Einde van gratis streaming? ‘Spotify wil premium-only gaan’

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Streamingdienst Spotify heeft plannen om gratis accounts volgend jaar uit te faseren en zich net als Apple Music uitsluitend te richten op betaalde gebruikers. Dat meldt vakblad Digital Music News en op basis van bronnen dichtbij de streaming provider.

Volgens het vakblad overweegt Spotify om toegang voor gratis gebruikers sterk te beperken of helemaal af te schaffen. Het wil niet betalende luisteraars zo het gevoel geven dat ze iets missen, in plaats te irriteren met ads.

Het beperken van toegang zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat gratis accounts slechts twee nummers van nieuwe albums kunnen luisteren. Spotify zou zo meer aan grote releases van supersterren willen verdienen. De verandering moet begin volgend jaar worden uitgerold, maar eerst moeten contracten met grote muzieklabels worden heronderhandeld.

spotify_free_v_paid
Gebruikers Spotify [via: Digital Music News]
Spotify heeft meer dan 75 miljoen actieve gebruikers, van hen betalen 20 miljoen voor een account. Muzieklabels zien volgens Digital Music News niets meer in gratis streaming en zien graag betalende luisteraars. Taylor Swift kan als voorloper gezien worden, ze haalde als eerste grote popster al haar muziek van Spotify omdat ze deze niet wilde weggeven. De tijd dringt voor Spotify, op 1 oktober lopen de contracten met grote labels af.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MFranssen33

  Hmm moeilijke keuze denk ik. Zo naar de cijfers kijkend lijkt mij een demo modus waar je dus bijv. 2 nummers van een artiest kan luisteren dan het beste om niet betalende te proberen over te halen om te gaan voor een premium abo. Want er zijn zo te zien nog een hoop niet betalende luisteraars!

  Ik ben erg tevreden ermee en begrijp ook niet dat 10€ per maand teveel kan zijn voor zo een grote bibliotheek aan nummers! Maar het blijkt dat voor velen altijd alles maar gratis moet zijn.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het is ook niet dat tientje per maand voor Spotify..

  Maar ook de 10 euro voor Netflix
  En de 10 euro voor Videoland
  En de 15 euro voor Sport 1
  En de 15 euro voor HBO Go
  En de 5 euro voor Toon
  En ga zo maar door.. ruim 60 euro per maand dus alweer

  Dus ik luister gratis en verdienen ze door mij advertenties te laten horen.. prima toch.. doen ze tenslotte op de radio ook, en betaal je ook niks voor.. het zal ook zeker niet zo zijn dat ze nu ineens allemaal betaald klant worden, de hele grote bubs zal eerder afhaken dan.. ik ook, gaat de radio weer aan.. gratis.. en krijgen de artiesten nog minder betaald dan via streaming, maar daar heeft nog nooit iemand over geklaagd

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Vergeet de internetabonnement niet en je telefoonabonnement en je huur en de elektriciteit en het gas en de vervelende baas die je geen hoger salaris wilt geven… En ga zo maar door.

  Maar wees blij dat je telefoonabonnement niet meer dan 50€ is, wat dus normaal is in de VS.

 • Profielfoto
  sciletto

  Muzieklabels moeten niet zeuren. De glorietijden met cd’s zijn over maar als consumenten eens wisten wat de arme muzieklabels daarvoor in de plaats hebben gekregen.

  Neem bijvoorbeeld Mariah Carey, zij krijgt altijd achterlijk veel royalty’s uitgekeerd door het nummer: ”All i want for christmas”, echt elk jaar weer. Zo gaat het met heel veel radio nummers. Ze betalen er voor. Dan hebben we bureau’s zoals Buma/Stemra die enorm veel binnenharken doormiddel van dance events, events op zich en discotheken. Ook dit gaat naar de platenmaatschappijen. Dan als klap op de vuurpijl hebben we social media kanalen zoals YouTube. Artiesten (muzieklabels) hebben daarmee echt een goede compensatie.

  YouTube en Apple zorgen soms al voor een boost met een artiest waar een hele hoop optredens en cast optredens uit voortkomen. Dat casht ook nog eens he en dat is echt voor de artiest zelf en een deel uiteraard voor het boekingsbureau.

  Kijk eens op wat voor manier Dr. Dre gepromoot wordt met Straight outta Compton.

 • Profielfoto
  sciletto

  Vergeet de internetabonnement niet en je telefoonabonnement en je huur en de elektriciteit en het gas en de vervelende baas die je geen hoger salaris wilt geven… En ga zo maar door.

  Maar wees blij dat je telefoonabonnement niet meer dan 50€ is, wat dus normaal is in de VS.

  Mijn telefoonabonnement is € 56,- incl 3 korting:P
  – Adobe CC per maand € 19,99
  – Ziggo abbo € 53,- met korting hoor want wil wel de 200MB:P
  – Netflix UHD € 12,99
  – Download groepen € 7,99
  – Xbox Gold Live € 59,99 per jaar (ja ja, PS4 heeft het ook :P)
  – iCloud storage € 3,99
  en inderdaad de standaard kosten zoals huur en onderhoud.

