Verpakking bevestigt: iPhone 6s blijft 16GB

Door: Raymon Mens - 45 reacties

Met nog twee weken tot de officiële onthulling op 9 september is al veel bekend over de iPhone 6s. Een gelekte foto van de verpakking maakt nu duidelijk dat Apple dit jaar nog geen afscheid neemt van het instapmodel met 16GB opslagruimte.

De foto toont een verpakking met onder andere Nederlandse tekst en een 16GB-label. De naar huidige maatstaven krappe opslagcapaciteit van de instap-iPhone zorgt al lange tijd voor kritiek.

Capaciteit sinds iPhone 4 ongewijzigd

Het instapmodel iPhone wordt al sinds 2010 met 16GB opslag geleverd, is dat nog van deze tijd? Veel consumenten vinden van niet. Tel daarbij op dat de iPhone 6s naar verluidt een 12 megapixel camera heeft die video in 4K-formaat schiet en je kunt nu al aanvoelen dat 16GB krap bemeten is.

Vorig jaar maakte Apple een kleine stap door de 32GB iPhone uit te faseren en naast 16GB ook 64- en 128GB opslagcapaciteit aan te bieden. Het is nu vrijwel zeker dat we nog minimaal een jaar moeten wachten op een grotere stap die 32GB de standaard maakt.
6slabel

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  pimmink

  Vraag me af of veel mensen nog een 16GB variant gaan nemen..

 • Profielfoto
  Groenevespa

  Vraag me af of veel mensen nog een 16GB variant gaan nemen..

  Ik ben er vrijwel zeker van dat veel mensen een 16GB variant nemen vanwege de prijs. De meeste mensen hebben geen idee wat het verschil is tussen 16GB en 32GB en denken dat 16GB wel voldoende is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg dom als Apple inderdaad bij 16GB blijft. Ook al zou iOS 9 wat minder GB’s innemen dan vorige iOS: het is intussen veel te weinig om alle dingen te kunnen doen die je wilt doen. En dat terwijl het maar 1 of 2 euro’s schijnt te schelen of ze er 16GB of 32GB in doen. Juist met een groter geheugen kunnen ze extra kopers trekken. 16GB zal veel mensen tegenhouden. Niet iedereen heeft 100 euro extra voor een 64GB iPhone.
  Ik heb voor mijn iPhone 6 Plus (die ik van mijn werk kreeg) wél een 64GB model gekozen en ben daar nog elke dag blij mee als ik mijn kinderen zie worstelen met de 16GB die ze hebben. 16GB is niet meer van deze tijd!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb een 16 GB iPhone 5C. Waarop nog 4,3 GB vrij is.
  Geen enkel probleem mee dus.:)

  Maar ik ben het er helemaal mee eens, dat je bij het uitbrengen van een smartphone met zoveel GB’s slurpende functies je echt niet meer weg komt met 16 GB.

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Ik denk juist dat het met de clouddiensten steeds minder belangrijk wordt hoeveel opslag je hebt. Als je altijd online bent, wordt de telefoon meer een terminal, dan een opslag-apparaat.

  Ook bij apps zie je dit; voorbeeld is Tomtom Europe (2,2GB) -> Waze (179MB).

  Even gecheckt; heb zelf nog 45GB aan muziek en 20GB aan foto’s op mijn iPhone staan. Hoewel nu nog handig omdat ik veel reis, maar duurt niet lang meer tot we altijd en overal online zijn. Dan is dat echt niet meer nodig.

 • Profielfoto
  SvS

  Wat jammer nou. Ik hou t nog even bij m’n 5s met 32 gb. Heerlijk, nooit vol…

 • Profielfoto
  oblomov

  Ik heb een 16 GB iPhone 5C. Waarop nog 4,3 GB vrij is.
  Geen enkel probleem mee dus.:)

  Maar ik ben het er helemaal mee eens, dat je bij het uitbrengen van een smartphone met zoveel GB’s slurpende functies je echt niet meer weg komt met 16 GB.

