Shootout: Pebble Time vs. Apple Watch

Door: Raymon Mens - 68 reacties

Toen de Apple Watch de fabrieken nog niet had verlaten, lanceerde Pebble een nieuwe smartwatch. De fabrikant die met enorm succes op Kickstarter begon, bracht via het crowdfundingplatform de Pebble Time uit, met kleuren e-inkscherm.

Ik (Raymon) liep een week met zowel de Pebble Time als Apple Watch rond om ze te vergelijken. Niet op harde specs, want dat zou appels met peren vergelijken zijn, maar wel op gebruiksgemak en dagelijkse nuttigheid. 

De specs

De technische specificaties van de smartwatches zijn onvergelijkbaar en doen er in deze shootout eigenlijk niet toe, voor de liefhebber zijn dit toch de belangrijkste eigenschappen op een rij.

 • Gewicht
  Pebble Time: 42,4 gram
  Apple Watch Sport – 42mm: 70 gram
 • Scherm
  Pebble Time: 1,25-inch 168×144 pixels en 64 kleuren e-ink
  Apple Watch: 1,5-inch OLED-touch 312×390 pixels en miljoenen kleuren
 • Sensoren
  Pebble Time: Accelerometer, kompas, lichtsensor
  Apple Watch: Accelerometer, hartslagmeter, kompas, lichtsensor
 • Waterdicht?
  Pebble Time: Tot 30 meter
  Apple Watch: Tot 30 minuten op een diepte van 1 meter
 • Nederlandse prijs
  Pebble Time: ‚ā¨ 249,00
  Apple Watch Sport – 42mm: ‚ā¨ 469,00

Installeren en koppelen

Zowel de Pebble als Apple Watch hebben een companion-app die de horloges aanstuurt. Het koppelen van de horloges gaat bij beide smartwatches zonder problemen, maar de Pebble nam meer tijd in beslag omdat de app voor zaken als je locatie en het doorsturen van notificaties toestemming moet vragen. De Apple Watch kan profiteren van de integratie met iOS en neemt alle gegeven permissies automatisch over.

watchpebble-koppel
Terwijl de Pebble om toestemmingen vraagt, gaat de Apple Watch al personaliseren.
 • Winnaar: Apple Watch

Gebruiksgemak

Leesbaarheid
Het scherm van de Pebble is altijd aan, dat is fijn. De Apple Watch gaat pas aan als je je pols draait en dat gaat 9 van de 10 keer goed, maar die ene keer dat het scherm niet aangaat is vervelend. Vervelender is het gebrek aan leesbaarheid van de Pebble. Het e-ink scherm heeft weinig contrast en ik kon ook na een paar dagen niet wennen, het bleef niet prettig om af te lezen. Met de backlight aan gaat het beter, maar die laat zich moeilijk activeren. Alleen heel heftig schudden met je pols of op een knop drukken laat de backlight met wat geluk branden. Niet aan te raden om in het openbaar te proberen.

Opvallend is dat het scherm van de Pebble buiten pas echt tot leven komt. Als het zonlicht het scherm aanlicht, is het ineens wel leesbaar. Tijdens het lunchen de volle zon blijft de Pebble verrassend goed leesbaar, terwijl de Apple Watch last kreeg van reflecties.

pebble-vs-watch-scherm
Pebble Time en Apple Watch binnenshuis.
pebble-vs-watch-scherm-vollezon
Pebble Time en Apple Watch in directe, volle zon.
 • Winnaar: Apple Watch

Snelheid
Bij zowel Apple als Pebble liep ik regelmatig tegen laadschermen aan. De Pebble toont apps over het algemeen binnen 1 tot 2 seconden op het scherm. De Apple Watch toont soms dubbele laadschermen, eerst bij het opstarten van een app en ook bij het laden van content in apps.

De loader van de Apple Watch laat zich graag zien.
De loader van de Apple Watch laat zich graag zien.
 • Winnaar:¬†Pebble Time

Bediening
Beide horloges hebben hun eigen manier van bedienen. Pebble heeft vier knoppen en geen touchscreen. De Apple Watch heeft een touchscreen, digital crown, force touch en dedicated knop die het contacten-menu oproept.

pebble-vs-watch-zijkant
Vier knoppen vs. Twee knoppen.

Het klinkt misschien gek, maar de eenvoud van de Pebble werkt hier in zijn voordeel. Na even wennen sprint je met de knoppen door de menu’s heen en fysieke objecten zijn, drukte ik nooit¬†mis. Bij de Apple Watch tikte ik¬†nog wel eens naast een app of knop op de kleine objecten het 1,5-inch scherm. Force Touch is in theorie leuk, maar het is onduidelijk wanneer je het kan gebruiken. Vooral de terug-knop in menu’s is soms lastig te raken.

 • Winnaar: Pebble Time

Accu
Geen verrassingen hier. De Apple Watch moet zeker bij workouts iedere avond aan de lader, terwijl de Pebble in de 7 dagen die ik het horloge gebruikte, slechts twee keer aan de lader hoefde.

 • Winnaar:¬†Pebble Time

Software

Interface
De interface van de Apple Watch en Pebble Time verschillen als dag en nacht. De Apple Watch focust op drie schermen: de wijzerplaat met complications, het app-scherm en glances. Pebble heeft een wijzerplaat, de timeline en een menu met instellingen en apps onder elkaar.

De Apple Watch zet een betere en nuttigere interface neer. Door de complicaties is standaard meer informatie zichtbaar zonder het scherm of knoppen aan te raken. De timeline van de Pebble sorteert informatie, notificaties en afspraken handig onder elkaar, maar kan niet op tegen de complications en glances van de Apple Watch. Ander kritiekpunt: Pebble is alleen in het Engels.
interface-watch-001

pebble-interface
Excuus voor de crappy foto’s. Het screenshot-commando van Pebble is in een laatste software-update gesneuveld. De fabrikant had geen update klaar voordat dit artikel gepubliceerd werd.
 • Winnaar: Apple Watch

Notificaties
Beide horloges doen een prima taak in het weergeven van notificaties, maar alleen via de Apple Watch kan gereageerd worden op notificaties door middel van dictatie, een emoji of andere opties per app. De Pebble mist dit op iOS volledig omdat iOS de mogelijkheid niet biedt.