  Daar komt straks ook nog eens Apple Music bij van € 9,99 en HBO zie ik ook wel heel erg zitten.

  Wat krijgen we nog meer straks?

 • Profielfoto
  Koezel

  doen ze tenslotte op de radio ook, en betaal je ook niks voor

  gaat de radio weer aan.. gratis

  Radio is niet gratis (publieke omroep), daar betaal je belasting voor.

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  MFranssen33,weet je dat niet?.
  Je betaald allemaal aan de radio door de BELASTING!!!!!!.
  Alleen je merkt er niet veel van,waarom most Lingo dan weg?.
  En zo zijn er nog meer.

 • Profielfoto
  Verdult

  Het is niet persee het voor alles moeten betalen.
  maar het is de exclusive content die het opbreekt.

  Als artiest A besluit de muziek alleen op platform A beschikbaar te maken en artiest B alleen op platform B ben je als consument verplicht om dubbel te betalen (als je alles wilt horen uiteraard.)

  En dit is ook met de TV. Voor netflix heb je exclusieve content en voor HBO ook, enz. enz.

  Als er nou gewoon Ă©Ă©n dienst was voor alle tv, en Ă©Ă©n dienst voor alle muziek dan zou ik het geld meteen neerleggen. Nu wordt ik echter de piraterij in gedwongen omdat er teveel diversiteit in het aanbod is.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Dus ik luister gratis en verdienen ze door mij advertenties te laten horen.. prima toch..

  Dat zou prima zijn, als ze eraan verdienen ja. Nu weet ik de cijfers niet, maar ik heb ook Spotify Free. Als je eens let op hoeveel advertenties niet van Spotify zelf zijn? Dat zijn er heeel weinig, dus ik geloof niet dat ze heel veel verdienen aan de gratis gebruikers.

  Dit zou wel jammer zijn. Ik ben nogal old school en koop liever mijn muziek aan. Ik gebruik Spotify om nieuwe muziek te ontdekken. Even snel een album luisteren, voordat ik het aanschaf. Of een artiest die ik nog niet zo goed ken, waar ik dan vrij eenvoudig een reeks albums van kan luisteren op die manier.
  Of als we in de zomer in de tuin zitten, even snel een zomers speellijstje aanzetten voor wat lekkere muziek.
  Dat soort acties kunnen dus vermoedelijk straks niet meer als je niet betaald.

  En waarom ik niet wil streamen, omdat ik graag offline mijn muziek wil kunnen luisteren en nog een reden. Als je muziek specifiek aanschaft, support je die artiest en niet alle artiesten die op Spotify staan.

  En als Spotify dit doorzet en ik uiteindelijk wel zo’n abonnement wil, dan zou ik eerder voor Apple Music gaan. Als is het alleen maar om de radiodienst die erbij zit.

 • Profielfoto
  klonic

  @ IsSidha
  Je hebt ergens gelijk: weer een betaalde dienst. Maar jij noemt HBO Go, Netflix en Videoland. Ik vind het raar dat je aan deze diensten €35/maand zou willen betalen terwijl ze onwijs overlappen en aan muziek niets. Daarnaast zijn de reclames op Spotify vaak van Spotify zelf, daar verdienen ze niets aan.

  Op de radio is dat anders en daarnaast hoor je (in ieder geval ik) op de radio heel veel wat je (of ik) niet wil horen.

  @ Icydragon68
  NL met de VS vergelijken is toch onzin. De bevolkingsdichtheid is daar heel anders. Huizen/grondprijzen liggen gemiddeld veel lager, belastingen en sociale premies ook. Als gevolg heb je het daar, als je hoog opgeleid bent, financieel gezien vaak veel beter dan hier.

 • Profielfoto
  plonserd

  Muzieklabels moeten niet zeuren. De glorietijden met cd’s zijn over maar als consumenten eens wisten wat de arme muzieklabels daarvoor in de plaats hebben gekregen.

  Neem bijvoorbeeld Mariah Carey, zij krijgt altijd achterlijk veel royalty’s uitgekeerd door het nummer: ”All i want for christmas”, echt elk jaar weer. Zo gaat het met heel veel radio nummers. Ze betalen er voor. Dan hebben we bureau’s zoals Buma/Stemra die enorm veel binnenharken doormiddel van dance events, events op zich en discotheken. Ook dit gaat naar de platenmaatschappijen. Dan als klap op de vuurpijl hebben we social media kanalen zoals YouTube. Artiesten (muzieklabels) hebben daarmee echt een goede compensatie.

  YouTube en Apple zorgen soms al voor een boost met een artiest waar een hele hoop optredens en cast optredens uit voortkomen. Dat casht ook nog eens he en dat is echt voor de artiest zelf en een deel uiteraard voor het boekingsbureau.

