Speedtest: Note 5 geen partij voor iPhone 6

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De nieuwe Samsung Galaxy Note 5 laat met maar liefst 8 cores en 4GB RAM de iPhone 6 verbleken, nouja op papier dan. Het toestel van Apple blijkt ondanks zijn bescheiden dual core en 1GB RAM nog steeds sneller dan het vlaggenschip van Samsung.

YouTuber DMX heeft de snelheid van de toestellen getest met een aantal apps en games. De Note 5 en iPhone 6 gaan in eerste instantie gelijk op, maar de iPhone 6 trekt een eindsprint en is uiteindelijk 17 seconden sneller.

De eerste keer weten de Note en iPhone de apps even snel te openen, maar in de tweede ronde moet de Note iedere app opnieuw laden omdat deze helemaal afgesloten wordt en niet bevroren en in het geheugen bewaard blijft. Voor een toestel met 4GB RAM is dat op zijn minst vreemd te noemen.

Altijd weer TouchWiz

Doordat apps telkens opnieuw starten, zal de Note 5 bij dagelijks gebruik trager aanvoelen dan de iPhone 6, die inmiddels bijna een jaar oud is. Volgens DMX is TouchWiz de boosdoener, dat zou apps meteen na het switchen afsluiten om accu te besparen. Toch lukt het de iPhone wel om een goede accuduur neer te zetten en apps in het geheugen te houden.
galaxy-note5-index-spen
De TouchWiz-schil lijkt een blok aan het been van Samsung, de interface krijgt in reviews vaak kritiek en kan zelfs met 4GB RAM geen potten breken. Geoptimaliseerde software vs. krachtigere hardware: voorlopig is het 1 – 0.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Qapla

  Probleem was al zo bij de galaxy s6. Te agressieve ram management.
  Maar met een custom rom ook TouchWiz based was dit probleem verholpen.

 • Profielfoto
  Kees123

  Toch wel vermakelijk om dit altijd weer te zien. Al heb ik een filmpje gezien van de Note 5 en de iPhone 6 Plus waarbij de iPhone wel zijn meerdere moest erkennen. Als eigenaar van de iPhone 6 Plus vind ik toch wel jammer dat de iPhone 6 sneller is dan de 6 Plus. Ondanks dat de iPhone 6 Plus alsnog erg snel en de meeste tijd soepel loopt, is ie toch echt wel wat trager dan de iPhone 6. Ook qua RAM komt de iPhone 6 Plus veel meer in de problemen vanwege het scherm met de hogere resolutie. Voor de grotere broer met een meerprijs mag je toch wel wat meer kracht verwachten, iets waar Apple helaas geen onderscheid in maakt.

 • Profielfoto
  Renzsz

  Is deze vergelijking niet net zo nutteloos als de specs vergelijken? In the real world open je apps gewoon wanneer je ze nodig hebt en ook op de iPhone worden programma’s af en toe volledig afgesloten als je andere programma’s gebruikt. Als deze test met nog eens 10 ‘zware’ spellen werd gedaan krijgen we een heel ander resultaat.

  Oftewel spijkers op laag water zoeken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ondanks dat de iPhone 6 Plus alsnog erg snel en de meeste tijd soepel loopt, is ie toch echt wel wat trager dan de iPhone 6. Ook qua RAM komt de iPhone 6 Plus veel meer in de problemen vanwege het scherm met de hogere resolutie.

  Dat is toch gewoon een beproefde tactiek die door zo goed als alle fabrikanten toe wordt gepast? In de 6S mikken ze 2GB RAM en een snellere processor, waarna Tim Cook mag vertellen dat deze iPhone zoveel beter en sneller is dan de vorige versie. Vervolgens moet je weer een nieuw exemplaar kopen om gebruik te kunnen maken van alle coole, nieuwe features. Uiteraard hadden ze in de 6 en 6 Plus al 2GB RAM kunnen stoppen, maar dan is er weinig reden om te upgraden.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik vind dit soort vergelijkingen juist een beter beeld geven van de prestaties in het dagelijks gebruik. Immers, het gevoel van snelheid van een smartphone wordt met name bepaald door het snel kunnen openen en switchen tussen apps.

  En dan wordt de vergelijking nog gedaan met een iPhone 6 met iOS8. Zelfs met de huidige beta kun je merken dat het geheugen management van iOS9 nog beter werkt dan met iOS8.

  Ik heb op mijn iPhone 6 al gemerkt dat apps veel langer in het geheugen gereed staan en apps minder snel worden afgesloten, en dat met 1Gb RAM! Kun je nagaan hoe de iPhone 6S straks presteert met 2Gb RAM (overigens zie ik dit nu al op mijn iPad Air 2).

  Overigens is het al lang bekend dat Samsungs aanpassingen aan Android met bovendien de ‘zware’ Touch-Wiz interface geen goede combinatie zijn. Tel hierbij een scherm met onnodig veel pixels en het is niet moeilijk om in te zien dat Samsung met 4Gb RAM niet voor elkaar krijgt wat  met 1Gb RAM lukt.