  Klopt KarelWillem, maar Apple hoopt natuurlijk dat bijna iedereen 100 euro meer betaald voor de 64GB uitvoering.

 • Profielfoto
  hatolex

  Nou, volgens mij is 16 GB ruim voldoende als je de telefoon gebruikt waarvoor hij bedoeld is, nl telefoneren, een SMSje versturen, soms een fotootje.

  Als je hem als multifunctioneel toestel wil gebruiken ben je dus een beetje dom als er een koopt van 16 GB.

  Het heet per slot van rekening niet voor niets instapmodel.

 • Profielfoto
  mmww

  16GB voor de iPhone 6s? Ik kan het bijna niet geloven! Ik vraag mij af welke geldwolf dit bedacht heeft, zou wel eens een dure beslissing kunnen zijn. Ik verrek het om € 800 te betalen voor een telefoon. Met de iPhone 6 was het op het randje bij vele bloggers. Diezelfde bloggers zullen nu volledig los gaan en de iPhone 6S tot de grond toe afkraken, en terecht! Apple fans die dit goedpraten hebben echt geld teveel!

 • Profielfoto
  mmww

  @hatolex kom zeg! Hoe ga je 12MP foto’s opslaan en 4K video met 16GB! Je mag blij zijn als je 4GB over hebt na installatie van de standaard app’s en een klein beetje muziek. Je verwacht toch meer van een telefoon van € 700!?

  16GB = belachelijk!

 • Profielfoto
  Djinns

  Wat @mmww zegt. Te krenterig voor woorden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  In zakelijke omgevingen zal een telefoon hoogstens gebruikt worden voor de basic smartphone dingen: Bellen, SMS, Whatsapp, Mail, Agenda, Safari en af en to een fotootje. 16 GB lijkt me dan genoeg.

 • Profielfoto
  mmww

  @THX-1138 die kunnen beter de iPhone 6 kopen. Of wilt u meer betalen voor de iPhone??

  Voor mij is het heel simpel Apple biedt een product aan met mogelijkheden zoals waarschijnlijk 4K video en een 12MP camera. Dan lijkt mij het logisch dat je daar ook gebruik van kunt maken! Apple Music verbruikt ook behoorlijk veel opslag!!

  Hoe gaan mensen met 16GB dit gebruiken?? Externe harde schijf?

 • Profielfoto
  hatolex

  mmww,

  Goed lezen aub wat ik schrijf.

  Wat jij beschrijft is wat ik bedoel, dat je dom bent als je in het door jou geschetste geval een mobiel koopt met 16 GB.

 • Profielfoto
  polansky

  16GB opslaggeheugen en 1GB werkgeheugen, totaal ontoerreikend voor vandaag de dag. Waarom is Apple toch zo gierig en is zij niet bereid om een beetje winst in te leveren voor iets meer customer satisfaction. Wat een enorm korte termijndenken van Apple.

 • Profielfoto
  tomc

  En wat als ze het 16GB model nu gaan verkopen voor €549, dan is het plots wel begrijpelijk. Maar goed de meeste dromen zijn bedrog, het blijft Apple.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik ga eventueel toch voor de 64GB, de 16 is nu ook veel te weinig.

 • Profielfoto
  hatolex

  @polansky,

  Het is voor telefoon, sms, en af en toe een fototje echt ruim voldoende hoor.

  Alleen als je er meer mee wil dan dat koop je gewoon het verkeerde toestel als je er 1 koopt met 16 GB, zo simpel is het.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Even gecheckt; heb zelf nog 45GB aan muziek en 20GB aan foto’s op mijn iPhone staan.

  Jij hebt een iPhone met 128GB geheugen?

