Parallels 11 is klaar voor OS X El Capitan, Windows 10 en Cortana

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Parallels is meestal de eerste van de grote virtualisatiesoftware-fabrikanten om ondersteuning voor nieuwe besturing­systemen aan te kondigen. Ook dit jaar laat het bedrijf uit Washington weer vroeg van zich horen met Parallels Desktop 11 for Mac.

De nieuwe Parallels-versie biedt ondersteuning voor Windows 10, OS X 10.11 en laat je Microsoft’s virtuele assistent Cortana op elk gewenst moment gebruiken, zelfs als het Windows 10-venster niet open staat.

Een Mac wordt standaard met BootCamp geleerd, dat laat je ook Windows gebruiken, maar met virtualisatiesoftware zoals Parallels is het niet nodig om bij het wisselen van besturingssysteem te rebooten. Windows draait in een virtuele machine in een eigen venster. Dit maakt het mogelijk om Windows-toepassingen rechtstreeks in je OS X-workflow te gebruiken.
parallels-11-windows

Nieuw in Parallels 11

De prestaties zijn in de nieuwe versie van Parallels flink verbeterd: Windows start 50 procent sneller op van in de vorige versie. Ook nieuw is de ‘reismodus’ waarbij de virtuele machines tot 25 procent zuiniger met de accu omgaan. Daarnaast is het nu mogelijk om de printerinstellingen van OS X rechtstreeks over te nemen en de locatieservices van de Mac te gebruiken.

Ontwikkelaars zullen Docker-integratie en ondersteuning voor de remote debugging functies van Visual Studio kunnen waarderen.
parallels-11-cortana
Parallels 11 is verkrijgbaar voor € 79,99 en bestaande gebruikers kunnen voor € 49,99 upgraden. Studenten krijgen korting en betalen € 39,99. Een gratis maar functioneel beperkter alternatief is Virtualbox.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  bcgraaf

  Ik draai nu parallels 10 met Windows 10 op osx El capitan en dat draait goed. Aan cortana heb ik persoonlijk geen behoefte.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik kom niet verder dan de Microsoft wizard die claimt dat mijn video adapter niet compatible is en de Parallels wizard die niet verder komt dan “could not initialize the working directory”. Ik kom dus niet voorbij Windows 7. Ticket aangemaakt bij ze.

  Hij is wel bloedsnel dus dat deel is niet gelogen.

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Zou parallels 10 dan niet blijven werken met El Capitan?

  Dat updaten van €50 wordt een beetje standaard van ze.
  Snelheid en Corana de belangrijkste verbeteringen? Daar ben ik niet in geïnteresseerd.
  Ik blijf werken met Windows 7.

 • Profielfoto
  Kees123

  Ik ben onder de indruk van het innovatieve vermogen van Microsoft. Windows 10 draait erg soepel en kent vele handige functies. Echter, ik heb het in Bootcamp geinstalleerd op mijn MacBook Pro Retina maar toch bevalt het niet. Het voelt niet natuurlijk en intiutief. En dan ben ik er als Mac gebruiker eigenlijk al gauw klaar mee. En wat een verademing is het om weer terug te zijn op OS X daarna. Wel leuk voor de mensen die exclusieve Windows programma’s moeten draaien, dat Parallels up to date is.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @OMT-fan: niet geïnteresseerd in snelheid? Ik neem aan dat je daarmee bedoelt dat het nu al snel genoeg lijkt te gaan. Dat vond ik ook maar zo snappy als het nu gaat had ik niet willen missen.

  Verder draaide ik Parallels 10 zonder problemen op El Capitan tot beta 6 dus denk dat dat wel goed gaat. Echter: iets als Parallels grijpt vrij diep in op je systeem en heeft grotere kans stuk te gaan bij een OSX update.

 • Profielfoto
  TANE

  Ik heb in verleden bijna elke nieuwe versie gekocht. Vind een beetje onzin dat je elke jaar een nieuwe versie moet kopen. Hun reclame werkt ook niet meer elke jaar hetzelfde verhaal ze zijn weer 50% sneller geworden.

 • Profielfoto
  macpeterr

  Wat mij opvalt is dat veel media, zoals onemorething klakkeloos de persberichten overtikt. Parallels komt al enkele jaren 1 keer per jaar uit met een kleine upgrade voor slechts € 49,99. Elke keer is wordt er beweerd dat het 50% sneller is… bijzonder niet ?

  Ditmaal heeft Parallels een nieuwe truc verzonnen. Als je upgrade van Parallels 10 naar 11 verlies je de volgende functies die standaard in Parallels 10 en oudere versies zat. Wil je deze behouden, dien je een jaarabonnenment van ca. US$ 100,- per jaar voor de Pro versie af te sluiten.

  The ability to allocate over 8GB of RAM to a VM
  The ability to assign more than 4 vCPUs to a VM
  Rollback mode (but not Snapshots – I was mistaken on this earlier)
  Linked Clones
  “Mac Look” functionality
  Internal DHCP settings
  Port Forwarding
  Nested Virtualization
  Software Development Profiles
  CLI Commands