Google splitst op, Sundar Pichai wordt CEO

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Google heeft maandagavond een grote hervorming aangekondigd. De zoekgigant wordt opgesplitst en onderdeel van een nóg groter bedrijf genaamd Alphabet. Voormalig Android-baas Sundar Pichai volgt mede-oprichter Larry Page op als CEO.

In een blogpost legt Page, die zelf aan het roer van Alphabet gaat staan, uit dat het een verzameling bedrijven betreft. Google is de grootste en neven­projecten krijgen nu een eigen plaats onder het moederbedrijf.

De zoekmachine, Google Ads, Google Maps, Google Apps, YouTube en Android blijven onderdeel van het bedrijf Google en vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe CEO. Onderdelen als Nest en Google Fiber (glasvezel) worden losse ondernemingen met eigen CEO.
gisforgoogle
Google begon in 1998 als zoekmachine, maar lanceerde afgelopen jaren steeds meer ambitieuze en experimentele projecten. Die kunnen nu allemaal een letter van het alfabet claimen. De verandering zorgt waarschijnlijk voor meer inzicht in de (financiële) prestaties van de verschillende onderdelen.

Op de website van Alphabet – bereikbaar via abc.xyz – staat alleen de G van Google. Hoe de splitsing precies uit gaat pakken is nog niet bekend. Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin gaan leiding aan Alphabet geven.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  GENIAAL! Alleen de naam al. Dit is juist een goede zet van Google. Zo kunnen ze zich met de andere bedrijfsonderdelen beter gaan onderscheiden, o.a. met dús nest en straks Google’s -(or should I say) Alphabet’s Car. (de Google-auto)

 • Profielfoto
  Clarus

  Raymon, deze indiaan heet Sundar Pichai (met een i)

  OT: opdelen betekent vaak nog meer overhead, managementlagen, oeverloze overlegstructuren en miscommunicatie. Hopelijk weet Alphabet dat binnen de perken te houden.

 • Profielfoto
  App69

  Zo is Sony ook in de shit geraakt door alles op te splitsen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Logische overkoepelende naam…

 • Profielfoto
  Clarus

  De overkoepelende naam Alphabet voor het moederbedrijf is mooi gevonden, ook door de dubbele betekenis. Maar van branding versus product naming komt zo weinig terecht, als je bijv. meerdere dochterondernemingen Google producten en diensten laat bieden i.p.v. die onder één dak te brengen. Gemiste kans.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik snao google al nooit hoe zij denken en nu ben ik alleen nog meer verward. Goed bezig google. Straks weten de gemiddelde gebruiker niet eens meer wat waar steeds en bij welk bedrijf. (kug… “alle tablets zijn iPads” …kug)

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik snap google al nooit hoe zij denken en nu ben ik alleen nog meer verward.

  Het enige wat ze nu doen is duidelijkheid in de structuur van het bedrijf aanbrengen. Vroeger hing alles onder Google, dus ook dingen die niets met het bedrijf te maken hebben (onderzoek naar DNA, zelfrijdende auto’s, ballonnen voor internet, de X-divisie, enz.).

  Nu stoppen ze alles waar de consument Google van kent in Google, en zaken zoals venture capital en Nest Labs worden losse onderdelen van Alphabet. Voor beleggers is het interessant, want die krijgen nu een duidelijk beeld van waar het geld verdiend wordt en waar niet.

  Echt inspraak krijg je als beleggers trouwens niet, want je kunt enkel de A- en C-aandelen kopen, die met echt veel stemrecht (B) zijn in handen van de oprichters.

 • Profielfoto
  Bonte

  Een goeie zet denk ik maar de naam zal toch voor verwarring zorgen op de aandelenmarkt, nu al hebben de aandelen zonder stemrechten een hogere prijs omdat GOOGL een beter acroniem is dan GOOG.

 • Profielfoto
  Zakske

  nu al hebben de aandelen zonder stemrechten een hogere prijs omdat GOOGL een beter acroniem is dan GOOG.

  Ik denk dat je je vergist; de A aandelen (met stemrecht) worden verhandeld onder de ticker GOOGL en de C aandelen (zonder stemrecht) onder GOOG. GOOG staat op $660,78 en GOOGL op $690,30; je betaalt dus echt meer geld voor de aandelen met stemrecht.

 • Profielfoto
  maconly

  google moet ook dood