Op de Pebble komen álle notificaties die ook op je iPhone komen binnen, het is niet mogelijk om selectieve notificaties te sturen. Dat maakt het al snel een irritant actieve buzzer om je pols die ook alle Tweets, Facebook-berichten en meer doorgeeft. De Apple Watch laat je per app kiezen welke notificaties instellen, dat werkte prettiger en leidde niet zoveel af.

 • Winnaar: Apple Watch

App Store

Zowel op de Pebble als Apple Watch waren apps het onderdeel dat ik het minst gebruikte. De notificaties, glances en timeline waren in principe voldoende voor dagelijks gebruik, maar soms is even in de app store grasduinen ook lekker om handige apps te ontdekken.

De App Store van Pebble is in absolute aantallen waarschijnlijk beter gevuld, maar kwalitatief vielen apps vaak tegen. Veel grote Nederlandse namen ontbreken en de meeste apps zijn nog in beta of ondersteunen het kleurenscherm of de timeline nog niet. Uiteindelijk waren Swarm, Runkeeper, Treble (Twitter-alternatief), Buienalarm en Mail for Pebble de meest nuttige toevoegingen aan de Pebble. Op de Apple Watch zijn veel meer grote namen aanwezig die ook voor Nederlanders nuttig zijn.
appstore-pebble-watch

 • Winnaar: Apple Watch

Sport & Fitness
De Apple Watch laat Pebble hier alle hoeken van de kamer zien. De ingebouwde hartslagmeter zorgt voor nauwkeurigere statistieken en de ingebouwde activiteit- en fitness-app zorgt ervoor dat het out of the box werkt. Voor Pebble zijn wel fitness-apps beschikbaar, maar alleen na¬†handmatige installatie en activatie. De Apple Watch heeft alles centraal, terwijl ik voor vergelijkbare functionaliteit op de Pebble twee accounts bij verschillende diensten moest aanmaken. De Apple Watch is een betere ‘coach’ en geeft door de dag heen updates over je fitheid. De Pebble blijft stil.

pebble-fitness
Runtastic en Activity counter op Pebble Time.
Activiteit- en workout-app op Apple Watch.
Activiteit- en workout-app op Apple Watch.
 • Winnaar: Apple Watch

Dagelijks gebruik

Draagcomfort
Zowel de Apple Watch Sport als Pebble Time worden met een degelijk bandje geleverd dat stevig zit. De horloges pasten prima om mijn (gemiddelde mannen) pols en zijn niet te zwaar. Een ergernis aan de Pebble was het erg luide en krachtige trilsignaal dat het hele horloge laat trillen. De Apple Watch hoor je niet trillen en heeft een subtieler signaal dat alleen een de onderkant van het horloge voelbaar is.

 • Winnaar: Apple Watch

000-watchpebble-tuintafel
De broekzaktest
De Pebble en Apple Watch zorgden ervoor dat ik mijn telefoon veel minder vaak uit mn broekzak hoefde te vissen. Voorheen ruim 6 en bij het dragen van de Pebble  nog 3 keer per uur, maar met de Apple Watch 1 tot 2 keer. Het antwoorden van berichten met Siri, emoji of standaard-antwoorden gaat prima en Siri laat zich op de  Watch van haar beste kant zien. Helaas hebben nog niet alle apps ingebouwde interactieve notificaties en een lange reactie op een e-mail valt niet te dicteren.

 • Winnaar: Apple Watch
wacht-antwoord-001
Berichten direct beantwoorden op de Apple Watch.

Eindstand

We hebben een winnaar: Apple Watch: 8 – Pebble 3. Maakt dat de Pebble Time kansloos? Nee, het apparaat ademt simpelheid, de bediening is eenvoudig en de software kan precies genoeg om nuttig te zijn. Die simpel­heid¬†is echter ook de grootste beperking van het apparaatje.¬†Voor 250 euro heb je een notificatiemachine, agenda en hardloop­maatje dat lekker om¬†je pols zit, maar meer hoef je er niet van te verwachten. Met zijn Watch laat Apple zien hoe alles perfect ge√Įntegreerd kan worden.

Je gaat de Apple Watch pas waarderen na een week met een Pebble gelopen te hebben.

Reacties

68 reacties
 • Profielfoto
  Thijs.w

  Mooi artikel Raymon! Nu weet ik de grote verschillen tussen de apparaten een stuk beter. Bedankt.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Ik kan d’r niets aan, zal wel niet objectief zijn, maar de Pebble ziet eruit alsof ie uit 1985 is…:razz:

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Ik kan er niets aan?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik loop sinds dinsdag met een Pebble (geen time), en ik ben verbaasd over het feit dat ik zo snel aan het ding gewend (of zelfs gehecht) ben geraakt.

  Voor minder dan 120 euro is de originele Pebble echt een absolute aanrader. De eenvoud maakt hem beter bedienbaar dan je in eerste instantie – door het gebrek aan touch – zou verwachten. En eigenlijk is die eerste Pebble gewoon precies zoals Pebble moet zijn en blijven.

  Natuurlijk op het gebied van grote apps zal de Apple Watch het absoluut winnen. Maar dan praat je ook over een prijsverschil van 300 euro (!).

  Ik bedien iTunes met de Pebble, ontvang aanwijzingen van Google Maps, gebruik het met Runkeeper, bedien de GoPro er volledig mee, krijg elk kwartier een weer-update en loop nu al 3,5 dag met een smart watch zonder deze te hoeven laden.

