Apple start terugroepactie iPhone 6 Plus

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Geen beter moment om slecht nieuws bekend te maken dan op vrijdag. Apple luidt het weekend in met een terugroepactie voor de iPhone 6 Plus. Toestellen verkocht tussen september 2014 en januari 2015 hebben mogelijk een defecte cameramodule.

Het gaat om de camera aan de achterkant, die maakt door een productiefout mogelijk onscherpe foto’s. De camera van getroffen iPhones wordt gratis door Apple vervangen, checken of je in aanmerking komt kan hier.

Volgens Apple gaat het om een klein aantal iPhones met een specifiek serienummer, maar dat de toestellen zes maanden lang verkocht zijn, spreekt tegen dat het om een specifieke batch gaat. De fabrikant meldt het volgende:

Apple has determined that, in a small percentage of iPhone 6 Plus devices, the iSight camera has a component that may fail causing your photos to look blurry. The affected units fall into a limited serial number range and were sold between September 2014 and January 2015.

Telefoons kunnen ingeleverd worden bij een erkend servicepunt of de Apple Store in Amsterdam, Haarlem of Den Haag. Als laatste kan de iPhone opgestuurd worden naar Applecare, de kosten worden vergoed.

Geen problemen? Toch checken!

Ook als je geen problemen met de camera hebt, is het de moeite te checken of je in aanmerking komt. Het onderdeel kan na enige tijd alsnog voor problemen zorgen. De reparatie wordt tot drie jaar na aanschaf gratis uitgevoerd waardoor je in geval van problemen met de camera je telefoon deze gehele periode kunt aanmelden voor vervanging.

Apple waarschuwt dat bij telefoons met grote schade, zoals een gebarsten scherm, extra reparatiekosten in rekening kunnen worden gebracht. Kleine deukjes of krasjes zijn geen probleem.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Ansems

  Mijn iPhone 6+ valt eronder maar ik heb hier geen last van is het mogelijk om hem toch om te ruilen. Voordat het bijvoorbeeld over een paar maanden toch komt. En er dan een deukje te veel in zit waardoor ze moeilijk gaan doen. Weet iemand dit?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het serienummer van mijn iPhone 6 Plus komt in aanmerking. Maar ik kan me niet herinneren dat ik problemen heb met de camera?

 • Profielfoto
  petjez

  Die van mij komt ook in aanmerking. Het schijnt niet uit te maken of je er nu last van hebt. Opsturen dus !?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat je nu geen last hebt, wil niet zeggen dat het slecht geproduceerde component later niet voor problemen gaat zorgen. Omruilen dus:)

 • Profielfoto
  michielraggers

  Jep, idem dito. Ppffff, nu de vraag hoe lang ik zonder moet.

 • Profielfoto
  winwiz

  Als het omruilen is dan is het uiteraard zo gedaan. Laten repareren is natuurlijk ff anders. Zonder iPhone en ook nog een Apple Watch hebben is dubbele pech, die is dan ook mank.

 • Profielfoto
  petjez

  Kan het ter plekke bij een store geregeld worden?

 • Profielfoto
  brusk

  ik denk het wel… ik ga wel eerst even een afspraak maken bij de store voordat ik langs kom.

 • Profielfoto
  bluap

  @iRepairs: Als de deuk voorkomt dat het scherm niet goed terugkan zal het een probleem zijn ja. Als je nu last hebt van de camera en straks ook een deukje (misschien) dan zou ik echt wel nu repair laten doen.
  Zelfde als je nu een barstje in je scherm hebt. De iPhone zal open moeten voor vervanging van de camera.

  @Petjez & @Raymon: Ik heb trouwens nergens gelezen nog dat het preventief gedaan zal worden, volgens mij moet de camera wel problemen tonen met blurry foto’ !

  Als je ooit blurry foto’s hebt gemaakt (en je die nog hebt ?:roll: ) dan gewoon meenemen als ‘bewijs’…

 • Profielfoto
  iMad

  @iRepairs: Als de deuk voorkomt dat het scherm niet goed terugkan zal het een probleem zijn ja. Als je nu last hebt van de camera en straks ook een deukje (misschien) dan zou ik echt wel nu repair laten doen.
  Zelfde als je nu een barstje in je scherm hebt. De iPhone zal open moeten voor vervanging van de camera.

  @Petjez & @Raymon: Ik heb trouwens nergens gelezen nog dat het preventief gedaan zal worden, volgens mij moet de camera wel problemen tonen met blurry foto’ !

  Als je ooit blurry foto’s hebt gemaakt (en je die nog hebt ?:roll: ) dan gewoon meenemen als ‘bewijs’…

  the iSight camera has a component that may fail causing your photos to look blurry.

 • Profielfoto
  bluap

  “the iSight camera has a component that may fail causing your photos to look blurry.”

  Alles is interpretatie. May fail betekend niet dat je omruil krijgt, alleen dat hij niet perse defect is. Maar dan wel of niet repair laten ze onbenoemd.

