MacKeeper betaalt boze klanten terug

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Onlangs schreven we nog een uitgebreid artikel over de werking van MacKeeper en waarom je het niet moet gebruiken. De beruchte software belooft uitgebreide optimalisatie van je Mac, maar maakt geen van de beloften waar.

In de VS heeft een class action-rechtszaak tegen MacKeeper geresulteerd in een schikking van 2 miljoen dollar. Kopers kunnen hun geld bij de ontwikke­laars terugvragen. Je zou het kunnen zien als erkenning van schuld.

Hoewel alleen Amerikaanse klanten recht op vergoeding van het aankoop­bedrag hebben, is dit een extra bevestiging dat MacKeeper meer kwaad dan goed doet. Het bedrijf werd door klanten aangeklaagd omdat het problemen zou verzinnen, puur om gebruikers over te halen de software te kopen.

Voorbeeld van een MacKeeper-popup.
Voorbeeld van een MacKeeper-popup.

Advertenties die MacKeeper aanprijzen zijn vaak agressieve popups die gebruikers angst aanjagen. OMT testte MacKeeper begin dit jaar op een net geïnstalleerde Mac. De software vond meer dan 2000 kritieke ‘problemen’ die in werkelijkheid niets voorstelde, maar volgens MacKeeper alleen na aanschaf van een abonnement (€ 120 per jaar) opgelost konden worden.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Scam dingen. Heb Ik ook een hekel aan inderdaad laten terugbetalen vieze dieven

 • Profielfoto
  Johnyw

  Het zijn bedriegers, eigen schuld dikke bult… En ze voerden inderdaad zowat overal agressieve reclame via popups en zo…

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Scam dingen. Heb Ik ook een hekel aan inderdaad laten terugbetalen vieze dieven

  Jij bent er ingetrapt zeker?;)

 • Profielfoto
  Niels

  Dan zijn we straks in ieder geval van al die gore popups af:)

 • Profielfoto
  Warudin

  “Onlangs schreven we nog dat een uitgebreid artikel over de werking van MacKeeper en waarom je het niet moet gebruiken.”

  “De software vond meer dan 2000 kritieke ‘problemen’ die in werkelijkheid niets voorstelde

  Worden artikelen op OMT na het schrijven niet gecontroleerd (door een capabel iemand)?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Warudin: Omdat het al laat is, ik vanaf de bank buiten werktijd nog even een artikel online zette en er dan wel eens een foutje insluipt bij het verbouwen van zinnen. Anyway, bedankt voor het melden, het is aangepast.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Wow even serieus kan ik mijn geld niet terugkrijgen omdat ik Belg ben? Stelletje racisten!!!

 • Profielfoto
  illuminati

  Dat noem je niet racistisch, maar discriminerend.

 • Profielfoto
  Shyos

  Vanaeken… Shut the f*ck up!

 • Profielfoto
  Warudin

  OK, Raymon. Mooi dat je de extra moeite doet buiten de normale uren om, daar heb ik enkel respect voor.

  Wel gek dat een grote site als OMT niet standaard een controle uitvoert alvorens een bericht wordt gepubliceerd!

  Verbeter je ‘voorstelde’ alsjeblieft nog even in ‘voorstelden’? Dan ben ik helemaal tevreden!;)

 • Profielfoto
  yasser

  @Helena Vanaeken je bent irritant bevestiging nodig er is een fu***ng topic over je geopend om je te bannen;!

 • Profielfoto
  apple-man

  Dat zal die smeerlappen leren. Maar 2 miljoen vind ik nog weinig dat had van mij 10 keer zoveel mogen zijn. want ze hebben mensen gewoon keihard opgelicht het is gewoon een bede crimineelen die in mijn ogen niet hard genoeg worden aangepakt. Maar je weet hoe die smeerlappen werken ze gebruiken allerlei dubieuze trucjes om je er toch weer in te laten trappen zodat je die nep troep aanschaft. Ik hoop dan ook dat het nu eens gedaan is met die vuile oplichting praktijken van hun. Verder vind ik ook dat mensen het zelf in de hand hebben met wat ze doen en gewoon die nep rotzooi van hun gewoon niet meer moeten kopen.