 • Profielfoto
  iMad

  De test is alleen maar interessant totdat ze Angry Birds voor de 2de keer opstarten. Als je kijkt dat de iPhone net zo snel als de Note 5 dan zeg ok de Note 5 valt tegen.

  Wat gebeurt er al je meerdere verschillende programma’s opstart voor de eerste keer. Blijft de snelheid dan gelijk.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Zakske

  Met alle respect, maar we leven wel in 2015. Tegenwoordig zijn er enorm veel goede budget telefoons waar je de helft minder voor betaald en echt niet zoveel minder zijn. Dan mag Apple toch niet gaan leunen op dat ene gigabytje aan RAM wat je nalaat om erin te stoppen. Voor de prijs die je ervoor betaald mag je gewoon het maximale verwachten wat Apple te bieden heeft. Apple moet oppassen dat ze niet ten onder gaan in hun eigen arrogantie en moeten werkelijk alles wat ze te bieden hebben in de 6S stoppen, want anders worden ze echt aan alle kanten voorbij gelopen dit jaar. Op dit moment kan je nog leunen op je positieve en populaire reputatie, maar die zal met de jaar afnemen en voor je het weet zit je in de positie waarin BlackBerry nu zit.

 • Profielfoto
  Zakske

  Met alle respect, maar we leven wel in 2015.

  Hey; ik schets hier enkel de wijze waarop er bij Apple blijkbaar wordt gedacht, wat absoluut niet wil zeggen dat ik het ermee eens ben. Voor mij is het al enige tijd duidelijk dat de gebruiker niet meer centraal staat, maar wel de brutowinstmarge van 40% en de beurskoers.

  Kijk maar naar het lulverhaal van Phil Schiller waarom 16GB genoeg is voor een iPhone. Als je meer ruimte nodig hebt moet je maar iCloud gebruiken. Alsof elke maand een bedrag aan Apple betalen beter is dan 32GB aan opslagruimte… dacht het niet.

  Mij maakt het geen bal meer uit, ik ben al een tijd overgetapt op Android.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Zakske,

  en dan nog vind je het nodig om wat te komen trollen. Respect….

  Wat doen de andere fabrikanten dan? Elk jaar dezelfde telefoon uitbrengen omdat ze aan de max zitten?

  De vergelijking met Note5 laat gewoon zien dat de specs er niet altijd toe doen.

  Wat betreft de 16gb. Heb nu een iPhone6 met 64 gb omdat ik de 16gb te weinig vond, klaar. Zou deze ook gekozen hebben indien de standaard 32gb was.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  En dit is precies wat de meeste Samsung gebruikers niet willen geloven. Als verdediging gebruiken ze altijd ‘Apple geeft te weinig hardware voor z’n prijs’ en ‘voor dezelfde prijs heb je bij Samsung veel betere hardware’ etc. Eindelijk weer een stukje bewijs dat die verdedigingen nergens op slaan.:)

 • Profielfoto
  The Jesus

  Wow! this is amazing!
  17 seconds! So I can train 1 minute more on my abfab when I use it 5 times. !:confused:

 • Profielfoto
  Wauters

  Voor mijn part steekt Apple er opnieuw 512 MB in maar geef ons aub standaard 64 Gb opslagruimte!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Tja. Ga maar eens 12 browsertabs tweemaal achter elkaar af. Dan wint Android weer omdat Safari vrijwel constant alle tabs moet herladen en Chrome op Android niet.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Wie heeft er in godsnaam 12 browsertabs open staan op zijn mobiel EN wisselt continu tussen deze 12 (!!!) tabs. Dat doe ik niet eens op mijn MacBook, een non argument dus.

  feit is dat uit testen blijkt (http://www.nu.nl/weekend/4113826/duurtest-iphone-6-galaxy-s6-en-one-m9-half-jaar.html) dat de software van Samsung gewoon zorgt voor een minder fijne gebruikservaring op lange termijn dan de sofware van Apple (op gebied van consistent presteren, accuduur etc etc).

  Hoe snel apps openen, hoeveel tabs ik kan wisselen zal mij een worst zijn. Ik wil gewoon dat mijn telefoon doet dat hij moet doen, elke dag, jaren lang, zonder al teveel irrtaties.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Macfannijmegen: Dat zullen net zo veel mensen zijn als mensen die binnen 2 minuten een tiental apps twee keer moet starten.

  Maar uiteindelijk had ik dat extreme voorbeeld niet eens hoeven geven. Safari herlaadt namelijk vaak al bij wisselen tussen TWEE(!!!!!!!!!) tabs. Echt ongelofelijk kut als je in tab 1 een formulier invult, en tijdens het invullen iets op moet zoeken in tab 2. Als je dan teruggaat naar tab 1 kun je alles weer opnieuw invullen …

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Verder zal het aan m’n reet roesten of Samsung een kloteervaring heeft of niet. Ik wil gewoon dat mijn Mac, iPad, iPhone en Apple Watch goed werken zonder dat ik daarbij vergelijkingen moet maken met Samsung en moet denken: “Goh, het kan nóg slechter dus eigenlijk moet ik blij, ondanks dat het beter kan en moet.”

  Hou toch op zeg …