Skylake: nieuwe Intel-chips met grafische spierballen

4 reacties

MacBooks en iMacs zijn nu nog voorzien van een Intel Broadwell-chip, maar de opvolger is bijna klaar en heet Skylake. Vandaag onthulde Intel de eerste details over zijn nieuwe chips die in toekomstige Macs zullen zitten. Vooral de grafische prestaties gaan omhoog.

De nieuwe Skylake-chips kunnen maar liefst drie 4K-schermen op 60 Hz aansturen. De chips zijn ook zuiniger en dat is bevordelijk voor de acuuduur van MacBooks. De algehele snelheidswinst is bescheiden.

Zuiniger, niet zoveel sneller

Hoewel de grafische prestaties een boost van meer dan 30 procent krijgen, is de verwachte algemene snelheidswinst beperkt. Skylake zal ongeveer 10 procent snellere algemene prestaties opleveren. De accu van een laptop zou door Skylake wel anderhalf uur langer meegaan.

Snellere graphics door truc

Het probleem van geïntegreerde graphics is dat deze het RAM-geheugen met de rest van het systeem delen, dat is niet zo snel als een losse videokaart met eigen geheugen. Om dit te compenseren heeft Intel “Lossless Render Target Compression” bedacht. Dat comprimeert grafische data voordat het naar het RAM geschreven wordt. De snelheidswinst is ongeveer 11 procent.

skylake-specs
Drie keer 4K.

Thunderbolt 3 over USB-C

De 12-inch MacBook kreeg als eerste Apple-computer ooit een USB C-poort, maar daar blijft het niet bij. In juli werd al bekend dat Thunderbolt 3 met een USB-C stekker gaat werken. Skylake heeft ondersteuning voor Thunderbolt 3, dus Apple kan er voor kiezen om de volgende generatie MacBooks met Thunderbolt 3 over USB-C uit te rusten.
thunderbolt3

Later dit jaar in de Mac

De details over het nieuwe platform werden vrijgegeven tijdens het Intel Developer Forum, maar Skylake wordt in september pas officieel aangekondigd. De nieuwe chips worden eind dit jaar in nieuwe Macs verwacht. Meestal krijgt de MacBook Air als eerste een vernieuwing.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Ik zeg als eerste de mac book pro, omdat deze nog steeds op de 2 jaar oude haswell techniek werkt. Bij de broadwell chips zijn er geen 4 core H processoren in de line-up. Dus hopelijk voor de kerst, kan hij nog onder de boom

 • Profielfoto
  joram

  De niet-Retina iMacs doen het anders ook al 2 jaar met hetzelfde binnenwerk:) Van mij mogen die ook wel eens een nieuwe CPU en (vooral) GPU krijgen. nVidia is ten slotte alweer 2 versies verder (de 7xx-serie zit nu in de iMac, en de 9xx-serie is alweer een tijd uit)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Meer batterijtijd is welkom, maar heb daar niet direct klachten over met mijn huidige MBP op SSD. Brute snelheidswinsten zijn daarentegen iedere generatie welkom. Jammer dat dat er dus niet in zit.

  En o ja: dat gedonderjaag met die poorten mag de komende 15 jaar wel eens uit zijn. Ik investeer me blauw in adapters die ik met iedere nieuwe nieuwe laptop ook meteen kan mee verkopen omdat de volgende weer andere nodig heeft. Ik heb momenteel voor €190 aan adapters (dual link, ethernet, vga, dvi) die ik dus zometeen weer kan weggooien.

 • Profielfoto
  maconly

  Kan apple hun producten weer dunner maken want accuduur daar doen ze in cupertino niet aan.