OS X 10.10.5 lost meer dan 60 beveiligings­problemen op

18 reacties

Apple heeft de vijfde en waarschijnlijk laatste grote update voor OS X 10.10 Yosemite uitgebracht. De update is nu in de App Store te vinden en later als losse installatie op Apple’s downloads-pagina. De update brengt bugfixes en beveiligingsmaatregelen.

In deze update pacht Apple een lek dat de installatie van malware ongezien toeliet. Daarnaast zijn nog 68 kleinere beveiligingsproblemen opgelost. Er zijn ook kleine verbeteringen voor Mail, Foto’s en QuickTime. 

Verbeteringen apps

De foto’s-app werkt nu ook goed met camera’s van GoPro en in QuickTime spelen video’s met het Windows Media-formaat weer goed af. Als laatste is de werking van de Mail-app met een aantal e-mail servers verbeterd, maar Apple laat niet weten welke mailservers.
10.10.5-appicons

Veel beveiligingsupdates

Onderzoeker Stefan Esser kwam begin deze maand een gevaarlijke bug in OS X op het spoor die het voor apps mogelijk maakte om wijzigingen aan het systeem te doen zonder een wachtwoord te vragen. De bug werd actief misbruikt door adware zoals Genieo, VSearch en ook de controversiële MacKeeper gebruikte dit achterdeurtje om zichzelf te installeren.

Naast een oplossing voor dit probleem, zijn nog 68 andere kleine beveiligingsproblemen in BlueTooth, de kernel, webservers en andere onderdelen van OS X aangepakt. Updaten dus!

 • Ook iTunes 12.2.2 met kleine tweaks voor Apple Music is beschikbaar.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  J-P-H

  En alle wifi-problemen van de afgelopen 5 jaar. Hoezee!

 • Profielfoto
  queenfan

  Heb nog nooit problemen met WiFi gehad, ligt het niet bij jouw??

 • Profielfoto
  Qapla

  @queenfan , het ligt zeker en vast niet bij J-P-H, ik heb ook lange tijd problemen gehad met wifi op mijn iMac sinds Yosemite, dat is dan later met updates opgelost.
  Maar ik heb nu het gevoel dat mijn MacBook Pro ook last heeft van gelijkaardige wifi problemen. Zoals Traag of geen verbinding waarbij de enige oplossing is om wifi even uit en in te schakelen.

 • Profielfoto
  Pjotr NL

  de Combo Update staat hier klaar:

  Apple.com

 • Profielfoto
  THX-1138

  ….aan ‘hoezee’ kleven ook bepaalde associaties. Er is (en wordt) vaak beweerd dat dit een verbastering zou zijn van ‘hou zee!’, wat men zeelieden toeriep als aansporing om ook onder moeilijke omstandigheden op zee te blijven. Die verklaring is al te vinden in het achttiende-eeuwse manifest Verhandeling op d’onacht der moederlyke tael in de Nederlanden van de Vlaamse politicus en taalzuiveraar Jan-Baptist Verlooy. Geen onaardige verklaring, maar niet juist – een mooi geval van pseudo-etymologie (dat bijna hetzelfde is als volksetymologie.

  En die verklaring heeft dan weer de nodige gevolgen gehad: ‘Hou zee!’ is jarenlang de vaste begroeting geweest van de NSB. Ook de NSB ging ervan uit dat dit een oude Nederlandse kreet was, de gebiedende wijs van ‘zee houden’. Er was zelfs een NSB-lied dat hiermee begon: “Hoû zee! Hoû zee! Hoû moedig zee!”

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zo hee! Mail start gewoon op! Wifi doet het! Niet te geloven! Je kan internetten en mailen! Op een Mac! Da’s lang geleden. Zal wel weer niet lang duren.

 • Profielfoto
  erwin33

  Deze update is iets van 900 mb. Hoeveel mb wordt El Capitan trouwens?

 • Profielfoto
  J-P-H

  @THX: hoera!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Yep, WiFi werkt beter, Hoezee, hoezee, hoezee, hoezee.

  De associaties met NSB zal allemaal wel, maar bij veel mensen is dit niet bekend en is de associaties met als vreugdekreet.
  Die laatste houden we er in en geven niet de eer aan die NSB geslachtsdelen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het zal mij benieuwen. Ik doe geen vreugde dansjes meer. Ik moet het eerst zien.
  Laat ik voor de zekerheid eerst de update draaien en dan opnieuw m’n hele Photos bibliotheek wéér opnieuw uploaden. Wellicht heeft Apple het probleem opgelost dat ie mijn hele bibliotheek verkloot.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Jammer genoeg blijft Mail heel onstabiel werken met meerdere imap mailboxen. Probleem was ook in de beta’s aanwezig en er is heel veel feedback over gestuurd naar Apple, ook van andere gebruikers. Jammer genoeg dus geen oplossing. Hopelijk brengt Apple nog een 10.10.6…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Te vroeg gejuicht. Mail is nog steeds dramatisch slecht, hangt meteen na opstarten. Wat fredmatrack hierboven al meldt. Ik heb het vermoeden dan het aan het Exchange account ligt, want dat heb ik nu uitgezet en Mail werkt nu wel weer, voorlopig dan. Ook de wifi was ook weer verschrikkelijk slecht, bijvoorbeeld Airplay enorm stotterend. Ik heb de SMC weer gereset en het is daardoor nu weer opgelost.

 • Profielfoto
  Getver

  Bij mij wordt de update nog steeds aangeboden na installatie…zo’n vijf keer al en nu staat er weer een nieuwe klaar. Iemand last van c.q iemand een oplossing?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  @Getver: Het helpt soms om de combo-update te downloaden van de Apple site en die te installeren.

 • Profielfoto
  tav

  ik wacht wel op captain … om te upgraden van mavericks.

 • Profielfoto
  tav

  EL capitan bedoel ik natuurlijk ….

 • Profielfoto
  Koezel

  In tegenstelling tot hierboven heb ik nooit problemen gehad met Yosemite.
  Mail werkt goed, geen wifi problemen.

 • Profielfoto
  gottgens

  Is er iemand die de wifi problemen definitief op heeft weten te lossen? Ik word er helemaal simpel van. Sinds vorig jaar niets anders dan gedoe met wifi. Om de haverklap connectieverlies. Wifi uit / aan werkt dan weer even, maar afhankelijk van het humeur van mijn macbook duurt het gemiddeld 10 minuten tot een kwartier voor de volgende ronde van uit / aan.
  Ik had gehoopt dat de upgrade naar deze versie het probleem zou verhelpen. Maar jullie raden het al … niet dus. Apple al een paar keer gebeld, maar die weten het ook niet (meer). Laatste keer kreeg mijn router de schuld. Die het verder met alle andere aparaten in huis wel fatsoenlijk doet (incl. iPhone, Mac, etc).
  Ik heb een Macbook uit 2011.

  Iemand?

  Een gefrustreerde Macbook gebruiker.