Tip: versiebeheer met iCloud en OS X

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Een goed verborgen functie van iCloud die maar zelden wordt uitgelicht, is versiebeheer. Apple’s cloud heeft net als Dropbox de mogelijkheid om oudere versies van documenten en bestanden te herstellen, het werkt als Time Machine op OS X.

Applicaties die versiebeheer via iCloud ondersteunen, tonen de mogelijkheid om vorige versies van bestanden of documenten te laden in het menu ArchiefVorige VersieBlader door alle versies.

Voorwaarde is dat de bestanden in iCloud zijn bewaard en de applicatie versiebeheer ondersteund. Apple’s eigen apps zoals Pages, Keynote en Number ondersteunen de functionaliteit in OS X 10.10 Yosemite en nieuwer. Bij applicaties van derden ontbreekt ondersteuning helaas vaak nog.

De interface van iCloud-versiebeheer lijkt op die van Apple’s eigen back-up service Time Machine, maar dat hoeft niet ingeschakeld te worden om dit te laten werken. Onbekend is hoe lang bestanden bewaard blijven, wij konden bij Pages-documenten in ieder geval meer dan een jaar terug.
icloud-versiebeheer-0

icloud-versiebeheer-1-crop
Klik/tap voor grotere afbeelding.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Top tip, had geen idee dat dit in iCloud verwerkt zat!

 • Profielfoto
  Xcode

  Dit kon toch ook al in Mountain Lion zónder iCloud ondersteuning? Wat is het verschil?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat het nu niet meer vanuit Time Machine, maar uit iCloud komt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Onbekend is hoe lang bestanden bewaard blijven, wij konden bij Pages-documenten in ieder geval meer dan een jaar terug.

  En dáárom komt deze meuk mn huis dus niet in:-D

 • Profielfoto
  essiw

  Om versies in te zien moest je dan wel eerst time machine openen, maar je back-up schijf hoefde niet aan te staan, dus het was waarschijnlijk altijd al zo, maar stond het op een andere plek.