iOS AdBlocker wil filter-community bouwen

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Met iOS 9 kunnen ontwikkelaars native apps maken die content in Safari blokkeren. Nu de nieuwe iOS-versie voor de deur staat, laten de eerste mobiele adblockers van zich horen. Ontwikkelaar Danny Smolinsky heeft een interessante aanpak.

De Duitser heeft een app genaamd AdBlocker voor Safari gemaakt, daarin kunnen gebruikers zelf filters samenstellen en delen. Zo kies je bijvoorbeeld om Google Ads wel, maar YouTube-prerolls niet te tonen.

Filters delen

Het is ook mogelijk om filters te beoordelen, zo moeten de beste filters uit de community snel bovenaan de lijst zichtbaar worden. Wie geen zin heeft om tussen filters te zoeken, kan ook kiezen voor een automatische modus waarbij de best beoordeelde filters automatisch geactiveerd worden.

De ontwikkelaar laat aan OMT weten nog niet helemaal zeker te zijn over de prijs van de app, maar denkt dat 99 cent een goed begin is. De app wordt uitgebracht zodra iOS 9 beschikbaar is. Geïnteresseerden met de (publieke) beta van iOS 9 kunnen zich alvast aanmelden om de app te testen.
Simulator Screen Shot 17.08.2015

iOS 9 en adblockers

De verbazing was groot toen Apple aankondigde dat iOS 9 ondersteuning voor zogenoemde Safari Content Blockers bevatte. Dit maakt het voor apps mogelijk om bepaalde onderdelen zoals scripts, video’s, plaatjes en andere componenten per website te blokkeren.┬áDe functionaliteit wordt nu gebruikt om adblockers voor iOS te maken, maar er is ongetwijfeld meer mogelijk.

De content blockers hebben overigens alleen effect op Safari en niet op andere apps. Naast kleine ontwikkelaars, willen ook gevestigde partijen als AdBlock Plus zich op iOS gaan storten.

https://www.youtube.com/watch?v=NFFgnRJ04H0&

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Hasoweh

  Waarom is er voor een applicatie die binnen een andere applicatie draait een icoon op het homescreen nodig? Dat kan prima in de instellingen app verwerkt worden. Hetzelfde voor 3rd party toetsenborden. Bloed irritant.

 • Profielfoto
  Bman

  Eens met Eple

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb daar een mapje voor gemaakt waar ik die shit in gooi, ook de apps van Apple die je niet kan verwijderen.
  Niet de mooiste oplossing, maar wel een van de weinige.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Gokje: er mogen geen apps zonder icoon gemaakt worden.

 • Profielfoto
  Niels

  Al ergens een download beschikbaar voor de iOS 9 beta?