkelaars. De verwachting is dat de beta’s later opnieuw worden vrijgegeven.

Nieuw in OS X El Capitan Public Beta 5

Ondanks dat de beta teruggetrokken is, hebben snelle downloads de OS X-versie weten te installeren en enkele nieuwigheden ontdekt. Zo heeft het scherm ‘Over deze Mac’ nu een nieuw logo en is het mogelijk om de vergroting van de cursor bij schudden van de muis uit te schakelen.
Screen Shot 2015-08-18 at 19.30.48Screen Shot 2015-08-18 at 19.44.05

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  And it’s gone, apple heeft hem al terug getrokken.

 • Profielfoto
  queenfan

  @Usain klopt op Macrumors werd er al melding van gemaakt.

  http://www.macrumors.com/2015/08/18/apple-fifth-el-capitan-beta-public-testers/

 • Profielfoto
  Pasav

  Denk dat de developers hem nu eerst krijgen. Wish Full Thinking …

 • Profielfoto
  65554

  Ja ik zag het!
  Ik zag de update en dacht download hem zometeen wel en nu is hij weg.:sad:

 • Profielfoto
  Dashter

  Misshien is hij terug ingetrokken omdat de Developer Beta nog niet eens uit is? Deze Public Beta zou zo op de laatste DV voorlopen. Publieke beta’s uitbrengen allemaal OK, maar dit lijkt me nu toch ook niet de bedoeling:)

 • Profielfoto
  iep

  Mensen die roepen dat deze public beta teruggetrokken is om niet voor te lopen op de developer preview kunnen overduidelijk niet rekenen en hebben een slecht geheugen. De huidige developer preview (DP) is vorige week uitgebracht maar we hebben sindsdien geen nieuwe public beta (PB) gezien…tot vandaag. Deze PB loopt dus helemaal niet voor, hij loopt achter.

  En dat allemaal onder de voorwaarde dat er ├╝berhaupt een correlatie tussen de twee bestaat en juist dat is er in 99% van de gevallen niet. Beta’s voor het grote publiek doorlopen een heel ander traject als de beta’s voor de ontwikkelaars. Public beta’s komen minder vaak uit en wanneer ze uitkomen zit daar ook lang niet altijd alle wijzigingen van de developer versies in. Eigenlijk moet je de PB zien als een stabielere beta build of als we het moeten opdelen in alpha en beta: DP’s zijn alpha, PB’s zijn beta. Ruwweg that is.

  De kans dat ze het teruggetrokken hebben omdat er toch een bugje ergens gespot is, is dan ook veel groter dan de kans dat hij is teruggetrokken omdat het in de verkeerde volgorde is gereleased. Uitsluiten kunnen we het niet want Apple is en blijft een zwart gat. Een andere optie is dat nog niet alles er klaar voor is (niet alle servers/CDN’s hebben de versie, etc.) en ze daar nu even op wachten.

 • Profielfoto
  Dashter

  @Iep: Hij loopt wel degelijk voor. Ik heb de developer beta draaien (De laatste nieuwe), en de bovengenoemde functies van de nieuwe PB zijn daarin niet aanwezig. Er zijn misschien wel minder versies van de PB uitgebracht, maar dat zegt niets.

  Zoals je zelf beschrijft lijkt het me dus wel erg onwaarschijnlijk dat er functionaliteit voor het eerst uitkomt in wat jij noemt de stabielere PB-beta, dan in de DP-alpha.

 • Profielfoto
  Niels

  Beta’s voor het grote publiek doorlopen een heel ander traject als de beta’s voor de ontwikkelaars. Public beta’s komen minder vaak uit en wanneer ze uitkomen zit daar ook lang niet altijd alle wijzigingen van de developer versies in. Eigenlijk moet je de PB zien als een stabielere beta build of als we het moeten opdelen in alpha en beta: DP’s zijn alpha, PB’s zijn beta. Ruwweg that is.

  Daar ben ik het toch niet helemaal met je eens, vaak komen de build numbers overeen of zit er slechts 1-2 nummers tussen. Ik heb dan ook het idee dat ´ú┐ eerst de Developer Build uitbrengt, om er zeker van te zijn dat er geen fatale fout inzit. Dit zouden ze dan zeer snel van developers horen; bovendien zijn developers over het algemeen beter voorbereid en in staat om hun systeem snel weer te kunnen herstellen. Zijn er geen problemen, dan brengen ze de volgende dag een ‘gelijkwaardige’ Public Build uit.