 • Profielfoto
  Myquandro

  16GB lijkt mij prima geschikt voor de kopers die Apple Music gebruiken, internetten, bellen, sms’en, mailen en een paar apps willen installeren voor navigatie, openbaar vervoer, etc.
  Als ik in die categorie zou zitten zou ik nu tevreden zijn, maar als 32GB de instap was het gevoel hebben te moeten betalen voor iets dat ik niet gebruik.
  Vanuit Apple bekeken is het niet eens zo dom omdat ze nu meer kopers hebben die voor €100,- extra de 64GB versie kiezen.

  Voor mij maakt het instap model niet uit, ik hoop nog altijd (al zal het waarschijnlijk bij hopen blijven) dat het topmodel nog wat meer opslag capaciteit krijgt (misschien een verdubbeling naar 256GB). In elk geval ga ik bij de 6S (plus) voor de grootste versie want elke keer dat ik naar meer opslag ga kom ik er na een maand of 2 achter dat ik de limiet weer heb bereikt.

 • Profielfoto
  Jobberns82

  Grappig dat iedereen woorden uitspreekt als dom, krenterig etc. Apple is het duurste bedrijf ter wereld met de beste marketing afdeling ter wereld. Denken jullie niet dat zij goed weten wat ze doen?

 • Profielfoto
  strigoi

  Vanaf de iPhone 4 is de opslagcapaciteit al standaard 16GB, dat is al 5 jaar (!) 16GB standaard. 5 jaar verder hebben we een veel betere camera’s, daarmee grotere foto bestanden, full HD en wellicht 4k film mogelijkheden, beelden opnemen met meer dan 240 FPS en apps die veel meer ruimte innemen.

  Het is toch van de zotten dat Apple niet standaard 32GB opslag meelevert. Android fabrikanten doen dit al wel standaard. Smerige manier om ff €100 extra te vangen voor een chipje van hoog uit een €1… Maarja we kopen het toch wel met z’n allen, inclusief mezelf. Smerig, krenterig, maar een briljant verdien model.

 • Profielfoto
  hatolex

  Je bent niet verplicht hoor om een mobieltje van Apple te kopen.

 • Profielfoto
  Mediacj

  Pffh echt waardeloos als dit waar is, dit kan echt niet meer in 2015!
  Alle Android flagships hebben minimaal 32GB.

  Ik heb al jaren 16GB maar begin nu toch echt ruimte tekort te krijgen en ga echt geen 100 euro meer betalen, ik sla deze maar over en zie volgend jaar wel weer, maar ik hoop dat het niet klopt of inderdaad een instapmodel is en de standaard op 32GB komt te zitten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Denken jullie niet dat zij goed weten wat ze doen?

  Wat goed is voor een bedrijf hoeft dat niet te zijn voor haar klanten. Voor Apple is de marge en beurskoers belangrijk, maar voor de consument is dat een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 • Profielfoto
  Jobberns82

  De iPhone heeft als ik me niet vergis, een customer satisfation van 90% of meer. Dus ook op dat gebied denk ik dat ze goed weten wat ze doen. Uiteraard zou iedereen meer opslag of een betere batterij willen. Dit zal ik niet ontkennen. Maar er is een verschil tussen wat marketing technisch goed is voor een bedrijf en wat de consument verlangt

 • Profielfoto
  Zakske

  De iPhone heeft als ik me niet vergis, een customer satisfation van 90% of meer.

  Dergelijke cijfers moet je altijd met een enorme korrel zout nemen. De retention rate van Android ligt tegenwoordig hoger dan die van iOS, wat dus zou moeten betekenen dat gebruikers van Android over het algemeen meer tevreden zijn en minder switchen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Voor eenvoudig gebruik is 16GB meestal wel voldoende. De (schandalig hoge) prijs is nog een klein verbeterpuntje.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  De belangrijkste vraag is: wat gaat de price setting zijn van deze nieuwe iPhones? Gaan ze die overpriced telefoon misschien plots een heel pak goedkoper maken? Dan zou een 16GB wel logisch zijn.
  Ik hoop het in ieder geval want mijn 4S is aan vervanging toe maar ik vrees ook dat het ijdele hoop zal zijn en dat er weer een stevig prijskaartje aan dat nieuwe toestel gaat hangen met een hopeloos klein geheugen van 16GB.