  En wie weet komt die Apple Watch in een latere versie er ook nog wel eens. Maar voorlopig is het Pebble die me over de streep trok.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Apple Watch sinds 4 dagen ingeruild voor een Pebble Steel en nog geen seconde spijt gehad. Dit is geen gadget maar een functioneel horloge. Als ik getest zou hebben, zou de uitkomst echt anders zijn!

  P.S. de Apple Watch is al weggegeven

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  Heb vandaag in Rijsel mijn apple watch sport gaan ophalen en ben enorm verbaasd over dit hebbeding . Zo mooi en uitgebreid. Draagcomfort is ook super en ben enorm benieuwd naar het verdere gebruik in de toekomst want eerste indruk is super positief

 • Profielfoto
  koolenboer

  @KarelWillem en je hebt de pebble voor een mooie prijs kunnen kopen ‚ėļÔłŹ
  Ik ben dus overgeschakeld van een pebble naar een pebble time. Het bedieningsgemak, de batterij duur en apps als netamo en leaf laden super snel! Ben zelf er content met mijn pebble time!

 • Profielfoto
  donut

  Natuurlijk is het scherm van het Apple horloge mooier, maar daar betaal je dus voor in het batterij verbruik. Voor de rest vnl software voordelen van de Apple tov de Pebble wat niet zo verrassend is als daar een groot team van Apple hard voor heeft gewerkt. Over een paar jaar is de Apple watch wellicht echt goed.
  Wat me nog steeds verbaasd is dat ze bij Apple niets hebben kunnen verzinnen om het ding echt zinvol en daarmee nuttig te maken. Moet ik nu ook de hele tijd mijn hartslag in de gaten houden? Wordt ik daar wijzer van? Volgens mij merk ik het vanzelf als mijn hartslag het niet meer doet… in de tussentijd is waarschijnlijk de accu van de Applewatch gewoon weer eens op.
  Zelfs eens stilstaande klok geeft tenminste nog twee keer per dag de juiste tijd.

 • Profielfoto
  oblomov

  Ik kan er niets aan?

  doen :evil:

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Ik snap niet dat zoveel mensen blijven hangen in dat batterijduur argument.

  Ik doe elke avond mijn horloge af, dat deed ik met mijn Seiko Kinetic en doe ik nu nog steeds met mijn Apple Watch.

  Het kost met 5 seconden om die magneet achterop het horloge te klikken, echt zo snel gaat het.

  Daarnaast hou ik altijd 30 tot 50 procent accucapciteit over, zelfs als ik 3 a 4 uur weg ben geweest op de racefiets. En ben ik langer weg op de fiets, wil ik daarna toch bij laden, dan is hij in de tijd dat ik douche en omkleed alweer 25 tot 50 % voller.

  Ik was bang voor de accduur, door alle verhalen, maar heb ervaren dat het echt geen punt is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ben niet altijd op een plek dat ik ‘s-avonds mijn horloge af zou willen doen. Ofwel: soms duren de dagen langer dan dat Apple vind dat mijn dag moet duren.

  Het is al lastig genoeg dat je een iPhone hebt die het bij regelmatig gebruik krap een dag volhoudt. Daar heb je nu dus een horloge met hetzelfde gemak bij.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Helemaal eens met @Macfannijmegen!
  @KarelWillem Maak je geen zorgen, de AppleWatch houd het ZEKER ook een hele lange dag vol. Het is niet juist wat je zegt, dat het krap is. Dat heb ik nog nooit mee gemaakt. De batterij is meestal >50% vol (ik kijk net, hij staat nu op 58%). En ik was vanmorgen om 7:00 op. Verder merk ik dat mijn iPhone ook meer batterij duur over heeft aan het eind van de dag, dus dan is dat probleem ook gelijk opgelost voor je!;-)

  Ik snap ook niet wat het probleem is van de batterijduur. Ik zou een horloge ook niet ’s nachts om willen houden. Zoals ik al zei heb ik vaak 50-65% batterij lading over!!

  Bij bediening zou ik het minimaal op gelijk spel zetten. De enige reden dat de bediening van de Pebble nog redelijk lukt is omdat er weinig functies/instelmogelijkheden op zit. Als ik kijk wat de AppleWatch kan dan is de besturing heel goed, mede ook door touchscreen en force touch.

  De snelheid van het laden valt me in de praktijk mee. Maar zo nu en dan is het inderdaad wat lang. Maar met de upgrade naar 2.0 zal ook dat beter zijn. Je koopt toch niet de Pebble omdat je de komende 1-2 maanden bepaalde apps 1-2 seconden sneller kunt laden?

  Overigens, het is wel duidelijk dat er bij OMT pebble freaks zitten.;-)
  Misschien is het een idee om de AppleWatch met een echte concurrent te vergelijken (LG en Samsung)?!;-)

  Overigens erg leuk verder hoor zo’n artikel.

  PS Het Apple event is op 7 september hoor ik net.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik maak me zeker geen zorgen.:) Na 3 dagen en 10 uur intensief gebruik loop ik nog lekker rond met een horloge met prik erin.

  Die ik gewoon naast mijn bed leg, zonder daar een kabel te moeten hebben.

  Laat ik even duidelijk vooropstellen dat ik de Apple Watch een fantastisch ding vind hoor. Alleen heb ik er nog geen (minimaal) dikke 400 euro voor over.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Als je hem toch niet wil, waarom ga je dan onderbouwen dat het voor jou niet handig zou zijn om een AppleWatch te hebben? Je wil gewoon even lekker negatief doen?

  Ik wou ook even jou “beeldvormende” stelling weerleggen. Het is een beetje een typische stelling die ik wel vaker hoor van mensen die dit ook weer ergens anders hebben gelezen of hebben gehoord van andere mensen die zelf ook geen AppleWatch hebben.
  Het is gewoon onjuist.

  En, waarom zou je een “gewoon” horloge willen vergelijken met een smart watch. Ter vergelijk,…mijn opa gebruikte een telefoon, die hoefde je nooit op te laden, …je pakte de hoorn op, en je kon direct praten of het nummer draaien. Wat een achteruitgang die smartphones,…je moet ze iedere dag laden.