 • Profielfoto
  NapO

  Tip: piriform.com ccleaner , op Windows al eeuwen oud, Mac sinds een paar jaar. Downloaden, en gebruiken. Schoont je caches e.d. Wordt de boel allemaal net weer ff vlotter

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  @sionschlicher

  Nee en je probeert me neer te zetten als een of andere domme mongool die nergens wat vanaf weet? Judgemental much? Leuk geprobeerd maar nee haha

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Een aardsslecht bedrijf. Makers van een pakket vol wasseneuzrn. En dat nog eens agressief aan de man brengen

 • Profielfoto
  Jerone

  @Raymon @Warudin:

  Eens, maar die tweede zin is ook inhoudelijk niet echt correct als je het mij vraagt. “Niets voorstelden” wekt de suggestie dat er wel problemen waren maar dat deze niet ernstig bleken. Volgens mij is er bij een schone installatie echter helemaal geen sprake van problemen en zeker niet 2000 stuks.

  Het zou een betere zin zijn inhoudelijk als je dit weg zou laten:

  “De software vond bij een schone installatie al meer dan 2000 “kritieke problemen” welke alleen na het nemen van een abonnement (€120,- per jaar) opgelost konden worden.”

  Hierbij kunnen lezers hun eigen conclusies trekken:)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wat een heftige reacties allemaal. Mag ik men er nog wel even aan herinneren dat je zelf ook wat voor onderzoek mag doen.
  Als je zoekt op internet vind je voldoende negatieve recensies.
  Ik denk maar zo: de mensen die het hardste schelden zijn boos op zichzelf omdat ze er ingetrapt zijn.

  Mensen vinden het maar wat lekker om slachtoffer te zijn om maar flink te kunnen wijzen.

  @Helena: ben je echt zo dom? Je bedoelt discriminatie. Maar ook dat Is niet het juiste woord. Het staat je uiteraard vrij om zelf een zaak te beginnen.

 • Profielfoto
  Niels

  Mag ik men er nog wel even aan herinneren dat je zelf ook wat voor onderzoek mag doen.
  Als je zoekt op internet vind je voldoende negatieve recensies.

  @iAmRenzo Ik denk dat er ook mensen zijn die afgaan op de advertentie zonder research te doen. Je mag in reclames niet misleiden. Door deze uitspraak lijkt het er wel een beetje op dat daar toch wel wat sprake van is. De MacKeeper advertenties ziijn erg opdringerig met Kan me voorstellen dat een argeloze mac gebruiker daar best van onder de indruk raakt.

  @Raymon @Warudin OneMoreThing is een grote site, maar het is volgens mij niet zo dat er massa’s redacteuren werken. Ik vind het fijner dat er snel een artikel vanaf de bank wordt getypt, dan dat het ergens ligt te wachten op controle. Dan lees ik wel over die spelfoutjes heen. Aangezien het er in de comments wel vaak over spelling en typo’s gaat, misschien handig om een reactielinkje te hangen aan elk artikel, dan worden die opmerkingen apart naar de redactie verzonden en hoeven we dat niet onder in de reacties te lezen:) (zoals op iCulture).

 • Profielfoto
  Warudin

  Aangezien het er in de comments wel vaak over spelling en typo’s gaat, misschien handig om een reactielinkje te hangen aan elk artikel, dan worden die opmerkingen apart naar de redactie verzonden en hoeven we dat niet onder in de reacties te lezen:) (zoals op iCulture).

  Eens!

 • Profielfoto
  csteelooper

  [assholemode]Tip de redactie Zo dus? Die staat in de footer van élke pagina op OMT en iedereen is vrij ‘m te gebruiken… Iets verder naar beneden scrollen is kennelijk moeilijk…[/assholemode]

  Verder valt mij inderdaad ook op dat de reacties vaak over grammatica- stijl- en spellingsfouten gaan en daardoor nauwelijks nog on-topic zijn, dus an sich ben ik het er wel mee eens…

  En dan nu daadwerkelijk on-topic: ik heb MacKeeper gelukkig nog nooit op m’n Mac gehad, afgezien van de installatie-image die werd gedownload vanaf een site die daarin agressiever was dan ik voor mogelijk hield. Meteen veilig verwijderd (eerst verwijderd en toen de prullenmand veilig geleegd) en nooit meer naar omgekeken. Goed dat die bandieten nu in ieder geval in de USA worden aangepakt en jammer dat een class-action lawsuit (vrijwel) nooit internationaal van kracht kan zijn. Als dat wel zo was, had ik nu een aantal héle blije kennissen…!