  Vanavond is waarschijnlijk gewoon de verkeerde update ‘schakelaar’ omgezet en daarna snel weer uitgezet. Ik denk dan ook dat ´ú┐ eerst de nieuwe DPB vrijgeeft en wederom een dag wacht alvorens ze de nieuwe PPB uitbrengen.

 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  Zijn dit alle veranderingen, een nieuw logo en een vinkje?
  Hop, de zweep erover! Abknallen!

 • Profielfoto
  Niels

  @Hydrae: wat denk je zelf? Hoe verder je in het beta proces komt, hoe meer de nieuwe builds gefocused zijn op bug fixes, performance en optimalisatie. Kortom, zo goed als alle wijzigingen in de laatste b├Ęta’s zijn onder de motorkap.

 • Profielfoto
  iep

  @Iep: Hij loopt wel degelijk voor. Ik heb de developer beta draaien (De laatste nieuwe), en de bovengenoemde functies van de nieuwe PB zijn daarin niet aanwezig. Er zijn misschien wel minder versies van de PB uitgebracht, maar dat zegt niets.

  Zoals je zelf beschrijft lijkt het me dus wel erg onwaarschijnlijk dat er functionaliteit voor het eerst uitkomt in wat jij noemt de stabielere PB-beta, dan in de DP-alpha.

  Dan heb je niet een bericht van mij gelezen want ik schrijf dus exact het tegenovergestelde. De PB is een stabielere branch en volgt de DP. Het is de DP die voorloopt. Vorige keer is er alleen een DP uitgekomen, die werd niet gevolgd door een PB. Een PB kan een uur, dag, week na zo’n DP worden uitgebracht. Zoals je hier zelf al aangeeft doen ze dat om zeker te zijn dat er geen grote issues zullen optreden. De PB wordt immers door een veel grotere groep mensen getest waarvan een deel helemaal niet ervaren is met beta builds. Stabiliteit is dan cruciaal, ook al is het een beta;)

  Daar ben ik het toch niet helemaal met je eens, vaak komen de build numbers overeen of zit er slechts 1-2 nummers tussen. Ik heb dan ook het idee dat ´ú┐ eerst de Developer Build uitbrengt, om er zeker van te zijn dat er geen fatale fout inzit.

  Je spreekt jezelf volledig tegen want hetgeen je hier omschrijft is hetgeen ik beschreven heb. Je kunt niet ergens mee oneens zijn waar je het mee eens bent;)

  Lezen…zelfs anno 2015 zijn er nog steeds mensen die daar de grootste moeite mee hebben. Rekenen ook (ach, als ik toch mijn post moet herhalen…) en nadenken al helemaal. Het is vrij simpel: op welke Developer Preview zitten we? Versie 6. Op welke Public Beta zitten we? 4. Mij is altijd geleerd dat 6 toch echt hoger is dan 4. Als we verder naar buildnummers gaan kijken zien we hetzelfde. Vorige week is alleen de Developer Preview voorzien van een update, goh, welke update zou er daarna toch kunnen komen?

  Inmiddels is het ook bekend om welke buildnummers het ging. PB5 die gisteren gereleased werd heeft buildnummer 15A262c terwijl de versie van vandaag buildnummer 15A262e heeft. Ergo, of de verkeerde build is gepusht of hij is teruggetrokken wegens bugs. Het verhaal over een te vroege release wordt hiermee naar de prullenbak verwezen.

 • Profielfoto
  wouter57

  Hij is weer terug.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Enige wat ik merk op mijn MBP is dan met de versies hiervoor ik geen klik problemen meer had t.o.v Yosemite. En nu met deze versie is het klik probleem weer terug.
  Windows die ik dicht wil klikken d.m.v rode knop worden donker rood en sluiten niet meer. Moet eerst wat heen en weer kliken voordat ik het uiteindelijk kan laten sluiten of een achtergrond scherm naar voren kan halen.

 • Profielfoto
  iBrammes

  Public beta 6 is beschikbaar. Ben hem aan het downloaden.