  PS rectificatie van eerdere melding, het gaat om event in week van 7 september. Het is nog niet zeker welke dag. Hoewel ik nu inmiddels ia hoor spreken over 9 september.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik heb geen bij beide, maar ik kan wel zeggen dat ik de Apple Watch gelikt en stijlvol vind en de Pebble Time maar lelijk en goedkoop vind ogen.
  Al zouden de functies van de Time nog zo veel beter zijn, dan zou ik nog voor de Apple Watch gaan, alleen omdat hij hele dagen aan mijn pols hangt en dan wil ik wel dat het een beetje mooi is. Dat heeft Apple heel goed door volgens mij.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ben blij dat ik de Pebble heb kunnen opbergen. In vergelijking met mijn Watch is hij lelijk, het scherm lijkt wel uit de pre-historie. Qua bediening moest ik het 1ste uur wennen, maar als je de mogelijkheden bekijkt wint de Watch op alle vlakken. Nu nog een update naar OS2 en ik ben weer heel blij.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Knap stukje tekst Raymon, heel erg leuk en interessant! @UtregCity, daar moet ik je inderdaad een beetje gelijk in geven ;-). @KarelWillem, de Pebble is in prijs/kwaliteit inderdaad beter dan de Time heb ik al wel vaker gehoord :-). En de knoppen zijn perfect ge√Įntegreerd, het werkt snel en netjes, al zijn er uiteraard ook niet zo heel veel functies. Voor veel mensen is het genoeg als ze wat notificaties krijgen en nog zo wat kleine dingetjes, dan is de Pebble perfect, want het zou inderdaad nogal zot zijn om een extra ‚ā¨300 te betalen als je er toch niks extras mee zou doen :D. @donut, alsjeblieft niets zeggen over dat batterij-gedoe, de batterij komt perfect de hele dag door, heb nu nog 58% (ben wel pas om 11:35 opgestaan) en heb nog maar 1X op 3 weken een 10%batterijmelding gekregen. Als ik mijn Apple Watch uit doe, leg ik hem in zijn verpakingsdoosje waar ik de kabel ingeboord heb, dus ik leg hem gewoon op mijn nachtkastje (zoals men met elk uurwerk doet) en zonder iets extra te doen, laadt hij op, punt uit gedaan.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Ahja @donut, ik weet niet wat jij begrijpt onder nuttig, maar als je miljoenen mensen meer kan laten bewegen, en die mensen ook een persoonlijke coach geeft om hun grenzen te verlegen in gezonde maten, vind ik dit toch al wel redelijk nuttig, ik ga nu niet even alles opnoemen wat ik er nuttig aan vind, maar zeg jij eens even wat jij dan “nuttig” zou vinden? Aangezien je ‘m overduidelijk niet hebt vraag ik me af waarom je er over oordeelt? @Macfannijmegen inderdaad!!!

  @KarelWillem haha, kom kom de accu van de Apple Watch is uitstekend, en die van mijn iPhone? Ik speel gemiddeld 3 uurtjes VainGlory per dag dus opladen moet ie sowieso overdag ;-). En ahja, moet ik mij zorgen maken omdat ik mijn horloge op mijn zelfgemaakte stand leg en er een kabeltje onder ligt?:D

  @Swiftly ik gis dinsdag 8 september, een woensdag zou mij namelijk verbazen

  @wensink, dat is uiteraard weer zoiets persoonlijk :p, jij loopt er al eens graag trendy bij, een ander kan het niet boeien, al is er inderdaad een zeer grote kloof tussen beiden modellen, iemand had ook nog gezegd dat je de Apple Watch met zijn concurrenten moest vergelijken van Samsung en LG, sinds wanneer zijn zij concurrentie??? De Apple Watch en Pebble (Time) zijn eigenlijk amper te vergelijken, het zijn 2 totaal verschillende categorie√ęn, de ene heeft liever de Apple Watch, de ander de simpele en eenvoudige Pebble

 • Profielfoto
  koolenboer

  Waar we op dit soort forums nog al eens “last” van hebben is het feit dat we alles van Apple “da bomb” vinden. Begrijp me goed. Ik heb/had dit ook altijd. Maar na Jobs zijn dood zijn er toch producten mijn huis binnengekomen ter vervanging van Apple producten (Apple tv vervangen door Xbox one bijvoorbeeld)

  Apple Watch is in het echt toch gewoon niet “da bomb” met je vingers op zo’n priegel display werkt gewoon niet lekker. Iedereen die zegt van wel is “Apple blind” apps laden langzaam op de Apple Watch en vertel me wat voor zin het heeft om foto’s op zo’n klein Apple Watch schermpje te kijken terwijl je een iPhone 6 of 6 plus op zak hebt?!?!

  De Apple Watch is zijn geld niet waard is mijn conclusie. Mijn pebble time doet het zeker zo goed en op sommige vlakken beter. Het is misschien allemaal minder mooi maar functioneel gaat boven looks wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Clarus

  Mooi stukje, Raymond!
   
  Het oog wil ook wat, en ik vind de Pebbles er niet uit zien zo lelijk.
  Ik zie de loader niet zo vaak maar switch dan ook weinig van app op de Apple Watch. De bediening vind ik juist h√©√©l fijn, goed doordacht en intu√Įtief. De batterij zou wel wat langer mee mogen gaan, maar redt het ruim een dag en ’s nachts opladen vind ik geen probleem.
   
  Ik droeg al sinds er mobiele telefoons zijn geen horloge meer (op een Nike FuelBand na, maar de bedieningsknop was binnen een jaar kapot) maar ben voor de Apple Watch toch overstag gegaan. En ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van het nut ervan, en dankzij de Activity app zelfs bewust gezonder (meer bewegen e.d.) ben gaan leven. Af en toe lastig als de Ô£Ņ Watch vindt dat het tijd is om te gaan staan, vooral als je op dat moment autorijdt o.i.d. maar dat zal met toekomstige software updates wel slimmer worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als je hem toch niet wil, waarom ga je dan onderbouwen dat het voor jou niet handig zou zijn om een AppleWatch te hebben? Je wil gewoon even lekker negatief doen?