 • Profielfoto
  Rareluis

  Die van mij valt er ook onder. Lekker duidelijk is anders!

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Vrijwel altijd geldt een inruilactie ook als het probleem nog niet heeft opgetreden.:)

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Volgens Apple gaat het om een klein aantal iPhones met een specifiek serienummer, maar dat de toestellen zes maanden lang verkocht zijn, spreekt tegen dat het om een specifieke batch gaat.

  Waarom spreekt dat elkaar tegen? Weet jij hoe Apple hun geproduceerde telefoon distribueert?
  Het ziet er dan wel naar uit dat veel van die dingen in NL terecht zijn gekomen, getuige de vele ‘hits’ hier.

 • Profielfoto
  Renzsz

  Gevalletje ‘Don’t fix it if it aint broken’ ?? Gezien de iPhone nog tot 3 jaar na aankoop kostenloos wordt gerepareerd.

  Die van mij valt er ook onder, maar ben eerst benieuwd naar hoelang je hem kwijt bent.

 • Profielfoto
  de.Studio

  Vanochtend heb ik gebeld met Apple.
  Twee opties:

  1. je stuurt ‘m op; ze controleren de iPhone, is het beeld goed dan krijg je deze niet gerepareerd weer terug; onderbouwing Apple: niet alle iPhone’s binnen de terugroeprange hebben het probleem;
  2. Omdat ik AppleCare heb, kan ik een refurbished iPhone krijgen en de huidige terugsturen. (stelletje grapjassen bij Apple!)

  Mijn conclusie: aangezien ik geen problemen heb, doe ik niets.

  Bedankt Apple voor dit onduidelijke bericht! Als ik namelijk dit probleem al zou hebben dan had ik al lang contact opgenomen met Apple.

 • Profielfoto
  Rareluis

  Bedankt voor je research, de.Studio! Dan laat ik het ook hierbij zitten.

 • Profielfoto
  de.Studio

  @rareluis

  Ik ben benieuwd of dit inderdaad de ‘oplossing’ van Apple is en of dit verhaal consistent is.

 • Profielfoto
  ray-

  Dus ook al valt uw serienummer onder, dan nog Is het niet zeker dat het wordt vervangen?

  En gaat je het om een ander toestel of over enkele een herstelling van de camera?

 • Profielfoto
  DVvH

  Telt dit ook voor mijn iPhone 6?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja lekker zeg. Iedereen oproepen en dan niks doen. Als dat onderdeel niet goed is moet het vervangen worden. Punt. €1000 voor mijn iphone 6 plus 128Gb dan verwacht ik een top product. Anders had ik wel een el cheapo android telefoon gekocht.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik herken het probleem wel en dat klopt ook als ik mijn serienummer check. Mijn iPhone wil vaak niet scherp stellen. Ik sluit dan de camera app af en meestal doet hij het daarna wel weer, maar niet altijd. Ik kan m’n telefoon echter niet missen..

 • Profielfoto
  jackybe67

  Recoiller,

  gewoon bellen met Apple en een “nieuw” toestel laten opsturen met UPS en je beschadigd toestel gewoon terug meegeven met dezelfde dienst. Kost je €29 en je moet jou iPhone niet missen.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ja lekker zeg. Iedereen oproepen en dan niks doen. Als dat onderdeel niet goed is moet het vervangen worden. Punt. €1000 voor mijn iphone 6 plus 128Gb dan verwacht ik een top product. Anders had ik wel een el cheapo android telefoon gekocht.

  Het is ook een topproduct. Een productiefoutje kan Apple ook niks aan doen? Dat kan iedereen overkomen. Ook dat goedkope Android merk. Alleen niet alle merken besteden er aandacht aan. Wees blij dat Apple dat wel doet, en zelfs gratis!

 • Profielfoto
  recoiller

  @jackybe67

  Bedankt voor de tip, ga ik doen. Langs de store gaan gaat altijd zoveel tijd in zitten.

 • Profielfoto
  de.Studio

  @Recoiller

  Let wel je krijgt geen nieuw toestel maar een refurbished toestel. Ik noem het tweedehands:x

 • Profielfoto
  jackybe67

  De.Studio,

  en dan? Zijn toestel is toch ook niet meer nieuw. Wat een gezeur weer….

 • Profielfoto
  de.Studio

  @jackybe67

  als het je niet uitmaakt is er inderdaad niets aan de hand. Mij maakt het wel uit. En als je het hier vraagt, wil denk ik de meerderheid geen refurbished/tweedehands iPhone retour. Dus een hoop zeurders bij elkaar hier!

 • Profielfoto
  Da Vinci

  @Recoiller

  Let wel je krijgt geen nieuw toestel maar een refurbished toestel. Ik noem het tweedehands:x

  Het is geen refurbished toestel wat je krijgt van Apple, maar een remanufactured! Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Een refurbished toestel is een beetje opgepoetst, een remanufactured toestel is voorzien van een geheel nieuwe behuizing en batterij. Verder kunnen er hergebruikte onderdelen inzitten, al hoeft dat niet altijd. Absoluut geen tweedehands dus.