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Na alle zinvolle en minder zinvolle reacties op dit artikel van Raymon, waarvoor dank, een vraag die volgens mij wel on-topic is. Weet iemand iets over de kwaliteit en effectiviteit van het programma CleanMy Mac (versie 3) van MacPaw? De claims lijken op die van MacKeeper, maar diverse reviews zijn positiever.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Je mag in reclames niet misleiden.

  zooo.. leef jij onder een steen of zo??

  het mag niet, maar alle reclame is misleidend.. de zaken worden altijd veel zonniger aangeprijsd dan ze werkelijk zijn.. want ja, zelfs kreten als “vakmanschap is meesterschap” zijn volledig waar alleen wordt niet vermeld dat er net weer 20 uitzendkrachten zijn aangenomen die zo van de kleuterschool afkomen..

  doen het ook altijd goed, die grappige filmpjes van ene verzekeraar.. mooi gedaan, maar de situatie zoals die geschetst is zal toch resulteren in een gevalletje eigen schuld dikke bult en je zoekt het maar uit..

  vind maar eens een reclame die 100% waarheidsgetrouw is.. succes!

 • Profielfoto
  Warudin

  [assholemode]Tip de redactie Zo dus? Die staat in de footer van élke pagina op OMT en iedereen is vrij ‘m te gebruiken… Iets verder naar beneden scrollen is kennelijk moeilijk…[/assholemode]

  ‘Tip de redactie’ lijkt me meer bedoeld voor het melden van interessante nieuwtjes, maar je zou de functie inderdaad wel kunnen misbruiken om fouten te melden.

 • Profielfoto
  apple-man

  Wat een heftige reacties allemaal. Mag ik men er nog wel even aan herinneren dat je zelf ook wat voor onderzoek mag doen.
  Als je zoekt op internet vind je voldoende negatieve recensies.
  Ik denk maar zo: de mensen die het hardste schelden zijn boos op zichzelf omdat ze er ingetrapt zijn.

  Mensen vinden het maar wat lekker om slachtoffer te zijn om maar flink te kunnen wijzen.

  @Helena: ben je echt zo dom? Je bedoelt discriminatie. Maar ook dat Is niet het juiste woord. Het staat je uiteraard vrij om zelf een zaak te beginnen.

  Dus jij vind dus dat mensen het zelf schuld zijn dat ze zijn opgelicht door het bedrijf achter mackeeper daar ben ik het niet meteen mee eens. Omdat bedrijven steeds agressiever worden met het aanprijzen van hun producten en er vaak ook dubieuze praktijken op na houden. Maar als je de vele negatieve recensies over mackeeper leest moet je wel afvragen of het wel verstandig is om zo een programma aan te schaffen. In dat opzicht hadden mensen misschien wel beter moeten weten. Maar je bewering dat mensen het heelijk vinden om slachtoffer te zijn om maar flink te kunnen wijzen vind ik onzin. Wie vind het nu leuk om opgelicht te worden ik in ieder geval niet. Maar ik ben gelukkig wel zo verstandig geweest om die troep niet te kopen. En heb ik mij daar een hoop ellende mee bespaart. Maar voor de mensen die er wel zijn ingetrapt vind ik het zeer vervelend. En daarom vind ik het ook een zeer goede zaak dat zij nu worden terug betaalt. Maar ik ben pas tevreden als mackeeper ophoud te bestaan want het is gewoon zeer dure nep troep waar je niets aan hebt. Als de mensen die troep niet meer kopen verdwijnt dat van zelf wel van de markt en daar hoop ik op.

 • Profielfoto
  maconly

  mac keeper moet dood

 • Profielfoto
  DaniGraphics

  Hallo allemaal,

  Na dit bericht te hebben gelezen wist ik dit al langer als vandaag. Ik zou zelf hoogst persoonlijk nooit deze software gebruiken op mijn peper dure Apple devices. Dit door mede slecht gecodeerde elementen in deze app. Reverse enginering kan een hoop duidelijk maken.

  Naast dit hebben zij het concept afgekeken van CleanMyMac 3 van MacPaw. Deze developers zijn alom bekend bij de Mac gebruikers en MacPaw geeft dus ook een super service. Ik ken deze mensen van het team al geruime tijd en weet voor een feit dat dit de cleaning tool die je moet hebben voor een goede gezondheid status voor je iMac of MacBook.

  Kortom, blijf uit de buurt van “MacBooster” en als je een cleaning tool zoekt waar je van op aan kan dan zou ik voor CleanMyMac3 Kiezen. macpaw(dot)com.

  Tip: Volg @MacPaw op twitter, ze hebben vele giveaways!

  Fijne dag iedereen!!!