  En, waarom zou je een “gewoon” horloge willen vergelijken met een smart watch….

  .
  Are tyou talking to me?:)
  Ben ik negatief? Ik vind de Apple Watch helemaal mooi.

  Gewoon horloge vergelijken met een smart watch? Wie? ik?

  …moet ik mij zorgen maken omdat ik mijn horloge op mijn zelfgemaakte stand leg en er een kabeltje onder ligt? :D…

  .
  Nee hoor.

 • Profielfoto
  ralpharma

  Ik mis het onderdeel krabestendigheid: daar wordt door de Pebble-gebruikers flink over geklaagd.

  Zelf wilde ik ook vanwege sportieve activiteiten aan de smartwatch en heb gekozen voor de Alcatel OneTouch. Toch weer stuk goedkoper dan de Pebble Time, geen mogelijkheid om apps toe te voegen, maar slaagt prima in het doorgeven van notificaties, activiteit en tijd en weer. Overweeg hem eens zou ik zeggen!

 • Profielfoto
  maconly

  De apple watch is het eerste apple apparaat wat me helemaal niets doet .
  Mn liefde voor apple wordt steeds minder .

  Er worden bakken met geld verdient in cupertino maar het product apple is op een hellend vlak gekomen.

  Getikt vanaf een iphone van boven de ‚ā¨1000,- die op vele vlakken verslagen wordt door een samsung phone.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Getikt vanaf een iphone van boven de ‚ā¨1000,- die op vele vlakken verslagen wordt door een samsung phone.

  Net als de Pebble op sommige vlakken beter is dan de Apple Watch zijn Samsung telefoons dat ook. Maar ik kan je garanderen, ga er eentje 2 jaar gebruiken en vergelijk het dan met je iPhone. Je bent ineens een gelukkig mens.

  Apple dingen zijn niet perfect, iOS is NIET perfect en OSX ook NIET, maar wel beter dan Android en Windows (in mijn mening en ervaring). Daarnaast is er GEEN merk wat zoveel aandacht besteed om hun product het beste te maken, bijna altijd worden er compromissen gesloten om de prijs laag te houden of productie te vergemakkelijken. Ik betaal liever meer voor goed ontworpen, duurzame en MOOIE producten die lang mee gaan.

  Krasbestendigheid van de Apple Watch is trouwens perfect, nog geen krasje te bekennen op het glas. Het gepolijste staal daarentegen krast wel (microscopisch kleine krasjes in de gepolijste afwerking) maar dit is logisch en te verwachten. Daarbij vind ik het niet storend.

  En ja ik was ook ziek van de prijs, maarja.. het is maar geld:) en als je iets elke dag gebruikt en het zo berekent valt het nog wel mee;) (ja ik kan mijn dure uitgaven mooi goedpraten)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik mis het onderdeel krabestendigheid: daar wordt door de Pebble-gebruikers flink over geklaagd.

  …heb gekozen voor de Alcatel OneTouch. Toch weer stuk goedkoper dan de Pebble Time, geen mogelijkheid om apps toe te voegen…

  .
  De Pebble krast als een baas ja. Het is glanzend plastic all-around. Het eerste wat je daarmee moet doen is een protector er over heen.

  De Alcatel Watch is een mooi ding, voor een leuke prijs. Maar het ontbreken van de mogelijkheid apps toe te voegen zet hem toch op een flinke achterstand.

  En nu ik het zo zie in alle reviews, vind ik bij al die horloges het feit dat je met een stuk dood zwart glas om je pols loopt ook wel een deal-breaker.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Een tip die ik iedereen met een Apple Watch zou willen geven is: lees de Nederlandse handleiding een keertje door. De besturing staat daar perfect in uitgelegd en het ding heeft dan geen verrassingen meer. Het zijn 100 pagina’s maar veel kun je snel even doorscannen en je komt best wat extra handigheidjes tegen. De combinatie van touch, force touch en digital crown geeft in mijn beleving de Watch een zeer krachtige besturing die jaren mee kan met de groei van het platform. Ik ben zeer verrast door de Apple Watch, hij kan nog niet heel veel maar wat ie kan doet ie subliem.

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  @Spinozo gisteren na het ophalen van mijn Apple watch in Rijsel heb ik hem op de eerste locatie waar ik WiFi had hem binnen de 5 minuten geconfigureerd en gebruiksklaar gemaakt en eerlijk gezegd is het zo simpel in het gebruik dat je hem zonder gebruiksaanwijzing onmiddellijk probleemloos kunt gebruiken vanwege de logische besturing die de watch heeft. Gewoon een beetje ermee spelen is de beste handleiding. Betreffend de Alcatel watch kan ik zeggen dat die voor zijn prijs de topper is kwestie mogelijkheden want heb hem drie weekjes gehad maar door een meevaller uiteindelijk toch gezwicht voor de Apple watch. De Alcatel watch verkoop ik aan ge√Įnteresseerden voor 70 euro incl verzending met de offici√ęle garantie erbij

 • Profielfoto
  oblomov

  De apple watch is het eerste apple apparaat wat me helemaal niets doet .
  Mn liefde voor apple wordt steeds minder .

  Er worden bakken met geld verdient in cupertino maar het product apple is op een hellend vlak gekomen.

  Getikt vanaf een iphone van boven de ‚ā¨1000,- die op vele vlakken verslagen wordt door een samsung phone.

  1) Werd je gedwongen om die iPhone te kopen?
  2) Koop de volgende keer een Samsung smartphone.
  3) Pas je nickname aan!