 • Profielfoto
  jackybe67

  De.Studio,

  zelf heb ik zo een “tweedehands” van Apple gehad. Is van een nieuwe echt niet te onderscheiden. Dus ja, je bent een zeurkous.:-)

 • Profielfoto
  daantje22

  Zoals ik het lees staat er dat eerst word onderzocht of hij wel in aanmerking komt voor het programma, ze zullen ze het gros van de iphones die onder dit serienummer vallen wel eerst checken (camera) alvorens te repareren?

  Ik lever de mijne wel in net voordat de 3 jaar garantie om zijn, als er geen problemen zijn ga ik hem niet nu op voorhand inleveren

 • Profielfoto
  iMonkey

  Heb zelf mijn gewone iPhone 6 een tijdje geleden moeten laten vervangen door een antenne-probleem. Kon geen gesprek meer voeren langer dan 5 à 10 seconden en mobiel Internet was ook rampzalig. Ik kreeg bij Switch een “nieuwe” (na wat testen en bewijsmateriaal aan te leveren zoals screenshot van belhistoriek), en volgens mij was dat ook een nieuw exemplaar. Echt niks aan te zien.

 • Profielfoto
  maconly

  Nou begrijp ik waarom ik de foto’s niet bijzonder vond .
  Krijg je gelijk een andere ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb intussen vele duizenden foto’s gemaakt en vrijwel altijd haarscherp. Geen probleem, dus ik hoef niet naar Apple.

  Controle zal wel gebeuren op dezelfde manier waarop camera’s professioneel worden getest: door foto’s te maken van ingewikkelde testbeelden met allerlei rondjes, streepjes en blokjes, waardoor de scherpte meteen kan worden gecontroleerd.

  Ik snap niet waarom mensen een probleem hebben met “refurbished”. Ik heb dat over de jaren verschillende keren meegemaakt en vooral mijn kinderen ook. Volgens mij is het gewoon een splinternieuw apparaat, zonder doos en accessoires, dat “refurbished” heet, omdat het officieel niet “nieuw” mag zijn. Je ziet en merkt namelijk geen enkel verschil met splinternieuw. Volgens mij is “nieuw zonder doos” voor Apple ook voordeliger te leveren dan “refurbishen”.

  Er zijn soms ook problemen met de front cam, op de iPhone 6. Twee van mijn kinderen (allebei ‘gewone’ iPhone 6) hebben een front cam, die op zich goed werkt, maar zichtbaar een beetje scheef is gemonteerd; niet helemaal recht onder het gaatje. Dat is reden voor gratis vervangen van nieuw scherm/glas/front cam, vertelde de Apple Store tegen mijn zoon., die voor de tweede keer kwam voor een gratis nieuw scherm vanwege een “klikscherm” een loslatend, klikkend scherm. De eerste keer werd het toestel omgeruild voor een nieuwe, de tweede keer werd terwijl hij wachtte (om kwart voor zes!) een nieuw scherm gemonteerd bij de Apple Store. Binnen een week zat het weer los en binnenkort gaat hij dus voor het derde scherm…!

  Het “klikscherm” is een montagefout die vaker voorkomt en zou liggen aan de gebruikte lijm.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Vanwege mijn isight cam die verschoven was en een lichte buiging heb ik een nieuwe iphone 6 gekregen. Voor dat ik mijn hoesje had heeft hij lichte gebruiker schade opgelopen waardoor vervanging bijna niet ging. Uiteindelijk kon de genius mij wel blij maken voor dat mijn garantie op 20 sep verviel.

 • Profielfoto
  Disksoft

  Vanwege mijn isight cam die verschoven was en een lichte buiging heb ik een nieuwe iphone 6 gekregen. Voor dat ik mijn hoesje had heeft hij lichte gebruiker schade opgelopen waardoor vervanging bijna niet ging. Uiteindelijk kon de genius mij wel blij maken voor dat mijn garantie op 20 sep verviel.

  Apple houdt zich aan Nederlands consumentenrecht, dat houdt dus in dat je minimaal 2 jaar garantie hebt. Een jaar daar van is de fabrieksgarantie en die vervalt in jouw geval op 20 september. Je hebt zeker nog een jaar garantie volgens het consumentenrecht.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik zou die van mij wel willen omruilen, maar dan zou ik gewoon een splinternieuwe willen. Momenteel heb ik nog geen problemen met de camera, maar mijn toestel komt er wel voor in aanmerking.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik heb aardige foto’s gemaakt met mn 6+ maar heb een paar weken geleden de foto’s vergeleken met zo’n samsung ding en die samsung versloeg m’n iphone glansrijk , misschien ligt dat dan toch aan m’n lensje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb meermalen onder dezelfde omstandigheden, situaties en op dezelfde locaties foto’s gemaakt als iemand met een Samsung 6S. Mijn iPhone 6 Plus had veel mooiere foto’s. Scherper en vooral in slecht licht situaties binnen en buiten veel scherper.