EU: geen illegale afspraken Apple en labels

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Zet Apple platenmaatschappijen onder druk om gratis streamingdiensten uit te roeien? Voor de lancering van Apple Music hielp The Verge dit gerucht de wereld in. De Europese Commissie startte kort daarvoor een onderzoek, maar kon geen bewijs vinden.

Hoewel de Europese waakhond geen marktverstorende afspraken op het spoor kwam, blijft het Apple en de markt voor streaming muziek scherp in de gaten houden. Dat meldt online magazine Re/code.

Nu het verhaal dat Apple de platenmaatschappijen wilde bewegen om hun muziek van de gratis variant van Spotify en YouTube te halen de wereld uit is, focust de EU zich op de App Store. Om precies te zijn op de voorwaarden die Apple hanteert. Concurrerende muziekdiensten kunnen in hun iOS-apps alleen via in-app aankopen abonnementen aanbieden en dragen 30 procent per betaling af aan Apple. Consumenten naar een website lokken om buiten de App Store een abonnement af te sluiten is in iOS-apps niet toegestaan.

Soortgelijke onderzoeken vinden ook in de VS plaats. Daar staat ter discussie of Apple met een diep in iOS geïntegreerde muziekdienst geen anti-competitief voordeel heeft. Overigens werd door de procureur-generaal in New York al eerder geconcludeerd dat Universal Music zich niet schuldig maakt aan het beperken van gratis streaming.

Kijken: Apple Music in vogelvlucht

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    jackybe67

    En waarom klaagt Spotify ook niet over Google en Microsoft. Zij hateren toch hetzelfde business model?

  • Profielfoto
    polansky

    Het gaat hier niet over het App store model, dat is een apart onderzoek van de EU dat nog niet is afgerond.