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @KarelWillem, richt jij je nu bij je laatste reactie, de laatste alinea alweer op het feit dat de batterij leeg is? Zeg alsjeblieft nee… : /

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nope. ‘Dood glas’ als in ‘je ziet niets op een inactief horloge’.
  Pas bij actieve beweging (pols omhoog) is er iets te zien.

  Dit is wat je normaal ziet. Een stuk zwart glas.

  Als ‘sieraad’ is de gemiddelde smart watch dus vrij waardeloos.

  Voorbeeld dagelijkse praktijk: tijdens het ypen ligt mijn pols plat en stil. Zichtbaarheid op Apple Watch (Android Wear, etc.) in dat geval: nul. Zichtbaarheid op de Pebble: 100%

 • Profielfoto
  jackybe67

  Karel even met je vinger op het scherm…. Opgelost.:-)

 • Profielfoto
  jackybe67

  Je kan in Watch Os 2.0 het scherm ook langer laten opstaan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja natuurlijk. Ik snap dat je je scherm ‘aan kan zetten’. Maar als ik type bijvoorbeeld gebruik ik al mijn vingers. En is de rechterhand altijd in de buurt van de muis.

  Op die lelijke Pebble kan ik uit mijn ooghoek alle informatie zien die ik wil zien. ALTIJD. Maar ja, batterij hè?!;) Oh nee, wacht; die was best goed hoor ik hier boven me. Dus laat dan dat scherm lekker aan staan, zoals het hoort op een horloge?

  En de hele dag met je vinger op het scherm lopen, zodat je horloge er mooier uit ziet, is ook weer een beetje lullig.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Karel, je moet toch op je scherm kijken als er daadwerkelijk een notificatie binnenkomt. Het scherm ontwaakt en ik zie direct of het mij interesseert of niet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als je de watch alleen gebruikt voor actuele (sms, mail, telefoon, etc.) notificaties werkt dat misschien ja.

  Ik wil echter ook de tijd wel eens zien. En dat doe ik tijdens het typen, terwijl ik ook in één oogopslag zie welk nummer er op dat moment in iTunes draait. Geen beweging bij nodig, geen actieve melding van de watch bij nodig.

  En dan nog steeds: geen notificaties is in het geval van de Apple Watch altijd een zwart scherm. Wat er naar mijn idee behoorlijk lomp uitziet. Nee, zo’n scherm hoort gewoon aan. Maar dat gaat met de huidige stand van batterijtechniek voorlopig niet gebeuren.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik zou de 40% die ik dagelijks over houd op zich wel willen spenderen aan een always on functionaliteit maar ik heb natuurlijk geen idee hoe hard dat de batterij raakt. Misschien is dat alleen bij een minimal Watchface een idee….

  Wat betreft die handleiding lezen was dat slechts een tip, je vind nog best wat hidden features terug, ook ik had binnen no time door hoe de Apple Watch werkte. Je leest bv wat de Watch nog kan zonder iPhone, hoe de workout app precies rekent etc

 • Profielfoto
  ralpharma

  Ik mis het onderdeel krabestendigheid: daar wordt door de Pebble-gebruikers flink over geklaagd.

  …heb gekozen voor de Alcatel OneTouch. Toch weer stuk goedkoper dan de Pebble Time, geen mogelijkheid om apps toe te voegen…

  .
  De Pebble krast als een baas ja. Het is glanzend plastic all-around. Het eerste wat je daarmee moet doen is een protector er over heen.

  De Alcatel Watch is een mooi ding, voor een leuke prijs. Maar het ontbreken van de mogelijkheid apps toe te voegen zet hem toch op een flinke achterstand.

  En nu ik het zo zie in alle reviews, vind ik bij al die horloges het feit dat je met een stuk dood zwart glas om je pols loopt ook wel een deal-breaker.

  Weinig woorden aan gelogen:-)

  Ik heb ook heel bewust de keuze gemaakt om de Ô£Ņ Watch nog even te laten liggen. Z√≥ innovatief is hij als smartwatch niet, hij is vooral goed uitgewerkt. Ommenabij 500 euro neerleggen voor een smartdevice dat (in mijn ogen he) t√© afhankelijk is (en geen eigen GPS heeft) is in mijn optiek net zo vervelend als het niet kunnen toevoegen van apps.

  Ik erken de negatieve punten van de OneTouch Watch overigens alleen vind ik het goed in overeenstemming met de prijs en kan ik er prima mee vooruit tot de Ô£Ņ Watch 2 komt (waarbij WiFi-connectiviteit en GPS toch wel het minste is om te verwachten).

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Grasmachine!

 • Profielfoto
  Pokerface

  Mooi stukje Raymond, maar ik betwijfel of je het naderhand door iemand hebt laten nalezen, want er zitten een paar onbegrijpelijke zinnen in.
  Batterijduur blijft voor mij toch een issue. Dat is bij m’n iPhone al het geval en dat zal het bij de Watch ook zijn. Toen ik nog een horloge droeg, sliep ik daar ook mee. Iedere nacht opladen vind ik dus een nadeel.
  Voor mij voegt de Watch (nog) niks toe, maar wie weet hoe dat in de toekomst is. In ieder geval een leuk stuk om te lezen. Thanks!

 • Profielfoto
  RobbyH

  Kan je nu met de Apple Watch of Pebble dan via Runkeeper of een andere hardloopapp dan een route op het scherm van de watch volgen? Dat hoeft geen gesproken navigatie te zijn zoals een autogps, maar het zou al veel helpen indien je een detailkaartje kan zien waar je je bevindt en de omliggende straten en de route die je loopt / volgt. Ik vind hier nergens het antwoord op. In reviews hebben ze het over de weergave van snelheden, tijden, pace etc. maar dat kan een klassieke Garmin Forerunner ook en een iphone geeft die informatie via de oortjes ook door via Runkeeper.

 • Profielfoto
  leavestone

  @raymond way betreft notificaties sla je de plank volledig mis. Deze zijn namelijk per applicatie aan of uit te zetten al vanaf de eerste pebble.