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Het is een beetje jammer van deze discussie.
  Toen ik mijn IPhone 4S let op 8GB ja 8 GB je leest het Goed.
  Iedereen zij te weinig geheugen.
  Je kan niet in iemands portemonnee kijken,ik was blij met mijn iPhone.
  Toch zeg ik dit,16 GB is te weinig

  voor het geen wat ik van plan ben.
  De situatie is nu dat ik sins kort een Apple TV heb gekocht.muziiek op de computer iTunes er op en draaien maar,werkt prima geen probleem.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Het is gewoon marketingstrategie.
  Je biedt de 16GB aan, voor “maar” 100 euro meer heb je 4x zoveel opslag; 64GB.
  Voor nog maar 100 euro meer nog eens 2x zoveel; 128GB.

  Als je begint met 32GB is 64GB “maar” 2x zoveel.

  Kijk maar bij al die aanbiedingen van sites met maandplannen.
  1e keus is te duur: 50 euro/pm voor 1 maand
  2e keus is wat ze je willen verkopen: 30 euro/pm voor 1 jaar
  3e keus is te duur: 45 euro/pm voor 3 maanden.
  Het overgrote deel gaat voor de 30 euro kiezen…

 • Profielfoto
  Macnido

  Een trieste kant van Apple. Geheugen is tegenwoordig super goedkoop maar Apple blijft consumenten ermee belazeren. Niet alleen maar met iPhones, iPads en iPods. Vergeet niet het vastgeplakte geheugen in de nieuwe lijn Mac Mini’s.

 • Profielfoto
  Xcode

  Als je al jaren een iPhone gebruikt, dan is 16GB zo langzamerhand aan de krappe kant. Alles wat ik nu nog verwijder, gaat ten koste van de gebruikservaring. Iedereen die roept ’16GB is toch wel genoeg joh’, moet eens even goed nadenken over het feit dat 32GB opslagcapaciteit slechts enkele Euros/Dollars meer kost. Bedenk dan ook dat het toestel op dit moment vanafprijs van €699 en een uitzonderlijk hoog winstmarge heeft. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de economies of scale bij het verkopen van meer dan 100 miljoen toestellen…

  Apple gaat doorgaans voor de maximale gebruikservaring, maar standaard 16GB opslag is vandaag de dag echt een ondermaatse prestatie voor een “flagship” smartphone. Het gerucht gaat dat de camera in de nieuwe iPhone “6S” 4K videos kan opnemen… bedenk eens hoeveel ruimte die videos gaan innemen. Bovendien is het in het voordeel van zowel Apple als ontwikkelaars dat klanten zoveel mogelijk apps kunnen installeren. Het gaat gelukkig nog maar om geruchten, dus vooralsnog geef ik ze het voordeel van de twijfel.

 • Profielfoto
  puccini

  Vraag me af of veel mensen nog een 16GB variant gaan nemen..

  Heb al jaren 16GB en heb er tot op heden geen problemen mee gehad.
  Je zou eens kunnen beginnen met al die rotzooi welke je toch niet gebruikt er af te gooien !

 • Profielfoto
  hatolex

  Maar veel mensen hebben die apps omdat ze of gratis zijn, of omdat de buurman hem ook heeft.

  Ik zie het ook me heen 3 schermen vol met apps de één nog nuttelozer dan de ander. Of 6 apps waarmee je een foto kunt opleuken.

  Ik kan me niet voorstellen dat het lukt om een foto adequaat te bewerken op een schermpje van een paar vierkante centimeter.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Jongens, met de introductie van App Trimming in iOS 9 is het vrijwel zeker dat het gewoon een 16GB blijft.