  Kijk eens op wat voor manier Dr. Dre gepromoot wordt met Straight outta Compton.

  Alleen is niet elke artiest Dr. Dre…
  De meest bekeken muziekvideo van mijn band heeft nu zo’n 600.000 views op Youtube. Als ik en mijn platenmaatschappij daar 300 euro voor krijgen zal het al veel zijn.. Van Spotify kreeg ik tot nu toe een 30tal euro.

  Meer dan wat extra zakgeld zal ik aan streaming niet verdienen..
  Je hoeft mijn rekening niet te maken voor mij:)

 • Profielfoto
  teijee

  Vraag me eigenlijk af of je ook echt voor 10 euro per maand muziek luistert, kocht je vroeger ook iedere maand een nieuw plaat voor een 10tje? Kom zelf net uit de tijd dat het downloaden op kwam dus heb hier niet echt een duidelijk beeld van.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  @plonserd
  600.00 views: welke band mag dat dan zijn?

 • Profielfoto
  Odie

  Het is ook niet dat tientje per maand voor Spotify..

  Maar ook de 10 euro voor Netflix
  En de 10 euro voor Videoland
  En de 15 euro voor Sport 1
  En de 15 euro voor HBO Go
  En de 5 euro voor Toon
  En ga zo maar door.. ruim 60 euro per maand dus alweer

  Het leven bestaat uit keuzes. Je kunt ook niet een abonnement nemen op elk tijdschrift dat je leuk vindt, elke dag naar de kroeg gaan en naar elke film in de bios gaan, toch?

  10 euro voor onbeperkt muziek via Spotify is echt een stealer, het valt me ĂĽberhaupt mee dat die prijs nog niet omhoog is gegaan. Toen ik nog CD’s kocht besteedde ik per maand heel wat meer dan dat voor veel minder muziekkeuze.

 • Profielfoto
  joram

  Het is ook niet dat tientje per maand voor Spotify..

  Maar ook de 10 euro voor Netflix
  En de 10 euro voor Videoland
  En de 15 euro voor Sport 1
  En de 15 euro voor HBO Go
  En de 5 euro voor Toon
  En ga zo maar door.. ruim 60 euro per maand dus alweer

  Dat is ook precies waarom ik tegen al die diensten aan zit te hikken. Ik blijf er altijd gewoon maar van af. HBO, Netflix, Toon, je Triple-Play abonnement (ADSL/Kabel e.d.), iTunes, Spotify, Adobe, Office… al die bedrijven die dit soort cloud of stream diensten aanbieden zijn een beetje te gortig in mijn ogen. Je betaalt onderhand een klein vermogen (naar verhouding) als je graag media bekijkt/beluistert, en dan komen de software pakketten die steeds vaker alleen maar in cloud-variant tot je komen er nog bij.

  Ik vertik ’t om te betalen voor streamen:
  – geen iTunes
  – geen Spotify (behalve de niet-irritante reclame variant)
  – geen HBO (die lang niet alles heeft wat ik graag kijk)
  – geen Netflix (die lang niet alles heeft wat ik graag kijk)
  – geen Adobe cloud (terwijl ik toch echt hun programma’s nodig heb om bij te blijven voor m’n vak)
  – geen Toon (een abonnement om inzicht te krijgen in je energieverbruik?)

  Ze proberen alles om maar zoveel mogelijk geld los te peuteren. Een verdienmodel vind ik prima: ik betaal voor de meeste software, koop echt wel eens een online Cd’tje e.d. Maar al die cloud- en stream abonnementen komen op mij meer over als het fijnere graaiwerk.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Als je niet wilt betalen, dan ook maar niet luisteren. Zo simpel Is het nu eenmaal.
  Kun je wel zielig doen dat er zo veel abonnementen zijn maar als je het niet kan betalen moet je keuzes maken.

  En als je vind dat het zo allemaal niet kan dan moet je zelf initiatief nemen om het te veranderen en niet teruggrijpen naar illegale dingen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Waar is her 5 euro per maand abonnement gebleven? Dat was een mooi tussenmodel. Denk serieus dat er nog steeds veel mensen daar voor Willem betalen. En het is een mooie concurrerende prijs voor Apple music. Want die is met 15 per maand niet duur voor een familiepakket. En spotify kan je niet op 2 apparaten tegelijk draaien.

 • Profielfoto
  joostinthehouse

  @Freddy Sunder
  De band heet “I Will, I Swear”. Belgische band en behoorlijk groot daar.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hm, denk de dood voor Spotify. T gros van de mensen met Spotify die ik ken meppen af en toe een keer op een advertentie en luisteren gratis; storen zich niet aan de reclame en gaan zo weer illegaal zodra ze moeten gaan betalen.

 • Profielfoto
  MacTS

  En spotify kan je niet op 2 apparaten tegelijk draaien.

  Hoezo niet? Of wil je de streams door elkaar afspelen?