  Ik denk overigens dat je een maandag ochtend model hebt want normaliter reageerd de backlightverlichting uitstekend op het draaien van de pols.

  Pebble bied veel waar voor zijn geld grootste minpunt is het relatief kleine scherm lees dikke randen om het scherm heen.

  Sport swim.com app geprobeerd? Hoef je geen banen meer te tellen tijdens het zwemmen alsook Runkeeper werkt perfect. En losse hardslag meter kan dan ook.

  Maar goed als je appels met peren vergelijkt is het beter te zeggen wat ze hebben en niet hebben.

  My bevalt de pebble nog uitstekend. Enige nadeel dat multi Language support nog even op zich laat wachten, daarna is de enige wens voor mij een edge to edge scherm en ik ben helemaal tevreden met m’n pebble

 • Profielfoto
  leavestone

  @robbyH nope pebble kan geen Route laten zien er zijn wel navigatie apps Garmin kan wel richting aangeven maar is voor gecompliceerde routes vaak een crime ik ben er mee gestopt. Gewoon gaan en we zien wel hoe we thuis komen goed voor de time on your feet gehalte:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zet Google Maps aan, loop daar je route op. Google maps stuurt keurig aanwijzingen door naar je Pebble. En laat op de achtergrond Runkeeper de boel ‘registreren’.

  a: @raymond way betreft notificaties sla je de plank volledig mis. Deze zijn namelijk per applicatie aan of uit te zetten al vanaf de eerste pebble.

  b: Ik denk overigens dat je een maandag ochtend model hebt want normaliter reageerd de backlightverlichting uitstekend op het draaien van de pols.

  .
  A: Ik zie in de settings de optie ‘aan of uit’. Meer niet?*

  B: Standaard is er alleen de schud-functie. Met een passend apje, reageert deze echter ook prima op het draaien van je pols.

  …Ik fiets net buiten. Zie in √©√©n oogopslag – in de felle zon – tijd, datum, temperatuur en weergesteldheid. Dat zonder mijn hand van het stuur te halen. Doe dat met je Apple Watch…;)

  * Natuurlijk kun je het per app aan of uit zetten, maar dat is dan wel op je iPhone. En niet op je Pebble. Wat dan ook direct consequenties heeft voor de berichtgeving op je iPhone. Wil ik zowel op de Pebble als op de iPhone dezelfde notificatie krijgen?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Karel,

  het scherm van de Watch doet het vrij goed in daglicht. De Pebble is en blijft een heel beperkte smartwatch die weinig toepassingen kan toevoegen op een later tijdstip. Hardwarematig staat de Watch toch heel wat lengtes voor.

  Toen ik vroeger navigatie gebruikte op de Pebble werkte dat voor geen meter. Traag en heel slechte aanduidingen. Op de Watch werkt dit feilloos. Sinds gisteren de beta in gebruik en ik zie weer aangename verbeteringen die de Watch weer een stuk beter maken.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Karel,

  het scherm van de Watch doet het vrij goed in daglicht. De Pebble is en blijft een heel beperkte smartwatch die weinig toepassingen kan toevoegen op een later tijdstip. Hardwarematig staat de Watch toch heel wat lengtes voor.

  Toen ik vroeger navigatie gebruikte op de Pebble werkte dat voor geen meter. Traag en heel slechte aanduidingen. Op de Watch werkt dit feilloos. Sinds gisteren de beta in gebruik en ik zie weer aangename verbeteringen die de Watch weer een stuk beter maken.

  De Watch is ook veel aangenamer om te dragen en qua afwerking is er geen gelijke. De prijs had gerust ‚ā¨ 100 goedkoper mogen zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  Interessante discussie en mooie vergelijking. Hier hebben we wat aan in plaats van alleen maar Apple’s producten roemen. Ik ben vooral ook benieuwd naar hoeveel Edition-versies zijn verkocht.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jammer dat Apple niet echt cijfers noemt. Ik ben ook wel benieuwd naar die verkopen. Dat het er van de ‘gewonere’ modellen heel veel zijn mag echter duidelijk zijn.

  …het scherm van de Watch doet het vrij goed in daglicht. De Pebble is en blijft een heel beperkte smartwatch die weinig toepassingen kan toevoegen op een later tijdstip. …

  Toen ik vroeger navigatie gebruikte op de Pebble werkte dat voor geen meter….

  .
  Daglicht is nog wat anders dan felle zon. Want dan is de afleesbaarheid toch behoorlijk matig.

  De Pebble is natuurlijk niet ‘heel beperkt’. De Apple watch biedt zeker meer, als is het maar op gebied van sensors e.d., maar Pebble komt een aardig eind mee qua functionaliteit. Zeker als dit voor een kwart van de prijs is.

  Navigatie werkt eigenlijk wonderlijk goed. Deze week een lekker stuk gefietst met aanwizingen van Google Maps op de Pebble. Snel en duidelijk. Niets op aan te merken. En altijd zichtbaar. Vergeet dat niet.;)

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @SvS plusminus 1%

 • Profielfoto
  RoyB

  Ik ga toch voor de Apple Watch ! Heb zelf nu de sport en bevalt erg goed en als ik de tijd wil zien ontwaakt het scherm gelijk , ook het app aanbod vindt ik beter op de Apple Watch en met Watch OS 2 laden die apps ook een stuk sneller ! Kwa looks wint de Apple Watch in mijn ogen toen ik hem voor het eerst omdeed kwam echt weer het Apple gevoel in mij naar boven ik dacht van alleen Apple kan zo’n verfijnde smartwatch maken . Ik heb ook een Sony smartwatch maar die is toch lang niet zo mooi en fijn als de Apple Watch

  Prima als mensen blij zijn met hun pebble is vast ook een goede smartwatch !