  Deels dom overigens; Lijkt mij dat de R&D naar deze functie/techniek gelijk is- of in ieder geval in de buurt komt van de kosten van 32GB i.p.v. 16GB * . Daarbij komt dat het prettiger is voor de gebruikers om meer geheugen te hebben.

  Toch zou ik niet zonder mijn 64GB 6+ willen..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Hatolex: je zou wel dom zijn als je voor telefoneren, smssen en af en toe een fotootje een smartphone koopt. Als je dat doet heb je genoeg aan een ouderwets Nokiaatje
  Als je een iPhone hebt, wil je die ook volledig kunnen gebruiken. Smssen doet vrijwel niemand meer, daarom geven providers dat ook gratis weg

 • Profielfoto
  Caszz

  Ik vind t ook wel flauw/snel verdienen van Apple. Hier op een 5S die dan weer om de haverklap gaat roepen dat ik in m’n instellingen geheugen moet vrijmaken.
  Aan de andere kant houd t m’n telefoon lekker opgeruimd. Je gaat toch maar weer eens je bullshit-foto’s en -apps er af gooien.

 • Profielfoto
  hatolex

  @ MacAanZee,

  Helemaal gelijk, maar als je het nu gewoon een mooi toestelletje vind, dat kan toch.

  En daarbij komt dat in mijn geval de iPhone fungeert als intermediair met mijn hoorapparaat. En dat kan vooralsnog alleen met de iPhone 5 en 6.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Dit meen je niet!
  Hoe gierig kan je zijn.
  Mag mn iPhone dan aub niet in een sweatshop worden gemaakt voor die prijs ?
  Oh nee dat is teveel gevraagd jeez.

  Dan maar een OnePlus 2

 • Profielfoto
  App69

  @ MacAanZee, dat sms’en vrijwel niemand meer doet is nu erover. Het is verminderd dat wel.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik gebruik al jaren een Iphone. Begon met de 4 8gb. Ook nu weer een 16 gb Iphone 6. En ik heb nog 5 gb vrij, Ik heb bewust voor de 16 gb gekozen.
  Geen nutteloze apps, geen muziek (luister ik online indien nodig). Foto’s regelmatig overzetten naar de computer. Het is voor mij vooral een zakelijk communicatiemiddel. Er zijn genoeg mensen die de keuze bewust gemaakt hebben. Zeg niet dat iemand dan dom is.

 • Profielfoto
  Dickdewit

  Heb ook 16 gb. Eigenlijk nooit problemen mee aangezien ik mijn foto’s op harde schijf zet en ik eigenlijk geen spellen speel. Muziek online luister. Maar toch blijf ik het wel achterlijk vinden dat ze niet gewoon bij 32gb beginnen.

 • Profielfoto
  bjel

  Interessant; ik zie dat er in de comments weinig ingegaan wordt op het argument dat de cloud steeds belangrijker wordt. Voor mij was het reden om voor een 16GB 5S te gaan. Ik heb er geen spijt van, maar als ik de comments lees zijn er andere ervaringen?

  Daarnaast ben ik nog altijd niet overtuigd van de camera in de iPhones. Je kan er hele behoorlijke plaatjes mee schieten, maar ik vraag me af hoe gedacht wordt over het creëren van gigantische bestanden (hoge FPS-filmpjes, veel MegaPx), gemaakt door een minuscuul lensje en met veel softwarematige correctie. Ik neem voor fotomomenten graag mijn DSLR mee met mooi glas, wat per mb veel meer kwaliteit levert.

  Ik zou liever de nieuwe Sony A7(xx) kopen voor fotografie, als ik dan toch geld uitgeef aan een apparaat dat goeie foto/video moet maken (en alle connectiviteit heeft).

  Kortom: wat verwachten we van nieuwe iPhones?:-)

 • Profielfoto
  Sara Lins

  Good article, but I have my Iphone 5s and do not change it for nothing.

  Sara Trader Lins