  Mijn conclusie is ‘ieder waar is naar zijn geld ‘

 • Profielfoto
  pim939

  Ik heb nu 2 dagen de Apple wacht en hij bevalt me heel goed. Notificaties komen snel en overzichtelijk binnen en de batterij gaat lang genoeg mee. Ik heb hem om 8 uur vanochtend om gedaan en hij is nu nog 33% vol (nu is het 23:52).

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @pim939 het is 01:34 >_<

 • Profielfoto
  apple_dre

  Heb zowel de oude als de nieuwe pebble gehad toen ze via Kickstarter uitkwamen. Grootste nadeel is dat je op die dingen de notificaties gewoon niet gaat gebruiken (of je moet maat 1 mailtje/whatsappje/SMSje per dag binnen krijgen)…..dat ding trilt je pols eraf.

  Heb de Apple Watch nu 2 maanden en hoewel er nog ruimte voor verbetering is, is het totaal niet met de pebble te vergeljken. Notificaties, glances, apps, uiterlijk en de subtiele tril functie zijn gewoon fenomenaal. Bovendien kun je ’t voor een heel groot gedeelte bedienen met je stem….smsjes worden omgezet naar NL text, timer zetten tijden koken, route laten zoeken etc etc etc…..

  Enfin, deze twee met elkaar vergelijken is hetzelfde als een Daihatsu met een Audi vergelijken….

 • Profielfoto
  Jonas89

  Terwijl jullie de apple watch nu bijna een maand hebben, moet ik nog steeds wachten om het te kopen. Nog altijd geen release datum in Belgi√ę:( pffff

  Ben bang als die in Belgi√ę uit is dat ik een verouderd product koop…

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  @Jonas89 hallo,

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  @Jonas 89 hallo, ik heb de Apple watch gewoon online via de Apple store besteld en ingelogd . Daarna betaald en in Rijsel een ups point uitgekozen voor afhaling. 3 dagen na bestelling heb ik hem probleemloos aangehaald . Ikzelf heb de 42 mm sport zwarte band gekozen. Het online bestellen is heel gemakkelijk en je kan hem ook in nl of Duitsland of gb laten leveren op een afhaalpunt. Zelf heb ik gekozen voor smatch supermarkt rue des postes 75 in Rijsel. Is maar een kwartiertje wandelen van het station. Ben enorm blij want de Apple watch is echt amazing en comfortabel

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ik verwacht dat de Watch in september gaat uitgebracht worden in Belgi√ę, samen met de opening van de Apple store in Brussel. Zelf ben ik naar Oberhausen gereden om hem te halen. Nog geen seconde spijt…

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @Jonas89, ik ben ook naar Duitsland (Keulen) gegaan om hem te halen, je kan ook naar Rijsel gaan afhankelijk van waar je woont.

 • Profielfoto
  Shyos

  @Jonas89, ik ben ook naar Duitsland (Keulen) gegaan om hem te halen, je kan ook naar Rijsel gaan afhankelijk van waar je woont.

  Helena

  Hey allemaal, sinds een week heb ik een Apple Watch, ik heb familie in Frankrijk en ze hadden er eentje besteld voor mij,

  Je blijft onzin uitkramen niet? Of heb je ineens een collectie!?!:mrgreen:

 • Profielfoto
  yasser

  @Shyos doe geen moeite zal ze ook wel weer een uitleg voor hebben niet? of heb je misschien een nieuwe gekocht toen je je oude hebt verkloot met lijm een een soldeerbout ik kan me dan wel voorstellen dat je na zo’n belachelijk verhaal niet meer in de zelfde store kan gaan …… zou me ook schamen

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @yasser dit had ik al op een ander topic of artikel gezegd, maar bon, even on-topic blijven?;-) Groetjes Helena xxx

 • Profielfoto
  yasser

  welk dan

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @KarelWillem
  Voor iemand die het volgende zegt:

  Are tyou talking to me?:)
  Ben ik negatief? Ik vind de Apple Watch helemaal mooi.

  Gewoon horloge vergelijken met een smart watch? Wie? ik?

  Ben je behoorlijk aan het zeiken. Wordt je soms ingehuurd door Samsung?

  Ik lees dat je een Pebble hebt….dat verklaard een hoop. Lol. Ik moet even lachen….een Pebble…

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Hmmm… werkt de Apple Watch eigenlijk met Android? ;-) Maar, een artikel over de verschillende Fitbits zou ik ook wel op prijs stellen.

 • Profielfoto
  Shyos

  @androidgirl: YouTube is je beste vriend als je een vergelijking over verschillende fitbits wenst.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … werkt de Apple Watch eigenlijk met Android?

  .
  Nee.

  @KarelWillem
  Voor iemand die het volgende zegt: … … Ben je behoorlijk aan het zeiken.

  .
  Ja hè? Als je een beetje de berichten langs gaat, zie je echter ook dat ik de Apple Watch aardig tof vindt.

  En als ik voor 45 euro een Apple Watch kan scoren (de prijs van mijn Pebble), dan ruil ik misschien die Pebble wel in ook.:)

  Maar voorlopig nog even niet dus. Want hij is best wel fijn.

 • Profielfoto
  Edwin

  Fijne review Raymon en toch vervang ik als Apple fan straks mijn Pebble Steel door de Pebble Time Steel. Niet de batterijduur is voor mij het sterkste punt, maar de eenvoud en ‘always on’ zijn voor mij doorslaggevend.

 • Profielfoto
  Edwin

  Nope. ‘Dood glas’ als in ‘je ziet niets op een inactief horloge’.
  .
  Precies maar blijkbaar zijn wij de enigen. Het niet always on zijn van de Apple Watch is de enige reden dat ik hem niet wil. Het moet gewoon mogelijk zijn om met een schuin oog, onopvallend, de tijd of een notificatie te kunnen lezen. Daarom kies ik opnieuw voor de Pebble.

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Kan je de AWatch ook makkelijk tijdelijk op niet storen zetten? Als je bijv gaat dineren.